Natuurlijk vergrijzen houtschrijnwerk | Ecobouwers.be

U bent hier

Natuurlijk vergrijzen houtschrijnwerk

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van spike
11/04/2007 - 22:06

Heeft iemand (positieve/negatieve) ervaringen met natuurlijke vergrijzing van hout met aanbrengen van beschermende beits uit Australië "Cabot Oil" . We denken er sterk aan om deze techniek toe te passen op ons houten (sipo, afzelia , andere ...) schrijnwerk van onze nieuwbouwwoning. Indien mogelijk, komen we ook graag eens kijken in de wijde regio Brugge, naar projecten met "natuurlijk vergrijsd" schrijnwerk (misschien via PB). Vele schrijnwerkers raden het ons pertinent af, naar zon-en waterweerstandigheid en garantie toe...Toch laat het hout het mooist tot zijn recht komen?
Bedankt,

Jan, Oostkamp

10 Reacties

Reacties

afbeelding van Rudy_Martens
13/04/2007 - 00:10

Beroepshalve héél negatieve ervaringen.

1e) Recent geval: Ik heb een klant die in een juridische procedure verwikkeld is omdat die Cabot-olie de raamdichtingen (een soort MS-polymeren en/of siliconen) heeft doen verweken.
Bij alle vijf de woningen sijpelt er regenwater door het glas naar binnen. Zowel voor die vakman als voor zijn klanten met die ramen is dit een nachtmerry.

2e) Cabot (kijk maar op hun website) beweert dat dit de natuurlijke verwering van het hout bewerkstelligt. Dit is 100% tegen de voorschriften van zowel Cori als WTCB.
Wie wil nou zijn hout sneller laten verweren?

3e) Waarom zou je veel geld uitgeven aan Cabot als je kan lezen op hun website dat het een verdunde oplossing van een beetje lijnolie is dat met wat pigmenten grijs gekleurd is.
Met andere woorden: je smeert er dan beter niks aan!

4e) Ben je toch willens nillens voorstander van dit product, voeg dan 1/4L lijnolie bij 1 Liter white spirit. Doe er een beetje grijze olieverf bij en je hebt identiek dezelde brol, maar voor een fraktie van de prijs.

afbeelding van spike
13/04/2007 - 12:52
Jan

Beste Rudy,

Dat tempert vanzelfsprekend mijn enthousiasme voor Cabot Oil ... Het advies van schrijnwerker én WTCB wordt hierbij bevestigd. Alleen vraag ik me af of er dan nog een ander (veiliger) alternatief bestaat als je graag de houtstructuur van je schrijnwerk zichtbaar houdt?
Want zeg nu zelf, visueel weinig verschil tussen hout+acrylbeits en aluminium, het voelt gewoon nog anders.

Bedankt voor je respons,

Jan

afbeelding van spike
14/04/2007 - 14:12
Jan

Denk je dan aan ceder, afzelia, eik... als mogelijke houtsoorten om blank te laten? Er zit al 65 m² cederhout beplanking in de woning, dus best iets dat egaal met ceder kan vergrijzen. Ik dacht dat men voornamelijk afzelia als combinatie hiermee sugerreert?

afbeelding van Anonieme gebruiker
16/04/2007 - 13:15
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

Hoi Rudy,

Ik wil in mijn vebrouwing de ceder van de gevel blank laten.
Ik probeer zo veel mogelijk te detailleren dat er een gelijkmatige beregening en bezonning is zodat het niet vlekkerig wordt.
Wat niet of onvoldoende grijs verkleurd wou ik dan nabeitsen. Die 1/4e liter lijnolie, 1 liter white spirit en grijze olieverf is die daar geschikt voor?

Groet Hans

afbeelding van Anonieme gebruiker
16/04/2007 - 13:18
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

Hoi Rudy,

Ik wil in mijn vebrouwing de ceder van de gevel blank laten.
Ik probeer zo veel mogelijk te detailleren dat er een gelijkmatige beregening en bezonning is zodat het niet vlekkerig wordt.
Wat niet of onvoldoende grijs verkleurd wou ik dan nabeitsen. Die 1/4e liter lijnolie, 1 liter white spirit en grijze olieverf is die daar geschikt voor?

Groet Hans

afbeelding van Rudy_Martens
16/04/2007 - 21:14

Hans:
Je kan dat mengsel enkel en alleen beschouwen om tijdelijk wat grijs bij te kleuren zodat in de aanvangsperiode het geheel niet vol met vlekken staat en het esthetisch wat mooi blijft voor het oog.
Zo één laagje zal het maximum een 6-tal maanden volhouden.
Ja, gewone grijze olieverf ofwel vette olie-alkydlak.
Beschouw het enkel maar om het zicht wat proper te houden en zeker niet als een echt beschermmiddel.

afbeelding van Anonieme gebruiker
29/04/2007 - 23:46
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

Bedankt voor de tip.
Ceder kan verder toch onbehandeld blijven?
Groet Hans

afbeelding van Bart humbeeck - @Home
30/04/2007 - 09:13

hans,

als je het toch wilt laten vergrijzen, heb je nog Thermowood of Plato-hout .
dat is hout van hier (vuren bijvoorbeeld) dat een hittebehandeling ondergaan heeft, en daardoor veel duurzamer wordt dan het origineel .
vergrijst ook prachtig, en moet niet van de andere kant van de aardbol komen (zoals ceder) .
vrij makkelijk te vinden, de ietwat betere houthandels of de ecologische bouwhandels kennen het zeker, keuze uit verschillende profielen voor gevelafwerking , prijs vergelijkbaar met ceder .

vriendelijke groeten,
bart humbeeck

afbeelding van natha
13/06/2007 - 22:29

Hallo

we hebben een houten cederpoort en voordeur
ik zou deze ook wil laten vergrijzen maar denk dat ik ga verschillen zien tss de poort en de voordeur gezien de voordeur in een inham zit
Ze hebben me al tevens gezegt dat elke houtsoort behandeld dient te worden, gevoed ?
Iemand suggesties

Jan wrote:
> Heeft iemand (positieve/negatieve) ervaringen met natuurlijke vergrijzing van hout met aanbrengen van beschermende beits uit Australië "Cabot Oil" . We denken er sterk aan om deze techniek toe te passen op ons houten (sipo, afzelia , andere ...) schrijnwerk van onze nieuwbouwwoning. Indien mogelijk, komen we ook graag eens kijken in de wijde regio Brugge, naar projecten met "natuurlijk vergrijsd" schrijnwerk (misschien via PB). Vele schrijnwerkers raden het ons pertinent af, naar zon-en waterweerstandigheid en garantie toe...Toch laat het hout het mooist tot zijn recht komen?
> Bedankt,
>
> Jan, Oostkamp

afbeelding van Tristan van Emrik
05/07/2010 - 16:33

 

Eventjes wat informatie rechtzetten.
Zelf ben ik schrijnwerker en heb al veel prachtige realisaties gedaan met de producten van Cabot.  

 

Cabot is een Amerikaans merk (de nr1 voor exterior houtbescherming)

 

 

Als jullie willen natuurlijk vergrijzen kan u best Cabot Bleaching Oil gebruiken. 

Dit is geen lijnzaad olie met wat pigment grijs, want bij het aanbrengen van 1 laag zal u niet direct resultaat zien.
Dit is geen beits maar een olie die diep indringt, en het natuurlijk vergrijzen versneld.
Na 3maand heeft u mooi egaal, het natuurlijk grijs waar u normaal 2 jaar op moet wachten.

Iemand zei waarom Bleaching Oil gebruiken als het hout toch wil vergrijzen??? Omdat Bleaching Oil van Cabot het hout ook beschermt tegen mos, polutie, en waterschade...bv een lek in dakgoot(deze problemen zijn algemeen gekend en bezorgd u mooie houten facade, deur, poort, snel een vuil uitzicht)

Indien u wat meer informatie wil of foto voorbeelden wil zien, raad ik aan een erkende schrijnwerkij /specialisten te raadplegen. bv http://www.houtmagazijnverdonckt.be/ of www.guidoderuyver.be of houthandel http://www.deroovernv.be/   dit zijn maar enkele van de vele houtgroothandels dat met het merk Cabot werkt en knappe projecten afleverd.

 

Cabot "Australian Timber Oil" is het gamma voor terrassen en houten buitenmeubelen.

mvg,

Tristan

 

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.