na-isolatie: tss. bestaande isolatie & binnendak

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Beste forumgenoten,

Ik heb al veel van jullie geleerd, maar toch zou ik nog eens graag beroep willen doen op jullie expertise:

Mijn casco-ruwbouw is opgeleverd. Nu is het tijd om er zelf in te beginnen werken. De ruwbouw is opgeleverd met een dakisolatie van 12 cm Rockwoll. De aannemer heeft hierbij wel een 'luchtspouw' gelaten tussen de lattenstructuur waartussen de isolatie geknelt zit (=horizontale lattenstructuur) en het binnendak. Technisch gezien zal hiet nog gemakkelijk 18 cm isolatie tussengepropt kunnen worden (isofloc is niet mogelijk omdat de dakstructuur niet stevig genoeg is). Dus blijft - volgens mijn bescheiden technische kennis slechts één oplossing open: het opensnijden van de bestaande isolatie om de 'luchtspouw' op te vullen met rots- of glaswol.

Nu is mijn vraag - naast de vraag of er misschien nog alternatieve zijn - hoe ik dit het best aanpak.
Aangezien de bestaande rotswol horizontaal geplaatst is, dacht ik om niet alle rotswol tijdelijk te verwijderen, maar slechts 1 'rij' per 3. Door deze vrijgekomen opening steek ik dan een lange rol of flexibele plaat isolatie naar binnen (deze nieuwe isolatie wordt dan in vertikale 'kolommen' geplaatst, achter de bestaande isolatie.
Cruciaal hierbij is uiteraard de goede keuze te maken uit de beschikbare isolatiematerialen. Te stijve materialen zullen de plaatsing onmogelijk maken omdat ik ze dan niet afgebuigd kan worden in de tijdelijke openingen (de horizontale houten structuur waartussen de bestaanden isolatie geknelt zit is net geen 60 cm).
Té flexibele isolatiepanelen of -rollen lijken me dan ook weer een nadeel. Bij het plaatsen zou er wel een stevig gevloekt worden omdat de isolatie niet mooi tussen de 'luchtspouw' naar beneden glijdt (bvb. doordat hij altijd blijft hangen aan de binnenkant van de bestaande houten structuur.

Kortom: welk isolatiemateriaal gebruik ik het best. Uiteraard, hoe groter het geschikte materiaal, hoe minder bestaande isolatie ik moet verwijderen om de nieuwe te kunnen plaatsen (maar misschien wel meer gevloek bij het plaatsen ervan...)

Alvast bedankt en hartelijke groeten,

Wim