murisol ingespoten muurisolatie | Ecobouwers.be

U bent hier

murisol ingespoten muurisolatie

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van jan-99
10/10/2004 - 22:15

we zouden graag onze bestaande buitenmuren isoleren en we willen dat laten doen met murisol.een product dat igespoten word door in v-vorm gaatjes te boren in de buiten muur.naar het schijnt kan je dat als particulier niet zelf doen omwille van het speciale materiaal dat je nodig hebt. graag willen we weten of hier iemand ervaring mee heeft.

40 Reacties

Reacties

afbeelding van guido
07/12/2005 - 16:37

Hallo,
Ik heb dit forum eens gelezen en eerlijk gezegd weet ik nu nog niet wat ik moet doen,ik ben zeer geinteresseerd in het product murisol van de firma noten.Vandaag heb ik eens gebeld naar daar om eventueel referentieadressen te krijgen en alzo te vragen of de mensen die het al hebben laten doen er wel degelijk tevreden over zijn maar dat wilden ze mij niet geven omwille van privacyredenen wat ik langs de en kant wel begrijp maar als zij volledig achter hun product staan zou dit toch eigenlijk toch geen probleem mogen zijn want als ik het had laten doen dan mochten ze mij altijd bellen als ik er tevreden van was.Ik vond het eigenljk wat verdacht en zeker toen ik meer info vroeg over de garantie kreeg ik te horen dat als hij mij niet kon overtuigen ik het best niet kon doen (een zeer vreemde redenering vond ik dat!!)dus als iemand iemand kent die er ervaring mee heeft gelieve mij dit dan door te geven als ze het tenminste niet erg vinden!want ik had het eens graag gezien hoe zo een huis er nu eigenlijk uitziet na zo een behandeling i.v.m gaten en afwerking.
groetjes en alvast bedankt voor jullie reactie.
guido

afbeelding van Anonieme gebruiker
01/07/2009 - 13:37
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

hallo Guido

 

Ik beneigenaar van een woning met de welgestelde ouderdom van 50 jaar.

Heb begin dit jaar de firma noten thuis gehad om mijn muren te isoleren en voel dit na ongeveer een 3 maanden al zeer goed in de woning zelf voeger veel trek en kouder in de winter en veel te warm in de zomer nu met deze hoge temperaturen heb ik dat al goed kunnen voelen want het is niet meer zo warm binnen als vroeger

 

Daarom als gij een oude woning hebt die nog niet geisoleerd is dan geef ik u een goede raad en laat het doen door de firma Noten want zij zijn verweg de goedkoopste en werken zeer degelijk

Het resultaat da gij hier door gaat bekomen gaat u zeer zeker verrassen tevens betaald infrax u 4€ per M² terug en van de gemeente heb ik ook nog eens 2€ per M² gekregen waardoor  mijn betaalde prijs mmar its is van 10€ per m²

PS Bij ons op dewijk zijn er al verschillende die het gedaan hebben en sommige reeds meer dan 5 jaar die mensen spreken enkel vol lof over het produkt , dat zegt al meer dan genoeg

 

groetjes johnny

afbeelding van schimmeltje
08/10/2009 - 10:38

Beste Johnny,

Wij zijn ook aan het overwegen om onze muren te laten behandelen ivm vochtproblemen.

Graag zouden wij willen weten of U nog altijd tevreden bent en of U nog mensen kent die

door de Firma Noten hun huis hebben laten isoleren.

Weet U ook of zij garantie geven op de uitgevoerde werken en voor hoelang.

                                                      Met vriendelijke groeten Pascalle

afbeelding van Anonieme gebruiker
01/07/2009 - 13:42
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

Hallo guido

 

Het boren van de gaten gebeurt in de voegen met dia meter 10 en worden terug opgevoegd met de juiste kleur van u voeg is na tijd niet meer te zien

 

PS mijn naam is johnny de vorige reactie heb ik ook geschreven maar daar sta ik op als anoniem  sorry hiervoor

 

groetjes johnny

afbeelding van helena
07/12/2005 - 22:21

Markie heeft ook een kontakt met Noten gehad.

Heeft hij het laten doen.

Markie als je meer weet graag een berichtje

Met dank bij voorbaat

Helena

afbeelding van koent
07/12/2005 - 22:32

Pluto,

klinkt logisch wat je beweert.
Maar dit wil zeggen: geen problemen met koudebruggen in je huis voor de renovatie-isolatie, dan zeker geen problemen erna (op voorwaarde dat er aan de ventilatie niets verandert).

klopt dit?

afbeelding van Tom Peeters - Symbiose
08/12/2005 - 13:26
Tom

Misschien m'n vraag anders formuleren.

Indien je een bestaande koudebrug hebt(betonbalk boven raam) waarop je op dit moment geen condensatie hebt, zal dit veranderen indien je rondom de luchtspouw gaat opvullen.
Zal de toestand thv de bestaande koudebrug verslechteren

je, de toestand zal verslechteren:

toen er nog geen isolatie in de spouw zat, fungeerde de betonbalk niet als een koudenrug. De gehele muur was namelijk een koudebrug of lees: op ongeveer dezelfde (koude) temperatuur, zodat er geen condensatieproblemen konden optreden.

als je de spouw gaat vullen, zal er een groot onevenwicht ontstaan tussen de oppervlaktetemperatuur van je binnenmuur en je betonnen balk. Wat Pluto beweert is larie. Je betonnen balk zal niet opgewarmd worden door de binnenmuur, want je betonnen balk is een koude brug, ze zal de warmte niet vasthouden maar afgeven aan de buitenlucht. Hierdoor zal je betonnen balk een lage opptemp hebben. Je binnenmuur kan geen warmte afgeven naar buiten toe, de isolatie verhindert dit. En ze zal bijgevolg een hoge opptemp hebben.

de waterdamp in de lucht zal zich afzetten tegen koude oppervlaktes (betonbalk) waardoor je condensatie problemen zal krijgen.

afbeelding van bentheuwis
08/12/2005 - 17:59
ben

ik sluit me volledig aan bij tom.

ik spreek uit ervaring: in het huis dat ik huur: spouw volgespoten met isolatie (welke weet ik niet). Het is wel snel warm en de isolatie doet zijn werk met de warmte binnen te houden (en buiten in de zomer) maar overal rond de ramen condens! Als ik 's morgens de ramen niet openzet op de slaapkamer staat de schimmel op de muur en de balk mooi afgetekend.

ben

afbeelding van helena
08/12/2005 - 18:23

Mijn huis is niet geïsoleerd en ik heb schimmel in mijn kleerkast die tegen de buitenmuur staatmet een spatie tussen de muur en de kast voor de luchtcirculatie. De verwarming staat tegen de muur die daar hoeks op staat.Ik dacht dat isolatie tussen de spouw dit zou verhinderen. Denk je dat dit niet het geval zal zijn ? Morgen komt een man van Noten bij mij langs. Graag een abntwoordje van iemand aub
Met dank
Helena

afbeelding van Anonieme gebruiker
08/12/2005 - 20:26
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

Tom, Ben, Helena

Gebrek aan verluchting is de rode draad in jullie uiteenzettingen. Schimmel + condens is het gevolg van te vochtige lucht, isoleren helpt daar niet bij, alleen ventileren helpt. Dat is nu al zo dikwijls gezegd op dit forum : ventileren is tegen het vocht en isoleren is tegen de koude !

vr gr

Pluto

afbeelding van Tom Peeters - Symbiose
09/12/2005 - 12:38
Tom

PLUTO

ventileren, heel mooi,..maar op welke temperatuur? Hoe warmer de ventilatielucht, hoe verzadigder ze zal zijn, dus hoe meer kans op vochtafzetting op je betonnen balk.

om vochtproblemen te vermijden zou je al moeten ventileren met vrij koude en dus weinig verzadigbare lucht, ofwel de ventilatie een grote snelheid meegeven zodat er geen kans is op vochtafzetting.

beide keuzes lijken mij niet aangenaam.

afbeelding van jeroen²
09/12/2005 - 13:07

TOM,

Je maakt toch wel een fout! Warme lucht heeft inderdaad een hoger verzadigingspunt als koude lucht, maar dat wil niet zeggen dat warme lucht per definitie meer verzadigd is. Als koude lucht verwarmd wordt zal de relatieve vochtigheid juist dalen en dan kan die lucht beter vocht opnemen = drogen.

Om Pluto bij te staan: Als je na het isoleren condensatie krijgt op de muren is er inderdaad iets mis met de verluchting. Voor het isoleren was er wellicht evenveel vocht dat condenseerde, maar dan verspreid over de hele muur en dus minder zichtbaar.

jan schreef:
> we zouden graag onze bestaande buitenmuren isoleren en we willen dat laten doen met murisol.een product dat igespoten word door in v-vorm gaatjes te boren in de buiten muur.naar het schijnt kan je dat als particulier niet zelf doen omwille van het speciale materiaal dat je nodig hebt. graag willen we weten of hier iemand ervaring mee heeft.

afbeelding van Anonieme gebruiker
09/12/2005 - 13:48
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

Tom,

Vraag U eens af wat er gebeurt in het geval van Ben. Overal rond de ramen is er condens. Hij zet de ramen open, een tijdje later is de condens weg. Maar wat gebeurt daar nu in feite, wat is de werking van een geopend raam ?
De warme lucht, die veel vocht bevat, gaat langs de bovenkant van het geopende raam naar buiten. Langs de onderkant van het geopende raam komt koude, relatief droge lucht naar binnen. Deze koude, droge lucht wordt in de kamer opgewarmd door de omgeving, waardoor zij nog droger wordt en waardoor zij al het aanwezige vocht in de kamer gaat opslorpen (condens aan de ramen, vochtige schimmelkast).
Zolang als het raam openstaat, wordt de kringloop in stand gehouden : de koude, droge buitenlucht komt binnen, warmt op, neemt het vocht op, en gaat als warme, vochtige lucht terug buiten.

vr gr

Pluto

afbeelding van markie
09/12/2005 - 14:13

Hallo allen,
Over het produkt dat Noten gebruikt (Murisol U.F. = ureumformaldehyde) is maar moeilijk iets te vinden.
Het wordt in Duidsland gemaakt, maar daar niet verkocht!!! Daar dit produkt nog jaren formaldehydedampen (spaanplaatgas) blijft vrijgeven komt het er bij ons niet in. Volgens het ministerie van volkshuisvesting (NL) is het nog niet eens zo'n goede isolator. (zie afbeelding)

Wij gaan bij onze woning de gevels van de uitbouw afbreken, dan wordt de isolatie aangebracht mooi aansluitend met de dakisolatie, dan nieuwe gevel. Bij het hoofdgebouw zal er PUR worden ingespoten.

afbeelding van koen-64
25/01/2006 - 17:14

Jan, Guido en alle anderen, ook ik ben momenteel aan het overwegen om mijn bestaande spouwmuur te laten vullen met een isolatiemateriaal. In Belgïe zijn er blijkbaar niet zo veel firma's die deze techniek toepassen. Zelf ben ik ook bij de firma Noten terechtgekomen. Ook www.pluimers.be komt in aanmerking, maar zij werken met PUR-schuim en hebben nog niet gereageerd op mijn prijsvraag.
Ik heb van de firma Noten wél enkele referenties gekregen en daarvan heb ik 2 mensen aan de lijn gehad. Beiden waren zeer tevreden over het resultaat en bij beide woningen werd de ingreep nu toch al bijna 2 jaar geleden uitgevoerd. Het ging steeds om een halfopen bebouwing. Ik heb expliciet gevraagd naar vochtproblemen, maar daar hadden deze mensen geen problemen mee ervaren (ook niet bij het huis waarvan slechts enkele gevels waren behandeld). Eén persoon zei ook nog uitdrukkelijk dat de werken proper en snel werden uitgevoerd. Toch blijf ook ik nog twijfelachtig. Er wordt 10 jaar garantie gegeven op de "houdbaarheid en de isolerende werking van het UF-schuim", maar over enige garantie i.v.m. vochtproblemen na de behandeling is er geen sprake. Persoonlijk vond ik ook dat de verkoper die bij mij thuis is geweest (technisch adviseur volgens de dame aan de telefoon bij Noten) niet echt de tijd nam om één en ander voldoende te bekijken en onderzoeken. Hij heeft een copie van het plan meegenomen en slechts toen ik voorstelde om enkele foto's te maken heeft hij dat ook gedaan. Toen ik hem vroeg naar de juiste benaming en isolatiewaarde van het gebruikte product kon hij me enkel zeggen dat het géén pur was en dat het 2 componenten waren die via in de buitenmuur geboorde gaten Ø12 in de spouw werden ingespoten. Op de reeds ontvangen prijsopgave staat wél de volledige benaming en informatie.

afbeelding van bart-28
26/01/2006 - 16:54

Ik overweeg hetzelfde. We kochten enkele maanden geleden een 5 jaar oud huis, en nu blijkt dat er geen spouwisolatie aanwezig is! Enkel een spouw van 6 cm. Kun je soms laten weten wat de prijs per m2 is? Eventueel via mail.
Op dit forum heb ik www.isodirect.be gevonden. Ik heb om informatie gemailed, maar nog geen antwoord. Het zou gaan over schuim, waarvan de cellen met elkaar in verbinding staan.

Bart

afbeelding van koen-64
26/01/2006 - 18:44

Bart,

De prijs bij Noten bedraagt 19.79euro/m² + btw voor een project t.e.m. 150m², wat mij zeer redelijk lijkt. Op dit ogenblik krijg je van je energieleverancier 5 euro/m² terugbetaald.
De vertegenwoordiger van Noten die bij mij thuis is geweest beweerde ook nog dat hun product de eigenschap had om naar de relatief droge muur toe te trekken en weg te willen van de relatief vochtige buitenmuur, waardoor er steeds een kleine luchtspouw blijft (ongeveer een halve centimeter zei hij) en het dus onmogelijk zou zijn om vochtdoorslag te krijgen. Hoeveel waarheid erin zit weet ik natuurlijk niet, maar het lijkt me zeker niet ondenkbaar.

afbeelding van bart-79
26/01/2006 - 19:57

Nou ik heb dit allemaal gelezen maar ik vind dat produkt murisol maar niks. Ik heb al 2 bedrijven hier thuis gehad, en ik heb zelfs de keurings instantie KOMO gebeld van wat ik moet .maar ze raden pur aan ,heeft zoals je hierboven ziet op de schets(van markie) de beste isolatie waarde.en is wel wat duurder +-22 euro m2 . Ik heb ook de firma pluimers hier gehad.en de firma thermecon.maar de firma http://www.technisol.nl/spouwmuurisolatie.html die is tot nu toe het goedkoopste.en ze komen ook in belgie.Maar effe over de koude bruggen ik maak ook grote kans op dat probleem maar ik laat me daar niet van weerhouden als ik de gasprijs zie weet ik het meteen. En over dat vocht probleem achter de kast ,onze vrienden kochte een huis,en raad eens vocht.nou helemaal in paniek hadden zelfs al de stenen gekocht voor er een muur voor te zetten. Maar iemand zij ga maar eens ventileren , en raad maar weer probleem opgelost.Alles potdicht maken is ook niet goed, dus ja ik hoop dat ik met dit er een paar mensen heb kunnen helpen

afbeelding van markie
26/01/2006 - 20:30

Koen,
"De vertegenwoordiger van Noten die bij mij thuis is geweest beweerde ook nog dat hun product de eigenschap had om naar de relatief droge muur toe te trekken en weg te willen van de relatief vochtige buitenmuur"
Wat ze hier zo mooi omschrijven wil gewoon zeggen dat het produkt tijdens het uitdrogen krimpt, en dus van 1 muur los komt, volgens hun dus de natste. Welke is de natste? het buitenspouwblad omdat het vochtig weer is? of het binnenspouwbald omdat het damp van binnen naar buiten afvoert en condenseert? of zou het niet gewoon loskomen van de muur waar het meeste stof aan hangt?

afbeelding van markie
26/01/2006 - 20:43

Bart,
hier wat hoger lees je hoe ik de koudebruggen boven de ramen heb opgelost in m'n vorige woning. deze was zeker niet extreem verlucht, en er waren geen problemen meer (voorheen wel). Makkelijk te doen.
In m'n nieuwe woning ga ik het anders doen, gevelstenen boven de ramen wegkappen (en onderstutten natuurlijk), 5cm van de betonbalk wegkappen en een dunne latei (stalton) steken in de gevel. Tot op de hoogte dat ik heb moeten wegkappen ga ik de gevelstenen over de hele lengte van de gevel vervangen door een ander type gevelsteen, zodat er een band ontstaat in de gevel. En er komt balansventilatie...

afbeelding van karelw
27/01/2006 - 00:05

Ivm de evt vochtproblemen op koudebruggen na het toepassen van muurisolatie:

Volgens mij wordt het risico op schimmels groter.

Als de hele muur koud is, slaat het vocht op de hele muur neer. Als de muur geisoleerd is, zal het vocht bij voorkeur neerslaan op de koudebruggen. Daardoor blijft de lucht langer verzadigd en slaat er op die koude plaatsen extra veel vocht neer, dus meer kans op schimmels.

Ik heb heb gelijkaardig probleem in mijn badkamer. Het plafond ervan langs boven geisoleerd, nu schimmel in de hoeken en boven het raam.

Wij hebben het probleem voorlopig alleen maar in de badkamer.

Karel.

afbeelding van lambert-2
03/11/2006 - 13:47

Met de zoekfunctie had je hier al veel gevonden over ingespoten isolatie. Goed voor de volgende keer.

Ik ga mijn spouwen laten inspuiten, door HR thermoparels, binnenkort in december.

Hier is de thread die ik gestart had.
http://www.bblv.be/agora/view.php?bn=bbl_lag&key=1067373223&first=&last=

Nogmaal, funktie zoeken gebruiken. Je vindt hopen informatie.

Greetz
Lambert.

afbeelding van vaes
03/11/2006 - 09:05

En ,

Al iemand zijn /of haar woonst laten isoleren ?
Ik had het graag geweten .

Met vriendelijke groet,

afbeelding van Anonieme gebruiker
02/04/2007 - 11:57
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

ik heb ook een vertegenwoordiger gehad van noten en als ik dit allemaal zo lees dan denk ik dat ik het niet doe het inspuiten van muurisolatie

afbeelding van sarah
27/04/2007 - 12:31

hallo
ik ben sarah en ik ben op zoek naar informatie over muurisolatie voor school !!!
weet jij meer daarover stuur dan naar : latine_girl_1 [at] hotmail [dot] com

groetjes sarah
XXX

afbeelding van mark-8
04/11/2007 - 20:25

Tja, als je zo goed isoleert en je moet dan ramen gaan openzetten om te ventileren, waar zijn we dan mee bezig? Is het werkelijk wel nuttig dan om te isoleren?

afbeelding van joachim-4
20/11/2007 - 15:13

Beste,

Ik merk dat jullie het op dit forum reeds een aantal jaar over de na-isolatie van spouwmuren hebben en dat het daarbij niet altijd duidleijk is elk materiaal nu het best presteert en het meeste risico's met zich meebrengt.

Omdat het isoleren van gevels sterk is achtergebleven mede door de vele onduidelijkheden, is dit één van de zaken waarop nog veel vooruitgang kan geboekt worden. Daarom ook dat wij aan de Universiteit Gent (onderzoeksgroep bouwfysica) sinds 1 oktober een project zijn gestart rond de na-isolatie van spouwmuren.

Uitvoorgaand onderzoek was gebleken dat een het grote probleem is dat er zo goed als geen in-situ onderzoek is gebeurd naar navulling van spouwen. Daarom ook dat wij ons daar de komende 2 jaar willen gaan op toespitsen om zo een beter beeld te krijgen van de uiteindelijke resultaten van de na-isolatie.

Daarom zijn wij opzoek naar personen die bereid zijn om hun woning te laten doormeten. Volgende metingen zouden uitgevoerd worden:
- U-waarde bepaling met warmtefluxmeter
- thermografische fotografie met infrarood
- luchtdichtheidstesten met blowerdoor
Normaal nemen al deze zaken hoogsten een dag inbeslag, enkel de sensoren voor de U-waarde bepaling dienen voor een langer periode te blijven hangen.

Als u geïnteresseerd bent om het resultaat van uw na-isolatie te kennen of u bent van plan uw buitenmuren na te isoleren en u wil het uiteindelijke resultaat kennen. Geef dan gerust een seintje op dit forum en dan kunnen we verder contact op nemen.

Met vriendelijke groeten,

ir.-arch. Joachim Rummens
projectverantwoordelijke 'na-isolatie van spouwmuren'
universteit gent
vakgroep architectuur&stedenbouw

afbeelding van niels77
31/08/2010 - 09:20

Beste Heer Rummens,

Zijn de resultaten van jullie rapport 'na-isolatie van spouwmuren' reeds gepubliceerd?

Ik ben namelijk ook geïnteresseerd in de uitkomst hiervan. Deze vorm van isoleren is vaak gecontesteerd. 

Met dank voor uw reactie.

 

Niels VdB, Puurs

afbeelding van marc-23
30/11/2007 - 20:14

Beste,

ir.-arch. Joachim Rummens
projectverantwoordelijke 'na-isolatie van spouwmuren'
universteit gent
vakgroep architectuur&stedenbouw

Waar kunnen we reageren? Een adres aub.

Vriendelijke groeten,

Pagina's

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.