Mobiele boomzagerij aan het werk | Ecobouwers.be

U bent hier

Mobiele boomzagerij aan het werk

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van Log-ic
20/01/2013 - 15:07

Wie eens wil zien hoe we met een mobiele boomzagerij boomstammen op duurzame wijze tot planken en balken verwerken moet op 26 mei 2013 naar de Dag Van het Park  in Oelegem komen, naar het 2e Antwerps houthakkersfeest.

Op zondag 26 mei 2013 tussen 9 uur en 17 uur worden in het Vrieselhof de sectoren boomverzorging, parkzorg en bosbeheer op een boeiende en interactieve wijze in de kijker gezet. Het gratis evenement is zowel voor het gezin als voor de groen-professional een echte aanrader. Op de groenbeurs tonen standhouders niet alleen hun producten, maar zij informeren de bezoekers ook over technieken, ecologische oplossingen, nieuwigheden en opleidingen in de groensector.

De ganse dag door is er van alles te beleven voor jong en oud. Wil je je graag eens houthakker wanen? Leef je dan uit bij het afleggen van de praktische proeven ‘houthakker voor één dag’! Of kijk je liever rustig toe? De diverse demonstraties hakken, zagen en carving geven iedereen het nakijken. De toegang is gratis. Inschrijven is niet nodig.

PROGRAMMA:

 

Het 2e Antwerps houthakkerskampioenschap: een spannende houthakkerswedstrijd.

 

Hakdemo door het ”Nederlands Timberteam”.

Een interessante groenbeurs: standhouders stallen hun producten uit en informeren de bezoeker over technieken, ecologische oplossingen, nieuwigheden en opleidingen in de groensector.

 

Tal van avontuurlijke en educatieve randactiviteiten: bosbeheerwandeling 'Ontdek het Vrieselhof'met gids om 10.30 uur en om 13.30 uur; kinderanimatie met kinderklim en diverse demonstraties: hakken, zagen en carving.

http://www.provant.be/vrije_tijd/domeinen/vrieselhof/

2 Reacties

Reacties

afbeelding van BOOH
21/01/2013 - 08:46

als ik het afvalhout mag meenemen kom ik kijken. :)

afbeelding van Log-ic
22/01/2013 - 08:21

Ik vrees van niet Booh!  De afval zal wel in de stoof van het Boshuizeke gaan denk ik..  Dat is natuurlijk ook eigen aan mobiel zagen: al het afval blijft ter plaatse. 

 

Je moet toch rekenen houden met 20 à 40% afval, afhankelijk van de kwaliteit van de stammen. (Vooral rechtheid en het verloop zijn hier bepalend).  Een stam is zo dik als hij is aan zijn smalste eind.  De rest is grotendeels afval. 

 

Alhoewel, er zijn er die stallen en tuinhuizen maken met de de dossen.  Het resultaat ziet er uit als een Canadese blokhut.   Het verwerken van zagerijafval (dossen) tot brandhout  is natuurlijk veel gemakkelijker dan volledige stammen.  Je hebt geen grote kettingzaag nodig, en voor de stukken die na het zagen nog eens gekloven moeten worden gaat dat zeer gemakkelijk.  Kwaad naar kijken met de kliefhamer en ze zijn door :)

 

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.