METAALBOUW

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Ik wil dit jaar nog starten met de bouw van een woning. Ik vond op de site al veel nuttige info. Ik ben gewonnen voor degelijke isolatie, balansventilatie, zonneboiler in combinatie met gasverwarming (vloerverwarming). Op het platte dak fotovoltaische panelen.
Ik wil echter bouwen in staalbouw met gevelpanelen van kingspan. Als ik een dikte neem van 10 cm PUR, dan heeft die een k-waarde van 0,20 W/m³.k
Op deze site vind ik weinig info over staalbouw. Is iedereen tegen deze vorm van bouwen of/en zijn er zoveel nadelen ?

Reacties

Wij hebben gebouwd met staal. Als gevelbekleding hebben we Ytong panelen gebruikt. Deze geven een betere geluidsisolatie dan kingspan. Voor het dak hebben we kingspan gebruikt.

Tot nu toe heb ik nog geen slechte ervaring met metaalbouw, enkel positieve ervaringen.

Als ik opnieuw zou bouwen zou ik terug met metaalbouw werken.

Marnik

De Ytong wordt afgewerkt met Ytofin. Dit is een kwartsafwerking die er tegen wordt gespoten. Die zorgt voor de waterdichting van de Ytong. Wij hebben de zwarte gekozen.

Marnik

Ytong moet je nog isoleren en waterdicht afwerken want isoleert van zichzelf amper en slaat door; de stalen sandwichpanelen zijn wel direct afgewerkt en geisoleerd maar moeten van binnenaf eigenlijk nog afgewerkt worden met een gipsplaat of zo i.v.m. acoustiek.

Uiteindelijk is denk ik belangrijkste keus wat je het mooiste uiterlijk vind, stucwerk, baksteen of metaalplaat; er zijn tegenwoordig hele mooie afwerkingen op metaalplaat

Kijk bijv. eens

http://www.dilien.com/woningbouw/projecten/index.html

Zeer eenvoudig een (bijna) passiefhuis te realiseren zonder meerkosten t.o.v. traditionele bouw, gehele pand demontabel (tenzij je natuurlijk die voorzetwanden toe gaat passen...)en energetisch zeer verantwoord (gehele woning op 1 vrachtwagen aangevoerd...)

Niet voor niks worden alle koel- en vriescellen zo gebouwd en praktisch alle bedrijfshallen... Maar ja, bij woningbouw blijft een baksteentje en een dakpan de norm he.

Arnold

Als een staalwoning niet goed gezet is, dan zou ze misschien kunnen krakende geluiden maken tijdens stormen. Mijn stalen Gyproc profielen doen dat alvast.

Ytong moet inderdaad nog aan de buitenzijde worden behandeld voor een goede waterdichtheid te bekomen.
Onze muuropbouw is als volgt. Kwartskorrel (enkele millimeters), Ytong 20 cm, Rockwool 12 cm, Gyproc 2,5 cm.
Volgens Ytong zou een paneel van 30 cm voldoende zijn voor isolatie maar hier stonden noch wij noch de architect achter.
1 vrachtwagen om het huis te leveren is een beetje weinig. Het zullen er toch wel vier geweest zijn bij ons.

Bij het ontwerpen van de staalstructuur is er een extra studie geweest naar wingbelasting toe. Hierdoor zijn er een aantal strategisch geplaatste windverbanden voorzien die de winddruk moeten opvangen. Met de laatste storm heb ik bij ons toch niets horen kraken.

Marnik

met die kingspan moet het wel lukken om de passiefnorm te halen.

ik vraag me wel af hoe het zit met luchtdichtheid in deze woningen.

Bij kingspan hebben ze ook PIR ipv PUR, deze zou nog beter isoleren en is beter voor de brandveilighheid.

De isolerende eigenschappen van Kingspan resol zijn zeer goed en de brandweerstand vind ik ook spectaculair.
Het enige nadeel vind ik de brose breekbare en gemakkelijk kwetsbare struktuur.

Ik ga eens een mail naar hen zenden of ze er nog niet aan gedacht hebben om een 5mm fijne houtwolcementplaat als cacheerlaag te gebruiken.
Het oppervlak zou dan superstevig zijn, het resol zelf extra beschermd, perfect dampopen, perfect kleefbaar met diverse pastalijmen, en perfect afwerkbaar met crepi.

Zaak zal wel zijn of het voor hen technisch mogelijk is en welk prijskaartje daar dan aanhangt.

Beste groeten,
Rudy Martens

Kijk ook eens bij

http://anker.mardal.person.emu.dk/nythus/index2.html

voor de zelfbouwers onder ons;

Een compleet passiefhuis incl. installaties en afbouwpakket voor 280 euro per m2 ofwel 60.000 euro bij 230 m2 (ex uurtjes....)

Ziet er wel een beetje als een kippenschuur uit maar wie daar op valt...

Mvg Arnold

KINGSPAN en al de andere producenten van dit type producten, produceren voor de INDUSTRIE.
Deze firmas hebben geen interesse (want geen afzet) in wat dan ook voor 'huiselijke' afwerkvormen.
Gewoon nuchtere realiteit.

ik ben zelf ook bezig mijn eigen metaalwoning te plaatsen.
de eerste meter heb ik gewoon een baksteen geplaatst.
voor de verdere gevelopbouw ben ik nog opzoek naar de juiste muuropbouw. ik ben aan het twijfelen tussen een sanwich paneel van Hoesch of tussen sliding van joris ide.
weet iemand wat de perfecte muuropbouw is?
moet ik met osb werkenof met binnendozen?
groeten, rob

Kingspan is wel degelijk geïnteresseerd in huiselijke afwerkingsvormen. In het Verenigd Koningrijk zijn ze héél actief bij de bouw van passiefwoningen. Volgende week komt er een vertegenwoordiger langs met productstalen, laat dat een bewijs zijn. In tegenstelling tot de fabrikant, zijn er inderdaad weinig industriebouw constructiefirma's geïnteresseerd in private woningbouw. De gestelde eisen en de kleine opvlaktes en vooral de complexiteit v/h maatwerk schrikken hen af. Het is net af je aan een grootkeuken vraagt om een gastronomisch menu'tje voor te bereiden. Volgens mij is de enige oplossing: zoek een goeie architect met ervaring in staalbouw (bespaar er niet op, er zijn er maar een handvol die het doen), neem via de archi rechtstreeks contact op met Kingspan, Morti, Schelfout enz... en zoek een deftige constructeur die het zaakje wil plaatsen. Hetgeen je betaalt aan de architect zal je dubbel en dik terugwinnen (ook in de industriebouw bestaat er SOD).

heb ook een woning in metaal en had toen ook de raad gekregen van vrienden om een architect te nemen die veel met metaalbouw werkt.

dit is 10 jaar geleden.

deze architect heeft werkelijk alles gedaan wat verkeerd is en een peperdure rekening aangeboden.

kzou zeggen neem dan liever architect de je kent en vertrouw op hem.

heb dus alles samen met aannemers gedaan en het is tot een goed einde gekomen.

natuurlijk jammer dat ik niet meer kennis had van isolatie toen.anders was alles zekers dubbel zo dik.

en da kraken dat ze hier vertellen valt best me

is een wonning van 20 meter op 10 meter met een lange en korte zijde in glaswand

wij zijn momenteel bezig met de bouw van een staalwoning.

het verhaal kan je volgen op www.minderenergie.be

momenteel is het een K32 / E69 woning

Levi

Mooi voorbeeld!

Maar waarom heet her mindeeenergie als er een glaswol metaalbouwsysteem wordt toegepast met een R waarde van 2,5? Dat is toch het allerminimunst (mooi woord he wat toegestaan is of?

Of komen er nog sandwichpanelen voor langs?

Mvg Arnold

Arnold,

ik weet niet wat jouw referentiekader is maar 23 cm minerale wol in de muren lijkt me toch niet allerminimunst ?

sandwichpanelen zijn doorgaans met PUR en scoren niet goed kwa geluid, vandaar onze keuze voor bardage met minerale wol.

grt,

Levi

Levi

Let wel door cassettesysteem heb je om de 50cm een enorme koudebrug; op de fotos aangebracht is het ''209'' systeem of iets vergelijkbaars met 130mm minerale wol. Dat geeft een Rc van 2,5; 130mm minerale wol zonder koudebruggen geeft een veel hogere rc waarde (afhankelijk van lambda waarde denk ik 3 a 3,5 of zo).

Vandaar mijn vraag, komt hier nog iets voor langs? Want deze 130mm minerale wol mag je vergelijken met maximaal 60mm PUR (in paneel of spouw)

Mvg Arnold

Die koudebruggen zijn inderdaad niet te onderschatten.
Situatie van mijn muur van buiten naar binnen:
gevelsteen, lege spouw, houten paneel, 9cm rotswol en ijzeren enkele en dubbele U-profielen als draagstruktuur, gyproc. Met als gevolg elke 60cm een 5 of 10cm brede koudebrug die de totale isolerende werking van de binnenmuur ongeveer halveert.
Met een bijkomende 4à5cm dikke PURplaat en een gyproc plaat hoop ik dit probleem op te lossen.
Op de website van een bepaalde firma die zulke woningen bouwt staat (stond) botweg vermeld dat er door een houten plank aan de buiten- en binnenzijde van de binnenmuur geen koudebruggen meer zijn. Blijkbaar beschikken zij over superisolerend hout.

Groetjes.

Arnold,

de flens van de binnendoos is idd een grote verliespost, wij hebben deze echter met 9cm isolatie bedekt.

de wandopbouw is alsvolgt :
binnendoos van 9 cm met 13 cm glaswol, dus de flens is met 4 cm glaswol bedekt (door het produkt '209' ), hierop zit een omegaprofiel van 5 cm wat ook opgevuld werd met glaswol van 5 cm, hierop zit een tyvekfolie om convectieverliezen te bepereken, hierop dan de staalplaat.
aan de binnenzijde werd voor de binnendoos gipskarton geplaats op een stalen frame voorzien van 5 cm glaswol en dampscherm.

Levi

ik snap het

dus die 5 cm glaswol die er weer boven op zit zit tussen de omegaprofielen op de foto? dat zijn nog eens mega koudebruggen; die laatste 5 cm glaswol had je je kunnen besparen, die zal nauwelijks enig rendement opleveren

Concreet heb je 4 cm isolatie en 9 + 5 cm isolatie die om de 50 cm onderbroken is door 1,5 of 2 mm staal; die staal geleid de warmte voor 90%

Ik heb nog eens opgezocht van vroeger: 90 mm glaswol in binnendoos heeft Rc waarde van 1,2

50mm glaswol tussen omegaprofielen zal aan de 0,7 komen

de 40mm glaswol die ertussen zit mitsgoed gemonteerd en niet zoals op de foto zal een Rc waarde hebben van 0,04/0,04 = 1

Daarmee komt de 180mm glaswol aan een rc van 2,9, dat had je met 60mm PIR of resol ook kunnen halen

IK wil je niet perse teleurstellen maar eerder anderen behouden deze fout ook te maken; als je dan glaswol toe wilt passen doe dit niet in stalen profielen maar in houtskelet.

Als je metaalbouw toe wilt passen, neem dan sandwichpanelen zonder koudebruggen

Arnold

arnold, je bent er nog niet , er is meer isolatie dan je denkt :

4 cm voor de binnendoos
9 cm in de binnendoos
4 cm tussen flens binnendoos en omegaprofiel, waarbij er enkel contact is tussen 2 bouten en de omega en niet tussen de flens en het vlak van de omega !
5 cm tussen de omega's

Levi

Gelukkig, al met al inderdaad een aardig pakket, mijn vraag is dus beanwoord of er naast die 130mm in en voor de doos nog extra komt: ja, totaal 220mm!

Maar ook die laatste 4 helpt je niet echt, om de 1,5 meter staat er een joekel van een HEA of UNP kolom strak tegen de binnendoos; de warmte zal dus via die ongeisoleerde (!) kolom de gehele binnendoos verwarmen en die 40mm zal wel iets helpen maar ook hier geldt: koudebrug!

Maar ik geef toe, er is serieus nagedacht over in ieder geval de isolatiewaardes, wellict kun je de kolommen binnenzijde nog inpakken met isolatie of de omegaprofielen op de dozen vervangen voor z profielen om koudebruggen te beperken? Ook rvs schroeven om de omega of z profielen te schroeven zijn veel beter dan normale stalen schroeven (minder warmtegeleiding)

Ik volg je project met interesse!

Arnold

Staalbouw is schitterend, maar het is er echter weinige gegeven een woning
naar behoren op te leveren.
Wij zijn reeds 4 jaar bezig en onze woning werd na een gerechtelijke
procedure een paar maanden geleden opnieuw vrijgegeven.
Momenteel durf ik als bouwheer stellen dat ik meer op de hoogte ben van
koude bruggen, ventilatie en andere problematiek dan onze staalbouw
architect welke het zelfs naliet controle van de werken naar behoren uit te
voeren.
Zelf hebben we eveneens kingspan panelen gebruikt,...

@ Staalbouwer

Wij zijn met een aanbouw bezig en gaan binnenkort ook kingspanpanelen laten plaatsen.

Waar heb je je plaatser gevonden? Kan je ons misschien enkele adresjes aan de hand doen - regio Vlaams-Brabant?

Alvast bedankt!

nog een paar vraagjes m.b.t. de isolatie van een staalbouw. Als ik het goed begrijp dient er vooral op toegezien te worden dat de totale staalconstructie voor de volle 100% is omgeven door isolatiemateriaal om effectief koudebruggen te vermijden? Zijn daartoe de geïsoleerde sandwichpanelen als afwerkingsmateriaal dan een afdoende oplossing(los van het feit dat er nog bijkomende isolatie aan de binnenzijde wordt geplaatst)?

En wat dan met de stalen kolommen die verankerd staat in de grond? Bestaan hier oplossingen voor om die koudebrugvrij te maken?

meest fraaie oplossing:

als fundering een betonplaat met vorstrand toepassen, deze op harde persing isolatie (XPS bijv) op volle grond storten. De gehele fundering en vloer is dan direct buitenom geisoleerd zonder enige koudebrug

Dan zet je de kolommen op buitenkant van de vorstrand

De sandwichpanelen laat je aansluiten op de isolatie buiten de vorstrand om en pur je onderling af.

Zo blijft de gehele staalconstructie binnen en ook al het beton.

Speciale aandacht is nodig voor inwerken van ramen en deuren in de sandwichpanelen en koudbruggen zoals de ''lekdorpel'' aan de onderzijde. Als je niet meer binnendoor isoleert liefst de zetwerken niet helemaal door het paneel zetten maar enkel achter de buitenschil

Succes!

Arnold

@Arnold,

Bedankt voor het vlugge antwoord. Had even een 'aha-erlebnis';-) Nogmaals een bewijs dat je soms de zaken even vanop afstand moet bekijken, ik zat me bij het zoeken naar een oplossing constant te fixeren op de onderkant van één zo'n metalen kolom.

De architect had me dit waarschijnlijk ook wel kunnen vertellen maar nog een ganse week (tot de volgende afspraak) met dergelijke vraag in m'n hoofd zag ik even niet zitten

Thanks,

ben zelf ook een woning aan t bouwen in metaalbouw met sandwich, benieuwd naar jouw verdere ervaringen!

Mvg Arnold

hallo ik ben op dit moment ook een woning van sandwichpanelen aan het bouwen het is een woning zonder verdiep denk aan de koudebruggen in de hoeken van 1 paneel 9 cm staal weghalen en dan de hoek vol purren, de dakpanelen laat ik ongeveer 60 cm doorlopen. met de verbinding met de wandpanelen haal ik 5 cm staal weg uit de dakpanelen zodat je een pur pur verbinding heb, zo bouw je het best geisoleerde huis wat er is, bij de ramen en deuren maak ik van betonplex een U zodat je ramen er stevig in komen te zitten, haal nooit pur uit het paneel om er een balk in te plaatsen , dan haal je de stevigheid uit het paneel en blijf je deur altijd bewegen. buitenzijde kunstof sidings houtmotief a € 9,95 per m2 binnenzijde 5 cm rockwool tegen geluid, ik denk als je hier en daar goed kijkt dat je heel goed en goedkoop kan bouwen.Mijn woning stond in 2 dagen wind en waterdicht folie voor de ramen, voor de geinteressserden kan ik wat fotos sturen

@ Arnold.

Wij zitten dus duidelijk nog in de beginfase (voorontwerp architect). Ik vrees ook een beetje of stedenbouw gaat meewillen (gemeente Oosterzele, Oost-Vlaanderen, nogal landelijk). Maar ik hou jullie zeker op de hoogte.

@ Jan

Foto's zijn zéér zeker welkom, juiste en volledige informatie op het net m.b.t. staalskelet is sowieso al moeilijk te vinden. Graag dus!

Ook info over ervaren aannemers voor de staalskeletstructuur is meer dan welkom.

heb je dilien al eens benaderd (dilien.com)

Ik ken ze niet maar vind op internet nogal wat moois...

(kom uit nl)

arnold

ik ben al een tijdje aan het het uitzoeken wat de voor en de nadelen zijn van een metaal bouw, maar ik vind nergens geen richt prijzen terug van zo een ruwbouw.
en zijn er mensen op dit forum die goede architecten kennen die bekent zijn met metaalwoningen?

Mvg
Maarten

Ik ken er 2 die zich eigenlijk alleen met staabouw bezig houden: Johan Bessems en Jos Vanderperren.

Kijk maar eens op hun site:
www.bessems.be
www.vanderperren.com/

richtprijzen kun je ook vinden op lofthome punt be

 

mvg arnold