meerprijs van een 4.2% (432€) voor 3 dubbel glas. Wel of niet doen? | Ecobouwers.be

U bent hier

meerprijs van een 4.2% (432€) voor 3 dubbel glas. Wel of niet doen?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van pla97
18/11/2011 - 15:07

Hallo allemaal,

Situatie:
Een rijhuis met de voorzijde naar het zuiden, tuin op noord. Weinig of geen zon door de ramen, in de winter ook niet op de ramen die op het zuiden staan. Huis uit 1960. Totaal niet geïsoleerd. Beginfase van renovatie.
Het eerste dat staat te gebeuren is het vervangen van het buitenschrijnwerk, in latere fases isolatie, ventilatie type D, cv-pelletketel of kachel, enz.

De beste offerte die ik heb gekregen voor 6 ramen, 1 schuifraam en 2 deuren ( totaal 14m² glas) is 10330 € voor dubel glas 1.1. Er kan in dezelfde profielen blijkbaar ook 3 dubbel glas gestoken worden, dit voor een meerkost van 430 €, U waarde 0.6. De Profel 4 kamer profielen, u-waarde tussen 1.4 en 1.7.

Is deze meerkost, van een goeie 4%, nu de moeite om te investeren of niet? Ook stel ik mij vragen bij het verschil tussen de 1.7 van het kader en de 0.6 van het glas, of dat dit geen problemen geeft.

Uit eindelijk is de meerkost na aftrek van 40% federaal (daarop 7% extra vermindering gemeentebelasting), 20% vlaamse renovatie premie, 3€ x 14m² extra vermindering aan glasvoordeel, maar een meerkost meer van 120€.

Dank bij voorbaat.
Chris

6 Reacties

Reacties

afbeelding van benn
18/11/2011 - 16:45

Ik krijg de indruk dat je wil renoveren tot een laag-energie-woning maar zonder iets aan de ongunstige opbouw van je woning te doen. Heb je al met een architect gesproken? Is het echt niet mogelijk om meer zon binnen te halen vooraleer je begint met het vervangen van ramen?

afbeelding van pla97
18/11/2011 - 19:45

Ik zie niet in hoe een architect mij kan helpen om meer zon binnen te krijgen, tenzij hij mijn overburen kan overtuigen hun huizen af te breken om de zon door te laten. De voorgevel staat pal in het zuiden en op de rooilijn ( rijhuis). Aan de overkant van de straat, zo een 7 a 8 meter verder staat de voorgevel van de overburen al. Wij zelf zitten zowel links als rechts tussen 2 bel-etages. Hun achterbouw komt 2 meter verder dan de onze, bye bye zon. Juist de keuken (3 bij 8 meter) loopt zo een 6 meter verder en krijgt in de zomer 's avond een beetje zon.

Ondanks dat ga ik toch proberen om het huis een beetje energie zuniger te maken zonder al te veel te moeten uit te breken, daar wij er al in wonen. Ik kom inderdaad in de verleiding om zo dicht mogelijk bij een lew te geraken. Maar langs de andere kant ben ik nuchter genoeg om te beseffen dat ik niet alle koude bruggen zal kunnen weg werken. Een lew is dus geen obsessie op zich.

20 cm glaswol op de zolder vloer, 12 a 14 cm pir op het platte dak van de keuken, dubbel isolerend gelaagd glas onder de dubbelwandige koepel,  spouwmuren (5 cm) naisoleren, nog eens 10 cm pur als buiten isolatie, boven op de bestaan de vloer 6 a 7 cm pur en langs de binnenzijde met de buren een 7tal cm henepwol. Dit allemaal in geleidelijke fasen..

Ventilatie type D om het simpele fijt dat mijn vrouw hier een strijkatelier heeft en op een gemiddelde werkdag zo een 8 a 10 uur staat te strijken, goed voor een 20 a 30 kW aan stroom, of anders uit gedrukt een 10 a 15 liter water aan stoom en dus ook warmte. Die vochtige warmte zou ik dus willen hergebruiken als een soort van verwarming, en dit dus door ventilatie met warmte terugwinning. Verbeter mij als ik hier op een verkeerd gedachtenspoor zit. 

Nu, om terug te komen bij de oorspronkelijke vraag. Zou drie dubbel glas hier op zijn plaats zijn of is dit weg gesmeten geld, ondanks de geringe extra investering. En wat met het grote verschil van U-waarde tussen het kaderprofiel en het glas.

 

afbeelding van PatrickM
18/11/2011 - 21:03

Beste,

vlug, ruwweg en benaderend: stel dat het in de winter 3 maanden aan een stuk buiten 0° is en binnen 20° (vorige winter was erger maar ruwgeschat, om een idee te hebben denk ik dat het geen slechte simulatie is...), dan heb je met het driedubbele glas 14x90x24x20x(1.1-0.6) kWh = 302 kWh minder warmteverlies (aantal m² x aantal uren x temperatuurverschil x Uverschil). Dat komt ongeveer overeen met 30 liter stookolie of 30m³ gas of ongeveer 30€, dwz uw meerprijs in 4 jaar terugverdiend. Doen dus !

Misschien wil iemand de simulatie nauwkeuriger doen maar ik ben zeker dat de conclusie dezelfde is.

Vraag om een luchtdichte plaatsing van de ramen, en verzeker je er van dat de raamconstructie zelf wel luchtdicht is, bij uw voorgestelde raamfabrikant durf ik daaraan twijfelen ...

Veel succes!

 

 

afbeelding van pla97
18/11/2011 - 21:25

Dank voor de vlugge antwoorden en goede raad.

afbeelding van robin demey
19/11/2011 - 08:04

Die meerprijs is inderdaad te verwaarlozen, maar waarom zo'n slechte raamkaders? 4 kamers? Bestaat dit nog? lol, blijkbaar ben ik al wat te lang bezig in de richting van LEW en passief :-).

afbeelding van Jimmeuh
19/11/2011 - 20:35

Ikzelf heb onlangs 4 vensters laten plaatsen van Profel.

Driedubbel glas in de gewone (4kamer profiel), was bij mij maar een meerkost van 100 €.

Echter heb ik gekozen voor de betere profielen van 6 kamers + kunststof spacers.

Hierdoor was ik wel de eerste klant die deze keuze nam.

Echter ben ik zeer tevreden van plaatsing inclusief luchtdichte afwerking.Profel is imo het enigste deftige merk van profielen die konden leveren wat ik wilde.(uiterlijk van de profielen inbegrepen)

Andere plaatsers van Schuco en Kommerling PVC profielen om offertes gevraagd. Maar die gingen al helemaal door het lint toen ik achter 3dubbel glas vroeg of laat staan, de "betere" profielen aanhaalde.

 

Deze Profel plaatser was echter zeer professioneel. Ondanks deze niet achter mijn keuze stond.

Totale meerkost was voor mij +- 800 euro.

Indien geïnteresseerd in de juiste isolatiewaardes, moet ik ze even opzoeken...

 

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.