Mcz pelletkachel en plospan pellets, | Ecobouwers.be

U bent hier

Mcz pelletkachel en plospan pellets,

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van eric b.
09/01/2008 - 22:08

Wij hebben een MCZ Nova Multiair kachel 12 KW einde 2006 gekocht en laten plaatsen door de installateur in de hoop een goede na service en technische know-how te hebben, maar integendeel.

Na zes maanden begon het vuurkorfje in gietijzer door te branden en kwamen er zeer veel assen in de kachel, wisselaar, kanalen en schouw. De kachel moet bijna twee maal per dag worden gereinigd, de schouw en kachelkanalen drie maandelijks!En maar beweren dat een pelletkachel onderhoudsarm en milieuvriendelijk is.

De installateur weet er geen raad mee, volgens de invoerder mcz fero is de oorzaak de plospan pellets, deze pellets worden nota bene door de installateur verkocht! Fero beweerd dat ze slechte ervaringen hebben met deze pellets in vlaams brabant en de installateur uit vlaams brabant! beweerd net het tegendeel.

Ik moet de pellets terugbrengen naar de verkoper aldus fero en nieuwe eisen, alsof twee ton zomaar wordt teruggenomen.

Ik vermoed dat er een electronisch gestuurt component defect is want een pelletkachel kan je niet verkeerd stoken.

Ondertussen wacht is reeds drie weken voor een nieuwe vuurkorf waarin ik zelf een nieuw plaatje heb moeten bevestigen om de kachel toch te kunnen blijven gebruiken.

Heeft er iemand een soortgelijke ervaring met mcz fero of met de plospan pellets?

Graag Uw reactie
Dank

87 Reacties

Reacties

afbeelding van fdnls
10/01/2008 - 09:26

Wij hebben een extraflame kachel staan sinds oktober 2006.
Vorige winter hebben we Plospan pellets gebruikt.
Toen had ik er geen opmerkingen over maar nadat we overgeschakeld zijn naar een ander merk (Hogramix) zien we toch duidelijk verschil.
Vroeger moest ik om de 3 à 4 dagen de kachel kuisen, nu om de 2 weken. Ook minder stof in de zakken en minder verbruik dan bij Plospan.
Wel heb ik de indruk dat de assen van deze pellets meer plakken. Dus bij het kuisen van de kachel merk ik dat er meer tegen de wanden plakt dan vroeger. (gaat er wel makkelijk af).
Je kan bij mij in Rotselaar evt. een paar zakken komen halen om te testen. Mail me dan maar.

afbeelding van jos-27
10/01/2008 - 17:05
Jos

bij mijn weten heeft iedereen die met plospan
werkt problemen !
DIN plus en Din.
Jos
www.houtenergiebois.be

afbeelding van Anonieme gebruiker
10/01/2008 - 20:54
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

Ik ben in elk geval heel tevreden van plospan, zowel qua prijs als kwaliteit (en *volledig* stofvrij!)

afbeelding van benjamin-1
10/01/2008 - 21:50

eric,

wij hebben eind nov 2007 exact het= model als u laten plaatsen
onze kachelverkoper uit Epegem (vl_brabant)dealt ook de plospan pellets

onze(korte)ervaring: direct na installatie bij de opstart werden geen pellets aangevoerd.
3 dagen later is de fabrikant langs geweest, en na een nieuw motoreke voor de pelletaanvoerband werkte het ding.

sindsdien stoken we zonder problemen. Bijna steeds op eco_stand. Verbruik nu gemidd. 3zakjes/week. Toen het zwaar vriesde piek van 5zakjes.

Wij hebben niet veel asse schoonmaken om de 5a6 dagen volstaat. Plospan geeft problemen? kweet niet? de plospanpellets voldoen nochthans aan de beschrijving die men op internet geeft qua grootte, en we branden voorlopig zonder problemen. Heb de indruk dat de fabrikanten van kachel gaarne de zwarte piet en zodoende ook een deel verantwoordelijk doorschuiven naar de pelletshandelaren.

Dit is jammer voor de markt in zijn geheel heb voor de kachelaankoop ook getwijfeld en niet zozeer vanwege de prijs die toch aanzienlijk is maar eerder wegens internetgeruchten over mogelijke continuiteit problemen naar kachelwerking en beschikbaarheid qua pellets.

nog enkele andere bedenkingen
1)Op zich maakt de kachel niet veel lawaai, doch omwille van zijn opstelling quasi vlak naast de tv wordt het blazen van de ventilatoren soms als storend ervaren, dit fenomeen manifesteerd zich natuurlijk wanneer een hogere temp ingesteld wordt dan de huidige kamertemp, op eco stand blaast hij bijna niet en stoord het ook niet, de ventilator kan opart geregeld worden maar ja dan heb je weer verminderde spreiding van je warmte.

2) De multiair kan meerdere plaatsen verwarmen via een buizensysteem, in princie bedoeld om een naast liggend lokaal te verwarmen, onze opzet was de kamer van ons dochtertje warm te stoken via dit buizensysteem. Nadeel is dat de lucht zich via de buizen dient te verplaatsen over een afstand van 15 meter (hoogte 2,5 + lengte 12,5m)
Na 15m komt er effectief warmte uit, doc omwille van het feit dat ons huis redelijk geisoleerd is springt de kachel vrij snel op eco stand, en tragere ventilatorsnelheid, bovendien dient onze kachel slechts een uurtje te branden voor de living en direct nabijgelegen slaapruimte warmte te stoken (de verder gelegen ruimte helaas nog frisjes).
We zullen dit voolopig oplossen door een gelijkstroomventilator op het einde van het kanaal te plaatsen die de lucht. Voordeel minder geluidshinder en betere spreiding van warmte. Later instaleren we een compleet ventilatie systeem D
misschien intressant voor mensen met het zelfde idee :

3) heb gekozen voor het air systeem omdat ik op een eenvoudige wijze de zolderruimte die spoedig studeer en slaapruimte wordt te verwarmen. De hydroversie heb ik links laten liggen omdat ik geen zin had om Cvinstallatie te plaseren. Doch wanneer ik een zonneboiler plaats zou in het hydrosysteem de pelletkachel kunnen dienen als bij/na verwarming bij gebrek aan zon. Weten jullie of ik later een warmtewisselaar kan aansluiten op een van de warmtelucht kanalen om zodoende de boiler bij te warmen. Waar moet ik daarvoor zijn Merk dealer ,prijzen welkom.
Gaat het rendement de moeite zijn (12m afstand tussen kachel en boiler)

4)Opdat de kachel niet alle zuurstof uit het huis zou verbruiken hebben we een muurdoervoer laten doen, dacht oorspronkelijk dat deze rechtstreeks in de kachel zou uitmonden via een buis, doch ze hebben gewoon een rooster voorzien op buitenmuur en binnenmuur. met andere woorden een tochtgat, minder luchtdicht. Toen ze dit uitvoerde was ik aanwezig en dacht te gebieden dat ze de kachel via eeen buisje zouden aansluiten op de muurdoorvoer ,doch toen zag ik dat het onderste achterdeel van de kachel bestaat uit een roostertje, het zou dus niet uitmaken.
Diegene met een passiefhuis of luhtdicht huis zijn gewaarschuwd om een ander model te kiezen.
Als we later een ventilatie WTW hebben gaat de muurdoervoer terug dicht

globaal ben ik (nu nog) tevreden over : de kachel, de zeer vriendelijke service van de kachelhandelaar en de pellets

eric hopelijk wordt je probleem spoedig verholpen

afbeelding van Hans Delannoye
10/01/2008 - 21:59

Mr. Jos

't Is makkelijk anderen zwart te maken, en ik ga dat dan ook maar eens doen. Ik ga niet in het lang en het breed uitweiden wat voor problemen wij allemaal gehad hebben met Exipel DIN+ pellets, want daarvoor is er niet genoeg plaats in deze vraagstaart. Maar 't is er wel op uitgedraaid dat wij een ondergrondse tank volledig hebben moeten leegmaken en elders fatsoenlijke pellets gekocht. Ik ga geen merken noemen, ik vind hier reclame maken ongepast. Gelukkig hebben we de Exipel-rommel kunnen opstoken in de kachel van een andere klant, waar het wel min of meer wou lukken.
Ik weet niet hoe het met Plospan zit, daarmee heb ik geen ervaring, maar Exipel krijgen ze me nooit meer verkocht, vooral omdat ook de verkoper het weigerde z'n verantwoordelijkheid te nemen, en helaas waren de pellets al betaald.

Een erg ontevreden ex-Exipel klant

afbeelding van roover
10/01/2008 - 22:45

Ik ken noch Jos, noch zijn Exipel-korrels, maar als je zijn uitleg op de site
eens grondig bekijkt, dan weet je wel hoe laat het is. Hij gooit DIN 51731,
Ö-Norm en DIN+ allemaal op 1 hoop en uit de technische specificaties blijkt
dat hij eigenlijk aan geen één van de drie voldoet...Arm België...

afbeelding van eric b.
13/01/2008 - 18:10

Benjamin,

Dank voor je berichten. Mijn kachel werd ook aangekocht bij de enige dealer uit Eppegem. Er komt een technieker uit Italie over om hopelijk de problemen op te lossen,blijkbaar zijn er meerdere probleemkachels.
De dealer weet zéér weinig van deze kachels, ik heb ze zelf moeten instellen met de pelletbox ed.. gebruiksaanwijzing in het nederlands was onbestaand. Vriendelijk wel, maar daar koop je niet véél mee.

Inderdaad de invoerder schuift graag de problemen door naar de pellets, maar ook de dealer schuift ze door.

De kachels is inderdaad erg hoorbaar, maar wij wonen in een loft dus dat stoort ons niet. Via een buizensysteem van 7 meter verwarmen wij een volledige ruimte, het verbaast mij dat er bij jou na 15 meter nog warmte uitkomt.

Inderdaad wat de verse lucht via een muurdoorvoer betreft, de ene zegt via het 50mm kanaal de andere via het 100mm. kanaal, bij jou gewoon zonder aansluiting, vreemd?

Globaal vind ik een pelletkachel een prachtig iets, maar bij problemen weet de dealer van zeer weinig. De verbruikersprijs begint toch aardig in de buurt te komen van aardgas, in wallonie heb je wel subsidie bij ankoop in vlaanderen niet.

Mijn interesse gaat nog steeds uit naar een hydroversie, maar ben ontgoocheld van de na service en vooral de beschikbaarheid van wisselstukken, in de kerstvakantie is er zelfs totaal geen beschikbaarheid, stel dat dat je enige verwarming is...?Na een kleine drie weken heb ik nog steeds niet het bestelde stuk
Dank,
Eric

afbeelding van eric b.
13/01/2008 - 18:18

hans,

Vermits je niet tevreden was over je vorige pellets, kan je melden welke "fatsoenlijke" pellets je dan wel gevonden hebt.

Dank

Eric

afbeelding van benjamin-1
13/01/2008 - 19:34

eric,

ze hebben mij een nederlandtalige handleiding gegeven van een gelijkaardig model, de verschillen zijn miniem. als je een copieke wenst moet je maar op mijn naam klikken en een mail zenden met je adresgegevens

2ton ineens, Verstraeten?

hydro kan je later als naverwarming gebruiken voor een zonneboiler, dat deel mis ik wel, vraag me af of de warmte van mijn warmeluchtkanaal niet kan aansluiten op een warmtewisselaar voor later het warm water?

afbeelding van Hans Delannoye
13/01/2008 - 19:37

Eric

Wij hebben een jaartje geleden goeie pellets gevonden van een Belgische fabrikant, maar in de loop van een jaar is de kwaliteit er voortdurend op achteruit gegaan, zodat we na een jaa weer aan het begin staan.
Ik heb nu pellets van de voorlopig enige Belgische producent die DIN+ gecertifieerde pellets heeft. Wij testen ze nu uit op een 5-tal verschillende merken van kachels en ketels, ik wil nog niet te vroeg viktorie kraaien. Ik geef je m'n bevindingen binnen een paar weken. Maar het ziet er veelbelovend uit.

Hans

afbeelding van eric b.
13/01/2008 - 19:42

Benjamin,

Deze nederlandstalige versie heb ik ondertussen ook kunnen bemachtigen van een gelijkaardige versie. Het was zelfs drie ton, van inderdaad verstraeten.

Ik denk dat je de warmte van het luchtkanaal van een multi air niet echt zal kunnen gebruiken voor een wisselaar van je warm water,"wegens niet warm genoeg".

Dank voor je berichten,

afbeelding van eric b.
13/01/2008 - 19:50

Hans,

Ik wil je bevindingen zeker afwachten betreffende het zoeken naar een goede pellet.

Het is toch quasi ongelooflijk dat het zéér moeilijk is om goede kwaliteit te vinden ondanks hun DIN keuring die sommige pellets vermelden. Ik heb de indruk dat pelletkachels te vroeg zijn aangeboden op de markt of dat er te weinig beroep wordt gedaan op landen waar deze kachels en hun brandstof reeds jaren bestaan.

Dank voor je mail.

Eric

afbeelding van Anonieme gebruiker
14/01/2008 - 13:03
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

Hallo Eric,

Hieronder 2 links die ik reeds eerder op het forum geplaatst heb

http://bondbeterleefmilieu.be/agora/view.php?bn=bbl_lag&key=1169656342&first=&last=
http://bondbeterleefmilieu.be/agora/view.php?bn=bbl_lag&key=1179907714&first=&last=

Ik ben sinds 1.5 maand overgeschakeld op plospan en ben hier zeer tevreden over, ze geven meer warmte en er zit veel minder stof in de verpakking(2x gezeefd) dan de vorige die we gebruikte en minder vettige aanslag op de ruit en dergelijke.Wel wat meer stof(na verbranding) maar het is met een gewone borstel makkelijk te verwijderen.

Wat ik over MCZ en fero denk kan je in de link wel terugvinden en ik zou daar nog veel meer over kunnen vertellen.

Na 1 jaar en drie maanden gaat er iemand van MCZ italie langskomen om te kijken of onze klachten terecht en op te lossen zijn, en dit heb ik te danken aan de inzet van onze lokale verkoper/installateur.

Mvg,

afbeelding van bert
14/01/2008 - 20:32

Wij stoken nu de tweede winter met onze kachel (Rika).
Het eerste jaar met grenen pellets van de kachelverkoper (uit de baltische staten) en met in Vlaanderen geproduceerde pellets (volledig eik). Dit jaar hebben we weer een voorraad van deze pellets gekocht, maar hebben er heel veel problemen mee. Veel stof en vooral aanslag in de brandkorf (slakvorming).
Intussen hebben we 30 zakjes Plospan gekocht om te testen en zijn hier zeer tevreden van. De kachel brandt 24/7 op alle mogelijk standen en we moeten ze één keer per week schoonmaken.
Tenzij Hans binnenkort met de gouden tip voor de "ideale pellets" kan komen, wordt het bij ons toch ook Plospan.

afbeelding van eric b.
15/01/2008 - 13:07

Droopy,

Jou problemen met Mcz en fero lijken mij wél erger te zijn.De meesten hebben hun kachel nog maar begin 2007 aangekocht met als gevolg dat de kachels nu wel hun ware aard laten zien in hun eerse "winter", zéker wat de goede werking betreft.

Ik ben ook begonnen met eerst enkele zakjes plospan met eerst een goed resultaat. Maar na vele zakjes wordt je kachel, uitlaatkanalen,rookventlatie én vooral je schouw ontzettend smerig.(Hopelijk bij jou niet)De "italiaanse technieker"komt ook bij mij op 22 januari 2008, waarschijnlijk ook bij jou.

Ik laat je mijn bevindingen,

Eric

afbeelding van eric b.
15/01/2008 - 13:14

Bert,

Mijn eerste test met enkele zakjes plospan waren ook postief, maar daarna...kocht ik drie ton en werd de kachel steeds vuiler én vuiler, met doorbranden van het raster ed. tot gevolg. Na drie weken wachten op een bestelling van een stuk gebrandde vuurkorf, heb ik deze voorlopig zelf moeten herstellen.

Mijn kachel brandt ook bijna continu én moet twee maal per dag! de vuurkorf en pot schoonmaken. De pellets van Hans zal ik deze week testen en geef je dan de resultaten door.Ook wat de technieker uit Italie betreft.

Eric

afbeelding van eric b.
15/01/2008 - 13:21

Patrick,

Dank voor je mail. Hopelijk ben je tevreden over je nieuwe houtkachel, ik (probeer) te blijven geloven in een pelletkachel, want als ze werkt is ze wel gebruiksvriendelijk, maar echter niet milieu- en onderhoudsvriendelijk, zoals vele producenen ons willen laten geloven.

De pelletkachel staat inderdaad nog in haar kinderschoentjes, maar in het buitenland hebben ze ervaring te over...En inderdaad als je een aanzienlijke som van 4000 Euro betaald voor een pelletkachel moet deze en haar brandstof onberispelijk werken, of moet het product met uitstel dan pas op de markt worden gebracht.

Eric

afbeelding van eric-15
15/01/2008 - 20:31

eric, je gaat wel wat kort door de bocht; het is niet omdat jij problemen hebt met een bepaalde kachel dat gans de wereld problemen heeft met pelletkachels. Ik verwarm nu twee jaar met een pelletkachel tot volle tevredenheid. Toen ik de kachel koos heb ik natuurlijk wel eerst een grondig marktonderzoek gedaan en een degelijk merk gekozen dat zijn pluimen al verdiend heeft...

afbeelding van dave
15/01/2008 - 21:19

iemand ervaring met een pelletkachel van het merk HAAS+SOHN?

afbeelding van Anonieme gebruiker
23/06/2009 - 21:08
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

Deze kachels zien er degelijk uit.

Het hoger rendement is ook een pluspunt naar stookkosten toe.

Spijtig dat er nog geen bezitter van dit merk een reactie geplaatst heeft.

Mits positieve reactie is deze zeker te overwegen ondanks de meerprijs.

 

Mvg,

Manuel

 

afbeelding van WalterST
15/01/2008 - 21:38

Aan Eric die reeds 2 jaar met een pellet kachel werkt tot volle tevredenheid.
Ben ook van mening dat er nogal wat kaf in het koren zit en dat Pelletkachels toch een beetje kennis vragen.
Kan je aub eens melden welke "goede" kachel jij dan wel hebt?

Tevens het OPSLAAN van pellets in een woning. Waar doen jullie dat eigenlijk. Indien ze in zakken van 15kg zitten, zijn die zakken LUCHTDICHT? Indien ze in een vochtige ruimte opgeslagen worden, geeft dat dan geen extra problemen?
Indien je met een pelletbunker werkt is dit een vaste locatie maar de zakken ? Liggen die buiten onder een afdak, liggen ze in een (vochtige) kelder, liggen ze in de woning in een droge ruimte. Deze parameters spelen toch ook een rol of ben ik mis ?

afbeelding van Anonieme gebruiker
16/01/2008 - 08:50
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

Beste pelletgebruikers,

Even wat over het onderhoud, fabrikanten/verkopers beweren inderdaad dat een pelletkachel weinig assen produceert en niet veel onderhoud vraagt.

Als je dit op weekbasis bekijkt is dit natuurlijk ook zo, ik moet mij kachel en aslade maar 2x per week schoonmaken.(dag en nacht branden)

Maar langs de andere kant heb ik al 2x de schouw moeten reinigen waar ik telkens 2 volle emmers van 10 liter assen uitgehaald heb en de kachel 1 maal en die zat ook boordevol.(ik spreek hier over één stookperiode)

Er nog even bij vermelden dat ik tot voor een maand terug niet met plospan stookte, dus ik vrees dat dit een eigenschap is van de pelletkachel en niet van de pellets.

En aan Eric, inderdaad bij mij komen ze ook de 22-01-08 langs.

Ik laat ook wel iets weten hoe of wat.

afbeelding van eric-15
16/01/2008 - 20:02

Walter, mijn kachel is een Rika memo. De zakken zijn opgeslagen in mijn tuinhuisje.

Droopy, 10 liter asse in je schoorsteen is inderdaad ongelooflijk veel. Mijn schoorsteen heeft amper stofaanslag. Anderzijds stel ik me wel wat vragen over de isolatie van uw huis: dag en nacht stoken wijst op een slechte isolatie, waardoor je misschien altijd op hoog vermogen moet stoken. Dat is iets wat wij nooit doen, onze kachel brandt bijna altijd op minimaal vermogen (= een 2 a 3 KW).

afbeelding van Anonieme gebruiker
17/01/2008 - 12:12
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

eric, ea

vraagske, wat geeft een betere verbranding van de pellets: branden op hoog of op minimaal vermogen?
Ik veronderstel op hoog vermogen, aangezien de temperatuur dan hoger ligt en zodoende een betere verbranding garandeert? Is het dan niet beter kort en krachtig te stoken, dan op laag vermogen en langdurig?

afbeelding van eric-15
17/01/2008 - 20:23

Freddy, dat is nu net het grote verschil tussen een speksteenkachel en een pelletkachel. Een speksteenkachel moet inderdaad altijd hard doorgestookt worden terwijl een pelletkachel perfect kan gemoduleerd worden zonder noemenswaardig rendementsverlies: bij laag vermogen zal het verbrandingsrendement slechts een paar procent lager liggen en het nuttige rendement een paar procent omhoog (omdat de warmtewisselaar minder energie moet afgeven per tijdseenheid).
Doordat het vuur in zulk een klein verbrandingsschaaltje zit en door de perfecte luchttoevoer kan ook bij laag vermogen de temperatuur in het schaaltje zeer hoog blijven.

Het is dus duidelijk dat je beter een ganse dag op een laag rendement doorstookt dan afwisselend start en stopt want elke start veroorzaakt veel meer vervuiling dan in regime...

afbeelding van eric-15
17/01/2008 - 20:26

ik bedoelde Het is dus duidelijk dat je met je pelletkachel beter een ganse dag op een laag *vermogen* doorstookt dan afwisselend start en stopt want elke start veroorzaakt veel meer vervuiling dan in regime...

afbeelding van dave
17/01/2008 - 22:01

Eric,

wij zijn geintresseerd in een Rika Rio.
Welke handelaar heeft bij U uw kachel geplaatst?
Bent U er tevreden over?(handelaar+service+kennis)
Hebt U een schouw of enkel een buis door de muur?
Ik heb getracht deze vragen te stellen via mail,maar mail komt niet aan.
U kan me misschien best antwoorden via mail ( klik op mijn naam), zodoende word er hier geen reclame gemaakt.

Dank bij voorbaat.

afbeelding van sibylle
19/01/2008 - 18:46

Wij hebben pas (van donderdag 17 januari 2008) een pelletkachel van mcz laten plaatsen. We gebruiken eveneens pellets van Plosan. Maar als ik al die verhalen hier lees, dan word ik toch bang dat we een totaal verkeerde keuze gemaakt hebben. Kachel en pellets zijn aangekocht op aanraden van iemand die goede ervaringen heeft met zowel kachel als pellets.
groetjes
Sibylle

afbeelding van Hans Delannoye
19/01/2008 - 20:16

droopy

een pelletskachel produceert absoluut geen asse, het zijn de pellets die daar voor verantwoordelijk zijn ;)

als je continu stookt, is het niet abnormaal dat je 2 keer per jaar je schouw moet reinigen, ik zou aanbevelen minstens na elke 1000kg schouw en kachel schoon te maken, met een minimum van 2 keer per jaar.

de meeste mensen vergeten dat dit geen gas- of stookolieketels zijn! onze grootouders en ouders waren gewoon met hout en kolen te stoken, en die wisten dat je regelmatig onderhoud nodig had, wij zijn nu rotverwend met ketels die volautomatisch werken, en waar je hooguit 1 keer per jaar moet naar omkijken. 't is dus even wennen.

welke pellets je ook stookt, je zal altijd asse en vliegasse hebben, maar de hoeveelheid is afhankelijk van de kwaliteit van de pellets.

hans

afbeelding van eric-15
19/01/2008 - 21:55

Dave, gewoon eventjes googlen naar "rika pelletkachels" (de dubbele aanhalingstekens rond de zoekstring plaatsen) en je komt er recht op.

Ik heb een in schouw van 8 meter hoog een buis tot boven door de potten geschoven. Ik woon in het Mechelse. Eventueel mag je altijd eens komen zien en luisteren :-)

Pagina's

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.