massieve plankenvloer in houtskeletbouw | Ecobouwers.be

U bent hier

massieve plankenvloer in houtskeletbouw

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van davidwijgerde
30/11/2015 - 06:55

Hallo allemaal, graag had ik even beroep gedaan op jullie kennis en ervaring want zelf geraak ik er niet uit. 

Het betreft de plaatsing van mijn eiken plankenvloer (20mm*180mm) op het 1ste verdiep van mijn nieuwbouw houtskeletwoning.  Om contactgeluiden naar het gelijkvloers maximaal te beperken zou ik de plankenvloer zwevend willen leggen maar van verschillende zijden wordt me afgeraden om dit te doen.  Door het uizetten en krimpen van de vloer zouden mettertijd de planken uit elkaar komen te liggen waardoor naden van 1 mm of meer zouden ontstaan en vooral blijven.  Dit zou ik dus willen vermijden. 

De opbouw van de vloer (welke ik initieel in gedachten had) is de volgende (van onder naar boven):

  1. Balkenroostering
  2. Spano Durelis vloerplaten met tand en groef 18mm
  3. Drukvaste houtwolisolatie 50mm
  4. Plankenvloer

Gezien de vele bedenkelijke reacties denk ik er nu aan om de drukvaste houtwolisolatie te beperken tot 40mm, daarbovenop een OSB/Durelis tand en groef van 12mm en tenslotte de plankenvloer te verlijmen op de OSB.

Op deze manier zullen de planken ingeval van uitzetting nog wel open komen te staan maar zullen ze volgens mij nadien wel terug in elkaar getrokken worden wanneer de vloer én ondervloer krimpen.

Wat denken jullie hiervan?  Degelijke oplossing of eerder met een kanon op een mug schieten?

Alvast bedankt voor jullie mening.

Groetjes,

David

 

3 Reacties

Reacties

afbeelding van charel
30/11/2015 - 17:44

Hetgene wat je van plan was is perfect te doen. Dus de planken los op de drukvaste isolatieplaten. Zorg er wel voor dat de planken voldoende droog zijn. Op de zijkanten moet je tussen muur en laatste planken op regelmatige afstanden metalen bladveren voorzien die de planken ineengedrukt houden bij uitzetten en krimpen. Die veren nemen maar enkele cm in beslag, de plinten overdekken dit.

afbeelding van davidwijgerde
07/12/2015 - 22:40

OK, bedankt.  Heb intussen bepaald hoe ik de vloer ga leggen.

 

Groetjes

afbeelding van charel
07/12/2015 - 23:23

Geen dank, maar mogen we wel weten hoe je het nu gaat doen en waarom?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.