LEW (K25) werwarmen met... | Ecobouwers.be

U bent hier

LEW (K25) werwarmen met...

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van Koeneman
06/08/2011 - 12:38

Beste allemaal,

Wij gaan een LEW bouwen met een verwachte K-waarde van 25 (10cm massieve houtbouw, 20cm muurisolatie, 3dubbel glas).
We investeren dus heel wat in isolatie, verplicht balansventilatie met warmteterugwinning en zonneboiler voor SWW. Dus voor verwarmen willen we de investering zo laag mogelijk houden aangezien het vermogen dat we gaan nodig hebben ook zeer laag is (?).

We overwegen nu een aantal systemen :

- BQLS systeem van Brinks (http://www.thermad-brink.be/nl-BE/content/producten/products/8/116/1/43/)
- verwarmingssysteem van Nilan (van http://www.nilanbelgium.be)
- verwarmen via accumulatoren op elektriciteit met nachtmeter (http://www.acec-verwarming.com/bouwen.htm)
- pelletkachel

Van de 4 systemen horen we horrorverhalen van "zelfverklaarde deskundigen".

Luchtverwarming : krijg je nooit warm - je voelt een permanent tocht - stof rondblazen - allergieën - ...
Elektriciteit : zeer duur in verbruik - boete van de overheid - slechtste voor milieu - ...
Pelletkachel : veel onderhoud - pellets gaan onbetaalbaar worden - geen comfortoplossing - ...

Zijn er mensen op het forum met praktijkervaring met een of meerdere van deze systemen? Wat is de meest econimisch/ecologisch verantwoorde oplossing?

Heel erg bedankt voor jullie reacties alvast!

Koen

59 Reacties

Reacties

afbeelding van Oostlandvaarder
06/08/2011 - 13:19

Als je voor verwarming via de ventilatielucht gaat, moet je uitkijken waar de verwarmingsunit staat en zonodig de kanalen isoleren. Mischien kan je zo toch tot een goede werking komen. Ikzelf heb na korte tijd een radiator moeten plaatsen. Als je economisch wilt verwarmen, kies je gewoon voor aardgas. Je zal uw SWW ook moeten naverwarmen. Onderschat niet het energieverbruik voor sanitair warm water voor een gezin.

afbeelding van bertvdg
06/08/2011 - 18:55

Verwarming via de ventialtielucht is vooral afhankelijk van het debiet. Dus als je debiet op het min. staat zal je de warmte op koude dagen er niet altijd voldoende kunnen verspreiden... Het is dan jammer zijn dat je de ventialtie moet gaan opdrijven om het warm te krijgen.

afbeelding van robin demey
07/08/2011 - 11:59

Elektriciteit: NEE, toch zeker niet als je het op ecobouwers vraagt ;-). Het is inderdaad minst ecologisch.

Luchtverwarming moet inderdaad goed bekeken worden, zoals de post hierboven vermeld: kan je op het laagste debiet op de koudste winterdag toch voldoende verwarmen? Waarschijnlijk niet. En waarmee wordt de lucht dan verwarmd?

Een warmtepomp met captatienet: zijn de installatiekosten het waard? Een lucht-lucht warmtepomp is niet efficient in de winter (en dat is net wanneer je verwarming nodig hebt).

Pelletkachel lijkt me ook hier de betere oplossing: goedkoop in aankoop (max. €5000 incl. schouw) en betaalbaar in verbruik. De prijs van pellets zal stijgen zegt men. En die van olie/gas/elektriciteit/mazout/brandhout... niet? Het komt sowieso hierop neer: verbruik zo laag mogelijk houden maakt dat je minder afhankelijk bent van prijsstijgingen.

Je kan natuurlijk ook kiezen voor een houtkachel als je aan gratis brandhout kan geraken. Maar dan misschien beste een massakachel. Dan zit je weer met de dure installatie.

Hier een grafiekje van de prijsevolutie van pellets tov andere: http://imageshack.us/photo/my-images/834/energiede20gross.jpg/

afbeelding van Hans Delannoye
07/08/2011 - 13:26

koen

1. zoals al aangegeven, direct elektrische verwarming kan vanuit ecologisch standpunt eigenlijk niet.

2. het verwarmingssysteem van nilan, ik neem aan dat je het compacttoestel bedoeld, is geen verwarmingssysteem en dat geven ze zelf toe in hun web presentatie, ik citeer << as a total ventilation and heating solution which includes central heating, the compact P needs to be supplemented by one or two (!!)  additional energy sources..... >>  je koopt dus hun zogenaamde "heating solution" en dan mag je er nog een warmtepomp bijkopen.  je moet maar eens gaan rekenen waar je dan uitkomt, dat is gewoon waanzin.  heb ook even opgezocht wat dat toestel levert, bij 2° buitentemperatuur haalt ie 780 watt. voor sanitair warm water een ietsje meer, nl. 820 watt, dat komt neer op 17.6 lt per uur van 4 naar 45°.  wil je dus een klein bad nemen van laat ons zeggen 100lt, moet het toestel meer dan 5.5h warm water maken, en ondertussen heb je helemaal geen verwarming.  als er 4 gezinsleden op één dag een badje willen nemen, heb je die dag geen verwarming.  nee, dit toestel lijkt mij niet echt een oplossing.  maar er zijn andere merken die op dat gebied wel aanvaardbaar scoren.

3. dan het systeem van brink.  't is natuurlijk met fossiele brandstof, maar het zal tenminste wel voor voldoende warm water zorgen. wat de luchtverwarming betreft, in een PH kan dat best.  het grootste nadeel is volgens mij dat je met convectieverwarming zit, en deze heeft veel sneller de neiging om te stijgen naar de bovenliggende verdieping, als daar de slaapkamers liggen, zal je allicht wat hogere temperaturen krijgen.  als ik een PH zou moeten bouwen met luchtverwarming, zou ik de slaapkamers beneden maken en de leefruimtes erboven, en dan heb je dit euvel niet.  al ben ik persoonlijk maar een heel koele minnaar van zuivere luchtverwarming, tocht, stof etc. hebben eerder te maken met de kwaliteit van de installatie dan het systeem zelf, met ventilatie kan je dezelfde problemen tegenkomen als de installatie slecht geconcipieerd is.

4. pellets: prijs kan niemand zeggen, maar als je 500 kg pellets per jaar opstookt en de prijs verdubbeld, dan ben je een goeie 100 € meer kwijt op een jaar, is dat je grootste zorg?  onderhoud hangt van de ketel/kachel af, sommioge zijn heel moeilijk te onderhouden,bij andren is dat een fluitje van een cent. geen comfort? dat begrijp ik niet.  ok, je moet elk jaar 30 of 40 zakjes in het toestel kappen, of dus gemiddeld minder dan eentje per week, lijkt me niet ondoenbaar.  je kan natuurlijk ook automatisch gaan vullen, maar daarvoor een paar duizend € extra gaan uitgegeven in een PH lijkt mij te gek.

het meest ecologisch is geen fossiele brandstoffen, dus blijft voorlopig enkel de laatste oplossing over, zeker als je dit combineert met een groot buffervat en thermische zonnepanelen zit je daar heel goed.  maar ook dan heb je een flink prijskaartje natuurlijk.  de prijs die robin aanhaalt is vermoed ik voor een kachel, maar dan heb je nog een extra bron nodig voor warm water, een installatie met een pelletketel zal wel wat duurder uitvallen.

hans d

afbeelding van robin demey
07/08/2011 - 17:46

Was inderdaad voor een kachel. Eventueel een kachel met voorziening voor SWW kan ook. Kost een 2000-3000 meer.

afbeelding van Esbjorn
07/08/2011 - 22:20

We hebben zelf ook met die vraag geworsteld voor onze strobalenwoning die hopelijk een zeer lage energie-woning zal worden. We kwamen na een tijd uit bij pellets, maar hoorden dan ook allerlei tegenovergestelde meningen over het comfort, de prijs, het ecologische, ... maar zijn dan op één of andere manier bij stroomop terecht gekomen. Nu weet ik niet of het verboden is leveranciers bij naam te noemen omdat het reclame zou zijn, maar het gesprek met die man heeft voor ons veel duidelijkheid gebracht. Ik kan het u alleen maar aanbevelen! Zie de post op onze blog voor het volledige verhaal ivm ons bezoek aan stroomop: strohuis.wordpress.com/2011/07/12/ons-energievraagstuk/ .

Voor de rest ben ik het ten zeerste eens met de rest dat je op zijn minst elektrisch verwarmen al moet uitschakelen, de andere systemen ken ik niet.

afbeelding van Ingir
07/08/2011 - 23:10

Elektrisch verwarmen zou ik niet bij voorbaat uitsluiten voor zeer goed geïsoleerde woningen. Door de lage warmtevraag is er weinig behoefte aan (bij)verwarming zodat de investering in een kostbaar verwarmingssysteem achterwege kan blijven. Een laag verbruik met een elektrische weerstand is volgens mij dan ook ecologischer dan een hoger verbruik met een warmtepomp/pelletkachel/houtkachel.

afbeelding van bertvdg
08/08/2011 - 06:50

 Elektrisch verwarmen spreekt dikwijls aan in een PH omdat de initiele investeringskost zeer laag ligt. Ecologisch/economisch bekeken is het een persoonlijke keuze.

Als je bv. een PH van 150m² x 15kWh/m²/j neemt dan kom je op 2250 kWh/j uit. Aan Ecopower tarief 0,22 Euro/kWh komt dat op 495 Euro per jaar voor verwarming. Pellets kosten nu 0,06 Euro/kWh of mss zelfs nog minder, komt dan op 135 Euro per jaar.  Verschil 360 Euro. Als je nu de energieprijs wat indexeert maar ook de meerkost van uw woonlening om die kachel te kopen in rekening brengt dan kom ik rond de 12 jaar uit break-even. Ik denk dat 12 jaar ongeveer wel de levensduur gaat zijn van een pelletkachel.

 

Dus het is het één of het ander...

 

 

afbeelding van EvaQ8
08/08/2011 - 13:35

Een diep modulerende gasketel al overwogen icm een (zonne)boiler?

bv. Elco Thision (0.9-9 kW)

Groeten,

E.

 

 

afbeelding van Koeneman
08/08/2011 - 17:37

Heel erg bedankt voor de input en goed raad van iedereen hier.

Uit econmisch standpunt ben ik stilaan geneigd om naar elektriciteit te gaan. Ben bij de duivel te biechten gegaan en heb gebeld met Electrabel en Luminus om te weten te komen hoeveel hun klanten die elektrisch verwarmen in een LEW op jaarbasis verbruiken. Dat zou op een jaargemiddelde zijn van 12500KW aan uitsluitend nachttarief (500KW minder bij Luminus). Dit zou neerkomen op een kost van 104€/maand voor verwarming.

Elektrabel gaat uit van een huis met K-waarde 40-45. Ik zal aan 25 zitten dus ook lager in verbruik, hoop ik.

Mijn ecologisch hart bloedt wel als ik voor elektriciteit zou opteren, anderzijds kan ik wel voor GROENE stroom opteren. Bovendien hoor ik vorige week dat alle gezinnen in 2020 (http://vtm.be/nieuws/binnenland/71068-groene-stroom-voor-alle-gezinnen) groene stroom gaan hebben via windturbines. 2010 is wel echt niet lang meer.

Als ik dan nog zelf (op termijn als er weer centen zijn) zonnepannelen plaats, draag ik ook hier mijn steentje bij. Ik ga er ook vanuit dat windturbines 's nacht even snel draaien dan overdag en dus overcapaciteit zullen hebben. Met mijn accumulatoren zou ik nu net die overcapaciteit kunnen gebruiken.
Is dit een naieve gedachte?

Op mijn zoektocht ben ik ook op infrarood verwarming gestoten dit weekend. Ik ben helemaal geen technicus maar ik heb sterk mijn twijfels bij dit systeem. Het lijkt me te mooi om waar te zijn. Toch wil ik het graag geloven daarom hier mijn vraag: is er iemand hier die IR panelen als hoofdverwarming gebruikt en hoe is de gebruikservaring en het verbruik?

Hartelijk dank!

 

 

 

 

 

 

 

afbeelding van robin demey
09/08/2011 - 07:49

Weet jij hoeveel pellets je voor die prijs kunt kopen?

Hiermee kan je zeker 3 huizen verwarmen. En dan overdrijf ik niet.

En ik betwijfel of de installatiekost groter zal zijn met pellets.

afbeelding van robin demey
10/08/2011 - 08:30

Mag ik die stelling van iedereen groene stroom tegen 2020 even ontkrachten.

Men zal tegen dan misschien inderdaad zoveel windmolens hebben dat we het vermogen van alle vlaamse/belgische gezinnen opwekken. Maar dat wil niet zeggen dat al onze stroom groen is. Verre van dat zelfs. Aangezien de industrie, handel... niet wordt meegerekend. En deze verbruiken toch nog heel wat meer dan alle gezinnen samen me dunkt.

Dus eigenlijk blijft het erop neer komen dat we zoveel mogelijk moeten besparen (industrie ed ook natuurlijk) om toch zo weinig mogelijk fossiel nodig te hebben. Stel dat alle gezinnen hun elek-verbruik kunnen halveren, dan hebben we nog geen elektriciteitsoverschot, maar zal de industrie groener draaien. Dat is volgens mij nog steeds de doelstelling: het volledige net zo groen mogelijk maken. En dit doe je dus door puur elektrisch verwarmen te mijden.

afbeelding van DeJurgen
10/08/2011 - 14:16

Groene stroom aankopen is beter voor uw geweten dan voor het milieu.

Zolang extra vraag naar betalende groene stroom nauwelijks of niet leidt tot extra productie van groene stroom en minder productie van grijze stroom, is het vooral een verschuiving van betalingswijze.

Deze situatie gaat grotendeels aanhouden zolang de producenten samen niet aan het wettelijk minimum voor groene stroom productie geraken.

U zult bvb minder uitstoot veroorzaken als u een gaskachel installeert, dan wanneer u groene stroom verbruikt. Eén uitzondering bestaat hierop: als u voor uw SWW een lucht/lucht WP gebruikt. Deze heeft een over het jaar gespreide warmtevraag en zal een hoge gemiddelde COP hebben.

Mijn advies: goede kachel voor ruimteverwarming en WP voor SWW. Dit stemt overeen met uw vraag naar lage initiële investering gekoppeld aan laag verbruik en beperktere uitstoot.
Kachel: met pellets of gas. Bij gaskachels is een kachel met blauwe, bijna onzichtbare vlam zo'n 10% zuiniger dan één met een gezellige gele vlam.

Mvg,
Jurgen

afbeelding van robin demey
10/08/2011 - 19:13

Lucht/lucht WP voor SWW? Hoe kun je met lucht uw water verwarmen? Tzal wel een lucht/water WP zijn zeker?

afbeelding van DeJurgen
10/08/2011 - 19:50

Inderdaad, ik was blijkbaar wat verstrooid.

Mvg,
Jurgen

afbeelding van karl herrebout
09/08/2011 - 08:21

Ik dacht dat ook, maar het elektriciteitsverbruik van een gewone weerstand is gigantisch. Maak die fout dus niet.

Er is nog een andere vrij goedkope optie met weinig verbruik: lucht-lucht warmtepomp met meerdere binnenunits, bv. 1 voor de living, keuken, badkamer. Ik schat dat je met 500 euro per jaar zeker moet toekomen.

Plaats natuurlijk ook een zonneboiler, dankzij die boiler heb ik mijn elektriciteitsverbruik voor SWW tot een 800-900 KWh kunnen terugdringen.

Gas kan uiteraard ook, en als je alle kosten rekent, denk ik dat je nog wel ergens in dezelfde regionen zult terechtkomen, alleen, gas kun je niet zelf maken, of je moet gigantisch veel ajuinen eten. Elektriciteit kun je wel zelf maken en in grotere mate onafhankelijk worden van de energiemaffia.

afbeelding van Koeneman
09/08/2011 - 13:39

 Klinkt interessant!

Waar vind ik daarover meer info? Ik vind er niets over terug bij een eerste google-beurt...
Dank!

afbeelding van karl herrebout
09/08/2011 - 13:50

 Elke koelfirma die airco's verkoopt. Ik heb zelf een Daikin en ben daar zeer tevreden over. Vraag wel een model met een centrale sturing, zodat je een weekprogrammatie kunt invoeren.

afbeelding van Koeneman
09/08/2011 - 17:43

Welk type heb je dan precies?

Is het voldoende warm in de winter? Ik hoor dat je dikwijls moet bijverwarmen met een lucht-lucht warmtepomp?

Qua verbuik, enig idee?

Dank u!

 

Koen

afbeelding van karl herrebout
09/08/2011 - 18:00

Hoh, Daikin heeft 1001 types, de onze is een wandmodel (zo eentje dat je boven een deur hangt) met inverter en geeft een dikke 7 KW warmte af met een verbruik van ergens 1.9 KW elektriciteit. Buiten hangt zo'n buitenunit. We slagen erin bij -10 onze woning op te warmen van 10°C naar 21-22°C met dien verstaande dat we de WP programmeren om een half uur vooraf aan te slaan. We gebruiken de WP enkel voor 's morgens en als we 's avonds binnenkomen, de rest van de avond maken we sauna met de houtkachel. Ons verbruik ligt op ergens een 90 euro per jaar wat overeenkomt met 500 KWh.

Oppervlakte verwarmde ruimte: +/- 75 m2

Toestel staat strategisch opgesteld zodat het zowel (half open) keuken als living verwarmt.

Huis is K34 met (enorm veel) 1.1 glas, BV, enz.

Ik heb een soort kit van Daikin gekocht waarmee ik met een gewone tijdssturing de boel kan bedienen.

In de zomer koelen we er ook sporadisch mee, deze zomer dus niet. :/

De badkamer is voorlopig nog met een weerstand en had ik het geweten had ik meteen een binnenunit voor de badkamer meebesteld en eventueel voor de kinderkamers (die nu niet verwarmd worden).

Er zijn hier op dit forum veel mensen die lucht lucht afdoen als puur elektrisch verwarmen maar met het juiste toestel is dit zeker niet het geval. Het onze hangt er nu bijna 3 jaar dus ik vermoed dat de technologie ook wel vooruit is.

afbeelding van Koeneman
09/08/2011 - 20:59

 Bedankt voor de info. Ik ga dit zeker bespreken met mijn architect en ne keer verder informeren bij een Daikin-installateur.

Mvg,

Koen

 

afbeelding van pierrechristiaens@telenet.be
09/08/2011 - 10:16

 

 

Is de K-waarde van 25 juist ingeschat? Ik zou eerder denken dat ge met 20 cm muurisolatie lager moet uitkomen. Dat moet dan toch wel invloed hebben op uw beslissing.

 

Louter elektrisch verwarmen kan enkel voor enkele geïsoleerde gevallen, bijvoorbeeld om een badkamer tijdelijk op te warmen. Spijtig dat kleine individuele warmtepompen lucht-lucht zo slecht behandeld worden in de EPB (6 slechte punten) omwille van de mogelijkheid tot koelen, tenzij ge hieraan zou willen verzaken. Dir systeem wordt veel in Spanje toegepast, is niet te duur en verminderet het verbruik aanzienlijk.

afbeelding van Koeneman
09/08/2011 - 13:38

Klinkt interessant!

Waar vind ik daarover meer info? Ik vind er niets over terug bij een eerste google-beurt...

Dank!

 

 

afbeelding van Ingir
09/08/2011 - 18:18

Lucht/lucht-WP's zijn niet zo interessant voor PH/LEW omdat het stookseizoen, door goede isolatie en kierdichting, wordt gereduceerd tot de koudste maanden van het jaar wanneer het rendement van deze warmtepompen minimaal is.

afbeelding van bertvdg
09/08/2011 - 18:23

 Dat klopt. Je gaat de lucht/lucht wp pas gebruiken wanneer het echt koud is en net dan valt het rendement naar beneden...maar het is nog altijd beter dan puur elektrisch.

afbeelding van karl herrebout
09/08/2011 - 21:00

Mijn ervaring is dat dit oude koeien zijn, de nieuwere l-l WP presteren ook goed als het vriest.

afbeelding van Ingir
09/08/2011 - 22:07

Hoe goed dan? Een PH van 150m² heeft 2250 kWh/jr nodig ofwel € 450/jr en € 6.750 over 15 jr. Een L/L-WP kost zo'n € 2.250 zodat per jaar hooguit € 300 verstookt mag worden ofwel 1500 kWh, dus een COP van 1.5... Als er lucht-luchtwarmtepompen zijn die bij praktijkmeting een COP van 3 halen bij een buitentemperatuur van -5 t/m -10°C dan ben ik wel overtuigd!

afbeelding van ddd
09/08/2011 - 22:40
ddd

 Stel nog een COP van 2.

 

Bespaar je 225€ per jaar (helft van 450).

Of op 10j heb je je toestel terugverdiend... moeilijk...

afbeelding van karl herrebout
09/08/2011 - 22:55

Maar ik verbruik iets van 500 KWh per jaar voor +/- 2 uur gebruik per dag tijdens het stookseizoen. Als ik dat extrapoleer naar 6 uur 's avonds, dus totaal 8 uur, dan kom ik op 2000 KWh - +/- 400 euro volgens jouw rekening. Niet slecht voor een K34, een K17 moet zeker minder dan 300 euro per jaar verstoken.

Luister, ik schrijf alleen maar mijn eigen ervaringen neer, ik heb geen geavanceerde meetsondes op mijn WP zitten. Ik weet wel dat mijn verwarmde ruimte op 4 KW warmteverlies bij -8 is uitgerekend. Moest mijn WP dan slechts een COP van 2 geven, dan zou ik de ruimte niet kunnen opwarmen bij -10 (vorig jaar), dus moet de meer dan COP 2.5 en waarschijnlijk eerder 3 zijn (COP in de folder 3.68).

Persoonlijk vind ik de optie dat je zelf de stroom voor je verwarming opwekt een belangrijk argument, zowel ecologisch als economisch als persoonlijk-strategisch. Ik begrijp dat de energieconcerns dat geen goede zaak vinden. Gas maakt je afhankelijk van hen én je helpt het netwerk financieren (intercommunales). Zelf opgewekte stroom, die betaal je niet, nee je krijgt er zelfs GSC voor (foei, foei) én groene stroom heeft alles in acht genomen een veel lagere CO2 en andere uitstoot.

afbeelding van Koeneman
10/08/2011 - 00:40

 Ik treed je bij, Karl. Als jouw ervaring goed is dan is dat een goede zaak voor jou en ben ik blij dat je je ervaring wil delen met anderen.

Als we afwillen van fosiele brandstoffen in huis, dan moeten we huizen bouwen waar geen gas meer binnenmag. Electriciteit en warmte zijn de enige energiebronnen die een huis zelf kan genereren door de zon, de wind of de aardwarmte. De technieken zullen in de toekomst als maar beter worden om die energie te capteren.

Als alle energie groen wordt tegen 2020, dan hoef ik toch geen schuldcomplex te hebben. En als die energie me iets meer kost in gebruik dan ga ik dat ook niet zo erg vinden.

Ik ga Karl zijn warmteopstelling onderzoeken en ik denk dat er bij mij geen gas of mazout in huis zal komen.

 

 

Pagina's

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.