lemen op OSB ? | Ecobouwers.be

U bent hier

lemen op OSB ?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van MarleenM
13/02/2013 - 14:16

ik heb tussen het gebinte van het dak OSB-platen bevestigd. Deze wil ik nu afwerken met leem. Kan dit rechtstreeks, of is het echt nodig om eerst rieten matten op de OSB te nieten?

2 Reacties

Reacties

afbeelding van t-t
13/02/2013 - 17:00
t-t

Ik betwijfel sterk of leem die rechtstreeks op OSB gezet wordt gaat blijven hangen. Het is een behoorlijk gewicht en OSB is een gladde plaat waardoor er gewoon niet genoeg hechting is. Riet zorgt wel voor een goede hechtingslaag, en bovendien fungeert het ook als wapening zodat wanneer de leem droogt er minder vlug scheurtjes in zullen komen. Voor andere opties of meer informatie kan je eventueel je licht eens opsteken bij professionele plafondlemers zoals de mannen van het Leemniscaat.

afbeelding van waltervaes
13/02/2013 - 21:15

Wij hebben geleemd op pavatherm plaat, maar op enkele plaatsen hebben we er stukjes osb tussen gezet met een laag jutte erop. (om zo legplanken te kunnen vastvijzen)

Dit hecht wel goed, maar door het vocht in de leem gaat de osb toch nog altijd zwellen + naderhand krimpen.

Met als gevolg barsten in de leem.

Bij ons waren het maar kleine stukjes osb, dus de barsten zijn gemakkelijk op te vulllen.

Maar bij een volledige oppervlak met osb gaat dat toch problemen veroorzaken (vrees ik)

Misschien een dunne pavatherm plaat of heraklith plaat op de osb vastmaken vooraleer te lemen.

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.