lemen op gutex op OSB en op betonsteen | Ecobouwers.be

U bent hier

lemen op gutex op OSB en op betonsteen

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van Cee
07/03/2013 - 15:12
Cee

Na even opzoeken ben ik er nog niet volledig uit dus kom ik toch even hier wat raad inwinnen.

Ik heb nogal wat OSB in m'n huis gebruikt (naisoleren van binnenmuren tijdens de renovatie), en na een eerste kennismaking met gyproc vind ik dit eigenlijk niet zo'n leuk materiaal alhoewel het een mooi glad resultaat geeft, maar alles mooi glad is niet m'n ding, dus nu zou ik eraan denken om over te schakelen op leem om die OSB mee te bezetten, dus de vraag, kan dit en heeft er dit al eens iemand gewaagd, desnoods in z'n tuinhuis?

Wat ik eerder al vond na een online zoektocht was dat OSB door de vochtige leem zou kunnen opzwellen en dit een probleem zou kunnen veroorzaken, maar is dit ook het geval als het OSB3 (waterafstotend) is?

En in verband met de hechting heb ik er al eentje gezien die met rieten matten werkt als wapening, en een ander die werkte met kippengaas.

Nog mensen ervaring met kippengaas? lijkt mij heel handig en makkelijk toepasbaar, vooral op OSB, maar kan dit niet voor roestplekken zorgen in de toekomst (zoals ijzer in stucwerk?)

alvast bedankt voor de tips!

en los daarvan ga ik ook een andere (niet OSB muur) lemen, dit zou het plan zijn:
Afwerking in 1 laag met enkel basisleem, lekker ruw
Ik wil gerust nog aanpassingen doen aan deze werkwijze, dus vuur maar eens los!

1: bigbag leem + water --> smeerbare pasta (mengen met de boor mixer)
2: Handmatig aanbrengen (gooien dus) (handschoentjes tegen uitdroging van je handen)
3: even (20 minuten) laten aanstijven
4: uitvlakken op zicht met een reilat van een anderhalve meter (kleine reilat zou handiger zijn wordt gezegd, dus dat is ook een optie? maar waarom is dat handiger?)
5: vlakschuren met een spons
6: dichttrekken met een spaakmes
7: een dagje later nog eens sponzen voor een fijnere afwerking

Ik zou de gutex zonder wapening bezetten, de mantel van m'n steenkachel met kippegaas, net als de overgang van steenkachel naar de muur

Welke wapening, enkel buitenhoeken?: kippegaas, jute, riet,... teveel keuze??? wel heb ik al gehoord dat je beter ronde hoeken maakt met draaistraal van 5cm, wordt ook niet het makkelijkste maar daar gaan we voor...

Alvast bedankt,
Cee

Reacties

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.