leiding- en ander water

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Allen,

Alvast bedankt om onderstaande tekst door te nemen. Het heeft niet 100% met energie te maken maar toch: gebruik van een grote hoeveelheid water uit flessen kan moeilijk ecologisch genoemd worden!

-->
Tot op heden beschikken wij in onze woning niet over leiding (drink) water. We hebben een circuit voor regenwater en een voor steenputwater. Dit water wordt vanuit een 'bijgebouw' aangeleverd. In dit bijgebouw staan 2 pompen, één die putwater pompt en een andere die regenwater pompt. Dit gebouw staat een 20-tal meter van de rooilijn, en rondom volledig gebetonneerd (30cm beton, gewapend, was vroeger loods).

Het regenwater wordt voor de meeste doeleinden gebruikt (ik weet het, niet ideaal, maar het was zo toen we er een 20-tal jaar geleden in kwamen wonen). Wel zorgen we er voor dat de boiler warm staat (+60°) om besmettingen (bacteriën, ...) te reduceren. Toestellen die op regenwater staan zijn: toilet, wasmachine, boiler, bad, wastafels, ... .
We hebben binnen enkel een kraan in de keuken met steenputwater en ook onze vaatwas werkt hierop.

Voor het bereiden van bepaalde dranken en bakken van taart, brood en dergelijke gebruiken we tot nu toe flessenwater. Het steenputwater wordt met een filtreertoestel gefilterd (koffie, koken aardappelen, ...).

Vooral om van dat vele flessenwater af te raken hebben we nu het plan opgevat van leidingwater aan te laten sluiten, en dit in een berging een kleine 10m van de keuken. Deze aansluiting zou bestaan uit een kraantje binnen en eentje buiten (in droge periodes sproeien plantenbak, ...). Een heel minieme installatie dus (alles samen nog geen 5m lang).

Blijkt nu dat sinds 1juli alle aansluitingen dienen gekeurd te worden! Lijkt ons geen probleem, daar het slechts een kleine installatie betreft (2 kraantjes). We hebben bij een loodgieter ook al info ingewonnen over waar en hoeveel keerkleppen er nodig zijn.

Groot was onze verbazing echter wel toen deze mens ons meldde dat het ganse circuit dient gecontroleerd te worden, dat ze een lijst van aanwezige apparaten moeten hebben met soort water, een schema van de bestaande installatie met kranen en kleppen, ... (hebben we niet, installatie is 25j oud). Maar het ergst van al: bij alle aftappunten waar geen leidingwater uitkomt moet een logo met 'niet drinkbaar' aangebracht worden! (dus boven ons aanrecht 2 grote rode stickers kleven, gezellig dus).

Wij hadden gelezen dat er geen verbinding mocht zijn tussen beide systemen, en dat dit de bedoeling van de keuring was. Bij ons is rechtstreekse verbinding niet direct mogelijk want de dichtsbijzijnde kraan staat in een ander vertrek op zeker 3m.

Onze vraag nu: heeft er hier reeds iemand ervaring met dergelijke keuring? Kan, op basis van bovenstaande (regenwater verwarmen, ...) de aansluiting geweigerd worden? 't Is dat wij het niet zien zitten om in de woonvertrekken vloeren op te breken om leidingen te herschikken/bijplaatsen. En door het beton naar het bijgebouw proberen te raken is eveneens hard labeur.

Groeten, Filip