langs binnen isoleren in combinatie met Ytong | Ecobouwers.be

U bent hier

langs binnen isoleren in combinatie met Ytong

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van khulens
23/12/2015 - 13:51

Hallo,

Voor de renovatie van onze oude hoeve gaan we langs de binnenzijde isoleren en we zijn hiervoor op zoek naar een geschikt ecologisch materiaal. Om de koude bruggen volledig weg te werken zouden we langs binnen nieuwe dragende muren optrekken in Ytong.

De muuropbouw ziet er dan als volgt uit (van binnen naar buiten): bepleistering - 15cm Ytong - 10cm isolatie - 35cm volle bakstenen muur.

Er is veel informatie te vinden over het gebruik van houtwol, maar steeds met de bepleistering er direct op. Kan houtwol toegepast worden in combinatie met een nieuwe Ytong muur daarvoor. Het probleem is de condens die zal onstaan in de houtwol... Hoe kunnen we dit vermijden? Of zijn er andere opties.

De oost, zuid en west muren zijn blote muren, de muur aan de noord-kant sluit aan op de schuur.

In de woning komt nog een balansventilatie systeem.

 

9 Reacties

Reacties

afbeelding van Brecht Schatteman
06/01/2016 - 00:27

moeilijke kwestie. Misschien is het het gemakkelijskte om die ytong te bouwen en dan de spouw op te vullen. Natuurlijk, wel gevaarlijk voor de oude muren, die zullen zich dan zetten omdat ze ten eerste al meer worden blootgesteld aan de weerselementen en ten tweede zal die het vocht enkel nog naar buiten kunnen afgeven ipv vroegere situatie dat die nog naar binnen kon afgeven. Laat de bedrijven dan maar eerst controleren of de oude muur er wel geschikt voor is. Voordeel is dat het 35 cm dik is, lijkt me dan 1,5 steen? Dat zal wel stevig zijn en niet plots instorten. Ik zou al zeker een architect erbij halen om dat eens te bekijken, stel dat de muren worden samen gehouden door de balken van het dak, dan kan het misschien zijn dat de muren gaan uitzakken/inzakken eenmaal die balken verwijdert worden. Ik zou dan toch zeker naar tand en groef penelen zoeken om de luchtdichtheid te verzekeren.

 

Andere optie: Als ik het goed begrijp zult u dan eerst de bestaande oude muur langs binnen isoleren, om dan langs binnen ytong te plaatsen. Misschien kan u kurk gebruiken? De isolatieplaten bestaan uit geexpandeerde kurk, lijkt goed op EPS qua eigenschappen. Misschien bestaat er al een bedrijf dat de spouw opvult met kurk-korrels, maar heb ik nog niet van gehoord. Allessinds, de kurk platen zullen wel beter tegen vocht kunnen dan de houtwol. Ook schapenwol zou in de spouw kunnen worden gestoken.

 

Er is in Nederland een bedrijf dat met bio-EPS spouw na-isolatie doet, misschien valt dat te bekijken?

 

Misschien een andere mogelijkheid: zorg dat er een spouw is tussen isolatie en buitenmuur, die kan dan geventileerd worden met buitenlucht om zo vochtproblemen in de oude muren te vermijden. misschien is dat nog het gemakkelijkst te garanderen met iets als dit: http://www.emg-meyer.be/nl/merkproducten/drainair-line/drainair-panel.php . Dat plaatst u dan tegen de bestaande oude muur en daartegen verankert u dan de isolate. zo zal eventueel vocht makkelijk kunnen worden afgevoerd. En misschien kunt u dan zo ankers voorzien die de buitenmuur aan de binnenmuur verankert als er risico zou zijn op instorten van de buitenmuren. Andere optie: maak op voorhand een houtskelet waarmee u dan de isolatie op enkele centimeters van de oude muur plaatst (minimum 3, maar pak voor de zekerheid 4 of 5). Nadeel is dat het houtskelet minder goed isoleert. Maar misschien kan u de gehele wandopbouw met houtskelet doen ipv ytong?

 

Met wat creativiteit valt dit wel op te lossen dus.

afbeelding van robin demey
06/01/2016 - 08:22

Een ideale woning voor temperierung*:
- Hoef je niet te isoleren
- geen ruimteverlies
- geen koudebruggen
- maximale bescherming van je gebouw
- aangenaam binnenklimaat
- geen kans op condensatie
- geen injectie of onderkappingen nodig
- uw energieverbruik voor verwarming zakt naar 50-100 kWh/m2 = recente woningen.

Zoek anders ook op kimverwarming (soort temperierung op elektriciteit).

*temperierung is een methode om massieve muren droog te houden. Hierdoor isoleren ze veel beter. Het zorgt ervoor dat de muren altijd relatief warm hebben, waardoor het binnen veel aangenamer voelt bij iets lagere temperatuur.
De warme bouwschil creëert een thermische isolatie die het gebouw vrij houdt van condensatie en schimmel.

Het wordt veel toegepast in musea en kastelen in Duitsland en Oostenrijk en ook in Zweden. Maar ook in woningen.

Interessant project:
http://droomplek.blogspot.be/2013/03/verwarming-deel-ii.html?m=1

En moest je de Duitse taal machtig zijn:
http://www.temperierung.net/

Engelstalige pdf:
http://temperierung.net/sites/default/files/Klima_in_Museen-The_Tempered...

afbeelding van charel
06/01/2016 - 13:47

Robin,

Ik kan aannemen dat het systeem 'Temperierung ' een oplossing kan zijn voor historische gebouwen waarbij zowel de binnenkant als de buitenkant niet kunnen geisoleerd worden. Buitenmuren kunnen hierdoor droog en condensvrij worden gemaakt, tevens kan op die manier ook al minstens in basisverwarming worden voorzien.

Maar, je blijft met ongeisoleerde buitenmuren zitten, je blijft dus ook met een te groot warmteverlies zitten. Het lijkt me zeer onlogisch om te denken dat bij het verwarmen van massieve ongeisoleerde buitenmuren er minder warmte zal ontsnappen naar buiten toe. Het tegendeel lijkt mij eerder waar.

Ik geloof dus totaal niet dat dit als een energiezuinige oplossing kan worden beschouwd.

afbeelding van robin demey
06/01/2016 - 18:35

Ik weet dat het onlogisch klinkt. Maar ik heb al gelezen over gebouwin in Zweden (toch stuk kouder dan hier hé), waar ze op een verbruik komen van slechts 50 kWh/m2. Dat kun je bijna onmogelijk bereiken met isoleren langs binnen, aangezien je daar altijd met condensproblemen zit vanaf een bepaalde isolatiewaarde. Bij meer dan 6-8 cm isolatie wordt het al zeer riskant.

 

Het gaat ook om meer dan isoleren alleen. Het gaat om het beschermen van het gebouw (condens/koudebruggen vermijden, optrekkend vocht/doorslaande regen... vermijden), verbeteren van het binnenklimaat (geen schimmels, minder stof...).

 

Voor gebouwen met massieve muren lijkt het me toch wel interessant.

afbeelding van Keon
17/01/2016 - 23:33

(dubbele post)

afbeelding van Keon
17/01/2016 - 23:40

Dat verhaal van Temperierung sluit aan met de visie van Konrad Fischer (D). Die stelt dat het eigenlijk beter is om massieve muren niet te isoleren langs buiten. 

 

Het blijkt dat onze (huidige) rekenmethodes aangaande isolatie en warmteverliezen geen rekening houden met de zonnewinsten. Massieve muren zijn nl. zeer goed in staat om zonnewarmte te capteren, zelfs in de winter. Door er langs buiten een isolatielaag (met een crepi) tegen te hangen, neem je dat captatievermogen weg.

 

Gevolg je verbruikt meestal net evenveel en soms zelfs ietsje meer energie ipv veel minder! En dan treden daarbovenop nog vochtproblemen op in de isolatie/crepi (schimmel/algen).

 

Wat herr Fischer van binnenisolatie denkt, dat weet ik nog niet...

afbeelding van Keon
15/01/2016 - 17:48

Dit probleem is verwant aan het topic dat hier momenteel loopt over Mulitpor.

 

Zoals net daar uitgelegd: bouw een voorzetwand/spouwmuur in hout en met de gepaste houtvezelisolatie waarbij je onderaan in de spouw een gootje plaatst zodat je het condenswater kan afvoeren.

(Dit komt overeen met wat Brecht Schatteman voorstelt in zijn laatste alinea... alleen zou ik er een gootje aan toevoegen). 

 

Meest vervelende zal de aansluiting muur-plafond worden.

 

afbeelding van charel
15/01/2016 - 20:02

Princetec, zie mijn antwoord in het vergelijkbare topic 'binnenisolatie Multipor'

Trouwens, weet iemand waarom ik hier al een hele tijd niet meer kan copieren en plakken? Of wat ik daar eventueel aan kan doen?

 

afbeelding van Rudy Martens
27/01/2016 - 12:50

Welk systeem je ook wil toepassen... dan lijkt het me wel logisch om die buitenmuur te behandelen tegen vocht.

Dan profiteer je sowieso het normaal isolerend vermogen en de bufferwerking van de droge muur.

Indien nodig tegen opstijgend vocht: Siliconen waterpasta die ingespoten wordt in boorgaten.

Tegen regenwaterinslag: Silconen micro-emuslie op de buitenkant van de muur (meestal 2 x besproeien of instrijken).

Je kan het laten uitvoeren maar die producten kan je desgewenst zelf relatief eenvoudig toepassen.

 

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.