Lage energiewoning | Ecobouwers.be

U bent hier

Lage energiewoning

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van yannik-2
11/12/2001 - 16:14

Een goeie dag aan iedereen,

Ik sta op het punt om een heel oud huis grondig te verbouwen, en wil er graag een lage energiewoning van maken. Ik weet al wat ik wil en nodig heb voor een l.e.w.
Maar weet er iemand waar ik in Hoeilaart of in de omgeving van(Overijse, Waver, Zuid Brussel) een architect kan vinden die van beide veel verstand heeft. Of weet er iemand waar ik die informatie kan halen?

Yannik

49 Reacties

Reacties

afbeelding van r.vanrossen@skynet.be
19/09/2008 - 19:35

Vraag het eens aan minister Crevits.
Die heeft 180.000 € over om een twee jaar geldig 'energiebewust architect' label te geven aan architecten die LEW willen bouwen en daartoe een opleiding volgen.
Misschien bestaat er wel een lijst van wie dat zijn.
En als je die krijgt, laat je die dan eens weten ?

Rik

afbeelding van PatrickM
19/09/2008 - 21:35

Elke architect die naam waardig en met enig begrip van de evolutie in de sector (en de evolutie van de energieprijzen) zou toch al lang zichzelf een beetje op de hoogte moeten gesteld hebben ?

Of zie ik dat te idealistisch ?

afbeelding van r.vanrossen@skynet.be
19/09/2008 - 22:38

Mijn ervaring is het dat veel architecten alles verwachten van de EPB verslaggever.
Geef toe dat het geen sinecure is om op de hoogte te raken van alles waarmee zelfs VEA en de EPB software het moeilijk hebben.
Gewoon realist zijn is al goed.

afbeelding van rene-11
20/09/2008 - 07:21

Deze architekt kan het zeker:

architect [dot] christophe [at] archicd [dot] be <architect [dot] christophe [at] archicd [dot] be>

afbeelding van antiarchi
05/01/2010 - 09:36

Verken liever ergens anders. Ik heb met die gast gebouwen en ik kan je melden dat ik ZEER ontevreden ben. Tekeningen zijn  niet correct, hij moet ze continu veranderen , Bouw aanvragen bij de gemeente zijn foutief gemaakt , weekverslagen krijg je bijna niet , sinds ik er woon hebben ze al 3 keer delen van mijn huis moeten afbreken omdat hij de werf niet gecontroleerd heeft  . En als kers op de taart weet hij niks van de wetgeving af wat mij een extra 20.000 euro koste aan boete. 
DUS ZEKER GEEN GOEDE REFERENTIE !

afbeelding van Jeroen S.
20/09/2008 - 11:35

De lijst van Crevits zou normaal in oktober voorgesteld worden, al heb ik ook
vernomen dat het tot in december kan worden uitgesteld omdat er blijkbaar
bijkomende cursussen waren wegens het succes.

afbeelding van Bart humbeeck - @Home
20/09/2008 - 12:18

zoals al zo vaak herhaald op dit forum :
adressen vind je op :
www.vibe.be
www.passiefhuisplatform.be

afbeelding van r.vanrossen@skynet.be
20/09/2008 - 23:53

De lijst van Crevits : Het worden er 700, en er zijn bijkomende cursussen in Oost vlaanderen.

@ bart humbeeck :
vibe en passiefhuis leggen toch hun eigen accenten ?
Crevits bedoelt energiebewuste architecten, en dat is algemeen.

afbeelding van Bart humbeeck - @Home
21/09/2008 - 09:40

@rik,
van vibe kun je dat wel zeggen ... per slot van rekening is dit hier het forum van de bond beter leefmilieu, dacht ik ...
vibe -architecten worden geacht ook nog eens te waken over de kwaliteit van het binnen-milieu in gebouwen , iets waar de doorsnee architect niet van wakker ligt .
iedere vibe-architect wordt verondersteld (nieuwbouw) energie-zuinige woningen neer te zetten (zie vibe-criteria architecten) .

van passief-architecten mag je sowieso wel verwachten dat ze ook laag-energie woningen kunnen ontwerpen .

welke criteria hanteert crevits ?

vriendelijke groeten,
bart humbeeck .

afbeelding van Anonieme gebruiker
21/09/2008 - 12:33
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

Dus zijn ze van de ene moment op de andere 2 jaar "bewust architect" en daarna (niet meer)? 700 architecten die plots energiebewust gaan ontwerpen bij wijze van een label dat ze opgespeld krijgen vanwege het bijwonen van een cursus? En waarom doen ze dat nu nog niet? ik meen veeleer dat een algemene heroriëntatie van de archictenopleiding (inclusief de docenten uiteraard), samen met zeer ver doorgedreven objectieve en onafhankelijke (daarvoor mogen van mijn part zelfs de Duitsers tijdelijke naar hierkomen) controle op de uitvoering eerder zijn vruchten zal afwerpen.
Waarom zou het in het leven roepen van 700 gelabelden de nieuwe architecturale creaties in ons landschap eerder laten neigen naar het energiezuinige, waar dat nu (afgezien van de seriebouw) voor 95 % neigt naar het afleveren van esthtetische identiteitskaarjes, hoewel, iedereen ontwerpt tegenwoordig blijkbaar volumes in volume-stijl. Al 50 jaar geen evolutie sinds Mies van der Rohe?

Dergelijke initiatieven dienen anderzijds eerder aangewakkerd, doch meen ik dat men eerder dient te beginnen bij het begin: de eerste opleiding. Dat zij die willen hoeken en kanten tekenen waar het vloekt met de volumecompactheid, er na de gecontroleerde bouw van een delijke woning voor mijn part dan een abstract kunstwerk rondzetten, of gewoon zich beperken tot het interieur.

met mijn excuses voor de architecten hier die het wél goed menen, doch u kijkt toch ook wel eens rond u wanneer u de eigen woning verlaat en vloekt en jammert bij de o zo energie-inefficiënte verkavelingen die overal ongewenst uit de grond springen, alsmede bij de confrontaitie met het reeds jaren bestaande woningbestand, een onmiskenbaar gevolg van al wat de afgelopen 100 jaar afstudeerde.

afbeelding van r.vanrossen@skynet.be
21/09/2008 - 17:24

Bart,

Niet te veel zoeken achter Crevits' bedoelingen.

De zaak is deze : volgens VEA (die zijn lijst van naar eigen zeggen 2500 geregistrerde EPB verslaggevers niet vrijgeeft !) staan daar de helft architecten op.
Maar op een door BVA NAV en BVA gerunde (maar door VEA gepatroneerde) site kan het publiek er nog geen 500 vinden, nl. deze die zich daar uit eigen beweging op hebben gemeld.

Wat is er nu makkelijker voor Crevits ?
Met 180.000 € bij NAV en BVA het stilleggen van hun gemor over EPB software afkopen en door hen aan een weer nieuwe en voorlopig geheime lijst van cursisten 'energiebewust architect'-labels laten afleveren voor 2 jaar.
Als je kan zwemmen of fietsen, ben je dat na 2 jaar toch ook weer verleerd, si het niet ?!?!
Puur cliëntelisme noem ik dat.
Ondertussen denkt Crevits haar foute boel van EPB software nog wat langer te kunnen handhaven voor die zwoegers van EPB verslaggevers die hem moeten gebruiken.

Rik

afbeelding van r.vanrossen@skynet.be
21/09/2008 - 17:47

Jan De Gols

Elke school heeft zijn docenten ook daarvoor.
Het probleem is dat een aantal daarvan genwoon niet mee zijn met de evolutie. Zelfs aan sommige universiteiten schijnen ze de stand van de EN normen niet te kennen.

Controle is iets voor VEA en zo.

Maar dat heeft die controle afgewenteld op de EPB verslaggevers, heeft daarom die stomme software voor hen verplicht gemaakt, en heeft laten gebeuren dat het EPB voorstel afgeschaft werd.
Aan dat laatste heeft iedereen schuld, ook aannemersorganisaties, en UNIZO op kop.

Je excuses voor de architecten die het wél goed menen, zijn niet misplaatst. Ik ben er zelf ook een, maar ben vaak plaatsvervangend beschaamd als ik rond kijk.
Architectuur is echter ook een uiting van de cultuur van een volk. En dan is het weer 'arm Vlaanderen', meestal.
Er is nog veel werk aan de winkel, op elk gebied.

Rik

afbeelding van isabelle-2
22/09/2008 - 21:06

Ik ben een paar jaar geleden in het kader van de BBL-open huizen-dagen naar een passiefhuiswoning in Hoeilaart gaan kijken. Als je bij de verantwoordelijke van deze site eens navraagt welke woningen op de te bezichtigenlijst stonden in Hoeilaart kan je bij de eigenaar meteen navraag doen over de architect. Als ik me herinner was het er eentje uit Mechelen. Zie ook: http://www.bondbeterleefmilieu.be/agora/view.php?key=1121200209&bn=bbl_lag&site=bbl
groeten,

afbeelding van Rudy Martens
23/09/2008 - 20:01

Yannik:
Een 20-25km voorbij Overijse in het franstalige landsgedeelte heb je "Bourguignon Bois" (info [at] bourguignonbois [dot] be) in Walhain die actief is in de sector van passiefwoningen. Zij kunnen je misschien meer adressen en info bezorgen voor jouw omgeving.

afbeelding van Rudy Martens
23/09/2008 - 20:01

Yannik:
Een 20-25km voorbij Overijse in het franstalige landsgedeelte heb je "Bourguignon Bois" (info [at] bourguignonbois [dot] be) in Walhain die actief is in de sector van passiefwoningen. Zij kunnen je misschien meer adressen en info bezorgen voor jouw omgeving.

afbeelding van r.vanrossen@skynet.be
27/09/2008 - 19:05

Net het oktobernummer van Casas - Ik Ga Bouwen gekocht en wat lees ik daar in de technische fiche van de eerste reportage "Lage Energie" : K43 !
En in het vorige kadertje de kostprijs van de verwarmingsinstallatie : 21.000 € + 5.000 € voor graafwerk en 'opvangkamer aftapslangen' + 2000 € 'meerkost vermogen Electrabel (13kVA)' want het gaat hier natuurlijk over een DX warmtepomp grond-vloer die ook voor het sanitair warm water zorgt.
Verbruik 1° jaar : 3.200 kWh.

Kom zeg .... 'lage energie woning' !
Ik wist niet dat zoiets daaronder viel, of dat er nog zo'n gekken rondlopen die zoiets pruimen.
Maar ja, het bureau van de architect heet 'Archi Simple'.

woning

afbeelding van Anonieme gebruiker
27/09/2008 - 20:11
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

Ook net gezien Rik,een gewone CV-installatie met VV en HR-Top ramen ze daar dan ook 20.000 €.

Wat betreft die "2000 € 'meerkost vermogen Electrabel (13kVA)'", hoe kan jij dat uitleggen? (snap het plaatje niet helemaal).

afbeelding van r.vanrossen@skynet.be
27/09/2008 - 21:44

Jan,

Op welke pagina, met die vv en HR-Top à 20.000 € ?

De Electrabel meerkost is als je een meer dan (ik meen) 10 kVA elektrische aansluiting behoeft.

Maar ik denk dat ze er in Casas-IGB ook de kostprijs van de mechanische ventilatie hebben bijgenomen.

Rik

afbeelding van Anonieme gebruiker
27/09/2008 - 22:46
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

Rik,

3200kWH voor een woning van 200m² is bijna passief! Dat is het equivalent van 300m³ gas. Daar kunnen andere LEW'en toch alleen maar van dromen?

In zo'n LEW wil ik direct wonen!

afbeelding van patrick m
27/09/2008 - 23:31

Euh, een K43 die 3200 kWh verbruikt, is één van de twee cijfers een drukfout ?

afbeelding van Anonieme gebruiker
27/09/2008 - 23:38
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

Met een warmtepomp kan het omgerekend wel eens 900 tot 1200m3 gas gaan. (cop3 tot 4)

K43 is toch gewoon LEW en dit komt toch over een met de gegevens?

afbeelding van patrick m
28/09/2008 - 00:34

Is LEW éénduidig gedefinieerd ? <K30 ? E...

afbeelding van Anonieme gebruiker
28/09/2008 - 00:48
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

Ok, ik ben niet zo bekend in de Belgische normen.

afbeelding van r.vanrossen@skynet.be
28/09/2008 - 07:15

Koen,

3200 kWH is wel enkel dankzij de WP met SPF > 4

En K43 dan ?
Die man had zijn centen beter gestoken in isolatie, dan had ie geen verwarmingsinstallatie van 25.000 € nodig gehad.

Chathanky,
Is K43 gewoon LEW ?
LEW is bij mijn weten nergens welomschreven gedefinieerd, maar neem van mij aan dat K43 te min is.
Een norm zal je daar niet over vinden, alleen over het K-peil is er een Belgische norm (NBN B62-301 ; nieuwe uitgave 2008,nog niet verschenen), en die gaat niet verder dan wat het K-peil is : een isolatieprestatie.

Voor een LEW zou je een energieprestatie voor ruimteverwarming minstens op het niveau van netto energiebehoefte moeten hebben, zoals voor PHP het geval is met 15 kWh/(jaar.m²vloer)

Rik

afbeelding van r.vanrossen@skynet.be
28/09/2008 - 09:13

Met een DX warmtepomp (SPF >4) betekent 3200 kWh verbruik een netto energiebehoefte van zowat 13000 kWh, en voor 251 m² vloeroppervlakte gaat het dan over meer dan 50 kWh/m² vloer netto energiebehoefte (weliswaar warmwater inbegrepen), maar voor ruimteverwarming toch wel 2,5 keer zoveel als een passiefhuis nodig heeft.

afbeelding van Anonieme gebruiker
28/09/2008 - 09:20
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

Als je een kwart aan warm watergebruik rekend kom je op bijna 39 kwh/m2.

afbeelding van Anonieme gebruiker
28/09/2008 - 09:22
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

Daarbij zal de pomp voor sanitair gebruik geen cop 4 draaien.

afbeelding van patrick m
28/09/2008 - 09:41

Meerkost voor aansluiting op het net van een groot elektrisch vermogen te betalen aan Electrabel ? Dat is al niet correct dus heb ik over al de rest ook mijn twijfels.

Ik dacht dat het pas vanaf 40 of 63 kVA was, en bovendien in elk geval niet aan Electrabel.

afbeelding van r.vanrossen@skynet.be
28/09/2008 - 09:53

"Als je een kwart aan warm watergebruik rekend kom je op bijna 39 kWh/m2."

Juist, Chathanky. Voor verwarming alleen.
Dus 2,5 maal zoveel als de 15 kWh/m² voor netto energiebehoefte ruimteverwarming bij PassiefHuis.

afbeelding van walter-13
28/09/2008 - 13:52

"Ok, ik ben niet zo bekend in de Belgische normen."
Vlaamse normen :-)

Walter

Pagina's

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.