Palletkachel vs Warmtepomp (met bodemenergie/opslag), is dit te berekenen? | Ecobouwers.be

U bent hier

Palletkachel vs Warmtepomp (met bodemenergie/opslag), is dit te berekenen?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

21/10/2009 - 22:37

Hallo, volgens mij is alles te berekenen (als antwoord op mijn eigen gestelde vraag :) ), maar laat ik hem iets uitbreiden. We zijn bezig met het bouwen van een nieuw huis en willen kiezen tussen een PalletKachel of een Warmtepomp in combinatie met KWO (Koud/warmte opslag). Het vergelijken van de aanschafprijs en de voor en nadelen van beide systemen krijg ik wel op een rijtje, alleen het uiteindelijk gebruik krijg ik niet goed helder. Helaas zijn de verkopers hier ook niet echt behulpzaam in. Ik ben niet echnisch maar bedacht dat ik het op de volgende manier zou kunnen bepalen: Hoeveel Stroom kost het om 10Kw te genereren. (gemiddelden, als dat bestaat?) Hoeveel kg pallets zijn nodig voor 10Kw Als je dan vervolgens kijkt naar de COP van een warmtepomp + de stroomprijs, dan kan je bepalen wat de kosten hiervan zijn. Idem voor de pallets en dan is het mogelijk om ze te vergelijken. Ik snap dat er nog een hoop variabelen zijn (kan ik me zo indenken) maar zou een berekening, globaal, op deze manier werken. Wie kan me verder helpen want het blijft erg lastig vergelijken :(

17 Reacties

Reacties

21/10/2009 - 23:20

Wat is KWO?

 

=> om te beginnen uitpluizen hoeveel energie je gaat verbruiken om je woning warm te houden.  Daarom ; vertel eens iets over je woning en isolatieplannen.

En eens je nog maar weinig energie nodig hebt om te verwarmen, dan neem je wat jou het beste past; een gas/mazout installatie met een installateur om iedere hoek; een pelletkachel als je nagroeibare vorm van energie wil of een warmtepomp waar je niet naar moet omkijken.

Walter

22/10/2009 - 08:26

Hi Walter,

 

Dank je voor je reactie.

KWO = Koud/Warmte opslag van energie in de grond (althans het ontrekken via het temperatuur verschil). Ik hoef niet zozeer te weten hoeveel energie ik gebruik (althans niet in deze vraag, is natuurlijk wel heel belangrijk om te weten). Ik wil graag weten welke van de twee soorten in gebruik het voordeligst is. Dus isolatie,grootte van het huis zijn factoren die voor beide systemen hetzelfde zijn en daarom nu niet van belang om mee te nemen.

22/10/2009 - 10:39

Dat is niet correct. Isolatie en grootte van het huis zijn wel belangrijk. De COP van de warmtepomp gaat immers snel omlaag als je harder moet stoken. Dit is dus zeker niet hetzelfde voor beide systemen.

22/10/2009 - 11:00

Yannick,

 

Maar dat geldt dan toch ook voor de kachel, die moet ook harder stoken? Dus dat rendement gaat dan ook omlaag. Maar laten we uitgaan van een COP van 4 (kan ik in later stadium wel aanpassen indien nodig is). Ik heb op een andere site een gemiddelde van pallets gevonden: 1 kilo brengt ongeveer 5 Kwh (dat zijn dan pallets die ongeveer € 150 per 1000 kilo kosten). Dit zou betekenen dat 10 Kwh ongeveer 0,30 cent kost. Ongetwijfeld kan ik ergens anders goedkoper krijgen of duurder maar dit is voor mij een richtprijs. Nu heb ik nog een richtprijs nodig van hoeveel energie het kost om 10Kwh te produceren via een warmtepomp (met COP 4, is met KWO). Als ik dat vermenigvuldig met de energieprijs dan heb ik een richtprijs.

 

 

22/10/2009 - 12:11

Michael,

10KW warmte produceren met een warmtepomp met COP 4 verbruikt 10 gedeeld door 4 = 2.5 KW electriciteit

Maar om je éénheidsprijs te berekenen zou je toch ook rekening moeten houden met de kost van je installatie.

 

Tenslotte, dat je niet technisch bent is je vergeven, maar luister aub naar de wijze raad van Walter en Yannick: isolatie is het allerbelangrijkste !!!

22/10/2009 - 12:42

Hi Patrick,

 

Dank je voor je reactie. Ik zie nu hoe evident mijn vraag was/is! Ik ging ervanuit dat een kachel met een andere eenheid werkte dan een pomp maar tja is natuurlijk allebeid kwh (beetje dom, zoalsPrinses Maxima zou zeggen).

 

En de isolatie punten sla ik zeker niet in de wind, das uiteraard heel belangrijk. Op dat vlak gaan we proberen om in iedergeval de spouwmuren te vullen met PIR en dan 10 cm (met een Rc van rond de 5). Dat is volgens mij al een goed begin. Mocht iemand nog tips hebben over de te gebruken stenen/blokken voor de binnenmuren, dan hoor ik dat ook graag (dus die een hoog Rc waarde hebben)

 

 

22/10/2009 - 16:03

MichaelH,

Pellets die ongeveer 150 euro per 1000 kilo kosten?

Dat zijn ongeveer 66 zakken (zak van 15kg), dat betekent een prijs van 2,27 euro per zak inclusief btw.

Dat zal je nooit vinden.

Ga eerder uit van 230 à 250 euro per 1000 kilo. (3,5 euro à 3,8 euro per zak)  Aankopen van groter hoeveelheden geeft een lagere prijs.  Als je het in bulk laat leveren kan het iets goedkoper zijn wegens het volume.

De calorische waarde van goede pellets is effectief 5kwh/kg.

Dat komt dan op een kost van 0,46 à 0,50 cent per 10kwh

 

Van een warmtepomp ken ik niets, daar kan ik niet mee helpen.

 

Mvg,

 

Steven

22/10/2009 - 16:28

Hi Steven, dank je. Deze prijs ging inderdaad uit van een bulk en was excl BTW, maar ik hou jou richtprijs aan, die klinkt wel als een goede

 

Michael

24/10/2009 - 22:15

Michael,

 

Op het pelletforum (www.pelletsforummotion.com) kan je heel veel over pelletkachels te weten komen.

Meer dan 50 verschillende merken en meer dan 300 verkopers van pelletkachels.

Prijzen van pellets in heel Vlaanderen kan je er ook vinden.

 

Mvg,

 

Steven

24/10/2009 - 22:39

Michael,

Ik hoef niet zozeer te weten hoeveel energie ik gebruik (althans niet in deze vraag, is natuurlijk wel heel belangrijk om te weten).

Denk nog eens goed na over die zin.

Ooit lang geleden zocht ik ook naar een manier om mijn woning te verwarmen.  En als je lang studeert op dit probleem kom je tot de conclusie dat je misschien 10%, 20%, of wie weet zelfs 30% goedkoper kan verwarmen door voor een bepaald systeem te kiezen.  Fantastisch denk je dan.  En wie weet past zo een systeem wel in je budget.

Maar als je dan wat verder zoekt kan je nog meer ontdekken; door correct te isoleren, kan je verwarmingskost met de helft verminderen, of zelf tot een 20% terug brengen van je ooit dacht te gaan betalen aan verwarming.  Maar vooral te onthouden: de daling die je kan halen in verwarmingskost door te kiezen voor een bepaalde manier van verwarmen, valt volledig in het water als je kijkt hoe je verwarmingskost kan dalen door juist te isoleren.

In Duitsland praat men al een tijdje van een 3-liter woning.  Dat is een woning die 3-liter mazout (in het mooi Nederlands huishoudstooklolie denk ik) per m2 vraagt.  Dus voor een serieuze woning van 200 verwarmde m2's, is dat 600l mazout per jaar (of 6000kWh gas), of minder dan 400 Euro per jaar.  Wat kost 6.000kWh gas in Nederland?

Nu kan je je afvragen waarom je veel moeite moet doen om een 'efficient' verwarmingssysteem te vinden, als je verwarmingskost toch laag is.

En wat houd je tegen voor een 1,5l woning te gaan (zowat passiefhuis standaard)?

Daarom, bekijk om te beginnen eens zeer goed je isolatie strategie samen met je architect.  De besparingen zitten echt niet in de keuze van je verwarmingssyteem, maar in correct isoleren (en ventileren, luchtdicht bouwen,...)

Walter

24/10/2009 - 23:06

Beste Walter,

Dan doen we ook al, maar we hebben een beperkte ruimte om mee te werken. We isoleren tot wat volgens mij het maximum is (in onze situatie). In combinatie daarmee wil ik graag weten wat de beste keuze is op het gebied van kachel/warmtepomp

24/10/2009 - 23:11

Michael,

kan je eens benoemen goed je huidig geplande isolatie is?  En hoe groot de woning?

Om een idee te krijgen van wat je probeert te bereiken?

Walter

26/10/2009 - 16:13

Hi Walter,

 

De woning is 16,5 bij 8 met 1 verdieping erop (en een uitstupsel we komen zon beetje op 800 m3). Daarnaast nog een bijgebouw van 11 bij 6, ook nog zo'n 240 m3. hier zit ook een zwembad in en komt uiteindelijk ook sauna en whirlpool, stoomcabine. Ik ben nu bezig om het dak 20cm dik te krijgen met platen van een rc van 5,5. In de spouw wil ik graag 2 maal 8 cm PIR platen (ligt een beetje aan het merk maar daarmee kan je volgens mij Rc van 7 halen). Vloer heb ik nog niet naar gekeken maar daar kan opzich 20 tot 30 cm aan platen onder dus die Rc moet ik wel heel hoog kunnen krijgen, ramen HR++ . Geeft dit je een beetje een idee?

 

mvg

Michael

01/12/2009 - 19:11

 op een eco-forum zitten met zwembad / sauna / whirlpool / stoomcabine ... in mijn ogen een rare combinatie

01/12/2009 - 19:46

Beste Ysengrim,

 

Uiteraard ieder zijn mening maar jij gaat ervanuit dat iedereen op dit forum op geitenwollensokkenloopt ?

02/12/2009 - 09:47

 Ik loop helemaal niet op geitenwollensokken en heb zeker ook onnodige luxe-artikelen in huis. Maar ik probeer wel mijn steentje bij te dragen door ons energieverbruik te minderen zonder teveel comfort in te boeten. Het is dan idd even verschieten als iemand hier doodleuk post dat hij de grootste verbruikers tegelijk gaat aanschaffen

Ik vond het gewoon "raar" dat u aan de ene kant probeert te bezuinigen door met pellets of iets anders te werken aan de andere kant smijt u het buiten met deze extreme energie-verbruikers.

De meesten proberen hier mee te geven dat u eerst uw verbruik tracht naar beneden te halen dan pas te zien hoe u de energie economisch en ecologisch gaat opwekken/gebruiken

02/12/2009 - 11:22

 

MichaelH,

 

Als ge een pelletkachel in uw huis gaat plaatsen, hoe gaat ge dan uw zwemkomhal verwarmen, ventileren en ontvochtigen? Dit probleem is toch veel moeilijker. En is de berekening reeds gemaakt of ge dan met de E-waarde van het geheel onder 100 blijft?

 

Om met een warmtepomp aan gelijke verbruikskost per 10 kWh te komen (prijs elektriciteit 0,17€/kWh, prijs gas 0,42€ voor 10 kWh) moet men aan een SPF van 4 komen, anders is op dit ogenblik de warmtepomp duurder in verbruik. Tenzij men op nachttarief kan werken. Als de kostprijs van twee installaties wezenlijk verschillend is, dan moet de afschrijving in rekening worden gebracht, en daarvoor hebt ge de waarde van uw verbruik nodig.

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.