kostprijs electriciteit | Ecobouwers.be

U bent hier

kostprijs electriciteit

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van hefaistos
18/04/2008 - 10:23

Reken er maar niet op dat Europa dezelfde energieprijzen gaat kunnen blijven hanteren zonder kernenergie. Het zal een ERG HOGE energieprijs met zich meebrengen.
Erg stom om de Belgische nucleaire technologie te verkopen aan het buitenland.
Kernenergie heeft nadelen ja, maar wie zal er het eerst klagen als de energie onbetaalbaar wordt?
België heeft indertijd ook een tactische fout gemaakt om 80% van de voorradige steenkool onbenut te laten (zoveel steekt er in Limburg nog in de grond). Een echte Belgenmop...

34 Reacties

Reacties

afbeelding van Anonieme gebruiker
18/04/2008 - 11:07
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

Wat een zever!
België moet zich concentreren op hernieuwbare energie, in plaats van al dat geld te steken in kernenergie en, godbetert, steenkool.
Verplicht zonnepanelen bij nieuwbouw, en overheidsgebouwen, moedig zonnepanelen nog meer aan bij bestaande woningen etc...
Er zijn mogelijkheden genoeg, de politieke wil ontbreekt gewoon (onder druk van electrabel, en anderen die belang hebben bij fossiele brandstof). Het wordt hoog tijd dat we uit de 'middeleeuwen van de energieproductie' geraken.

afbeelding van pol-3
18/04/2008 - 12:23
pol

80 procent van de bevolking zit met het milieu toch niet in!

liever dikke wagen en gas geven!

en ik zelf rijke mensen die niet in alternatieve ernergie geloven daar hun centen meer opbrengen in andere zaken

bv in vastgoed

dus waarom zonnepanelen plaatsen als het bijna niets opbrengt zeggen ze

ik ben alvast voorstander van zuiniger leven en door gebruik te maken van zonnepalen en breng dit over op andere mensen doch zonder resultaat.

groetjes

afbeelding van guy-12
29/05/2008 - 12:52
guy

Zojuist jaarafrekening ontvangen van elec.+ gas, electriciteit +14,2% tegen vorig jaar, gas +5,4%, alle toeters en bellen op het factuur inbegrepen.
Ik vraag me toch af wat we hier aan wie aan het betalen zijn, heeft dit nog wel iets te maken met elec. en gas, welke (maffiose) mechanismen spelen hier. Ondanks al de goedbedoelde investeringen in zonnepanelen, warmtepompen e.a. zul je helaas gemolken worden tot op het bot, waar zijn we me bezig, wordt het niet stilaan tijd om dezelde eens taal te spreken. Erg negatief maar helaas de realiteit

afbeelding van Anonieme gebruiker
29/05/2008 - 15:38
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

Dat heb je zelf ook in de hand guy. Wanneer je overschakelt naar de welbekende groene elektriciteitsleverancier betaal je 0,16 cent voor een kwh, en heb je van die jaarlijkse (en onbegrijpelijke) prijsstijgingen weinig of geen last. Voor gas kun je jaarlijks switchen, en zo steeds de beste prijs bekomen. Als je niet vergelijkt zul je het voelen, dat is een feit.

afbeelding van Anonieme gebruiker
29/05/2008 - 15:52
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

Waarom zijn de mensen uit mijn omgeving die klagen over de energieprijzen, steeds weer hen die bij een vaste leverancier blijven...?
Velen hebben nog steeds geen enkele keer nagedacht over hun contract en - effectief - de "toeters en bellekes". Vaak betaalt men onbewust voor dingen die men niet gebruikt.
Zo heb je ook klagers, die niet eens dubbeltarief willen aanvragen (---maar dan zijn er weer vreemden een paar uur bezig in mijn huis--- enz...).

afbeelding van walter-12
29/05/2008 - 16:50

En Guy,
was je verbruik ook gestegen?
Ipv te klagen schakel je beter over op een andere leverancier. Beste manier om de prijzen scherp te houden.

Walter

afbeelding van guy-12
29/05/2008 - 17:31
Guy

De referentie met vorig jaar die ik gegeven heb is uiteraard
vergelijkend per 1 kwh elec en per 1 m3 aardgas en heeft dus niks te maken met meer of minderverbruik.
ik heb betaald aan elec. 0.2068 eu/kwh bijdragen en taksen/ distributie/transport/huur/gratis elec./btw inbegrepen.
Voor aardgas, 0,592 eu/m3 bijdragen en taksen/distributie/btw inbegrepen.
er zullen wel prijsvershillen zijn tussen de verschillende leveranciers maar ik ben er van overtuigd dat de algemene tendens dezelfde is, en de verschillen marginaal, tenzij U me overtuigd van het tegendeel?
Tot slot nog dit, het was niet mijn bedoeling te klagen, alleen wat nuchter rekenwerk, vandaar mijn vraag waar zijn we mee bezig....
Goeten Guy, en bedankt voor de reaktie

afbeelding van petervc
29/05/2008 - 19:57

Voor aardgas zijn de verschillen inderdaad beperkt.
Voor elektriciteit betaal ik echter slechts 0.16 eu/kWh (alles in, dag en nacht zelfde tarief).
Als ik mijn gratis elektriciteit ook verreken (3.300 verbruik min 500 gratis) kom ik op slechts 0,135 eu/kWh.Dat is dus zo'n 33% goedkoper als hierboven !
En als ze - zoals ze nu reeds openlijk aankondigen - de prijs dit najaar optrekken naar 0,17 cent zal ik nog steeds heel goedkoop zitten.
Dus 3 adviezen:
1) bespaar energie
2) schakel over naar een goedkopere (en groene) energieleverancier
3) plaats eventueel PV-panelen (mits je woning al goed is geïsoleerd en je dak goed is göriënteerd).

Tarieven vergelijken kan je gemakkelijk via www.energiesparen.be / www.vreg.be / www.test-aankoop.be (ook voor niet-leden).

Wat mij betreft mogen de energieprijzen nog stijgen, als de stijging wordt gebruikt om energiezuinigheid mee te realiseren: hogere prijzen zijn de beste motivatie om nog meer proberen te besparen

afbeelding van walter-13
29/05/2008 - 20:11

Guy,

ik zou rap veranderen van leverancier; levert je rap 10% besparing op volgend jaar (tenminste op je elektriciteitsrekening, in gas tarrieven ben ik niet mee).
En verbruik vind ik zelf wel zeer relevant. Wij betalen de laatste jaren alleen maar minder (want ons verbruik daalt rapper dan de stijging van de energiekost).

Walter

afbeelding van dirk vh-1
29/05/2008 - 21:10

Voor wie het nog niet weet: vergelijken kan bij VREG

http://www.vreg.be/nl/04_prive/02_kiezenleverancier/03_vergelijk.asp

Voor wie het wel al weet: vertel het verder.

Groeten,
Dirk VH

afbeelding van geert buyse
30/05/2008 - 15:26

Johan,

Sta als alles goed gegaan is nu ook op hun wachtlijst...

Tegen dat ik (en Guy) overgeschakeld zijn, zal het wellicht al 0,17/kwh zijn. Dit staat op de website van e******r te lezen.

Geert.

afbeelding van roover
31/05/2008 - 08:41

Om effe terug te komen op de originele post van hefaistos : behoorlijk
kortzichtig om te denken dat de prijs van met kernenergie opgewekte
elektriciteit zo laag zal blijven. Wat denk je dat de voor de komende 5 à 10
jaar geplande verdubbeling van het aantal kerncentrales in de wereld gaat
doen met de prijs van uranium ? Dat is ook een zeldzame delfstof, met een
beperkte productiecapaciteit en een uitputtelijke voorraad, momenteel
geschat op zo'n 60 jaar verbruik...aan het huidige tempo (niet aan het dubbel
dus) !

Hoog tijd om ernstig werk te maken van onuitputtelijke alternatieven (zon,
wind, water, getijden,...) bovenop een bewustmaking dat we met de helft van
ons huidig gemiddeld verbuik ook goed kunnen leven.

Op dat vlak is ons land - met dank aan de walgelijke lobbying van onze
vrienden van Electrabel/Suez - de boot weer serieus aan het missen.
Ik ben onlangs van Trier over Bitburg naar Sankt-Vith gereden, en op dat ene
trajectje van pakweg 80 km in Duitsland zie je dus meer windmolens staan
dan in heel ons land samen. We zijn weer "goe bezig" in België...

afbeelding van dirk andelhofs
31/05/2008 - 10:24

De prijs van elektriciteit uit een kerncentrale die nu gebouwd zou worden zal (met 6 à 8.2 eurocent/kwh) nu reeds hoger zijn dan de kost van windenergie op land.

...."Regelmatig horen we (vooral van tegenstanders van windenergie, maar ook de voorstanders weten er vaak niet veel van) dat windstroom veel duurder is dan stroom uit gas, kolen of kernenergie.
Hiernaar wordt regelmatig onderzoek gedaan en inmiddels is men het er wel over eens dat windstroom momenteel (januari 2008) nagenoeg even duur of zelfs goedkoper is dan stroom uit gas of kolen. Op een gemiddelde windlocatie bedraagt de kostprijs bij een looptijd van de financiering van 15 jaar en 5% rente ongeveer 5 Eurocent per kWh,weinig meer dan de stroom uit een moderne kolencentrale met rookgasreiniging (4 cent) en bijna gelijk aan met gas opgewekte stroom (4,5 cent).

Bij die prijs zijn dan nog niet de vermeden maatschappelijke kosten meegenomen welke gepaard gaan met het verstoken van fossiele brandstoffen. Die kosten worden door de Europese Commissie op 3-6 Eurocent per kWh berekend. De kosten voor CO2-uitstoot gaan daarbovenop wellicht 30 Euro per ton bedragen en dat voegt nog eens 1,2 cent toe aan een kWh uit een gascentrale en 2,7 Eurocent aan kolenstroom. De afvang en opslag van CO2 gaat ook enkele centen per kWh kosten.

Ieder jaar wordt in januari o.a. een vergelijkend onderzoek gepubliceerd naar de prijzen van de diverse opweksystemen door het maandblad Windpower Monthly ."...

Dirk

afbeelding van wgb
31/05/2008 - 10:57

En hoeveel ruimte heb je nodig om met windenergie dezelfde capaciteit te halen als een centrale.
*Wim*

afbeelding van dirk vansintjan
31/05/2008 - 11:42

Alleen in de meest 'optimistische' inschatting van de kernenergiesector 'slagen' ze er in om tegen 2020 evenveel kernstroom op te wekken als nu: ze moeten immers veel versleten kerncentrales vervangen. Alleen windenergie (en andere HE) en WKK kan tegen 2020 een significante sprong voorwaarts maken. Wereldwijd is kernstroom overigens verwaarloosbaar in verhouding tot stroom uit andere energiebronnen.
uiteraard moeten we in de toekomst niet al onze hoop vestigen op windenergie, maar op een mix van vele energiebronnen op vele plaatsen.
Eigenlijk zou men aan de monopolisten moeten verbieden om nog te investeren in HE zolang ze hun grote centrales open houden.
De 350.000 ton houtpellets die ze versmossen in Les Awirs en Rodenhuize (rendement onder 30%?) kan uiteraard veel beter bij huishoudens en kleine WKK installaties ingezet worden met rendementen die tot 3 maal hoger liggen. Ze krijgen er wel groene stroomcertificaten voor...
Maar ja, daar heb je ongebonden politici voor nodig om in te grijpen...

afbeelding van Anonieme gebruiker
31/05/2008 - 11:47
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

Wim,
>>En hoeveel ruimte heb je nodig om met windenergie dezelfde capaciteit te halen als een centrale.
bedoel je de ruimte onderaan de windmolen waar de koeien,gewassen of eventueel KMO's staan?
Pak 100 m² per molen en doe duizend molens in een kerncentrale dan kom je aan 10 ha.
Dus is er misschien minder ruimte nodig voor windmolens dan voor een kerncentrale.
vr gr, willy

afbeelding van wgb
31/05/2008 - 12:03

Ja die bedoel ik. Kerncentrale, mag van mij hoor, maar deze vraagt wat meer ruimte als een ander soort centrale. Als ik zie hoeveel ruimte ze tot nu toe nemen om windmolens te plaatsen. Vandaar mijn opmerking.
*Wim*

afbeelding van dirk vansintjan
01/06/2008 - 09:29

en wat dacht je van een afdakje met wasdraad?
drogen op windenergie!

afbeelding van WalterST
01/06/2008 - 10:13

@ Roover,

( jou info : Ik ben onlangs van Trier over Bitburg naar Sankt-Vith gereden, en op dat ene
trajectje van pakweg 80 km in Duitsland zie je dus meer windmolens staan
dan in heel ons land samen. We zijn weer "goe bezig" in België... )

WELNU, deze autobaan neem ik reeds JAREN op weg naar vakantie en reeds JAREN kan ik elk jaar niet genoeg krijgen van hetgeen je daar ziet.
Ben BLIJ dat ik niet de enige ben die deze opmerkingen maakt. Er staat nu, net voorbij TRIER op die autobaan ook een groot PV-plant op een weide.

In BAYERN (Zuid Duitsland) halen ze momenteel reeds 2% van hun elektriciteit uit de ZON. Zij zijn dan ook de KOPLOPERS kwa geïnstalleerd vermogen en BLIJVEN koplopers (info uit PHOTON, Duits tijdschrift SOLAR branche)
In 2006 en (ik dacht) ook in 2007 hebben ze in BAYERN de HELFT (50%) van alle geproduceerde panelen van de wereld in dat jaar geïnstalleerd. DUS van alle panelen in één jaar gingen er de helft ENKEL en alleen naar dit BUNDESLAND (zeg maar provincie) in Duitsland.
Wij lopen nog VER achter.
Terug komend op de windmolen parken in Duitsland : Volgens mij is de BESTE oplossing een windmolenpark te voorzien voor elk dorp/gemeente enz... in inderdaad bij voorkeur een KMO zone. Daar moet men die dingen plaatsen vermits zij (KMO's) overdag grote verbruikers zijn en daar is de grond goedkoper.
SNEL vooruitgang op dat gebied is de boodschap (politiek ?).
Ook ik ben (binnenkort) een afnemer van ecop.....r. Ik hoop dat VELEN volgen en dat zij nog vele molens MOETEN zetten om aan de vraag te voldoen. Enkel op die manier kunnen we andere leveranciers DWINGEN om mee te doen.

Blijven MENSEN motiveren en informeren, ik doe niets anders in mijn omgeving en ... heb er al velen meegekregen.
Mijn PV installtie... Nu reeds twee buren ook een installatie en een derde is op komst. Bijna 5 huizen naast mekaar (nog één moet ik overtuigen maar dat lukt wel). Gewoon mensen aanspreken hierover, ENTHOUSIASME uitstralen, INFORMATIE geven en dan lukt het OVERTUIGEN wel.

Eind noot : Zelf PV-installatie plaatsen want dat kan en mag zonder problemen en dan ook nog iedereen omschakelen naar eco...r (zo krijgen we automatisch MEER windenergie).

afbeelding van pol-3
31/05/2008 - 18:43
pol

maar 99 procent van de belgen wil geen windmolen in hun zicht
ze willen ook geen pv op hun villa leggen want dat stoort

maar ze willen ook geen kerncentrale in hun buurt

dus laat ze maar kiezen he!

laat maar komen die windmolens

afbeelding van lucvt
31/05/2008 - 19:19

LAAT DE PRIJS MAAR STIJGEN; 't zal mij niet deren.

Op 12 april kwam Eandis mijn electriciteit opmeten:
Dagteller stond op 30903 Kwh
Nachtteller stond op 44116 Kwh

Vandaag op 31/05 staat de meters op :
Dagteller 30701 Kwh (zijnde 202 Kwh winst)
Nachtteller 44348 Kwh (zijnde 232 Kwh verlies)

Ik heb alvast twee PV-panelen Sanyo bijbesteld. Dan heb ik er 14 met een totaal van 2580 plus 430 zijnde 3010 Kwp.

Ik vergeet erbij te zeggen dat de meeste toestellen A+ zijn en dat ik let op sluipverbruik en ook heel wat spaarlampen heb. Enkel de elektrische boiler (150 liter warm water)en de droogkast zijn gulzige electriciteitsvreters. Mijn volgende droogkast wordt ene met warmtepomp.

afbeelding van lucvt
01/06/2008 - 11:09

DIRK

dat afdakje met wasdraden heb ik al en het doet net als de panelen prima zijn dienst. Dat kan wel niet op mistige of koude dagen, maar een man die heeft daar meestal geen benul van. Dan komt de droogkast als oplossing.

Ik poogde tevergeefs een foto mee te sturen. Links het hoge afdak. In de winter kan de zon er onderdoor. Qua zicht is het niet zo mooi. Er hangen een viertal wasdraden over de gehele lengte. Maar soms zet vrouwlief er gewoon een verrolbaar wasrek.

MVG
Luc

afbeelding van Anonieme gebruiker
01/06/2008 - 12:08
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

Wij gaan ook overstappen naar een 100% groene stroom leverancier. En deze komt verassend goedkoper uit dat die standaard leveranciers zoals Ele****bel en Lu**nus.

afbeelding van jean-22
05/06/2008 - 00:59

Beste Hefaistos,

Eindelijk nog eens iemand die met zijn voeten op de grond staat.
Zoals gewoonlijk weer een hele hoop commentaar van de jongens met hun zonnepanelen. Vooral van die jongens krijg ik wat. Het enige wat telt is hoeveel geld ze in hun zakken steken met hun zonnepanelen. Op iedere vraagstaart kom je ze tegen, ze hebben zoeveel verdient op zoveel tijd. Hetgeen ze gewoonlijk vergeten is dat ik, jij en eenieder op zijn elektriciteitsfactuur een speciale bijdrage moet betalen voor de zogenaamde groene stroom. Dat hun belastingsaftrek wordt betaald door mijn en jouw bijdragen.

Ik zou graag eens willen weten hoeveel van deze supergroene jongens nog zonnepanelen zouden plaatsen indien ze er geen toelagen voor kregen.

Voor de moment is het gewoon verworden tot een vulgaire zakkenvullerij, die mij op jaarbasis 20 euro kost alleen al op mijn elektriciteitsfactuur.

groetjes

Jean

afbeelding van wonko
05/06/2008 - 07:45

Mag ik ervoor pleiten om hier geen zwart-wit plaatje te schilderen. Aan de ene kant alle heil van kernenergie en aan de andere kant alle heil van zonnecellen en windmolens.

Beide uitersten zijn onhaalbaar op macroschaal.
Wind en zonne-energie zijn een waardevolle bijdrage in het duurzaam en hernieuwbaar maken van onze energiebevoorrading. En ik leg me erbij neer dat we nog enige tijd zullen moeten verder doen met onze bestaande kerncentrales (kwestie van voldoende capaciteit).

Maar ons toekomstbeeld moet bestaan uit een mix van energiebesparing (of noem het rationeel energiegebruik) en duurzame productiemethodes. Geleidelijk aan moeten alle niet duurzame en vervuilende energieproducenten eruit gewipt worden (dat kan een twintigtal jaren duren natuurlijk).

Ik heb gemerkt via de campagne klimaatwijken dat er bij veel mensen een enorm potentieel zit aan energiebesparing. Bepaalde mensen uit onze wijk halen een besparing van 50 % op hun elektriciteitsverbruik! En als ik zie hoe onze buurman zijn huis verlicht als een kerstboom, dan kan ik me voorstellen dat hij met enkele maatregelen ook een serieuze besparing kan realiseren.

afbeelding van frankyDC
05/06/2008 - 08:44

@Jean

IK
al geef ik wel toe dat de subsidiemaatregelen mooi meegenomen zijn

afbeelding van wgb
05/06/2008 - 08:51

En hoeveel ruimte heb je nodig om met windenergie dezelfde capaciteit te halen als een centrale.

Vandaag in het Algemeem Dagblad. Windmolenpark in zee. 3 x 5 km voor zestig palen. Voor 120 MW.
*Wim*

afbeelding van wonko
05/06/2008 - 12:49

Tel dan voor die centrale ook maar de ruimte bij die nodig is om het afval op te slaan.... En vermenigvuldig het met het aantal jaar dat het daar moet staan ........

afbeelding van ooty
05/06/2008 - 13:36

@Jean

"van deze supergroene jongens nog zonnepanelen zouden plaatsen indien ze er geen toelagen voor kregen..."
IK

"...op zijn elektriciteitsfactuur een speciale bijdrage moet betalen voor de zogenaamde groene stroom..."
Net zoals ik al jaren groen stroom koop en toch een bijdrage moet betalen voor kernenergie.

"de zogenaamde groene stroom"
Niet alle groene stroomleveranciers spelen een smerig spelletje als E********l

afbeelding van dirk vh-1
05/06/2008 - 22:38

Ooty,

bedoel je ELECTRABEL ?
ELECTRABEL ? ELECTRABEL ? ELECTRABEL ? ELECTRABEL ?
ELECTRABEL ELECTRABEL ? ELECTRABEL ?
ELECTRABEL ? ELECTRABEL ? ELECTRABEL ? ELECTRABEL ?
ELECTRABEL ELECTRABEL ? ELECTRABEL ?
ELECTRABEL ? ELECTRABEL ? ELECTRABEL ? ELECTRABEL ?
ELECTRABEL ELECTRABEL ? ELECTRABEL ?
ELECTRABEL ? ELECTRABEL ? ELECTRABEL ? ELECTRABEL ?
ELECTRABEL ELECTRABEL ? ELECTRABEL ?

Oops, sorry, mijn <ctrl> <V> bleef hangen.

Dirk VH

Pagina's

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.