koolstofmonoxide productie in houtpellets opslag - waarschuwing | Ecobouwers.be

U bent hier

koolstofmonoxide productie in houtpellets opslag - waarschuwing

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van KDVR
06/10/2012 - 15:34

De gevaren van CO bij de stockage van houtpellets komen meer en meer aan het licht zowel bij transport, grootschalige stockage als bij kleinschalige particuliere installaties.

Wie kan plaatst zijn voorraad beter niet in de beschermde schil en in een goed geventileerde ruimte

http://www.zora.uzh.ch/64724/

http://annhyg.oxfordjournals.org/content/56/7/755.full

10 Reacties

Reacties

afbeelding van Yannick Willox
06/10/2012 - 16:17

Ik zou aan iedereen aanraden een CO melder te installeren in de betreffende ruimte.

Uit de links blijkt dat het wel degelijk om goed geventileerde ruimtes ging.

afbeelding van bertvdg
06/10/2012 - 17:39

Opvallend, ik had hier nog niet van gehoord. Maar toch niet ongevaarlijk.

 

Ik heb snel even diagonaal gelezen, als ik het goed bergijp gaat het over auto-oxidatie die zorgt dat er CO vrij komt uit de pellets. Allemaal afhankelijk van het soort hout, hoe vers het is, vochtgehalte, omgevingstemperatuur...

 

In grote opslagplaatsen of particuliere kelders (zijn er wel al een paar ondertussen in B) kunnen de waarden zeer sterk oplopen, zeker als het afgesloten is blijkbaar. Toch iets om aandacht aan te besteden in de toekomst!

afbeelding van bertvdg
06/10/2012 - 18:06

Ik vraag me wel af of het wel zo aan te raden is om dan een CO melder te hangen. Als daar effectief op bepaalde momenten CO vrij komt dan gaat die melder bijna elke dag in gang schieten als ik die CO waarden zie. Uiteraard beter een keer te veel dan te weinig maar ik denk dat eerder een verklikker beter op zijn plaats is die u zal waarschuwen voor je de ruimte binnen gaat dat er CO aanwezig is zonder om de 5 dagen heel het kot wakker te maken. Anders zal die melder er snel uit liggen vrees ik en is het ook niet meer veilig.

afbeelding van Hans Delannoye
06/10/2012 - 20:13

bert

absoluut met je eens.  uiteindelijk gewennen alarmen, en er komt een dag dat er niemand meer op reageert.

 

afbeelding van karl herrebout
10/10/2012 - 12:28

CO melder ventilator doen sturen?

afbeelding van Costaccountant
10/10/2012 - 02:12

 

CO-productie door "gisting" van pellets ? Het lijkt me een sterk verhaal. Voor alle duidelijkheid: het gaat hier over de opslag van tonnen pellets in blijkbaar niet verluchte ruimtes. Niet over een zakje van 15kg pellets dat je zou opentrekken om je pelletkachel mee te vullen.

 

Maar het is nog maar eens een bewijs dat verluchten op basis van CO2-sensoren regelrechte zelfmoord is. Het verlagen van een ventilatiedebiet omdat de CO2 in orde is, zorgt voor een ventilatie die je niet verlost van alle andere troep. Zoals CO. Een ventilatie welke het ventilatiedebiet verlaagt op basis van CO2 sensoren zou derhalve bij wet VERBODEN moeten worden. Er zijn 1001 dingen waaraan die CO2-sensor niet denkt.

 
afbeelding van bertvdg
10/10/2012 - 06:33

Men spreekt over tonnen maar ook over kleinere hoeveelheden die bij particulieren beschikbaar zijn. 

 

"Thirty kilograms of freshly produced pellets from two different manufacturers were stored for 16 days in airtight containers at 26°C with different relative humidities. CO concentrations between 3100 and 4700 ppm were measured in all containers."

 

Ik zou het zelf wel eens willen testen met enkele zakken pellets.

afbeelding van Dirk Pellet
10/10/2012 - 14:13

Gaat het hier niet vooral over 'bulk-kamers' waarin pellets gestort worden?
De zakjes lijken me echt geen probleem te vormen. Laten we het niet onderschatten maar ook niet overschatten.

 

afbeelding van KDVR
10/10/2012 - 21:27

Neen jammergenoeg niet, een beetje silo bij je thuis of een serieuze stapel zakken (pallet) zou al problemen kunnen geven.

Het is bovendien geen flauw verhaaltje maar een peer reviewed wetenschappelijk artikel

 

afbeelding van bertvdg
11/10/2012 - 07:43

Dat lijkt me toch ook zo dat je thuis ook wel CO zou kunnen hebben, als je met 30kg pellets je al een walm CO kan krijgen van meer dan 3000ppm...

 

Op zich zou je nog kunnen stellen dat als het in zakken zit het niet zo 'n probleem is omdat je meestal maar 1 of 2 zakken tegelijk open trekt en de vrijgekomen CO zich direct mengt met de omgevingslucht. Maar wat als iemand zich een pallet pellets gekocht heeft omdat ze in reclame waren en zelf zijn silo opvult? Dan trek je op korte tijd al die zakken open en blijf je ook gedurende een langere tijd in die ruimte staan...

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.