Kennis houtsoorten door schrijnwerkers | Ecobouwers.be

U bent hier

Kennis houtsoorten door schrijnwerkers

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van freek-1
20/05/2005 - 13:38

Beste forumleden,

even beroep doen op zij die de schrijnwerkers-stiel goed kennen, beroepshalve, als klant of als architect.

In onze woning gaan we de ramen vervangen en aan de tuinkant ook enkele houten constructies bijplaatsen (afdak en terras). We zitten in de fase dat we aan een drietal schrijnwerkers hier een prijsofferte voor vragen.

Zo vroegen we de prijs aan een schrijnwerker uit de buurt, die een goede aannemer ons aanraadde. Technisch was die man zeker voldoende aangelegd en bedreven, maar we stonden wat verwonderd te kijken toen het over de houtsoorten ging. Wij zouden graag met een europese houtsoort zoals kastanje willen werken omwille van ecologische én esthetische redenen. We zien immers graag bleker hout dan dieprood tropisch hout.

De man in kwestie zweerde bij Meranti en Afzelia, en had eigenlijk nog NOOIT met kastanje gewerkt. Hij dacht ook dat dit niet mogelijk was voor vensters en zelfs niet voor een dakconstructie (dat zou veel meer trekken dan Meranti bv). Hij ging zich wel eens informeren...

De vragen nu:

1. Stel dat we toch voor kastanje kiezen, is het dan af te raden om -ondanks de technische capaciteiten en misschien ook een aantrekkelijke prijs - in zee te gaan met een schrijnwerker die nog nooit deze houtsoort gebruikt heeft?

2. We zoeken een 'lichte' houtsoort voor zowel vensters, terras als dakconstructie. Is kastanje de beste keuze, of bestaan er andere oplossingen? We gaan uiterard het hout niet schilderen, maar dachten eerder aan sappen of beitsen.

Groeten en alvast bedankt voor jullie mening,
Freek

PS: tenslotte, een andere schrijnwerker beweerde dat geen enkele zelfstandige schrijnwerker zijn ramen zelf nog maakt, maar deze klus overlaat aan industriele producteurs. Klopt dit? Waarom stap je dan eigenlijk nog naar een schrijnwerker?

Reacties

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.