Kachelbuis verlengen = meer warmterecuperatie ?

Mijn houtkachel staat in het midden van de living met aan de 4 hoeken van de kachel 4 vertikaal gemetste zuilen tot aan het plafond.

Is het interessant om in de holle, afgesloten ruimte(H120cm, D42cm, B52cm = 0.4m3) tussen de kachel en het plafond, de kachelbuis, die nu recht naar boven naar de schouw gaat, eerst naar boven, dan naar onder en dan pas terug naar boven naar de schouw te laten gaan om alzo meer schouwwarmte te recupereren, en die via bvb ventilators in de living te blazen.

Of is een spiraalvormige flexibele buis naar boven toe meer aangewezen ?

 

Ik kijk uit naar Uw advies !

Asselman Hugo

Reacties

Voor zo ver ik weet is een dalend stuk in je schouw en afvoer not done.  Bij een houtkachel, en bij uitbreiding ieder verbrandingssysteem, moet een goede rookgasafvoer gegarandeerd zijn.  Dalende delen gaan dat zeker tegen werken.  

Bij een houtkachel heb je gewoon die hoge temperaturen van de afvoer gassen omdat je zeer warm moet stoken om een zuivere verbranding te hebben.  Ik geloof niet dat je veel energie uit de rookgassen kan halen zonder de schouwwerking in gevaar te brengen.   

Walter

Hey,

Bedankt voor Uw goede raad.

En wat met een naar boven oplopende spiraalvormige flexibele inoxbuis ?

Graag Uw advies !

Mvg

Hugo

Je mag de rookafvoer zo weinig mogelijk hinderen wat wil zeggen dat de schouwpijp zo recht mogelijk en zo hoog mogelijk tot buiten moet gaan.

Waar je wel veel warmte mee kunt binnenhouden is door de ganse buis binnenshuis zo veel als mogelijk te voorzien met enkelwandige metalen buizen (in inox bijv.) in het zicht te laten. In geval van een verdieping kan je de buis ook daar enkelwandig en bloot laten en pas bij de doorgang door het dak overgaan op een dubbelwandige buis.

 

De temperatuur in de schouw moet een stukje hoger dan de omgevings- of aangevoerde lucht zijn om de schouwwerking te behouden. Als je die actief (ventilatoren) gaat afkoelen dan zou je mogelijk de schouwwerking teniet kunnen doen.

In het systeem hieronder beschreven wordt er zo heet mogelijk verbrand, gedeeltelijk in de "riser" en vervolgens wordt van de warmte zoveel mogelijk gerecupereerd in de "bell". In dat laatste is wel  sprake van de rookgassen te laten dalen. Het lijkt me een mooi systeem, al zeer ver uitgepuurd/geoptimaliseerd, maar tegelijk lijken veel details nogal gevoelig te liggen (voor mij als leek toch). https://batchrocket.eu/

Mvg Bram (geïnteresseerd maar geen ervaring in verwarming).