Kachel uit de Gamma: hoe kan dat zo goedkoop? | Ecobouwers.be

U bent hier

Kachel uit de Gamma: hoe kan dat zo goedkoop?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van Floris_
19/01/2011 - 16:37

Hallo iedereen,

Vandaag hier een krantje van de Gamma gekregen.
Daar kun je een houtkachel kopen met een vermogen van 12KW voor een prijs die minstens vijf keer lager ligt dan een gelijkaardige kachel uit een kachelwinkel.
Gebouwd uit plaatstaal 4mm + volkeramisch glas erin.

Hoe kan dit? Waar zit het verschil?

17 Reacties

Reacties

afbeelding van wouter-10
19/01/2011 - 17:29

Dag Floris,

 

Je vergelijkt met een gelijkaardige kachel zeg je. Kan je laten weten welke kachels je vergelijkt in beide winkels?

 

Wouter

 

afbeelding van Hans Delannoye
19/01/2011 - 18:11

floris

daar zullen allicht meerdere redenen voor zijn. een kachel geproduceerd in  ukraine of china kost aleen aan werkuren 1/5 van wat die uren kosten in west europa.  verder is er de kwaliteit van het staal (moeilijk te controleren, dat geeft ik toe), de kwaliteit van de verbranding (in de duits sprekende landen wordt er heel veel rersearch gedaan omdat zij heel strenge normen hebben voor fijn stof, en in iets mindere mate voor rendement), enz.

mag de kachel in duitsland, oostenrijk of zwitserland verkocht worden, weet je dat ze minstens aan een redelijke kwaliteit voldoen qua verbranding en fijn stof.

hans d

 

afbeelding van Floris_
20/01/2011 - 11:43

 Hallo,

 

Bedankt voor de antwoorden!

Er zal ongetwijfeld een verschil zitten in bouwkwaliteit; anders kan ik het prijsverschil niet verklaren.
Denk idd ook dat er een groot verschil zal zitten in het rendement.

afbeelding van wouter-10
20/01/2011 - 12:05

Dag Floris,

 

inderdaad, vergelijk het met een schroefmachine van Skill en eentje van Metabo of zelfs Hilti... Allemaal doen ze hun ding maar toch is er ook hier een verschil van factor 5 of meer op niveau van prijs. En terecht als je het mij vraagt. 

Je moet jezelf natuurlijk de vraag stellen waarvoor je de kachel gebruiken zal... Is het om bij kerstmis een paar blokjes op te branden voor de gezelligheid en is de rest van het jaar de kachel steenkoud of wil je er een ruimte dagelijks mee verwarmen? In het laatste geval zou ik absoluut niet twijfelen en voor een kwalitatiever (duurder) model gaan. 
 

Denk naast de kwaliteit, rendement, ... zeker ook aan garantie, wisselstukken, advies,... zaken waar een speciaalzaak doorgaans sterk in scoort. 

Laatste tip: kijk ook eens naar het verschil in gewicht tussen twee kachels (gamma <> speciaalzaak). dat zegt doorgaans al veel over de kwaliteit van de gebruikte materialen. 

Groet

Wouter

afbeelding van Floris_
20/01/2011 - 12:20

 Dag Wouter,

 

Ik denk dat je daar de vinger op de wonde legt: een gamma/hubo-kachel weegt zo'n 80 kg; een gelijkaardig model (KW's) weegt toch snel 300 kilogram bij de speciaalzaak!!!

Onze bedoeling is dat de houtkachel gaat dienen als verwarming, maw hij zal in de winterperiode maanden lang moeten dienst doen. Daarom zullen we ook investeren in een duurder en kwalitatief toestel.

Wij zijn aan het twijfelen tussen een Cardoen Kachel CA10 (kachel van Belgische makelij, klassieke verbrandingsprincipe) & de Nestor Martin TQH33 (komt binnenkort op de markt, geavanceerd toestel dat ook op externe lucht kan werken & speciaal systeem dat je kan smoren en toch een goede verbranding hebt). Ik heb daarvoor een ander topic geopend.

Groeten,

Floris

afbeelding van corine
20/01/2011 - 13:23

Ik moet eerlijk bekennen dat wij ooit (voor onze Tulikivi) zo'n kacheltje hebben aangeschaft.

Wij waren er zeer tevreden over. Deed zeker niet onder voor een duur model. Bij de aanschaf van de TU hebben we de kachel aan vrienden gegeven en daar brandt hij nog steeds met volle tevredenheid!

Het hoeft dus niet perse slecht te zijn!

Corine

afbeelding van wouter-10
20/01/2011 - 17:55

Dag Corine,

dat is waar, branden doet zoiets wel en warmte afgeven gelukkig ook. Maar heb je eens gemeten welke schadelijke gassen er uit de schoorsteen komen? Heb je het rendement per kilo hout eens gemeten? In een gewoon olievat kan je eveneens stoken zonder veel problemen...

Groet

Wouter

afbeelding van corine
20/01/2011 - 19:25

Je hebt gelijk !

Ik had toen nog niet de kennis die ik nu heb en had ook nog geen kennis gemaakt met mijn Tulikivi. We zijn nu helemaal "om" en hebben voor een houtpelletketel gekozen om onze LEW te verwarmen.

Corine

afbeelding van bopa
21/01/2012 - 12:02

Beste mensen,

Wat is goedkoop en wat is duur en toch tegelijk kwaliteit?

Wij kochtten 5 jaar geleden een houtkacheltje van Wiking in een grootwarenhuis in Duitsland .

We dachten; aan 500 euro kunnen we niet veel gefopt zijn .

Welnu ,we branden er al gans de tijd mee als gezellige bijverwarming en dit kacheltje geeft enorm veel warmte voor onze living die toch 40 m² groot is en tot 21° kan brengen als we goed doorstoken .

Tot nu toe nog geen enkel probleem gehad !

Dus voor een kleine prijs kun je ook wel een heel goed toestel kopen ,maar koop een bekend merk zoals bvb Wiking(deense kwaliteit)

 

Patrick

afbeelding van hildap
21/01/2012 - 12:43

het is zoals wouter zegd in een olievat kan u ook stoken,

krijgt u het zelfs binnen warm mee

maar het rendement van dat kacheltje,elke kachel krijgd het warm als het groot genoeg is ,maar rendement

afbeelding van Baai
22/01/2012 - 16:14

Ik blijf het totaal onverantwoord vinden dat de Gamma kachels, en nog erger; gasgeisers, mag blijven verkopen.

Het merendeel van de CO vergiftiging is ten gevolge van door bricoleurs geplaatste verbrandingstoestellen. Zo'n zaken zouden verplicht door een vakman moeten geïnstalleerd worden. 

 
afbeelding van hildap
22/01/2012 - 17:39

aai

 
 
 

Ik blijf het totaal onverantwoord vinden dat de Gamma kachels, en nog erger; gasgeisers, mag blijven verkopen.
Het merendeel van de CO vergiftiging is ten gevolge van door bricoleurs geplaatste verbrandingstoestellen. Zo'n zaken zouden verplicht door een vakman moeten geïnstalleerd worden.

als meer vakmannen hun prijzen binnen de perken zouden houden ,zou er minder naar de doe het zelf zaken gelopen worden

en vertel me eens waar u de cijfers haalt van co vergifteging door bricoleurs,heb daar nog nooit iets van gevonden

mischien vakmannen praat

graag het verslag

afbeelding van Ingir
22/01/2012 - 22:07

Gamma verkoopt ook DHZ-airco's (Einhell) die de handige doehetzelfer aan de muur hangt en vervolgens zelf installatietechnisch mag aansluiten... Als je even op internet leest zie je al snel dat deze apparaten binnen 2 jaar opnieuw aangevuld moeten worden (dankzij veel te dunne leidingen waardoor scheurtjes in de aansluiting). Niet direct levensbedreigend maar ook niet echt fijn dat al die koelgassen zo snel ontsnappen.

afbeelding van bertvdg
23/01/2012 - 08:36

 Klopt, heb het ook al weten gebeuren bij van die DHZ airco's. Ik weet niet hoe het zit met de wetgeving hieromtrent maar ik denk dat het op één of andere manier legaal is omdat men met voorgevulde leidingen werkt met een beperkte hoeveel koelgas.

afbeelding van Baai
28/01/2012 - 11:18

 Geen vakmannen praat, ook niet gebaseerd op cijfers, maar de bevindingen van de brandweermannen die telkens ter plaatse moeten komen. 

 
afbeelding van Hans Delannoye
29/01/2012 - 15:50

hildap

als je als installateur een kachel verkoopt en plaatst draag je ook de volle verantwoording, en sta je ook in voor twee jaar garantie (wettelijke regeling), werkuren en onderdelen.  en ja, dat kost natuurlijk wat.  e dat zal er niety op beteren, want de verantwoordelijkheden worden altijd maar scherper gesteld.  en je bent aan stomme kloot als je die risico's niet mee in je prijs verrekend.

voorbeeldje? 6 jaar geleden heb ik een pelletketel geplaatst, en die heeft 6 jaar prima z'n werk gedaan.  onlangs een schouwbrand, en de verzekering van de bouwheer probeert de verantwoordelijkheid in mijn schoenen te schuiven.  niet dat hem dat zal lukken, maar ik zal toch een advokaat moeten inschakelen.  gevolg, volgende pelletketel zal weer wat meer kosten. 

bricoleurs, een paar jaar geleden is er in boom nog eentje in geslaagd een geiser te plaatsen en de waterleiding te verwisselen met de gasleiding.  maar branden wou dat ding maar niet  -;)  ze hebben wel in de hele buurtvalles moeten afsluiten en alle leidingen leegpompen.  gelukkig heeft de man in kwestie niet geprobeerd water te nemen met een sigaret in z'n mond.

en CO vergiftiging?  wij hebben bijna evenveel ongevallen als duitsland.  maar die zijn wel met meer dan 80 miljoen!

 

afbeelding van landoke13
28/01/2012 - 21:27

deze kachel heb ik 900 euro betaald in reclame bij een bouwmarkt in duitsland en staat hier in belgie 1745 euro , hoe de zelfstandigen hebben hier niet iets teveel aan verdient in belgié
 
 
Kaminofen »Aduro 4«

ADURO

ADURO
  • doppelwandiger Kaminofen
  • Nennwärmeleistung: 7 kW
  • Raumheizvermögen: 72-336 m³
 
 
EUR 999,99
 
 
Aduro 4

Beschikbaarheid: In voorraad

€ 1.795,00
Aantal In offerte

Snel overzicht

Bent u op zoek naar een aduro 4 houtkachel voor de LAAGSTE prijs van Nederland? Dan bent u bij ons aan het juiste adres! aduro 4 houtkachel staat bekend om zijn hoge rendement en uitstekend regelbare schone verbranding. Hierdoor voldoet de aduro 4 in alle opzichten aan de huidig gestelde milieu eisen. Een aduro 4 houtkachel is uiteraard leverbaar in verschillende afmetingen en uitstraling. Door onze uitgebreide kennis en ervaring op het gebied van interieur, warmtetechniek, vuurarchitectuur, rookkanalen en bouwvoorschriften kunnen wij ieder type bij u thuis installeren. Interesse in deze houthaard of houthaard?

 

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.