isoleren xps platen zonder muurankers | Ecobouwers.be

U bent hier

isoleren xps platen zonder muurankers

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van pfft
12/01/2012 - 20:26

Voor onze massief passief nieuwbouw rijhuis, moet er aan een zijde isolatie komen tussen onze muur en de blinde muur van de buren. We hadden gedacht aan xps platen.
Als ik het goed begrepen heb , moeten deze isolatie strak tegen onze muur gespannen worden, zo dat er zeker geen lucht tussen de muur en de isolatieplaten kan circuleren.
Hoe gaat dit in zijn werk? Muurankers zijn niet mogelijk daar deze niet kunnen geboord worden, wegens geen plaats voor de boormachine.

Aan de andere zijde staat er een nieuwbouw LEW. De muur die aansluit aan ons te bouwen huis is reeds geisoleerd met PUR platen. Kunnen wij daar tegen bouwen of is dit niet te doen om nauw genoeg aan te sluiten?

mvg
Eddy

17 Reacties

Reacties

afbeelding van chris s
12/01/2012 - 22:59

pfft sta je er ook bij stil dat die platen weinig bijdragen aan de geluidsisolatie?

Je kan misch nog enkel cm minerale wol plaatsen tegen de pur om de oneffenheden op te vangen of misch volgieten met eps parels?

Is de xps lijmen met pur geen mogelijkheid  bv instastik? Is prima spul hoor.

afbeelding van pfft
13/01/2012 - 06:28

Beste Chris

is minerale wol de manier van werken in dit geval? Echter hoe maak ik deze vast, gewoon los in de spouw zie ik niet zitten, ankers boren gaat niet, vast zetten met een dot PU schuim/silicone lijkt mij ook maar tijdelijk...

 

eddy

Sterker nog: de PUR platen zullen de geluidsoverdracht eerder versterken. Vaste platen zijn als akoestische isolatie absoluut te mijden. Minerale wol (bij voorkeur minimaal 5cm vanuit akoestisch oogpunt) is hier de ge-ijkte oplossing.

afbeelding van pfft
14/01/2012 - 08:11

Beste Erwin

Hoe zou ik deze minerale wol dan vast maken aan mijn muur? Ik vrees er voor dat de muur van een buur niet echt recht is, zodat de isolatie opspannen tussen beide muren moeilijk wordt, en daar de isolatie steeds tegen mijn muur moet drukken, om geen minispouw tussen de isolatie en mijn binnenmuur te krijgen....

eddy

afbeelding van wgb
14/01/2012 - 12:48
wgb

Wol achtige isolatie lijkt mij totaal niet geschikt om aan een zijde te lijmen of op te hangen. Zelfs platen met een cachering zou je goed moeten weten hoe vast deze laag aan het schuim is verankerd.

EPS/XPS zou je met een licht schuimende lijm  kunnen verkleven. Meestel moet je de plaatsen een 1/2 uur aandrukken maar dat is technisch wel op te lossen. Hoeveel oppervlakte lijm per M2 je moet hebben zal je even moeten uitvinden.

afbeelding van pfft
15/01/2012 - 09:12

Best wgb

is xps lijmen wel een goed idee? De meeste soorten lijm lossen xps zo op.

Verder ben ik bang dat zo'n groot gelijmd opp zal lossen door verschillende uitzettingscoef van xps en baksteen muur.

 

eddy

ps de zijmuren in ytong metsen zou natuurlijk alles oplossen

afbeelding van FrankD
15/01/2012 - 10:01

Dag Eddy.

Als je weet dat er momenteel zeeeer weinig aannemers ruwbouw zijn die verstand hebben van isoleren zou ik zeker niet vertrouwen op de geisoleerde muur van je buurman die x-aantal jaren geleden geplaatst is. Vooral omdat je voor passief gaat.

Bovendien zal je bovenaan waarschijnlijk een koude brug hebben omdat de muur doorloop tot dakafdekking?

Zeer waarschijnlijk contactgeluid van je buurman ... ?

Daarom bouw je misschien beter zelf je constructie op los van je buur.

Hiervoor moet je de binnenmuur metselen en de isolatie achter de hand plaatsen, zoals vroeger dus.
De isolatie platen moet je steeds mechanisch verankeren aan je eigen constructie!
Niet aan de muur van je buur.
Niet lijmen.
Zettingen tussen de 2 gebouwen zou immers je isolatie kunnen lostrekken.

Tussen de muur van de buur en je harde isolatieplaat kan je als akoestische isolatie vb 2cm glaswol tussen schuiven ...

Cellenbeton kan natuurlijk ook ... maar je verliest evenveel ruimte en hebt minder isolatiewaarde.

Tenminste, zo zou ik het doen ...

 

afbeelding van pfft
15/01/2012 - 11:16

Beste Frank

als ik eerst mijn binnenmuur plaats, en daarna manueel mijn isolatie platen plaats, hoe kan ik dan nog deze platen tegen mijn binnenmuur aantrekken?

Er is geen plaats voor de boormachine om een gaatje te boren voor een muur anker...

eddy

ps zouden er muurankers bestaan die ja van binnen uit kan plaatsen? Goothje van binnen uit boren door de binnenmuur en dan door de isolatie, en dan een soort plug met weerhaken , genre gyproc pluggen?

ps ik kan toch de eerste niet zijn die tegen dir probleem aan loop?

 

afbeelding van pfft
15/01/2012 - 11:17

of de akoetische isolatie gebruiken als klem tussen buur muur en mijnn isolatie? Maar zald eze dan niet met de jaren naar beneden vallen?

 

eddy

afbeelding van wgb
15/01/2012 - 11:32
wgb

@ pfft Lijmen op basis van PUR lossen geen polystyreen op. Daarbij schuimen deze ook nog iets op vandaar het 1/2 uur, half uur, klemmen. Wij noemen deze lijmen bruislijmen een timmerman kent dit product wel.

Dat circuleren van lucht, zal als de spouw hier een daar een paar mm is, meevallen. PUR lijmen zijn zeer stabiel neem je platen met messing en groef kan daar iets beweging in worden opgevangen.

Hoe breed is die spouw.

afbeelding van FrankD
15/01/2012 - 11:52

Gebruik hiervoor een isolatieplug van http://www.reddy.be/catalogue. Is een kunststof plug met grove schroefdraad die verkrijgbaar is in verschillende lengtes. Je hebt zodoende totaal geen puntkoudebrug.

Plug in je isolatie draaien. Anker in de plug draaien en mee inmetselen. Dit werkt zeer goed.

Als je dan ook nog een streepje purschuim (vb soudal flexifoam, zij beweren dat deze luchtdicht is, er is er ook van Borgh) tussen alle voegen van de isolatieplaten spuit heb je ook nog eens een luchtdichte verbinding.

Glaswol klemt voldoende indien de muur van gebuur zeer ruw is. Anders evt. hier en daar wat moppen kleef silicone tegen de muur van de gebuur. Zou moeten volstaan.

afbeelding van pfft
16/01/2012 - 20:06

Frank

zullen de pluggen niet los komen in een "verse" muur? Kunnen deze pluggen tussen de snelbouwers geplaatst worden?

eddy

ps ik dacht er meer en meer aan om de spouw op te vullen met polystyreen parels?

afbeelding van FrankD
16/01/2012 - 20:28

Nee Eddy, zoals ik al schreef, zeer eenvoudig te verwerken. Als er toch een isolatieplaat de andere kant op wil kan je deze even opspieen met bijvoorbeeld eenstukje isolatie. Zodra je de volgende laag snelbouwers geplaatst hebt kan je de spie al verwijderen.

Het was voor mijn aannemer de eerste keer dat hij dit toepaste en het is hem 100% bevallen! Werkt veel sneller dan plaatsing langs buiten.

Ik heb zelf lang gezocht naar een oplossing om isolatieplaten op deze manier te plaatsen. Ik wou ook persé harde platen rondom mijn (rij)woning.

Uiteindelijk deze oplossing gevonden mede dankzij een post van arch. Christof DeBrabander in een post van enkele jaren geleden op dit forum.

Ik heb zelf isolatiepluggen van 150mm gebruikt van vernoemde firma, en ik heb gehoord dat ze bij Gamma gelijkaardige pluggen hebben met een lengte van 60mm.

afbeelding van flesjespa-1
23/01/2012 - 10:39

Mis ik iets of begrijp ik het verkeerd?

Het gaat over het bevestigen van isolatie tussen 2 muren, waarvan eentje bekleed is met PUR, toch?

Zet gewoon een rotswolplaat (2-5cm) tegen die PUR platen en metsel je snelbouw ertegen. Dat gaat toch nergens naartoe? Als je RW-plaat 5cm dik is en je spouw ook 5 cm, dan heet dan gewoon volle spouwvulling. Uitzakken zal dus niet gebeuren. Waarom dan spouwankers gebruiken?

Mij lijkt het dat jullie het allemaal moeilijker zoeken dan nodig.

 

afbeelding van pfft
23/01/2012 - 12:41

beste flesjespa

als de muur van de buren perfect recht staat, en als de buren hun huis nooit afbreken....

eddy

 

afbeelding van flesjespa-1
23/01/2012 - 13:42

Aan 1 zijde betreft een nieuwbouw LEW schreef je. Dan ga ik er van uit dat hun muur perfect rechtstaat en dat die de eerste 60 jaar niet afgebroken wordt, toch? ;-) De andere zijde: als ze ooit die muur afbreken, zal jouw isolatie daar bloot staan en dus sowieso een ingreep vereisen. Dat lijkt me een probleem dat sowieso niet voorkombaar is en dus pas aangepakt dient te worden op het moment dat het zich stelt.

afbeelding van robin demey
23/01/2012 - 16:05

Volledig akkoord met flesjespa. Waarom het moeilijk maken?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.