Isoleren betonnen zoldervloer tot aan dakpannen | Ecobouwers.be

U bent hier

Isoleren betonnen zoldervloer tot aan dakpannen

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van henri-6
10/08/2007 - 23:36

Hallo,
Heeft er iemand ervaring met het isoleren van een betonnen zoldervloer met chaplaag, waarbij de vloer doorloopt tot aan de dakpannen (van de voor- en achtergevel)?
De bovenverdieping van ons huis is voorzien van een dakkapel zowel aan de voor als achterzijde

Daarmee is het dat de zoldervloer ook nog eens bijna tegen de zijkant van de dakkapellen aan loopt (met een tussenruimte van zo'n 4-5 cm tussen de zijkant dakkapel en de zoldervloer.

Ik denk dat als ik isolatiemateriaal tot tegen de dakpannen leg en ook nog eens over de tussenruimte (tussen vloer en zijkant dakkapel) dat ik enorme koudebruggen fabriceer.

Heeft iemand deze situatie ook ooit gehad? Graag had ik wat advies hoe ik het beste kan isoleren.

Zelf denk ik eraan om een soort omlijsting te maken op het gehele oppervlak van de zoldervloer. Die omlijsting blijft echter 50-60 cm van de dakpannen af en van de zijkant dakkapel. Binnen de omlijsting leg ik eerst dampremmende folie, vervolgens isolatiemateriaal (in een houten raamwerk) en daarna leg ik er houtvezelplaten erover heen voor de afwerking.
Vervolgens zou ik in de ruimte tussen de omlijsting en de dakpannen en omlijsting-zijwand dakkapel (die 50-60 cm is) eerst dampremmende folie leggen en vervolgens isolatie materiaal (steenwolmatten). Dit wordt vervolgens Niet afgetimmerd.
Op deze manier kan ik ten allen tijde komen bij alle dakpannen (dak is niet voorzien van een onderdak).

Mocht er in de toekomst een nieuwe dak geinstalleerd worden, dan hoef ik volgens mij niet heel de nieuwe isolatievloer er uit te halen maar alleen het isolatiemateriaal wat ligt in de ruimte van 50-60 cm.

Ik hoor graag uw mening

4 Reacties

Reacties

afbeelding van henri-6
13/08/2007 - 04:46
Wim

Je kan volgens mij gewoon het isolatiemateriaal tegen de pannen aan steken, als je er maar voor zorgt dat er tussen de pannen en isolatiemateriaal dampscherm aanwezig is.

afbeelding van Anonieme gebruiker
13/08/2007 - 08:22
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

ook een vraag over isoleren zoldervloer.
Momenteel is de zolder (dakpannen en muren) geïsoleerd met 18 cm rotswol + dampscherm, afwerking met gyproc.
Op de vloer zouden houten planken/parket komen.
De vloer is beton met een laagje chape.
Wat gebruik ik nu het beste om deze te isoleren (moet deze wel geïsoleerd worden, don't shoot my ik ben maar een leek!!) en moet hier dan ook zoiets als dampscherm ofzo op komen.
En om verder te gaan isoleren vloeren:
in de woonkamer liggen houten planken met daarop vinyl gekleefd, deze moet vervangen worden (is versleten en de planken buigen door en zitten los, tja 50 jaar oud).
Eronder is 50 cm niets waar de keepers zitten en dan pas de beton. Dus een grote opening met veel lucht.
Wat vang ik daar het beste mee aan.
Ik zou gaan voor deze ook vol te steken met isolatie (mijn eerste gedacht was gewoon spijkerflensdeken of zoiets).
Kan iemand me raad geven....(budget is wel niet onbeperkt, spijtig...)
groet

afbeelding van henri-6
13/08/2007 - 19:31

Hallo Vé,

Heb je de zolder/dak geisoleerd zonder onderdak?

Volgens mij moet je op de cloer eerst een dampscherm aanbrengen met daarboven op het isolatiemateriaal. Als je veel op zolder loopt kan je beste kiezen voor een drukvaste isolatieplaat. Ook kan je een soort regelwerk van hout maken met daartussen minerale wol. En dit dan afwerken met een houten dekvloer. Als je veel loopt op zolder zou je de drukvaste isolatie plaat ook beter afdekken met een houten dekvloer. Dit voorkomt onnodige beschadigingen. Tenslotte is het het beste om het isolatiemateriaal dubbel en kruisligs op elkaar te leggen. Dit geldt zowel voor de drukvaste plaat als de minerale wol.

al ik he goed begrijp heb je dus een betonnen vloer met daarboven eigenlijk een kruipruimte en daarboven de huten vloer met vinyl. Als je de zoekfunctie gebruikt kom je genoeg te weten over het isoleren van de kruipruimte. Dit kan met minerale wol maar je kan hem ook vol laten spuiten.

afbeelding van Anonieme gebruiker
14/08/2007 - 08:15
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

@ Henri
wij hebben vorig jaar nieuwe dakpannen moeten leggen en dus ook een nieuw onderdak, het is kunststof microgeperforeerd.
Toen we aan de 1ste verbouwingen begonnen zijn wist ik het bestaan van dit forum niet (spijtig) maar toen ik me begon te informeren voor isolatie ben ik via zoekfunctie (google) hier terecht gekomen.
Nu zijn we het dampscherm aan het hangen, ziet er goed uit maar toch....tja als je alles zelf doet.
De gyproc wordt rechtstreeks tegen het dampscherm gemonteerd, mijn man zegt dat alles dan nog luchtdicht zit, nuja ik kan hem niet op andere gedachten brengen.
Alle leidingen worden inbouw vloer of opbouw (dus niks achter de gyprocwanden.
Wat met de vloer gaan aanvangen weten we nog niet goed.
(daarom vraag over hoe deze isoleren).
Wat de vloer in de woonkamer betreft is de vrije ruimte niet echt een kruipkelder. Het is gewoon een ruimte waar de kepers op de beton is vastgemaakt (of zoiets) en dus tussen dat raamwerk zit niets....
Dat raamwerk lijkt op het eerste zicht nog heel degelijk (ook droog) misschien hier en daar wat kepers vervangen.
Wij dachten deze eerst te laten volspuiten met beton, maar daar gaat een pak beton inkruipen, dus ik dacht ik stop daar gewoon isolatiemateriaal tussen. Hier was ik me wel al bewust om een dampscherm/rem te plaatsen (beton ligt op de grond/fundering...weet niet goed nog niet echt onderzocht).
Ik zal hier nog eens zoeken, je vindt hier wel veel maar soms net niet wat vergelijkbaar is met mijn situatie.
groetjes

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.