isolatiewaarde mergelsteen | Ecobouwers.be

U bent hier

isolatiewaarde mergelsteen

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van ingrid-2
03/11/2005 - 12:45

We hebben een huis met boerderij gezien, volledig opgetrokken in mergelsteen, bouwjaar 1791 ! Prachtig !
De zon staat de hele dag op de gevel woonhuisgedeelte en vorige week was de verwarming er nog steeds niet aan geweest, in tegenstelling tot oude bakstenen rijhuizen in de stad.
Ik ken er niks van, maar die mergelsteen (zeer dik, ik denk 40-50 cm; geen spouwmuur, geen isolatie) lijkt me een prima isolatiemateriaal.
Iemand ervaring met een oud huis in mergelsteen?
Bijkomend isoleren zou alleen langs de binnenkant kunnen, de buitenkant is te mooi. Onderdak is nog in stro !

2 Reacties

Reacties

afbeelding van mathieu-1
03/11/2005 - 21:42

Droge mergelsteen zou de zelfde isolerende eigenschappen hebben als gasbeton (ytong).
Maar mergel neemt makkelijk vocht op waardoor de K-waarde sterk daalt. Mergelstenen huizen hebben inderdaad de naam goed isolerend te zijn. Woon zelf in een gedeeltelijk uit mergelsteen opgetrokken. een gedeelte is recent bijgebouwd, en ik heb de inderdaad de indruk dat het oude gedeelte minder energie nodig heeft als het nieuwe.
(eigenlijk is het nieuwe stuk een energetisch gedrocht, maar mijn architect vond het niet nodig om me juist te informeren, nu weet ik beter maar is het te laat).
Een ding is zeker: in de zomer blijft het lekker koel.

Mathieu

afbeelding van lennie-26
04/11/2005 - 08:57

'k Dacht dat mergelsteen een kalkzandsteen is... zoals silikaatsteen dus. Geringe isolatiewaarde dus, maar hoge inertie. Maar ik kan mis zijn.

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.