isolatie zoldervloer | Ecobouwers.be

U bent hier

isolatie zoldervloer

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van piet-3
12/04/2007 - 19:46

Hoi,

ik heb een hoop spijkerflensdekens en wou die gebruiken om mijn zolderVLOER te isoleren. De bedoeling is dat ik een houtenroostering timmer (verlengen van de structuur van het dakgebinte) en ik kan probleemloos 20 cm isolatie steken. Kan ik deze spijkerfelnsdekens hiervoor gebruiken? De vloer is in beton...moet ik hier dan nog een extra dampscherm voorzien voor ik de dekens (met de alu-kant naar beneden) erop leg? Is beton dampdicht? Ik heb dekens van 12 cm liggen en wou er dan 2 boven elkaar leggen...het best met de alu kant van de onderste naar onder en de bovenste naar boven of niet?
graag wat info aub
Peter

7 Reacties

Reacties

afbeelding van FilipS
13/04/2007 - 10:03

Spijkerflens, met aluminiumfolie is niet direct geschikt als zoldervloerisolatie.
Het aluminium is nl. een scherm welk waterdamp of vocht zal tegenhouden, het is niet de bedoeling dat je vocht gaat opstapelen in het midden van een bouwconstructie (folie ligt midden tussen vloer en isolatie). Zeker als je dan nog eens 2 lagen op elkaar gaat leggen, dan gaat de middenste laag helemaal niet meer kunnen verluchten (of vocht afgeven).
Een damprem, ligt in principe altijd aan de warmste kant, en is altijd de afsluitende laag ... hoe dieper men in de constructie gaat (vanaf dat punt) hoe dampopener men moet werken.
Verder: beton is niet dampdicht (beton op zich, want er kunnen zich wel eens andere materialen in de betonvloer steken, of er tegenplakken ... bvb. een waterdichte plafondverf, een PUR isolatie, ...).

Een goed materiaal om zoldervloeren te isoleren, nu je toch houten raamwerk gaat timmeren, zijn de papiervlokken (cellulose), eventueel met dampREM.

(het gebruik van spijkerflens - met aluminium - in zoldervloeren en keldervloeren is een veelvuldig voorkomend gebruik ... vermoedelijk omdat deze het goedkoopst en makkelijkst te verkrijgen zijn in de bouwmarkt. Als je vocht gaat afsluiten - en dus ook opsluiten - in een constructie dan ga je vroeg of laat problemen op je hals halen).

afbeelding van piggy
13/04/2007 - 10:23

Beste Filip,

indien papiervlokken niet direct mogelijk zijn, wat raad U dan aan om als isolatiemateriaal te gebruiken?

MVG, Piggy

afbeelding van walter-12
13/04/2007 - 12:14

Ik volg filip toch niet helemaal;
De correcte opbouw is dampscherm op je betonvloer en dan je isolatie. De alu van de spijkerflenzen gaan nooit als dampscherm kunnen dienen hier omdat je ze niet kan aftapen als je ze neerlegt.
Beste oplossing:
- dampscherm op je betonvloer leggen
- je kepers/balken leggen
- isolatie ertussen.
=> je spijkerflenzen kan je gebruiken als je de eerste laag met alu naar onder legt, in tweede laag de ALU stuk snijdt zodat ze toch een beetje beter damp open zijn.
Papiervlokken, als je zelf plaatst, gaan én veel moeilijker zijn om te plaatsen dan minerale wol (je moet die los geschud krijgen) en veel duurder. Omdat je al op betonnen vloer werkt, is het voordeel van het warmtebufferen van de papiervlokken van geen tel meer. Je betonnen vloer samen met minerale wol zal voldoende bufferen.

Walter

afbeelding van FilipS
13/04/2007 - 15:15

Beste Walter,

Ik heb me hierboven misschien niet helemaal goed uitgedrukt.
Wat ik eingelijk wil zeggen is dat je geen isolatie TUSSEN dampschermen legt (dat verstond ik als voorgestelde opbouw van Peter). Je kan spijkerflens inderdaad niet aftapen, als je omgekeerd werkt.

De methode van gaten in de folie snijden, is toch een techniek die ik niet zou aanraden/toepassen. Ik ben nogal voorzichtig met damp & vocht. Maar ik beweer niet dat het onmogelijk is.

Als je tussen roosteringsbalkjes werkt, is volgens mij (en andere) papiervlokken het makkelijkst aan te brengen en zijn eventuele oneffenheden, aansluitingen, ... makkelijker te vullen dan met dekens (maar da's sterk afhankelijk van de vorm en toegang).
Of papiervlokken duurder is dan MW? Ik zou dat zeker niet als gangbare regel nemen, er zijn genoeg situaties waar celullose goedkoper uitkomt.

Om uw MW te recycleren als zoldervloerisolatie??? Ik durf het niet met zekerheid zeggen!

afbeelding van lievenvl
13/04/2007 - 15:58

Is het dak geïsoleerd? Indien wel dan zou ik denken dat er nagenoeg geen condensatie kan optreden aangezien de temp. op zolder nooit heel laag zal worden en dan zou je zels zonder dampscherm die MW tussen je vloer roostering kunnen leggen. Of is er hier iets belangrijk dat ik over het hoofd zie?

afbeelding van piet-3
13/04/2007 - 21:20

Het dak is nog niet geïsoleerd. Aangezien de zolder enkel als berging zal dienen ben ik voorlopig enkel van plan om de vloer te isoleren. Mijn architect wou persé een verluchting op de zolder door het dak steken. Doch dit aanzie ik als een koudebrug en daarom wil ik vooral de vloer isoleren. Het zolderluik zal voldoende luchtdicht afgewerkt worden. Ik ben wel van plan om naderhand nog enkele cm minerale wol in het dak zelf te steken...

Peter

afbeelding van piet-3
14/04/2007 - 21:29

Ik ga wel proberen om eerst een dampscherm op de betonnen vloer te leggen, dan de dekens (12 cm) met de alu zijde naar onder en dan het volgende deken erbovenop, maar daar zal ik dan het papier met de alufolie aftrekken. Heb ik toch mooi zo'n 24 cm isolatie voor "geen" geld :-)

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.