isolatie topgevel | Ecobouwers.be

U bent hier

isolatie topgevel

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van eline-2
20/08/2005 - 16:16

hallo!

we hebben net een halfopenhuis gekocht (1930) en zouden de zolder ervan graag inrichten als slaapkamer.
de grondopp is 8x7m en de nokhoogte ong 4m, er liggen kleipannen en er is een menuiserite onderdak, het dakgebinte bestaat uit kepers 6x6 en 2 gordingen van 15, dat denken we volledig uit te vullen met vlas of houtwol.

maar het probleem is de vrijstaande zijgevel, die bestaat uit een dubbele baksteen en heeft last van vocht, er is een horizontale barst ter hoogte vd dakgoot over de volledige lengte, daarrond wordt het voelbaar vochtig als het regent, maar de hele muur toont vochtplekken (geen schimmel) en het lijkt alsof het metselwerk het dak nt meer raakt, je kan in ieder geval hier en daar de lucht erdoor zien, plus het lijkt alsof de bakstenen verweerd zijn, hier en daar afgeschilferd aan de buitenkant in tegenstelling tot dezelfde stenen op de verdieping eronder.
er zit een gele zandspecie tss de stenen die allicht zijn beste tijd gehad heeft..je kan hier en daar zo de cement uit de voegen prutsen aan de buitenkant.
een helft van het dak is onlangs vernieuwd en daar zijn nu van die hoekpannen, de voorkant heeft nog gn pannen die over de rand komen..

hoe kunnen we nu best dat stuk gevel isoleren..ik vermoed dat de muur nt genoeg sterkte heeft om er een houten structuur aan te hangen en langs binnen isoleren is denk ik niet ideaal als die muur geregeld nat wordt..
is stukje bij beetje hervoegen een oplossing ? moeten er aan de voorkant ook van die hoekpannen ?

we zouden liefst aan de binnenkant isoleren owv esthetische en financiele redenen..alvast bedankt voor de reacte !

evelien

6 Reacties

Reacties

afbeelding van leo-6
20/08/2005 - 23:55
leo

Ons huis is een rijhuis maar steekt 2 tal meter uit boven dat van de buur. De steense muur had ook last van de weersinvloeden, en wij hebben er leien + isolatie laten tegenzetten.

afbeelding van eline-2
08/09/2005 - 21:37

dank voor je bericht !
waarom heb je die keuze gemaakt ? je kon toch ook tegen vocht behandelen langs buiten en langs binnen isoleren ? zou dit niet goedkoper zijn ? je hoeft dan je dakpannen en je dakgoten niet aan te passen bv (in jouw geval allicht gn dakgoten aanpassen)
groetjes
eline

afbeelding van leo-6
09/09/2005 - 23:39
leo

Hi,

Dakgoot en pannen hoefden niet aangepast te worden.
En wie zegt er dat ik langs binnen ook niet isoleer?
Alle buitenmuren zijn bij ons ook langs binnen geisoleerd, een soort van sandwich als het ware.
;-)

Grtz
Leo

Ps: Ondertussen is onze achtergevel ook uitgevoerd met leien op een keperwerk.

afbeelding van eline-2
10/09/2005 - 10:10

dag leo,

voor welke isolatie heb je gekozen ? binnen en buiten ? en om welke redenen ?

een fijne dag!
eline

we hebben net ook een minder goede gevel langs buiten laten isoleren.
de houten structuur diende daar om het metselwerk te verstevigen, zodat dat terug goed verankerd was.
bekleding is gebeurd met sidings.

groeten,
christophe

afbeelding van eline-2
13/09/2005 - 19:18

dag christophe,

dank voor je reactie, ben blij dat de houten structuur stevigheid geeft aan de muur en niet enkel gewicht is aan 1 zijde van de muur (waarbij ik al allerlei rampscenario's zag gebeuren)

op zoek naar info omtrent die sidings kwam ik dit document tegen op de eternit site : http://www.eternit.be/APPL/ETERNIT/WebSite/BEGevel/Download.nsf/_/179CDDB21110DDF6C1256E8C0046305B/$FILE/GEVEL_ISOLATIE_ned.pdf

het geeft een overzicht van een aantal bevestigingsmogelijkheden van de draagstructuur, de isolatie en de gevelbekleding..me dunkt dat de optie met het doorlopend isolatievlak het beste is (isolatie nt onderbroken door houten structuur) maar zijn we dan ook niet deel van de extra stevigheid kwijt of is die onderbreking door het houtenskelet niet zo erg voor de isolatie ?

fijne avond!
eline

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.