Isolatie plafond/muur met verlijmde pir-platen: tand&groef of rechte kanten? | Ecobouwers.be

U bent hier

Isolatie plafond/muur met verlijmde pir-platen: tand&groef of rechte kanten?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van Sardoniz
15/12/2015 - 20:24

Dag iedereen,

Ik ga het plafond en enkele muren van onze kelder isoleren met pir-platen van 8 cm. Bij de isolatie-groothandel gaven ze me eerst volgende vuistregel:

* lijmen -> rechte kanten

* schroeven -> tand & groef

Ik was oorspronkelijk van plan om te lijmen met rechte kanten, maar nu zeiden ze me bij de leverancier dat het misschien toch beter is om ook bij gebruik van lijm T&G te nemen en hier en daar vast te schroeven. Qua rechtheid vallen mijn muren mee, maar mijn plafond heeft van die ruwe welfsels van lang geleden en die liggen toch al iets 'hobbeliger'. Is het niet gewoon veel minder miserie om rechte kanten te lijmen dan de strenge structuur van tand & groef te moeten volgen, een lijn die bij grote oppervlaktes (40 m²) al eens uit de pas kan beginnen lopen?

Anderzijds is de isolatie-schil bij T&G wel veel meer gesloten en houden de platen elkaar op hun plaats.
Ik veronderstel dat de platen tegen het plafond hier en daar wel best in het beton worden bevestigd met pluggen?

*** Off-topic: wat vinden jullie van de raad om vooral standaardformaat 60 x 120 cm te gebruiken, voor het gemak van plaatsing? Is 100 x 120 al zoveel onhandiger voor een plafond bijv.? Misschien wel moeilijker te klemmen vlak na het lijmen? De wanden van mijn bureau in de kelder zijn bijv. 220 cm hoog / 420 cm lang, leek me wel gemakkelijk om daar 4-tal platen van 240 x 120 cm te plaatsen; overschot geraak ik elders wel kwijt. Of weegt het gesukkel met die 'grote loebassen' niet op tegen hun groot oppervlak?

Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen.

Alvast bedankt,

Sebastiaan
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.