Isolatie bij een OSB onderdak | Ecobouwers.be

U bent hier

Isolatie bij een OSB onderdak

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van MaxT
23/09/2012 - 14:10

Hallo,

Ik heb een vraagje ivm vernieuwen isolatie van een zolder. Ik heb ondertussen zoveel gelezen dat ik niet meer weet wat nu het beste zou zijn in onze nogal complexe situatie.

Wij hebben een huis gekocht waarvan het dak enkele jaren geleden vernieuwd werd. Het betreft een zeer licht hellend leien zadeldak. Het onderdak bestaat uit OSB3 platen. De zolderruimte is groot in oppervlakte maar zeer laag met een max hoogte van 70cm ter hoogte van de nok. De dakwanden staan dus in een zeer scherpe hoek en de zolder is hierdoor dus alleen op knieën betreedbaar.

De zoldervloer bestaat uit een houten rastering van dubbele houten balken (met daartussen een spatie van 3-4cm). Tussen elke set van dubbele balken zit er telkens 40cm. Totale opp. is ongeveer 80m².

Momenteel is deze vloer onnauwkeurig geïsoleerd dmv flensdekens die ertussen werden gepropt. Het dampscherm van deze flensdekens is naar onderen gericht maar er werd niets vastgeniet. Bovendien heb je nog die 3-4cm spaties van de balken waar geen isolatie zit.

Daar ik 3 kamers van een nieuw plafond ga voorzien dacht ik eraan om ineens deze isolatie te verbeteren en indien mogelijk een zolderluikje te voorzien om een paar dozen te te kunnen stockeren. Ik stoot echter op wat problemen:

- zoals gezegd, de zolder laat het niet toe om makkelijk langs boven te werken. Het dak loopt in zo'n scherpe hoek dat de uiteinden niet bereikbaar zijn.
- het onderdak is mooi afgesloten maar bestaat uit OSB platen die niet echt dampdoorlatend zijn. Ik ga er dus nu van uit dat vocht niet langs daar naar buiten kan (en dus langs binnen weg moet)
- de dubbele balken hebben telkens een spatie van 3-4cm, die is momenteel dus niet geïsoleerd.

Bekeken oplossingen:
- ipv de vloer, de helling (laten) isoleren met cellulosevlokken. Ik heb hierover info gevonden voor passiefhuizen die OSB langs buitenzijden van muren gebruiken en dus hetzelfde probleem hebben. Aangezien de zolder zo moeilijk toegankelijk is zie ik het bijna onmogelijk om een dampscherm hier correct te plaatsen. Je kan met je handen niet tot aan het uiteinde van het dak dus laat staan om daar te gaan nieten, enz.

- de zoldervloer langs boven met PIR platen isoleren. Wederom is de beschikbare werkruimte hier de boosdoener. Platen van 10cm dik kan ik maar tot op 1m van het dakuiteinde duwen (dan is de hoek te scherp). Er vertrekken ook redelijk wat steunbalken van op de roostering waardoor ik geen enkele plaat kan leggen zonder deze op maat aan te passen.

Het enige wat mij haalbaar lijkt is langs de slaapkamer isoleren: De huidige flensdekens eruit en vervangen door glaswol matten. Tussen de 3cm spaties van de balken ook glaswol proppen. Daarna per slaapkamer één zelfregulerende dampscherm dat mooi aansluit op de bezetting van de muren. Dan afwerken met een dampdoorlatende gipsplaat. Aangezien ik momenteel maar aan drie kamers kan werken kan ik dit proces later herhalen voor de overblijvende ruimten (badkamer en hal).

Dit systeem is volledig gebaseerd op het feit dat vocht niet via de OSB weg kan en ik het dus vanuit de zolder naar binnen moet laten komen. Is dit een juiste veronderstelling?

Alle alternatieven of inzichten zijn meer dan welkom!

Mvg,

Maxime

1 Reactie

Reacties

afbeelding van Bart humbeeck - @Home
23/09/2012 - 16:10

MaxT,

als je via de zoldervloer isoleert en aan de onderzijde ervan een damprem aanbrengt, riskeer je in feite dezelfde opbouw als bij een klassiek "koud plat dak" te creëren, wat een erg hoge kans op vochtproblemen inhoudt.
een koud plat dak is niet hetzelfde als een compact plat dak.
er mag vooral géén -al dan niet geventileerde- luchtlaag voorkomen aan de onderzijde van je OSB !!! en dat zal bij deze opbouw nu net wél het geval zijn !!!
ik denk dat in jouw geval er niet veel anders op zit als langs de bovenzijde van je OSB een damprem aan te brengen, en stijve isolatieplaten erboven te leggen (vb stijve houtwolplaten), afhankelijk van je dakbedekking.
je zult dan toch nog een manier moeten vinden om de randen van je zolder te luchtdichten.
je zoldervloer zul je ook moeten isoleren, maar dan om akoestische redenen (kan doorgaans zonder damprem).

maar als je dakpannen er dan toch af moeten, zou je in feite ook een andere dakvorm of misschien zelfs een bijkomende verdieping kunnen overwegen in houtskeletbouw ?

vriendelijke groeten,
Bart Humbeeck

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.