Isolatie 10 cm of 12 cm | Ecobouwers.be

U bent hier

Isolatie 10 cm of 12 cm

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van KenV
29/03/2012 - 12:06

Beste ecobouwers,

wij gaan binnekort van start met onze nieuwbouw en hebben nog een vraag ivm met spouwmuurisolatie.

we twijfelen tussen 10 cm en 12 cm, gaat die 2 cm een groot verschil maken ? is het zijn geld waard?

Met vriendelijke groeten.

9 Reacties

Reacties

afbeelding van PatrickM
29/03/2012 - 16:34

KenV,

12 cm is toch 20% beter !!!

Voor wat het waard is: bij ons zit er 2x7.5 cm in de spouw, en wat heb ik het me al beklaagd... van niet 3x of zelfs 3x10 genomen te hebben, of als we toch bezig zijn, als ik het opnieuw mocht doen werd het een HSB PH.

Veel succes

afbeelding van robin demey
30/03/2012 - 17:50

10 of 12 cm wat?

Want de ene isolatie isoleert ook al veel beter dan de andere.

Met bv. 12 cm glaswol zou ik niet tevreden zijn hoor.

Pur zou al beter zijn wat betreft isolatiewaarde, maar ecologisch wel een ramp.

Hoe meer hoe beter. Zolang je niet rond de 20-30 cm zit, moet je niet twijfelen als je meer kan plaatsen.

afbeelding van bouw-energie.be
06/05/2012 - 15:55

Dit klopt niet, je moet natuurlijk wel gebalanceerd tewerk gaan. Het heeft geen zin om 12cm in de muur te steken en 14cm in het hellend dak en 6cm in de vloer. Dan gaat immers alle warmte verloren door het dak en de vloer. 

De belangrijkste vraag hier gaat zijn wat voor ramen heb je?? Als het aluminium ramen zijn en 1.1 glas dan moet het profiel minsten onder de 1.8 W/m2K zitten. Als je hier niet onder geraakt dan moeten eerst de ramen beter gemaakt worden voordat extra isolatie enige zin heeft.

 

afbeelding van robin demey
08/05/2012 - 21:00

Uiteraard moet je gebalanceerd tewerk gaan. Was ik even vergeten erbij te vermelden.

afbeelding van wouter-10
02/04/2012 - 14:16

Vooral de isolatie schranken door in twee (of meer) lagen te werken. 

groet

Wouter

afbeelding van xstof
06/04/2012 - 19:50

Ken,

je zal toch iets meer info moeten geven dan 10cm of 12 cm.  Over wat soort isolatie spreek je hier?  (PUR platen zoals Recticel of eerder een rotswol / ecosewol?)

Om een idee te krijgen van de impact van deze 2 cm zou je in principe een simulatie kunnen doen met de EPB software.  Indien je deze niet zelf doet kan je aan je verslaggever vragen of hij beide situaties een keer ingeeft en dan kijkt welke impact het heeft op je E-Peil en hoeveel kWh per jaar je meer zou uitgeven aan verwarming.  Een verlaging van je E-Peil kan mogelijk aanleiding geven tot extra subsidies.

Over het algemeen is isolatie nu niet meteen het duurste aspect van je woning, maar wél een die de energetische aspecten van je woning bepaald voor de rest van je leven.  Weet je over hoeveel € het precies gaat?  Even kosten baten bekijken lijkt me.

Vraag ook aan je aannemer hoe isolatie wordt geplaatst en of hij rekening houdt met goede aansluiting van de naden.  (Aftapen etc.)  Als je meer dan één laag plaatst, best schranken.

Groeten!

 

afbeelding van KenV
03/05/2012 - 12:15

sorry heb idd wat weinig info gegeven :) het gaat dus over Xtratherm PIR isolatie 12 cm

@ PatrickM en waarom zou je het anders doen? gaat het dan over stook kosten? of over het E en K peil? laat het huis nog koude door?

 

Mvg

afbeelding van KenV
03/05/2012 - 12:24

zijn ook van plan om met een speksteenkachel te verwarmen (omdat wij  een lapje grond bezitten waar we veel hout van hebben) en voor het warm water een zonneboiler...

iemand ervaring met een speksteenkachel/zonneboiler?

 

 deze PIRisolatie heeft een lambdawaarde van 0.023 waardoor zelfs een paar extra cm al de moeite worden (dit in tegenstelling met rotswol/glaswol). Met een dikte van 15cm zit je onder de U-waarde van 0.15 en heb je de passiefhuiswaarde bereikt...
Vergeet echter niet dat je de muren later (binnen 10 jaar of zo) niet of heel moeilijk/kostelijk kan bij-isoleren, dus doe het meteen goed, want het zijn niet die enkele cm isolatie die kosten, wel de werkuren.

Vergeet ook niet dat de meeste energie door het dak verloren gaat en je evenredig goed moet isoleren in je dak. Ook je glas en vloer is belangrijjk om een evenwichtige totaalisolatie te bekomen.

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.