inverter warmtepomp | Ecobouwers.be

U bent hier

inverter warmtepomp

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van bart-29
21/03/2006 - 14:04

hallo iedereen

ben van plan om een warmtepomp te instaleren,
maar weet niet goed waar ik op moet letten(ben nog een leek)

mijn huis is goed geisoleerd(10kw)

onlangs kreeg ik bezoek van een daikin instalateur, en dat leek me zeer positief.

Laat ik me nu iets wijsmaken, of werkt het echt?

Iemand ervaring mee?

45 Reacties

Reacties

afbeelding van thomas-15
21/03/2006 - 21:21

je laat u inderdaad iets wijsmaken

kies voor condensatieketel van 13kw , véél intressanter !

afbeelding van guy-15
21/03/2006 - 21:38
guy

Beste,

Kijk bv hier eens: http://www.bblv.be/agora/view.php?bn=bbl_lag&key=1131994776&first=&last=

Ik kan getuigen dat een goed gedimensioneerd en degelijk geplaatst systeem wel degelijk goed (en zuinig) werkt.
En wij hebben niet eens een goed geisoleerde woning.

We hebben geen ervaring met koelen.

Veel succes met de keuze.

Guy

afbeelding van Rudy_Martens
21/03/2006 - 22:16

Thomas,
ok, ik ben het eens met jou, maar...
ik vind dat er zo weinig merken zijn met gaswandketels met laag vermogen (of ze maken er geen reklame mee). De meeste merken komen met vermogens om op uw gat (sorry voor de grove taal) van te vallen.

Ik weet dat het hier niet gewenst is om reklame te maken maar je mag me altijd links van merken doorzenden met 'HR laag vermogen gaswandketels' in de buurt van 10kW.

Beste groeten,
Rudy

afbeelding van bart-29
22/03/2006 - 13:54

bedankt voor jullie reacties
maar gas ligt er bij ons niet dus is het voor mij geen optie

afbeelding van Rudy_Martens
22/03/2006 - 20:28

Dag Bart,
ik weet natuurlijk niet hoeveel personen er in jouw gezin zijn om jouw gasverbruik in dit geval te ramen, maar kan je met grotere flessen gas of zo'n kleine gastank niet overweg?

Ikzelf kook elke dag op gas, 's morgens een douche (heb wel een spaarkop geplaatst) en 's avonds de hele afwas. En één maal per week nog een handwas (ondergoed, kousen...).
Met een fles propaan van 18 kg kom ik gemiddeld een maand toe.

Die 18kg flessen en het formaat groter (die grotere van circa 1,75m hoogte) die kunnen altijd met een kleine bestelwagen of aanhangwagen tot aan jouw woning gebracht worden. In elke streek zijn er wel leveranciers te vinden die die flessen aan huis brengen.

Ik weet echter niet of een HR gaswandketels kan werken op flessen propaangas, maar hopelijk zijn er hier wel technici aanwezig die daar op kunnen antwoorden. (Ik ben er zelf ook wel eens benieuwd naar of dat kan).

Prijsgunstig kan of zal dat nooit zijn, maar het is misschien een idee hé, al was het maar tijdelijk (zoals bij mij nu in dit geval is).
Wie weet heb je er iets aan.

Groeten,
Rudy

afbeelding van ahardeman
23/03/2006 - 20:47

daikin zijn toch airco's????

een warmtepomp ok, maar kies voor 1 met een waterbron of captatienet en geen veredelde airco (lucht-wp), die halen in de winter nog geen COP van 3 en onder de -10 zul je kou gaan lijden..... Gaan kwadratisch van je af

Mvg Arnold

afbeelding van bart-29
25/03/2006 - 13:55

beste arnold

wat kan je mij dan aanraden, daarmee bedoel ik welke firma is op het gebied van warmtepompen goed.

afbeelding van bart-29
25/03/2006 - 13:55

beste arnold

wat kan je mij dan aanraden, daarmee bedoel ik welke firma is op het gebied van warmtepompen goed.

afbeelding van ahardeman
25/03/2006 - 14:13

ochsner, viessmann, stiebel eltron,

zoek eens op internet, je vind ook veel vergelijkende sites

belangrijk is een goede installateur/leverancier in je buurt te vinden

kies in ieder geval voor een met een bron of captatienet een geen op lucht lijkt me

Mvg Arnold

afbeelding van beauvoorder
26/03/2006 - 20:19

Het alternatief voor een Daikin warmtepomp is een inverter unit van Mitsubishi Electric (zie www.warmtepomp.be).
Hun energieverbruik (dankzij de hogere COP's) liggen meestal beter.

afbeelding van ahardeman
10/04/2007 - 22:16

De nieuwe serie van Daikin (Ururu of zo) geeft een COP van 5,22 (bij 7 graden buitentemp. weliswaar) maar dat is toch 25% verbetring t.o.v. 2006.

Dat opent perspectieven: zo een unit installeren en dan bij temperaturen van 5 graden en hoger met deze warmtepomp verwarmen en daaronder met je klassieke installatie? Daarmee zou je toch het milieu en je portemonnee een dienst bewijzen?

Wat ik me afvraag: wat is het sluipverbruik (ik bedoel het verbruik van de ventilatoren), dat wordt normaal niet meegenomen in de COP berekening.

Ook ga ik ze eens vragen wat de COP is bij 0 graden (3?)

Toch petje af voor de doorontwikkeling.

Mvg Arnold

afbeelding van jeroen.beeckx@telenet.be
10/04/2007 - 22:21

Bart, Rudy,

Je kan een moderne gasketel perfect aansluiten op propaan.(mits een kleine ingreep)

Mijn schonnbroer doet dat voorlopig zo, in afwachting van de aardgas...

Mvg

JB

afbeelding van toeternietoe
10/04/2007 - 23:29

Lucht-water warmtepompen met inverter:
Recent (in de laatste twee jaar) hebben Daikin en Mitsubishi een lucht-water warmtepomp toegevoegd aan hun gamma.Bij Daikin heet die "Altherma", bij Mitsubishi "Hydro-
Inverter".Daarbij passen zij allebei ,net zoals bij hun airco's en lucht-lucht warmtepompen,inverter technologie toe(frequentie-modulatie).De snelheid van de compressor wordt constant aangepast aan de werkelijke behoefte,het vermogen kan zo variëren tussen 40 en 120% van het nominale vermogen.Ik verwacht dat binnen afzienbare tijd ook Toshiba hier op de markt zal komen (zit nu in Noorwegen ,"kWsmart").Dit voor wat de Japanners betreft.
Ook Heliotherm (Tirol) heeft nu zo een warmtepomp.En Notoco (Lede bij Aalst) heeft dat al jaren.

afbeelding van francois
11/04/2007 - 06:44

In feite moet ge voor onze regio een combinatie hebben verschillende mogelijkheden,bij buitentemp. van +15°C is het rendabeller te werken met lucht/water WP(bij gebruik van overgedimentioneerde condensors zelfs vanaf + 12°C), bij temp.lager is het gunstiger een water/water WP.
Inverter (frequentie modulatie) heeft een paar nadelen die je met bv. cascade systeem niet hebt,bij frequentie modulatie zal de start van de compressor altijd op volle vermogen moeten plaatsvinden wat resulteert in hoge startstroom pieken,dit is te vermijden door opstelling van 2, 3 of meerdere compresoren in cascade opstelling,om het simpel en begrijpelijk te houden, voor 10kw zou je dus 3 compresoren van 3.3 kw moeten plaatsen waarbij elke compressor opstart afzonderlijk en volgens de vermogensvraag van dat moment,uiteraard moet het opstarten altijd gebeuren in vrijloop dwz.opstarten zonder tegendruk, op deze manier krijgt men ook een modulatie van 33 tot 100%,echter zonder met het voor mij grote nadeel van de frequetie omvormer.
De ideale WP ziet er voor mij dus als volgt uit:
3 compresoren opgestelt in cascade met automatische overschakeling van lucht/water naar water/water met gebruik van overgedimentioneerde condensor en opstart van elke compressor in vrijloop.
De opstelling in cascade en opstart in vrijloop + overgedimentioneerde condensors heb ik in het verleden dikwijls toegepast in industriele koeltechniek met stroombesparingen waarbij het eleltrisch verbruik meermaals tot de helft terugviel.
Het bijkomend voordeel van cascade opstelling is dat bij eventueel uitval,panne, van een compressor de installtie op gereduceerde kracht kan blijven werken.
Afhankelijk van de opstartfrequentie zal het stroomverbruik aanzienlijk verschillen afhankelijk van de regeling van de installatie,mijn inziens word er op dit punt weinig of niets gedaan,er zijn mij wenig WP's bekent die opstarten in vrijloop behalve dan in industriele toepassingen.
Eerlijkheidhalve moet ik er bij melden dat ik sinds enige tijd niet meer beroepsactief bezig ben in deze sector,nietemin dat ik reeds WP systemen toepaste in de laate jaren 60,zeg maar ruim 35 jaar.

afbeelding van DirkD
11/04/2007 - 13:29

Mensen de wereld is wel een beetje groter dan Belgie en Nederland.Misschien eens naar het buitenland kijken waar men wel veel gebruik maak van Lucht/water warmtepompen.
Praktijk cijfers VL 35 buiten 0 COP 3,7 bij -10 COP 3
bij VL 50 buiten 0 COP 2,7 bij -10 COP 2,2
Er zijn zelfs pompen die gaan tot -25 COP 2
Cijfers komen van de universiteit van Lund in Zweden
Dan moet je eens afvragen wat de gemiddelde temperatuur is in Belgie tijdens de winterperiode, die ligt niet onder de 0.

De Thision van Elco heeft een vermogen van 9 kW, maar werkt niet op propaan.
Als je op propaan wilt werken moet je er een nemen van 24 kW.

Dirk

afbeelding van francois
12/04/2007 - 06:01

Dirk,
Cijfers bij proefopstellingen en de meeste onderzoekcentra geven meestal een redement bij nieuwe installaties in ideale omstandigheden,ge moet de realistische rendementen eens bekijken in de praktijk bij installaties die een 10 tal jaar draaien, maar ja dat voelt ge niet de redementsvermindering gebeurd geleidelijk tot op een zeker punt men beseft dat het vermogen niet meer voldoet, trek bij uw COP gegevens eens een realistische 20% af,daar komt bij dat in de minst gunstige situatie de drukverhoudingen meer slijtage veroorzaken dan in optimale omstandigheden.
De meeste fabricanten van kompresoren geven zelf maar een levenduur van +/- 8 à 10 jaar voor de kompressor,indien de opstartfrequentie ea. voorwaarden in acht genomen worden, natuurlijk kunnen deze langer draaien,maar met welk redement?
Waarom denk je dat de meeste installateurs een berekening maken en er dan 10 tot 20% bijtellen,zeker niet omdat men een zwaardere installatie zou kunnen leveren.

Installaties op propaan zou ik ten stelligste afraden voor niet industrieel gebruik,je hebt tenslotte altijd een bom in huis, de meeste ontploffingen en branden in prive woningen ligt nog altijd de oorzaak bij het gebruik van ontvlambare gassen, ik zou het voor mijzelf nooit riskeren een propaan WP te installeren.

afbeelding van DirkD
12/04/2007 - 13:22

Francois

Volledig mee akkoord met wat je hier boven schrijft.
Kan enkel maar oordelen met wat de buren hebben en hun installatie staat er al 19 jaar. En het jaarlijks verbruik is ongeveer nog altijd het zelfde, misschien compenseerd de global warming het rendements verlies :)
Het zelde geld ook voor mazout of gas installaties het rendement gaat ook achteruit

Je kunt ook een gastank buiten plaatsen en als het werk goed is uitgevoerd is daar niks onveilig aan.
Mensen die dicht bij een grote gasleiding wonen, dat is dan wel veilig.

afbeelding van francois
13/04/2007 - 23:35

Dirk,
Bedoel met voorgaande wel installaties waarbij propaan als koelmedium gebruikt word.
Een grote aardgasleiding in de grond geeft zeer weinig gevaar zolang er niemand in de buurt gaat graven, grondverzakkingen ofzo zijn door overstroming of dergelijke.
Een kompressor daarentegen die gaat in normale omstandigheden een aantal keer per dag opstarten met als gevolg trillingen van de leidingen,zelfs met gebruik van speciale trillingdempers kunnen deze op soms korte termijn breuken en gasverlies veroorzaken, alleen al de stroomkwaliteit is van grote invloed op de starttrillingen, bv. iemand ver van de kabine en afhankelijk van de tussenliggende afnemers krijgt op sommige momenten te weinig stroom, bv. maar 208 Volt,ge moet op dat moment de kompressor maar eens zien trillen.

Heb een specifieke vroegere client in deze situatie
( extreem natuurlijk),de pannes bij deze zijn niet bij te houden,niet enkel voor zijn koelgroepen maar ook voor bv. zijn wasmachine,ijskast ea. huishoudtoestellen.

In de 35 jaar dat in in de sector bezig was heb ik genoeg situaties gezien waarvan er bij u maar 1van deze omstandigheden moet plaatsvinden,dat risico vind ik te groot,het kan iemand gans zijn leven en huisgezin verwoesten.
Ik heb in het verleden 10 tallen zoniet een paar 100 kompressoren op de proefbank gehad, had een eigen testbank voor allerhande metingen waaronder rendementstest bij verschillende gasdrukken ,persoonlijk ken ik momenteel niemand die dit nog doet, ik teste zowel nieuwe als oude voor deze geplaatst werden, op deze manier zie je ook het verschil in kwaliteit tussen de verschillend merken,de besten die er altijd bovenuit kwamen zijn de origineel americaanse tecumseh,echter met het nadeel van ietsje meer stroomverbruik, heb ook kompressoren teruggestuurt die zelfs niet voldeden als ze nieuw waren.
Heb ook meerdere installaties staan die 30 jaar draaien en waar,behoudens normaal onderhoud, nog nooit een panne is geweest,ben vorige zomer nog bij een vroegere client op zijn verzoek langsgegaan voor advies,lucht/lucht/water install.1972combinatie koeling en produktie heet water,hij deed zelf het onderhoud,nu was er een condensorventilator kapot en hij wist niet waar naartoe.
Een gastank buiten is niks op tegen het staat tenslotte op een aantal wettelijke meters van de bebouwing.

afbeelding van marc-4
14/04/2007 - 15:19

Francois

Je zal ongetwijfeld veel ervaring hebben in die sector en boekdelen vol kunnen schrijven met allerlei annecdotes.
Mijn lucht/lucht inverter installatie heeft geen last van voorvermelde fenomenen. De 230V wisselstroom wordt naar een gelijkstroom omgezet en een elektronicainstallatie stuurt een gelijkstroomcompressor met variabel toerental.
Fluctuaties op het net worden hierdoor binnen ruime marge opgevangen, cos phi ligt altijd hoger van 0.95, geen grote opstartstromen, veel minder aan/uit regime.

Het feit dat er nu een propaan koelmiddel met additieven wordt gebruikt heeft te maken met het verbod op het freongebruik. O ja sinds gebruik gemaakt wordt van nieuwere koelmiddelen zijn de drukken ook veel hoger, ik heb me laten wijsmaken 35 bar. Ik denk niet dat een fabrikant testen met zo'n drukken achterwege laat, het zal wel in zijn eindcontrole zitten. Maar ja iets van Aziatische (om geen land te noemen) makelij zal wel minder in kwaliteit zijn maar merkelijk goedkoper, daarom dat we zoveel invoeren kopen en herkopen.

afbeelding van ahardeman
14/04/2007 - 20:19

Francois, anderen,

Een ideale installatie bestaat niet, maar voor een LEW of passiefhuis zo het volgende wel eens kunnen (ik heb t nog nooit gezien, dus schiet er maar op)

Een inverter-lucht-lucht warmtepomp ca 3 kW (opgenomen vermogen ca 500-600watt) welke het huis centraal (in de living) verwarmt.

De toevoerlucht voor de buitenunit wordt aangezogen door een overgedimensionerde AWW zodat de lucht nooit onder 0 en in veel gevallen minimaal ca 5 graden is.

De ventilatie gebeurd C02 (vraag) gestuurd middels afzuiging in natte ruimtes; deze lucht wordt net voor de buitenunit in de AWW toegevoerd zodat de warmte volledig terug gewonnen kan worden.

In de 8 maanden dat niet verwarmd wordt kunnen de ramen open en blijft de afzuiging uit.

Voor warmwater een zonneboiler 300 liter met ca 5 m2 collectoren (of 3 m1 heatpipes) met electrische naverwarming (dus niet in de boiler) op 37 graden,

Geschatte kosten totale installatie incl. aanleg: ca € 12.000,--, ofwel minder dan de helft van een klassieke passiefhuis installatie.

Rendement verwarming: COP=5 minimaal.

Rendement warmwater, bijdrage zonnecollector minimaal 75%, dus COP=4;'

Gemiddeld rendement passiefhuis cenrale COP=2

Rendement ventilatie: energieverbruik klassieke WTW installatie 10.000 uur x 50 watt = 500 kWh; afzuiging 25watt x 3000 uur = 75 kWh, besparing ca 425 kWh.

Zo, kom maar op

Arnold

afbeelding van walter-12
14/04/2007 - 22:28

Arnold,

misschien een paar opmerkingen:
- 'overgedimensioneerde AWW'. Praat je over passiefhuis (of een huis dat met 3kW warmtevraag toekomt), is dat niet eens nodig; met de maximaal 400mh3/h zal de AWW normaal wel boven de 0°C blijven. en met die 400m3/h via de balansventilatie moet je toch net die 3kW verdeelt krijgen.
- ipv de electrische naverwarming zou ik een WP-boiler proberen op de afgevoerde lucht. Moet er wel eentje zijn die met een kleine debieten om kan. Die kan dan uit gedurende zes maanden, en krijgt de andere zes maanden een beetje ondersteuning van de zon.
- 12.000 Euro dat wordt spannend: kan je dat een uitsplitsen over de verschillende toestellen?

In de marge hiervan is het interessant dat Stork nu een module heeft die ze bovenop hun BV-toestel zetten met daarin een WP-pompje van een 600W-700W, dat een 3kW kan produceren. Alleen willen ze dat dan blijkbaar verkopen als een 'koeleenheid'. Bizar dat ze dat niet zien als een optie van een volledige verwarming.

Walter

afbeelding van chathanky
14/04/2007 - 23:21

Francois schreef:

"Inverter (frequentie modulatie) heeft een paar nadelen die je met bv. cascade systeem niet hebt,bij frequentie modulatie zal de start van de compressor altijd op volle vermogen moeten plaatsvinden wat resulteert in hoge startstroom pieken,dit is te vermijden door opstelling van 2, 3 of meerdere compresoren in cascade opstelling,om het simpel en begrijpelijk te houden, voor 10kw zou je dus 3 compresoren van 3.3 kw moeten plaatsen waarbij elke compressor opstart afzonderlijk en volgens de vermogensvraag van dat moment,uiteraard moet het opstarten altijd gebeuren in vrijloop dwz.opstarten zonder tegendruk, op deze manier krijgt men ook een modulatie van 33 tot 100%,echter zonder met het voor mij grote nadeel van de frequetie omvormer."

Een frequentieregelaar kan net zo makkelijk in deellast starten zo niet makkelijker dan in vollast.
Het voordeel van een frequentieregelaar is dat bij deellast het zelfde koppel aanwezig is als bij vollast.

De aanloopstroom is juist lager omdat de dode massa niet plots op volle snelheid gebracht wordt ook de drukopbouw van de compressor wordt geleidelijk aan opgebouwd.

Een drietraps koeling heeft als nadel dat deze niet nauwkeurig regelbaar is wat lijdt tot bij en afschakelen als het gevraagd vermogen tussen de twee trappen in ligt.
Is de vraag 35% dan zal de compessor 2 telkens bij en af moeten schakelen om aan die vraag te moeten voldoen, niet erg gunstig voor het verbruik. Je kunt op je vingers natellen dat het gevraagt vermogen zelden op 33.3 en 66.6% zal liggen.
Een frequentiegerehgelde compressor zal moeiteloos de vraag kunnen blijven volgen en heeft dit nadeel niet.

Het genoemde overdimensionering heb je niet bij een 3 traps regeling. Elke compressor heeft zijn eigen circuit dus ook een eigen condensor en verdamper.
een frequentiegeregelde compressor heeft 1 circuit dus 1 condensor en verdamper. Hierdoor zal bij deellast spraken zijn van overdimensionering.

Dit geeft toch een heel ander beeld op de situatie dacht ik.

afbeelding van chathanky
14/04/2007 - 23:27

Lekkage door trillingen?
Koelkasten draaien nog vaak op de oude technieken.
Er wordt steeds meer gebruik gemaakt van scroll compresoren, deze zijn fluisterstil en veroorzaken nog nauwelijks trillingen.
Ik kom regelmatig nieuwe typen tegen waar je je soms afvraagt of ze wel draaien.

afbeelding van marc-4
15/04/2007 - 11:47

Ik vrees dat we enkele specificaties door elkaar aan het halen zijn. Francois heeft héél véél ervaring met momenteel achterhaalde technieken maar op industieel gebied.
Achterhaald wil niet zeggen dat deze niet meer gebruikt worden, integendeel, deze oudere technieken komen nu merkelijk goedkoper dan vroeger op de markt zodat ze prijscompetitief zijn tov de nieuwe techenieken, rekening houdend met het verbruik. In de industriële wereld is er een nood aan zekerheid en betrouwbaarheid, dus worden systemen ontdubbeld met als gevolg dat er cascadesystemen gekomen zijn. Twee vliegen in een klap immers het verbruik kon nog dalen ook.
Binnen de particuliere wereld zouden veel installaties beter ontdubbeld zijn zodat elk systeem op een hoger rendement draait (zeker voor HR en stookolieinstallaties), echter hiervoor hebben de leveranciers voor een andere benadering gekozen: modulerende branders. Deze modulatie heeft nu ook zijn plaats gevonden in de airo/warmtepomp-technologie onder de noemer inverter. Men is zelfs nog een stap verdergegaan: waar vroeger een elektrische ontdooiinstallatie nodig was, gebruikt men nu de warmtepomp om de nodige ontdooiwarmte te produceren.
Binnen de industriële wereld heeft deze invertertechniek ook zijn weg gevonden, samen met de cascade en zo werden de VRV of VRF systemen geboren. Hiermee is het mogelijk om zelfs in hetzelfde gebouw enkele lokalen te warmen en er enkele te koelen én de uitgestoten warmte van de koellokalen te recuperenen voor de verwarming van de te verwarmen lokalen. Dit echter toepassen in de privé heeft volgens mijn opzoekwerk nog 2 nadelen: kostprijs van de installatie en het luidruchtig zijn van de binnenunits (wat minder meespeelt voor professioneel gebruik).

afbeelding van chathanky
15/04/2007 - 12:39

De binnenunit is voor beide principes gelijk Marc, een wisselaar en een ventilator.

"Binnen de particuliere wereld zouden veel installaties beter ontdubbeld zijn zodat elk systeem op een hoger rendement draait (zeker voor HR en stookolieinstallaties)"

Koop eens 3 ketels in cascade en 1 soloketel. En laat mij het voordeel van de prijs eens weten.
Al zou van de fabriek af een cascade gelevert zijn ben je nog steeds flink duurder dan een solotype.

"Deze modulatie heeft nu ook zijn plaats gevonden in de airo/warmtepomp-technologie onder de noemer inverter. Men is zelfs nog een stap verdergegaan: waar vroeger een elektrische ontdooiinstallatie nodig was, gebruikt men nu de warmtepomp om de nodige ontdooiwarmte te produceren."

Wat heeft de ontdooitechniek met de invertertechnologie en modulatie te maken?

afbeelding van arnold
15/04/2007 - 13:51

Walter,

" - 'overgedimensioneerde AWW'. Praat je over passiefhuis (of een huis dat met 3kW warmtevraag toekomt), is dat niet eens nodig; met de maximaal 400mh3/h zal de AWW normaal wel boven de 0°C blijven. en met die 400m3/h via de balansventilatie moet je toch net die 3kW verdeelt krijgen. "

-> Klopt, maar van 0 maar zeg 3 graden geeft volgens mij een serieuze rendementsverbetering voor de buitenunit, dus de eenmalige investering in extra pvc is de moeite waard.

"- ipv de electrische naverwarming zou ik een WP-boiler proberen op de afgevoerde lucht. Moet er wel eentje zijn die met een kleine debieten om kan. Die kan dan uit gedurende zes maanden, en krijgt de andere zes maanden een beetje ondersteuning van de zon."

Probleem daarmee is dat je moet gaan ventileren als je warm water nodig hebt dus niet meer vraag gestuurd; je gaat dus veel meer ventileren dan nodig, hetgeen veel extra energieverlies betekent (opwarmen aangevoerde lucht, ventilatoren etc). Ook verminderd dit je rendement van je zonneboiler drastisch (in ''mijn'' systeem is de boilertempetuur ook in de winter altijd laag en dus bij een beetje instaling direct rendement.

"- 12.000 Euro dat wordt spannend: kan je dat een uitsplitsen over de verschillende toestellen?"

- de 2800W warmtepomp unit (split) 2000 euro (zie ebay.de klimaanlage) + montage 750 euro
- de aww incl. graafwerk (nieuwbouw) 2000 euro
- gelijkstroom ventilator + afzuiging in badkamer + toilet + keuken + kanalen + 4 c02 sensoren, aangelegd 1500 euro
- zonnepanelen + boiler + besturing 2000 euro (zie ebay.de solaranlage + 1000 euro voor leidingen, isolatie en montage
- doorstroomverwarmer stiebel eltron 27 (ebay durchlauferhitzer) 4oo euro
diversen, leidingen, rooosters 1000 euro
totaal nog geen 10000 euro...

"In de marge hiervan is het interessant dat Stork nu een module heeft die ze bovenop hun BV-toestel zetten met daarin een WP-pompje van een 600W-700W, dat een 3kW kan produceren. Alleen willen ze dat dan blijkbaar verkopen als een 'koeleenheid'. Bizar dat ze dat niet zien als een optie van een volledige verwarming."

-> zie alpha innotec, die verkoopt zulke units (en produceer ze voor siemens) compleet geintegreerd maar werkt alleen met aww en bij temperaturen boven de 0 graden, Probleem van zo'n systeem is dat je ventilatie en verwarming integreert en daardoor dus in de winter, wanneer de ventilatieverliezen het grootst zijn met veel te hoge debieten moet gaan ventileren. Ik zou het dus loskoppelen.

Mvg Arold

afbeelding van marc-4
15/04/2007 - 15:31

chathanky

"Binnen de particuliere wereld zouden veel installaties beter ontdubbeld zijn zodat elk systeem op een hoger rendement draait (zeker voor HR en stookolieinstallaties)"

waarom lees jij niet verder:

"echter hiervoor hebben de leveranciers voor een andere benadering gekozen: modulerende branders. "

"Deze modulatie heeft nu ook zijn plaats gevonden in de airo/warmtepomp-technologie onder de noemer inverter. Men is zelfs nog een stap verdergegaan: waar vroeger een elektrische ontdooiinstallatie nodig was, gebruikt men nu de warmtepomp om de nodige ontdooiwarmte te produceren."

De laatste zin zegt toch niet dat dit met inverter te maken heeft? "Men is zelfs nog een stop verdergegaan:..."
Goedkopere modellen, die dan zeker geen inverter zijn, durven nogal eens een elektrisch verwarmingselement bezitten om te ontdooien, en als optie een elektrisch verwarmingselement als naverwarming in de binnenunit.

afbeelding van chathanky
15/04/2007 - 15:50

Dat mooie ontdooisysteem waar je het over hebt was in de dx koeling al reeds toegepast en niet ontwikkeld als aanvulling van het invertersysteem.

Om de eerste trap goed te regelen paste men een heet gasklep toe om deze onder de 33% goed te laten functioneren.
Voor de toepassing is het een energieverslinder. Door toepassing was een elektrische ontdooing overbodig.

De heet gasklep is niet van de laatste tijd. De kunst is om de ontdooifunctie zo veel mogelijk te voorkomen en niet met goedkope kunstgrepen op te lossen.

afbeelding van marc-4
15/04/2007 - 16:14

Hoe de ontdooiinstallatie op mijn installatie precies werkt heb ik het raden naar want de installateur zwijgt hieromtrent in alle talen. Ook van de producent krijg je geen info. Op het internet ook niet meteen iets van terug te vinden.
Dus heb ik even de omkasting opengemaakt en binnenin gekeken en daar zitten kleppen die het mogelijk maken om over te schakelen tussen airco en warmtepomp regime. Kleppen per binnenunit.
Tevens kan ik een klein vatje terugvinden in de leidingen.
Indien ik het goed kan nagaan wordt op het ogenblik van het ontdooien alle binnenunits uitgeschakeld (kleppen gaan dicht en units stoppen met ventilatie). Wordt er verder gegaan met warmte te pompen (mogelijks wordt het vat gevuld), dan gaan er kleppen om , wordt er weer gepompt (pomp stond even stil) om uiteindelijk de pomp terug te stoppen en over te schakelen naar normaal warmtepompregime.
Indien ik redeneer:
warmte uit de buitenlucht, iets stockeren in een vat, dit samenpersen op de buitenunit die ontdooid moet worden waardoor rijp terug water zal worden.
Het verbruik tijdens deze cyclus overstijgt de 400W niet. De gehele cyclus neemt bij -10°C niet langer in beslag dan 10 min en meer de helft van de tijd is waarschijnlijk wachttijd op klepwijzigigen.

afbeelding van chathanky
15/04/2007 - 16:37

Zo geheimzinnig is een heetgasklep niet, er zit een aftakking aan de hogedrukzijde die verbonden is met de verdamper middels een klep kan het hete gas voor de condensor de verdamper ingespoten worden en voila het warme gas ontdooit je verdamper. De unit hoeft niet buiten bedrijf tijdens deze cyclus.

Als ik het zo lees schakelt jou unit over van verwarmen naar koelen, dit is ook mogelijk het duurt alleen 10 minuten voordat je weer wamte kan vragen.

Pagina's

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.