Inschakeltemp. zonnecollectoren

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Ik ben eens op zoek gegaan naar praktijkgegevens met zonnecollectoren en kwam onderstaande grafieken tegen:

http://www.locutisolar.nl/LOCUTISWEB-2004-12_files/page0006.htm

Hieruit maak ik op dat er een heel aantal dagen per jaar is dat er gedurende een heel aantal uren zeg eens 20 tot 40 graden geleverd kan worden maar omdat de boilertemp. te hoog ligt kunnen we hier niets mee.

Een mooi voorbeeld is 1 februari 2004:
Van 11 uur s ochtends tot 16 uur s middags rond de 35 a 40 graden!

Al eerder heb ik aangekaart deze te gebruiken voor luchtverwarming, in combinatie met AWW en gebalanceerde ventilatie. Helaas zijn er geen buitentemperaturen gegeven, maar stel dat deze op 10 graden lag, dan zouden we met een naverwarmingslement na de ventilatieunit de lucht van zeg 18 naar 30 graden op kunnen warmen. Met 300 m3per uur 5 uur is dat 6.5 kWh ofwel 1.3 kW extra.

Nog mooier wordt het als we kiezen voor een afvoer-lucht warmtepomp in combinatie met een balansventilatie. We kunnen de aanvoerlucht van 10 graden dan naar zeg 25 brengen en de volledige warmte van de afvoerlucht voor naverwarming gebruiken (evt. zelfs warm water). Ook als het buiten 5 is en de collector levert 20 graden (15 januari 2004...) kunnen we dan zelfs profijt hebben van de zon!

Als ondersteunende warmtebron bij een houtkachel of stand alone in een 'lewhuis (met een electrostaaf in de boiler voor nood) toch ideaal?

Waarom wordt dit niet massaal gedaan? Ik maak wellicht ergens een denkfout, maar hoor t graag.

Mvg Arnold