iedereen eco | Ecobouwers.be

U bent hier

iedereen eco

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van jan-46
02/01/2008 - 09:31

ik snap het niet goed dat er op het canvas programma "iedereen eco" geen commentaar is geweest hier.
de eerste uitzending vond ik het ergst
eerst zeggen ze dan we maar 1.8 hectare ter onze beschikking hebben en nadien prijzen ze de bv in de hemel omdat ze het zo goed doen (in vergelijk met het gemiddelde)
dat kan er bij mij echt niet in
het is dan pas in de laatste uitzending dat ze de vraag stellen hoe moet het nu verder want als we ons best doen zitten we nog steeds boven de 5 hectare
het antwoord bleef uit! :-(

ps goede info van enkele van de hier schrijvende leden zoals hans :-)

40 Reacties

Reacties

afbeelding van FilipS
02/01/2008 - 10:40

(Misschien niet de goede info van Hans zoals gevraagd).

We overgieten tegenwoordig graag met een eco - bio of milieu sausje ... gewoonweg een ander soort van verpakking om de boel te verkopen (commercialiseren). Kwestie om 'hot' en 'hedendaags' te zijn. Productiehuizen ed. zijn natuurlijk niet anders ... oplossingen aanbieden en vooral (Bekende) Vlamingen op de vingers tikken, dat doe je niet (je stoot mensen niet voor hun hoofd). Of (onbekende) Vlamingen gaan optrommelen die wel als 'realistisch' voorbeeld kunnen doorgaan ... dat verkoop ook niet.

Je moet maar eens rondkijken hoeveel, bouw-, auto-, renovatie-, decoratie-, elektro-, ... en wat voor beurzen, programmas, tijdschriften ed. dit jaar als thema 'energie', 'milieu' of 'eco' hebben ... allemaal om meer te verkopen! (slechts zelden gaat het over de kern van de zaak ... het niet zo sexy 'besparen').

Gelukkig zijn er andere kanalen, zoals dit forum.

afbeelding van zonstraal
02/01/2008 - 13:36

sexy of niet heel goed behaalde resultaten behaald vorig jaar groeten stefaan
http://www.zonstraal.net/zonne-energie.htm

afbeelding van jo-12
03/01/2008 - 00:12

of geen dierlijke producten eten,
bespaard ook veel in hectares :)

grt
Jo

afbeelding van jan-46
03/01/2008 - 16:39
jan

"of geen dierlijke producten eten,
bespaard ook veel in hectares "

dit kan wel juist zijn maar is niet natuurlijk !

afbeelding van Anonieme gebruiker
04/01/2008 - 11:43
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

Niet natuurlijk?

afbeelding van paul_32
04/01/2008 - 13:39

sjonge jonge, johan van waar kom jij??

afbeelding van paul_32
04/01/2008 - 13:42

sjonge jonge, johan van waar kom jij??

afbeelding van piet-15
04/01/2008 - 14:08

Paul,

Ooit al afgevraagd waarvoor uw hoektanden dienen, evolutionair gezien dan?

Dat het niet natuurlijk is, is niet hetzelfde als niet gezond of niet mogelijk... Het is niet natuurlijk maar minder is alleszins gezonder en je valt er niet ter plaatse dood van, dus is 't mogelijk.

Maar niet natuurlijk.

Piet

afbeelding van Anonieme gebruiker
04/01/2008 - 15:50
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

Van Gent beste Paul, aangenaam.
Dat geen dierlijke producten eten 'niet natuurlijk' zou zijn is gewoon een zinloze opmerking, vandaar mijn reactie. Want wat 'natuurlijk' is of zou zijn heeft hier geen enkel belang. Zelf eet ik een keer of 3 per week vlees, en eet ik bijna dagelijks zuivelproducten, 'natuurlijk' genoeg voor jou?

Het drinken van melk is trouwens allesbehalve 'natuurlijk', tenzij je het rechtstreeks van de moederborst krijgt natuurlijk.

afbeelding van gunter
04/01/2008 - 16:18

Drinken van (dierlijke) melk is voor bijna alle rassen onnatuurlijk, behalve voor het blanke ras dat als enige op volwassen leeftijd melk(suiker) goed kan verteren. Blanken behouden als enigen op latere leeftijd voldoende lactase om melksuiker vlot te verteren. Blijkbaar hebben "wij" dit geleerd toen we besloten hadden om landbouwer te worden.
Maar is iets dat door (gedwongen) evolutie ontstaan is onnatuurlijk???

Te veel vlees is niet goed, maar ik volg ook de "hoektanden"-zienswijze.

afbeelding van Anonieme gebruiker
04/01/2008 - 16:34
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

Die "hoektanden"-zienswijze is onzin. Mensen zijn geen carnivoren, maar omnivoren. Maw mensen zijn opportunisten in wat ze eten. We kunnen net zo goed plantaardig voedsel als vlees verteren. Het gewicht dat we toekennen aan vlees in ons voedingspatroon is louter cultureel, en typisch voor rijke landen.

afbeelding van Anonieme gebruiker
04/01/2008 - 18:04
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

Beste mensen, gewoon ter info hoor: dit is het BBLV-forum. Misschien kunnen jullie verder doen op http://forum.vegetariers.nl/ (bijvoorbeeld) Nb: ik gebruik ook mijn hoektanden waarvoor ik denk dat ik ze heb.

afbeelding van Anonieme gebruiker
04/01/2008 - 21:23
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

En waarom denk je dat dit onderwerp niets met een beter leefmilieu te maken heeft? Gebruik je wijsheidstanden ook eens.

afbeelding van jo-12
04/01/2008 - 22:38

vind ik ook Johan

dacht dat er zoiets ging komen,
niet natuurlijk vind ik eerder wagens die alsmaar uitstoot geven , de mens die de wereld voor alle leven kapotmaakt en zijn eigen soort, denk niet dat er zoiets als een begrip "natuurlijk" bestaat, heb jij dan een boekje waar instaat wat natuurlijk is Jan?
als deze site over leefmilieu gaat dan denk ik dat dit ook zou moeten gaan over de voedingindustrie.
deze zin namelijk 1 van de grootste vervuilers.
denk dat de overgrote meerderheid er niet klaar voor is om hierover te beginnen spreken, zoals de reacties op dit forum hierover.
ciao,
Jo

afbeelding van Anonieme gebruiker
04/01/2008 - 22:44
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

Ha, ha
Ge had gedacht hier een spelleke (met ons voeten) te komen spelen.
Misrekend!
Ik start hier gewoon een nieuwe topic met een bericht van de vrt-website

vr 04/01/08 - De PS-ministers willen dat meer mensen in aanmerking komen voor een toelage uit het stookoliefonds. Nu kan iedereen met een jaarlijks netto-inkomen van maximaal 13.500 euro een tegemoetkoming krijgen om de dure stookolie te betalen.

PS-ministers Christian Dupont en Paul Magnette willen dat loonplafond nu optrekken tot 22.800 euro. Ze hebben daarover een voorstel klaar.

De Franstalige socialisten willen ook de hogere toelages optrekken en meer liters terugbetalen.

Vraag is of dat wel betaalbaar is. Volgens het Rekenhof zou het plan tussen 39 en 76 miljoen euro kosten, meer dan 3 keer zoveel als het bedrag dat nu in het stookoliefonds zit.

Kijk, ik vind dit geen goed initiatief. Een hogere energieprijs is de beste (misschien wel enig echt werkbare) manier om energiebesparing/alternatieve energie te laten tot stand komen. Je moet dus de hoge prijs niet afromen.
Niet dat ik geen begrip heb voor de minst bedeelden. Maar de overheid kan beter gewoon een aantal sociale uitkering/persioenen verhogen zonder link met het verbruik én extra maatregelen nemen om energiebesparende maatregelen te stimuleren voor kansengroepen.

groeten
rik

afbeelding van jo-12
04/01/2008 - 22:49

lol?
indrukwekkend,

u kan zeer goed text overnemen,
u vond het nodig?
bravo,
nog een intelligente mens bij op aarde !

afbeelding van dirk andelhofs
05/01/2008 - 01:08

Ik meen vorige week op tv gehoord te hebben dat één koe evenveel klimaatgift (methaan in dit geval) uitstoot dan een auto die 28 000 km rijdt.

Dus toch wel iets om ff over na te denken.

dirk

afbeelding van hendrik de corte
05/01/2008 - 08:35

Voor alle duidelijkheid: mijn vorige bericht is hier per vergissing in de verkeerde vraagstaart terecht gekomen (was bedoeld voor "iets" van "Me").
Sorry.

rik

afbeelding van Anonieme gebruiker
05/01/2008 - 08:48
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

Getrokken johan, misschien vandaar. Ik bedoelde gewoon dat er andermaal werd afgedwaald naar de welles-nieters discussie veggie of niet, iets wat je ook zonder wijsheidstanden zou moeten gezien hebben.

afbeelding van Anonieme gebruiker
05/01/2008 - 11:40
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

Mijn opmerkingen hebben niets met de welles-niettes discussie veggie of niet te maken, maar met consuminderen. Dat zijn opmerkingen, me dunkt, die op een klimaatforum zeker op hun plaats zijn. Het hoeft niet altijd over buffervaten, isoleren, PV, pellets en koudebruggen te gaan, alsof dat zaligmakend zou zijn. Als we niets doen aan ons consumptiegedrag zijn al die technische foefjes een maat voor niets.
Zet daar je hoektanden eens in.

afbeelding van wonko
07/01/2008 - 15:07

Ik heb niet veel tanden meer, maar ik wil ze wel eens in deze vraagstaart zetten.

Om te beginnen vind ik het zeker gepast dat het hier besproken wordt, het gaat immers om het feit dat dierlijk voedsel produceren enorm veel energie kost. Andere voedingsproducten kosten ook veel energie om te produceren, dan denk ik vooral aan groenten en fruit buiten het seizoen. Ik lees vandaag dat de eerste tomaten op de Mechelse veilingen zijn aangebracht.

Ikzelf kijk in de richting van vegetarische maaltijden om de ecologische voetafdruk van ons gezin nog verder omlaag te krijgen. Ik zou graag beginnen met 1 vegetarische maaltijd per week en dan zien we wel hoe het verder gaat.

Maar ik zit met een aantal praktische problemen, om te beginnen moeten we meestal tegen de tijd koken. We komen thuis na het werk en moeten snel beginnen het eten klaar te maken om op tijd te kunnen eten. Tussen het kokkerellen door moeten we nog de kinderen wat begeleiden in het huiswerk en zo..... We hebben dus geen tijd om complexe schotels te bereiden, het moet simpele kost zijn.

Tweede probleem: De meeste vegetarische kookboeken die ik al gezien heb staan vol met exotische gerechten en ingrediënten. Als ik mijn ecologische voetafdruk wil omlaag krijgen moet ik geen ingrediënten gebruiken die van de andere kant van de wereld komen.

Momenteel is het er dus nog steeds niet van gekomen om vegetarisch te koken thuis. Zijn er hier mensen die me tips kunnen geven om eenvoudige, snelle vegetarische gerechten klaar te maken?
Recepten?

Oh ja, ik ben een beetje tegen vleesvervangers, als ik voor vegetarisch kies, dan wil ik geen namaak-vlees maaltijd.

afbeelding van Anonieme gebruiker
07/01/2008 - 15:40
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

Ik vind het namaak-vlees, de burgers die je oa in Delhaize kunt kopen eigenlijk wel lekker. En op die manier is het makkelijk om vegetarisch te koken, je vervangt je stuk vlees gewoon door zo'n burger.
Als je daar niet van houdt is het natuurlijk wat complexer, al denk ik dat je met gewoon wat meer groenten te eten al tamelijk goed zit. Als je daarbij nog een soepje drinkt (bonen of erwten of zoiets) heb je alles binnen wat je nodig hebt lijkt me.

afbeelding van GeertBellens
07/01/2008 - 15:53

weet niet of het waar is, maar onlangs in een boek gelezen (Jeroen Trommelen, stop de broeikas) Het kost meer energie om vleesvervangers te produceren dan vlees...

Geert

afbeelding van hendrik de corte
07/01/2008 - 16:08

Geert

Echt waar, heb je het boek gelezen?
Daar zit ik nu al maanden op te wachten (zie desbetreffende vraagstaart).

Wat meer uitleg over de energie-inhoud (en andere milieu-impact) van vleesvervangers vind je op www.milieucentraal.nl
Daar blijken vleesvervangers vooral nuttig voor de andere impact zoals mestoverschotten.

Waar in deze discussies dikwijls aan voorbij wordt gegaan is dat onze vleesconsumptie de laatste tientallen jaren per hoofd serieus gestegen is.
Je kan ook minder vlees eten zonder vegetariër te worden. En dan hoef je je geen zorgen te maken over de vraag of je wel alles binnen krijgt wat je nodig hebt noch hoef je speciale recepten/ingrediënten te proberen.
Schep gewoon een halve portie vlees op je bord en verdubbel de groente.
O ja, kip heeft volgens Jeroen een lagere energie-inhoud dan vlees. Alleen stel ik me de vraag of dat na het klaarmaken nog zo is. Kip moet doorbakken zijn, biefstuk niet. Het is dus allemaal nogal complex.

groeten
rik

afbeelding van hendrik de corte
07/01/2008 - 16:09

Geert

Echt waar, heb je het boek gelezen?
Daar zit ik nu al maanden op te wachten (zie desbetreffende vraagstaart).

Wat meer uitleg over de energie-inhoud (en andere milieu-impact) van vleesvervangers vind je op www.milieucentraal.nl
Daar blijken vleesvervangers vooral nuttig voor de andere impact zoals mestoverschotten (behalve Valess dat gemaakt wordt uit zuivel).

Waar in deze discussies dikwijls aan voorbij wordt gegaan is dat onze vleesconsumptie de laatste tientallen jaren per hoofd serieus gestegen is.
Je kan ook minder vlees eten zonder vegetariër te worden. En dan hoef je je geen zorgen te maken over de vraag of je wel alles binnen krijgt wat je nodig hebt noch hoef je speciale recepten/ingrediënten te proberen.
Schep gewoon een halve portie vlees op je bord en verdubbel de groente.
O ja, kip heeft volgens Jeroen een lagere energie-inhoud dan vlees. Alleen stel ik me de vraag of dat na het klaarmaken nog zo is. Kip moet doorbakken zijn, biefstuk niet. Het is dus allemaal nogal complex.

groeten
rik

afbeelding van johang
07/01/2008 - 22:20

even terug naar het onderwerp : het TV proramma.
Ik vond het vooral ongemakkelijk dat eenvoudige maatregelen zoals, -ga eens dichter bij uw huis werken- of - werk eens wat dichter bij uw huis- niet aan bod kwamen. Zelfs de fiets is niet eens aangekaart, of het moest een plooifiets zijn in combinatie met de trein.
Een Velomobiel (comfortabele 3 wielige ligfiets met gestroomlijnd koetswerk) haalt ook gemiddeld 30km/h en is dus een beter oplossing voor de files dan GSM om te weten te komen hoelang u persoonlijk nog in de file zal staan, of te melden hoe veel u deze keer weer te laat zal komen.

halen we daar de 1,8ha mee, qua vervoer waarschijnlijk wel (verbruik=1brood/100km, tegen 36 voor een wagen die 6liter diesel verbruikt)maar verder bijlange nog niet. en dat blijft dus voor mij een open vraag. Welke maatregelen kunnen op de verschillende behandelde domeinen wel een reductie teweeg brengen van 70% iplv de gepresenteerde resultaten ?

afbeelding van wonko
08/01/2008 - 07:53

Johan,
Ik kan je alleen maar bijtreden in je pleidooi voor de opwaardering van de fiets als vervoermiddel. Ik gebruik zelf zoveel mogelijk de fiets voor mijn verplaatsingen. Voor de woon-werk verplaatsing gebruiken mijn vrouw en ikzelf de (plooi)fiets en de trein. Ongeveer 2,5 jaar geleden heb ik mijn wagen weggedaan, ik gebruikte hem toch niet veel, hij koste meer aan taksen en verzekering dan aan verbruik. In ruil kreeg ik voor 3 jaar een gratis abonnement van De Lijn (is bijna gedaan dus).

Maar toch is het pleidooi om vlees een minder belangrijke plaats te geven in ons dieet belangrijk voor het milieu, en voor het energieverbruik. Hier gaat het natuurlijk over ons indirect energieverbruik, moeilijk meetbaar, ontastbaar maar toch belangrijk.

Kijk eens op:
http://www.donderdagveggiedag.be/wat_en_waarom/milieu
een klein stukje eruit:
"De consumptie van vlees is wereldwijd verantwoordelijk voor ongeveer een vijfde van de totale broeikasuitstoot. Dat betekent dat vlees in deze zaak een nog grotere schuldige is dan de transportsector. Dit blijkt ondermeer uit een recente analyse door de FAO (de voedsel- en landbouworganisatie van de Verenigde Naties)"

Voor mij is dat voldoende reden om een inspanning te doen om een vleesloze dag te proberen inschakelen in ons voedingspatroon. Ik ben zelf nog niet helemaal over de drempel geraakt, maar ik zoek mijn weg.

afbeelding van Anonieme gebruiker
08/01/2008 - 08:43
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

"drie uur met de wagen rijden en ondertussen thuis het licht laten branden, draagt minder bij tot de opwarming van de aarde dan het eten van 1 kg rundvlees."

Dus als alle Belgen vanavond in hun auto springen om aan de zee een friet te gaan eten, dan zijn we goed bezig.

"een vegetariër in een 4x4 is milieuvriendelijker dan een vleeseter op een fiets."

De onzin begint werkelijk ongelooflijke proporties aan te nemen.

vr gr
Pluto

afbeelding van wout-4
08/01/2008 - 09:18

Ik keer ook even terug naar het programma. De makers ervan zijn gedurende een uur of vier ons huis komen filmen, om te laten zien hoe je van een oude niet-geïsoleerde woning een modene laag-energiewoning kan maken. Interview met Hans en met de bewoners (wij dus). Bedoeling was om dit tegenover het huis van Saartje Vandendriessche te zetten.

Nu blijkt dat "ons" item helemaal niet in het progamma is gekomen. Voor mijn ego is dat geen probleem, ik hoef absoluut niet mijn lelijke kop op TV te komen. Maar ik vind het wel jammer dat een aantal in wezen eenvoudige maatregelen om veel energie te besparen, niet aan bod zijn gekomen. Het is natuurlijk telegenieker om Thomas De Soete twee lappen vlees te laten eten.

Tenslotte vind ik het beangstigend dat iedereen stilaan weet dat we heel verkeerd bezig zijn met een aantal zaken, maar dat iedereen gewoon voortdoet alsof er geen vuiltje aan de lucht is (een relatief kleine groep idealisten niet te na gesproken).

Pagina's

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.