HR++ glas en condensvorming buitenkant | Ecobouwers.be

U bent hier

HR++ glas en condensvorming buitenkant

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van marzee
26/09/2006 - 22:49

Heeft iemand ervaring met HR++ glas waarbij condensvorming aan de buitenkant optreedt?
Hoe vaak gebeurt dat en hoe lang duurt het gemiddeld voordat deze optrekt? Kortom hoe storend is dit fenomeen?

28 Reacties

Reacties

ik ben altijd blij als dat bij ons gebeurd!
wij hebben Uwaarde 0.6 laten plaatsen, en als het buiten heel mistig is... dan zijn ook onze ramen mistig.
onder de dakoversteek hebben we daar geen last van.

als de zon erop zit is het snel weg, als het waait is het ook snel weg, maar als het buiten mistig is blijft dat soms enkele uren hangen. nu ja, als het buiten mistig is stoort dat niet hé.

ik vind het dus niet storend, in tegendeel, het is voor mij het levende bewijs dat mijn ramen goed isoleren :) in de winter heeft er zelfs langs de buitenzijde ijs op ons glas gestaan (zoals je vroeger binnen kon hebben op enkel glas), dat is echt de max, ik vond dat genieten van de winter :)

afbeelding van walter-12
27/09/2006 - 00:00

Wel het komt wel voor die condens; nu vanavond zit ik er zelfs op te kijken hier. Het gebeurt meestal op mistige ochtenden, en ook 's avonds. Het hangt er wat vanaf tegen wanneer het verdwijnt; vergelijk het met condens op je auto die buiten staat. Bij de eerste zon is het meestal verdwenen.
En ook met onze 1.1 glas, hebben we heel wat ijs/sneeuw op de vensters gehad. Echt gek als dat een paar dagen op het glas ziet zitten. Ook bij verwarmde plaatsen.

Walter

afbeelding van dré-1
27/09/2006 - 01:07

Een houtenramenfabrikant aan de tand gevoeld raad me 0.6 en 0.8 glas af om die redenen. Een klant ligt in proces met hem omdat zijn ramen te lang condenserend blijven! En gaat hij verder de grote glasfabrikanten o.a. S... , G...., ... fabriceren dit niet.
Opgelet, dit is niet mijn visie. Ik heb glas 1.1 laten plaatsen in 2002 met verschillende dikten en op glv extra 4.4 inbraakwerend. Glas met 2 dezelfde dikten vervormde het buitengeluid van verkeer e.d. tot een soms hinderlijke metaalklank bij mijn vorige woning, bedoelde ramen waren uitgerust met 4.15.4 en 1.3 Superpolyglas.

afbeelding van ah
27/09/2006 - 19:02

Met ons 1.1 glas hebben we afgelopen winter 0 condensproblemen mee gehad in de verwarmde ruimtes, in de kelder soms iets ocndens op de buitenzijde maar niet storend

Mvg Arnold

afbeelding van bert-6
27/09/2006 - 19:51

Ik ben op dit moment ook in een stadium waar ik offertes van ramen vraag.
Heel wat raamproducenten stoppen bij glas 1.1 en bieden niet beter aan. Bij mijn laatste kontakt kreeg ik inderdaad te horen dat glasfabrikanten glas beter dan 1.1 af raden omwille van dat condensprobleem. Ik ben blij te lezen dat het echt niet zo dramatisch is.
Zijn er nog meer mensen met goede of slechte ervaringen op dit gebied?
bert

afbeelding van bentheuwis
28/09/2006 - 15:44
ben

beste,

ik heb in ons nieuwe huis 0.6 driedubbele beglazing van een van de grote merken met warm edge afstandhouders in een alu-profiel (RS 65 HI van Schuco).

Tot nog toe geen problemen met condens, enkel aan de buitenzijde en netjes tot op ongeveer 3 cm van het alu profiel.

Condens aan de binnenzijde op het raamprofiel (omwille van het grote verschil in U-waarde tussen glas en profiel) ook nog niet voorgehad, maar we hebben nog geen echte winter gehad. In de bouwfase tijdens het chappen, wanneer de RV relatief hoog is, hebben we geen problemen gehad dus ik verwacht dat deze winter ook niet.

mvg
ben

afbeelding van gery-1
28/09/2006 - 16:53

Ben, als de condens aan de buitenkant van jouw ramen tot op ongeveer 3 cm blijft, is er toch iets mis met de warm edge afstandshouders of met de profielen. Die rand van 3 cm duidt er immers op dat de randen van het glas warmer zijn dan de rest van het glas.

ben,

je antwoord klopt niet helemaal!

1.
er is ook warmtetransport door het aluprofiel, zodat de buitenste rand van het buitenste glas via de aluminium nog wat warmte krijgt (want de alu isoleert slechter dan je glas, en dat heeft effect op je glasrand), dat is een soort van 3D-koudebrug rond de warmedge rond

2.
de rand van 3cm duid erop dat het profiel van de aluminium niet in hetzelfde vlak als het glas zit.
onder een oversteek heb je normaal zelden condens omdat de temperatuursveranderingen van de lucht daar trager gebeuren. en de randen van het raam is net hetzelfde: daar circuleert de lucht (en haar warmte) anders omdat er een rechte hoek is tussen glas en aluminium. dat is dus een 2de deel van de verklaring.

tis niet allemaal even simpel als het eruitziet...

groeten,
christophe

sorry, ik bedoelde dat gery zijn antwoord niet helemaal klopte...

afbeelding van luc v-3
30/09/2006 - 00:05

Echt niet te geloven wat sommige professionelen als "raad" durven geven.
Om terug te komen tot de oorspronkelijke vraag. Die condensatie is een louter natuurlijk fenomeen: door de botsing van de buitenlucht tegen het koude glas gaat die lucht afkoelen en de erin aanwezige waterdamp condenseren en neerslaan op het glas.
Dus hoe vochtiger de lucht (nabijheid van bos of weiden, waterplassen, ...), en hoe beter het glas isoleert, hoe sterker het fenomeen.
In de stad, waar het enkele graden warmer is, en bij ramen die 's morgens de zon krijgen, zal dit nauwelijks of veel minder voorkomen.
Een eenduidig antwoord is dus niet te geven, de k waarde van het glas is geen alleenbepalende factor.

Die klant die klaagt over condensatie aan de buitenkant zal er wel aan zijn voor de moeite, want in feite klaagt hij er dus over dat zijn ramen zo goed isoleren.

En of die condensatie nu een reden is om minder goed isolerend glas te nemen ???

afbeelding van etienne.
30/09/2006 - 07:42

Liever condensatie aan de buitenkant dan aan de binnenkant!

luc,

een goede verklaring van wat het fenomeen juist is ontbrak hier inderdaad, je hebt gelijk.

deze morgend was/is het hier een prachtig condensfeest! (niet cynisch bedoeld):
- achtergevelraam van de buro nog 1/4 gecondenseerd: op de andere 3/4° schijnt de zon al, dus het is al verdampt
- alle andere ramen van de achtergevel: condens van onder tot op 4cm van de bovenrand (omdat de "slag" van de muur dat bovenste puntje van het raam "anders" bereikbaar maakt voor de lucht)
- de zijgevel heeft een grote oversteek, en daar hebben we geen condens (kunnen we dus mooi buiten kijken, maar kzit nu toch al in mn buro)
- voorgevelramen ook gecondenseerd van (bijna) onderaan tot op een 10cm van de bovenrand (de bovenkant in voorgevel en achtergevel is anders! in de voorgevel blijft de condens ook verder van de zijkanten.... nochtans identieke ramen met identiek glas, wel andere orientatie)
- en in onze NW-gevel hebben we 2 ramen van 40cm breed (op 2m50 hoog), en daar staat geen condens op: komt dat omdat die achter een insprong van 40cm zitten én naast een "tochtgat" (gang tusen 2 gebouwen)?

groeten,
christophe

PS: ondertussen heeft de zon bijna alle achtergevelramen te pakken, en is de condens aan het verdwijnen als sneeuw voor de zon, en dat in die 5 minuten dat ik aan het typen ben.

afbeelding van flesjespa-1
05/10/2006 - 13:15

ik kan min. 1 vb. geven waarbij die condensatie langs buiten ENORM stoort: de vitrine van de bakker! als je 's ochtends voorbijloopt, en je ziet de lekkere koeken en taarten niet, ben je mss minder geneigd ze te kopen, dus inkomstenverlies voor de bakker ;-)

gaat eigenlijk op voor alle winkels, die mensen proberen te verleiden met hun uitstalramm, euh..wacht effe, ALLE winkels dus

dus dat proces dat aangespannen werd,is mss nog zo gek niet (zonder de juiste details te kennen hé)

afbeelding van dalena
10/10/2006 - 23:40

Nou ik moet wel zeggen dat ik mij wel degelijk stoor aan de condens op mijn schuifpui. Voor de duidelijkheid, de condens bevindt zich aan de buitenkant.

1 van de reden waarom wij een schuifpui hebben aangeschaft is met name het mooie uitzicht die je ervoor terug krijgt.
Maar ja als je s'avond binnen zit en niet eens normaal naar buiten kan kijken omdat je ruiten beslagen zijn... tja dan vind ik dit behoorlijk hindelijk. Men heeft ook verteld dan dit met name in de ochtend uren plaats vind en dat dit zo weer verdwijnd. Maar het zit er bij mij nu al enige uren op.

afbeelding van walter-12
10/10/2006 - 23:52

Dalena,

heb jij vandaag condens op je vensters? Waar woon je dan ergens? Hier is niks te zien vanavond. Als het hier 's avonds gebeurd dan moet het toch al vrij mistig zijn buiten.
Het je 's avonds zo een mooi buiten zicht?

Walter

afbeelding van Roel P.
11/10/2006 - 08:39

Walter, mijne buurman heeft 's avonds ook een mooie buitenzicht. Hij heeft dan ook een verstraler waar menig voetbalploegske jaloers op zou zijn.

;-)

ik zag gisteravond ook al condens verschijnen op onze ruiten, maar alst donker is kan je buiten toch niets zien hé. bij ons geen elektriciteitsverbruikende buitenverlichting, ik heb binnen ook mooie zichten :) ;)

tis nu 10u18 en sommige ruiten hebben nog altijd een beetje condens.

de ruiten onder het overdekt terras (dat is 50% van ons glas) hadden geen condens, dus ons zicht is niet verstoord.

groeten,
christophe

afbeelding van walter-12
11/10/2006 - 13:21

mmm, ik moet mijn woorden van gisterenavond toch terugnemen. Ik ben gisteren laat toch nog even buiten geweest en toe zoch ik toch wel geen condensatie zeker...
Maar omdat het pikkedonker was/is is het dus niet te zien.
De dag dat ik gordijnen heb, zal ik het helemaal niet meer zien.

Walter

afbeelding van bert-6
11/10/2006 - 23:02

Vandaag op BIS nogmaals van een leverancier van ramen de bevestiging gekregen dat hun glasleverancier glas beter dan K 1,1 afraadt.
De enige reden die zij opgeven is condens. Ze waren heel slecht geinformeerd ivm andere soorten glas met betere isolatieeigenschappen.
Ook het gebruik van kunststof afstandshouders tussen de glasplaten raden zij af:
- niet voor alle afmetingen van ramen beschikbaar
- minder goede hechting waardoor glasplaten loskomen.
( luchtdichtheid van een woning was voor hen ook een onbekende term !! )

bert

als je aan een boer met melkkoeien vraagt hoe of hij goed vetgemeste varkens kan leveren zal je hetzelfde antwoord krijgen vrees ik.

de schrijnwerkers en glasplaatsers die zich ondertussen wel goed hebben geinformeerd weten al wat 3voudig glas met betere isolatiewaarden betekend (en weten vooral dat hoe beter je isoleert hoe minder je stookt!) glas met Uwaarde 0.6 is op jaarbasis WINSTgevend! door zo een glas komt meer zonnewarmte binnen dan dat erdoor verloren kan gaan op jaarbasis, zelfs op het noorden!

het "nadeel" van condens heb je in lichte mate ook met 1.1 glas en ik neem dat er graag bij. met een goede oversteek heb je daar trouwens veel veel minder last van! (net als een auto onder een carport: is ook veel minder aangedampt smorgens!).

de BISbeurs was eigenlijk niet veel soeps. aan de inkom wat uitleg over duurzaam bouwen, maar op de beurs zelf veel dure standjes met dure keukens, dure badkamers en megaveel SODs die nog nooit het woord ECHT GOED isoleren hebben gehoord.

groeten,
christophe

afbeelding van flesjespa-1
12/10/2006 - 14:20

allez, om eens wat samen te vatten: condens langs buiten is een niet denkbeeldig fenomeen, vanaf +- 1.1 glas.
Het is een bewijs dat het glas goed isoleert, en eventuele "last" die die condensatie met zich meebrengt, hangt af van persoonlijke interpretatie.

een oversteek, indien mogelijk, beperkt de kans erop, net zoals rollen, als je ze 's morgens maar niet te vroeg open doet

beslissen om NIET te gaan voor superisolerendglas, in bep., omstandigheden (vitrines) kan aan rationele beslissing zijn, maar voor de meeste particulieren, is de meerprijs tov 1.3 glas de moeite niet om het te laten.

Kiezen voor 0.6 of 3-voudig glas, heef vaak wat meer consequenties aangaande de totaalopbouw en moet geval per geval onderzocht worden.

afbeelding van Anonieme gebruiker
12/10/2006 - 17:00
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

Het probleem van de condens is best op te lossen met een paar ruitenwissers :-)

vr gr

Pluto

afbeelding van dré-1
12/10/2006 - 17:52

Voor je wagenruiten of brilglazen zijn er antidampdoekjes.

afbeelding van Anonieme gebruiker
12/10/2006 - 20:03
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

De fabrikanten kunnen ook een soort van elektrische achterruitontdooïng in de buitenste glasplaat inbouwen, dat komt nog read my lips !
:-)

vr gr

Pluto

afbeelding van jeroen.beeckx@telenet.be
12/10/2006 - 22:05

Flejespa,

Bij 3-voudig glas zal je nog makkelijker condens krijgen, is dus geen oplossing voor het fenomeen.

De condensatie komt slechts bepaalde perioden van het jaar voor, meer bepaald wanneer er nog veel vocht in de lucht zit mét koude nachten. Dezer dagen dus.

Wij ervaren het niet als een probleem. Onze kinderen vinden het prachtig...

JB

afbeelding van walter-13
12/10/2006 - 22:25

En het wordt pas echt mooi als je 's nachts condensatie hebt, en dan begint het 's morgens te vriezen en dan staat er plots ijs op je vensters. Ook een zeer mooi fenomeen...

Walter

afbeelding van noordhuizen
15/10/2006 - 01:47

Wij hebben sinds kort de ramen vervangen met hr++ glas.
Door de aannemer is niet vermeld dat er condensvorming optreed bij vochtig weer en bij temperatuur schommelingen.
Wij kunnen tot de middag dan niet door de ramen kijken.
Als ik het van te voren geweten had , had ik dit glas niet genomen.
Ook het houtwerk wordt voortdurend nat en het vuil blijft kleven op het raam.

Op de ramen van de schuifpui met dubbelglas (die er al waren) komt nooit condens,
En dat is een leuker gezicht bij het opstaan. Je kan dan gewoon naar buiten kijken.
Kortom neem nooit hr++ glas.

afbeelding van guy-14
15/10/2006 - 11:52
Guy

Wij hebben k 1.3 glas en sinds enkele weken veel condens aan de buitenkant, vnl op het Westen. In de winter komt het niet zo vaak voor.

Ook op het (ene) raam dat we op het Oosten hebben staat 's morgens condens, mooi om zien is de schuine schaduwlijn van de zon op het glas: waar de zon schijnt is de condens weg, waar schaduw is, is er nog condens.

Pas tegen de middag (nog voor de zon erop komt) trekt de condens op de ramen op het westen weg.

Ik zie het helemaal niet als last, enkel als bewijs van goed isolerende ruiten, ondanks het feit dat een mooi vergezicht wat wordt verstoord.

Groet,

Guy

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.