houtstoof condensatie "pot" | Ecobouwers.be

U bent hier

houtstoof condensatie "pot"

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van bie vanderbeck
06/11/2007 - 15:36

Bij onze woning, zijnde een nieuwbouw rijwoning, lieten wij een houtstoof plaatsen. Het betreft een gewone houtstoof met een buis tot door de nok van het dak (via een schouw uiteraard).
De plaatser van de houtstoof, raadde ons aan om in de "pot" (waar de schouw inuitkomt) een constructie te plaatsen zodat er geen condensatie in de muren zou kunnen terechtkomeen de condesatie terug in de buis terechtkomt. Bij het gebruik van onze houtstoof drupt het echter constant uit de buis (via de scharnieren van de buis). De plaatser van de houtstoof stelt dat dit normaal is omdat het hier een nieuwbouw betreft. Hierdoor zit er nog enorm veel vocht in de muren, waardoor er abnormaal veel condesatie ontstaat.
Heeft er iemand van jullie hier ervaring mee en/of nuttige tips/suggesties? Persoonlijk vind ik dit toch een bizar verhaal.
Alvast bedankt!

bie vanderbeck

2 Reacties

Reacties

afbeelding van patrick g
06/11/2007 - 15:50

Bie,
De rookgassen van je houtstoof bevatten nog veel waterdamp, die door de lengte van je schouw gaan condenseren in je buis. Het condensaat loopt naar beneden en kan via je scharnieren uit de buis.
Je hebt als het ware een condensatiestoof, in plaats van een gaskachel. De warmte van je schouw wordt afgestaan aan de woning die hierdoor wordt opgewarmd.
Optimaal rendement van je stoof.

Het isoleren van je schouw kan er voor zorgen dat er minder of bijna geen condensatie is, maar dan kan je ook niet meer van de warmte genieten.

afbeelding van bie vanderbeck
12/11/2007 - 14:11

bedankt voor je interessante uitleg

bie

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.