houtskeletbouw | Ecobouwers.be

U bent hier

houtskeletbouw

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van annique
22/09/2003 - 11:31

Wij zouden volgend jaar willen bouwen. Onze keuze is wel nog niet echt gemaakt wat betreft houtskeletbouw of traditionele bouw. We zijn ondertussen al naar enkele woningen in houtskeletbouw gaan bekijken. Langs de buitenkant is er weinig verschil dan met traditioneel bouwen maar langs de binnenkant hebben we altijd maar een raar gevoel, vooral als je op de muren klopt. Wat ons momenteel bezig houdt is dat zo een huis vrij snel klaar is wat natuurlijk veel doet aan kosten van overbruggingskredieten ed. Maar langs de andere kant gaat het toch over een grote investering en zal dan een traditionele woning niet beter zijn? Wat met de vloer van de tussenverdiepingen? Chape of OSBplaten? Wat met het geluid als je beneden zit en er iemand op de eerste verdieping loopt? Is dit geluid niet harder dan traditioneel. Ook het hout overal kraakt dit niet?
Zijn er misschien firma's die aanbevolen kunnen worden.
Is het dan ook beter om sleutel op de deur te nemen of verschillende zaken toch zelf te doen?

Dank voor jullie reacties.

61 Reacties

Reacties

afbeelding van gea van der vegt
29/09/2005 - 09:33

hallo annique,
mijn man werkt bij een bedrijf in de houtskeletbouw. we hebben zelf een tradditionele woning,maar mijn man is echt een voorstander van een houtskeletwoning. en natuurlijk zit er verschil in bij welk bedrijf je de woning laat zetten . kies een goed bedrijf. de voordelen van een houskeletbouw.ik spreek uit ervaring, want we hebben inmiddels een bovenverdie.ping van houtskelet. met drie slaapkamers en een grote hal en zolder. en dit bevalt perfect
houtskelet is energiezuinig.(het scheelt heel veel in stookkosten.) snellere bouwtijd dus minder bouwplaatskosten.
goed geisoleerd dus weinig geluidsoverlast.
als je ooit een wand wilt verplaatsen of de indeling van je huis wilt veranderen is dit sneller mogelijk,want je zit niet met vervelende muren die je omver moet hakken.
er zijn veel mensen die denken dat een houtskeletbouw woning niet sterk is. ze denken dat je niets aan de gipsplaten kunt hangen ,maar met goed materiaal dus goede pluggen enz. kun je er eigenlijk van alles aan ophangen. wij hebben dat zelf ook. kortom als ik een huis moest zetten zou ik zeer zeker houtskelet bouwen.
ik zal nog even het bedrijf doorgeven waar mijn man werkt ,dat is.Fort Avabouw BV

Nyverheidswg 8, 7442CH NYVERDAL
0548 636636

met vriendelijke groet gea van der vegt

afbeelding van gea van der vegt
29/09/2005 - 09:36

p.s ik heb net een berichtje geplaatst en nog even het volgende ze zitten ook in tilburg.
en ze werken het hel land door. groeten gea van der vegt

afbeelding van tony-6
16/11/2005 - 17:11

Ik overweeg een woning te kopen die een dertigtal jaren gelden in houtskeletbouw werd opgetrokken. Persoonlijk ken ik niemand die een dergelijke woning heeft gebouwd. Ik ken ook niet de technische kant van een dergelijke woning.

Kan iemand tips geven waarop moet gelet worden om de kwaliteit van de houtskelet te beoordelen?

De woning heeft een breedte van ongeveer 7 meter (lengte 12m) maar ik zie binnen niets dat op steunmuren lijkt. Wil dat zeggen dat de onderzijde van het dakgebinte (en dus de balken waarop de vloeren van de slaapkamers liggen) uit balken bestaat van 7 meter lang? Mag ik alle dunne muurtjes die op het gelijkvloers zijn opgetrokken tussen de kamers onder die balken uithalen?

Er is aan het huis later een aanbouw opgetrokken uit stenen muren. We zouden die willen weghalen om het oorspronkelijke huis terug tot zijn recht te laten komen en vervangen door een raam. zijn er zaken waar we speciaal moeten op letten (damschermen,etc?). Ik vermoed dat ik dat niet zomaar aan een doorsnee aannemer kan vragen om dat (degelijk) te doen?

Hartelijk dank voor de info!

Tony

afbeelding van mon jansegers
16/11/2005 - 18:02

Tony,
Informeer eerst naar de plannen. Hopelijk te vinden bij de bouwheer en of de bouwfirma. Normaal wordt een houtskeletwoning tot het laatste kepertje getekend.
Groetjes.
Mon

afbeelding van tony-6
17/11/2005 - 14:05

Dag Mon,

alvast bedankt voor de tip. De verkoper beweert dat hij de plannen niet heeft (het is inderdaad al bijna 30 jaar geleden en hij is niet de eerste eigenaar). Ik ga nu nog proberen de architect te vinden.

Op het eerste zicht vertoont het huis geen plekken van vocht of zo, maar natuurlijk zie je niets van de houtskelet zelf achter de gyproc en isolatie panelen.

Bovendien zijn in het dakskelet relatief recent extra kamers geplaatst (met Gyproc afgewerkt). Om een trap naar boven te laten gaan is dus ook minstens 1 balk weggenomen (onderzijde van een "driehoek" in het dak) kan dit gevolgen hebben op de stevigheid van het huis?

Groetjes en alvast bedankt,
Tony

afbeelding van jeroen-2
26/11/2005 - 10:53

Hallo,

Wij zijn geintresseerd in HSB voor de renovatie van onze achterbouw.
Wij zouden graag deze gevel bezetten met crepi. Moet men dan speciale voorzorgen nemen?
Voorzorgen in badkamer?

Groetjes Jeroen

afbeelding van barta
17/12/2005 - 22:23

Hallo,

Wij hebben plannen voor een K30 LEW traditioneel gebouwd.
Maar vorig weekend hadden we de kans om een dampopen houtskeletwoning K25 te 'ervaren', een zeer fijne ervaring overigens, en ik moet zeggen dat ge echt voelde dat er een aangenaam binnenklimaat heerst, e.d.

Nu zijn we serieus aan het overwegen om toch ook voor een HSB te kiezen (met technische opbouw zoals al vaak beschreven op het forum):

Nu toch nog enkele vraagjes:
Over het geluid en het warmtevasthoudend vermogen van een HSB is in deze vraagstaart en ook elders op het forum al veel geschreven, maar toch vraag ik me nog het volgende af:
1) In de toekomst zullen stormen en zeer hoge windsnelheden steeds meer voorkomen. Op het forum is al herhaaldelijk gesteld dat een HSB-constructie niet kraakt indien gebouwd volgen de regels der kunst, maar wat bij steeds vaker extreme windsnelheden?
2) Hittegolven waren tot nu vrij uitzonderlijk, maar worden binnen enkele (tientallen) jaren een frequent verschijnsel, zelfs meerdere op één jaar. De temperaturen van die hittegolven zullen, voor zover ik me geinformeerd heb, nog flink wat hoger liggen dan in de zomer van 2003. Wordt het mindere warmtevasthoudend vermogen van een HSB dan, relatief gezien, niet steeds een groter wordend nadeel? Een doordacht ontwerp en een zonwering zijn uiteraard een noodzaak, maar wat met piektemperaturen van 40° of meer? De AWW heeft een relatief koelend vermogen, maar een AWW zal in de zandgrond waar ik woon, op dat ogenlik dagen- of wekenlang in "poeder"droge grond liggen.
3) De constructie zelf is volledig brandveilig, daar ben ik nu van overtuigd, maar wij zullen hoedanook grotendeels houten parketvloer leggen. Gaan we dan niet - er zijn meerdere onbehandelde losstaande houten kasten en meubels in huis - wel heel erg veel hout hebben om nog even brandveilig te zijn?

Bedankt voor de reacties, 'forummers'.

Mvg,

Bart

afbeelding van jeroen.beeckx@telenet.be
18/12/2005 - 11:08

Dag Bart,

Ik ga proberen een antwoord te formuleren op vraag 2...

Willy Lievens (Zonnearc) heeft hiervoor ooit een rekenmodel beschreven... nl het verhaal van Tau.

De formule : T(Tau) = R(isolatie) * C (warmtecapaciteit).

Tau staat daarbij voor de tijd dat een huis de buitentemperatuur aanneemt; simpelweg : je zet de verwarming uit, hoe lang duurt het alvorens je huis de buiten Tp heeft.

Dus hoe groter de transmissieverliezen/winsten (kleinere R-waarde) langs wanden en daken, hoe groter de C warmtecapaciteit (of inertie) van het gebouw moet zijn voor een zelfde Tau.

Maw, wanneer je flink isoleert EN hier en daar wat stenen vloer of muur EN de zon buiten blijft (zonwering) ZAL je veel minder snel oververhitting hebben dan een traditioneel gebouwd woning.

Een koude HSB zal ook met veel minder energie op Tp worden gebracht. (minder massa)

mvg

Jeroen

afbeelding van peter-102
18/12/2005 - 12:47

beste

Ik heb over ongeveer 10 jaar ook gebouwd met en houtskeletbouw.
Ik ben er zeer tevreven over goed geisoleerd vlug gezet.
Ik heb er veel zelf in gedaan heb nameijk alleen een ruwbouw gezet.Is handig om water en electriciteit in te leggen.En de vloer is in hout boven 2 lagen op elkaar met een soort dunne geluidisolatie er tussen en zeer belangrijk vind ik alles is gevezen ni met nagels .En ja je hoord de kinderen boven lopen maar als dat het enige nadeel is neem ik dat er graag bij.En het gelijd van de muren? Lopen jullie heel de dagen tegen de muren te kloppen??? En om iets op te hangen aan de muren valt zeer goe mee met het juiste materiaal hang je gewoon kasten op in de natuurgips platen.
Ik vind wel dat je goed moet kijken voor de afwerking in de lucht spouw.Sommige doen niets aan het hout soms doen ze er plastiek tegen en somige smeren het in met een soort taar.
Toen ik bouwde staken ze geen isolatie in de spouw omdat volgens hun er voldoende isolatie in de skelet muren zat;
Ik heb dit wel laten doen zoals bij een klassieke bouw.
nu 10 jaar later zie ik dat de bouw firma's dit wel doen.
dus was mijn idee toen toch ni zo slecht.
Ik ben zeer te vreden en als ik nog opnieuw zou bouwen deed ik het op de zelfde manier en mss wel met de zelfde firma.
moest je nog iets willen vragen mail me dan maar.
mvg
peter

afbeelding van sofie d.
31/12/2005 - 11:32

Hallo,

Wij kunnen via-via aan zeer gunstige voorwaarden rotswol op de kop tikken, en zouden dus rotswol willen kiezen in een houtskeletbouw.

Hierboven schrijft iemand: « Wat betreft insecten: als je ze enkel met cellulose kunt weren, zou dat als een beperking en dus nadeel kunnen worden beschouwd. »

Verder wordt verwezen naar de dampopen opbouw van de betreffende Duitse DIN-norm, en wordt er gezegd van houtskelet te vullen met « isolatie« (best 190 mm). Als isolatie wordt papiervlokken wel aangeraden, maar nergens wordt gezegd dat volgens deze norm papiervlokken de énige isolatie is waarbij men voldoende dampopen werkt om het onbehandeld te laten.

Ik vind echter nergens of men volgens deze DIN-norm ook met rotswol en géén papiervlokken het hout onbehandeld kan laten (rotswol heeft niet dezelfde vochtbufferende en dampopen eigenschappen als papiervlokken/cellulose) .

Rest van opbouw zou hetzelfde zijn (houtvezelplaat, leidingenspouw, e.d.).

Graag uw reactie.

Bedankt,

Sofie D. (nóg een andere Sofie)

afbeelding van Bart humbeeck - @Home
31/12/2005 - 12:58

sofie D ,

rotswol kan wèl , als je verder alle voorwaarden van de DIN-norm vervult .
het probleem is eerder dat je HSB aan de buitenzijde open zal staan in afwachting van het aanbrengen van de rotswol en in afwachting van het daaropvolgend aanbrengen van de buitenste dampopen isolatieplaat (of folie, maar dat laatste liever niet).
indien je alles zelf zou willen doen, zou dit onaanvaardbaar lang kunnen duren voor je onbehandeld hout (weersonmstandigheden).
met cellulose is het anders : daar wordt onmiddellijk na de skeletconstructie de buitenste isolatieplaat aangebracht ; de isolatie wordt daarna ingspoten via ingeboorde gaten in de binnenste uitstijvingsplaat (meestal OSB of Pavaplan).
zo is je constructie veel sneller beschermd tegen de weersinvloeden .
daarbij komt nog dat 190 mm geen handelsmaat is in rotswol, vermoed ik ,zodat je zult moeten werken in verschillende, geschrankte lagen . je moet de ruimte volledig vullen, dus geen cm vrij laten. dit betekent nog eens extra werkuren , en dus ook weer een nog latere afscherming van de constructie .
tijdens het isoleren met rotswol staat bovendien de rotswol bloot, en zou kunnen natregenen , wat de problemen nog verscherpt .

en ja : persoonlijk vind ik de schimmel-, brand-, en insectenwerende toeslagstoffen in cellulose echt wel geruststellender als je met onbehandeld hout werkt .

met vriendelijke groeten,
bart humbeeck

afbeelding van hans-26
31/12/2005 - 17:11

Sofie D

Heb zonet een tuinhuis in hsb gezet met als isolator rockwool. De reden was dat de man van de isolatie de eerste 3 maand geen tijd had om te komen isoleren en dat ik de rockwool aan een goede prijs heb kunnen kopen.

Maar om de rockwool te plaatsen heb je veel tijd nodig. Snijden op maat, liefst dat het een beetje klemt, maar ook niet teveel hier nog een beetje, daar nog. Met papiervlokken heb je dit allemaal niet. Machine instellen en juiste dichtheid wordt ingeblazen.

Nog een voordeel van vlokken tov rockwool is dat het in de zomer niet zo warm zal worden.

En voor de prijs hoef je zeker niet te twijfelen. Moest ik het overdoen, zou ik 3 maand wachten.

Hans V.

afbeelding van sofie d.
03/01/2006 - 20:40

Bart Humbeeck,

Bedankt voor uw zeer heldere en to-the-point antwoord!
Precies de info die ik zocht!

Groetjes,

Sofie D.

afbeelding van depae jos
28/01/2006 - 12:26

Wij gaan bouwen en hebben gekozen voor houtskeletbouw.
Er werd ons aangeraden om te verwarmen met toestellen op elektriciteit. (accumulatietoestellen)
Volgens een bouwfirma zou de jaarlijkse kost niet meer zijn dan 1200 Euro. Hier is dan ook het persoonlijk verbruik van elektriciteit in berekend, TV......
Als dat daadwerkelijk de prijs is,is het volgens ons zeer voordelig om met electriciteit te verwarmen.
Graag een reactie.

Bedankt,
Depae Jos
annique schreef:
> Wij zouden volgend jaar willen bouwen. Onze keuze is wel nog niet echt gemaakt wat betreft houtskeletbouw of traditionele bouw. We zijn ondertussen al naar enkele woningen in houtskeletbouw gaan bekijken. Langs de buitenkant is er weinig verschil dan met traditioneel bouwen maar langs de binnenkant hebben we altijd maar een raar gevoel, vooral als je op de muren klopt. Wat ons momenteel bezig houdt is dat zo een huis vrij snel klaar is wat natuurlijk veel doet aan kosten van overbruggingskredieten ed. Maar langs de andere kant gaat het toch over een grote investering en zal dan een traditionele woning niet beter zijn? Wat met de vloer van de tussenverdiepingen? Chape of OSBplaten? Wat met het geluid als je beneden zit en er iemand op de eerste verdieping loopt? Is dit geluid niet harder dan traditioneel. Ook het hout overal kraakt dit niet?
> Zijn er misschien firma's die aanbevolen kunnen worden.
> Is het dan ook beter om sleutel op de deur te nemen of verschillende zaken toch zelf te doen?
>
> Dank voor jullie reacties.

afbeelding van paul-24
14/02/2006 - 17:56

ik heb een bouwgrond die de indruk geeft van niet echt goed waterdoorlatend te zijn. opstapeling van plassen, bedoel ik. en dit terwijl er toch geen echt waterprobleem is. allen vrees ik dat bij hevige stortregens m'n tuin en de directe omgeving van de woonst gaat (tijdelijk)onder staan. grond aanhogen mag ik in principe niet.
'k wat schrik om dan met houtskelet te bouwen.
hebben jullie tips voor mij ? is houtskelet echt wel goed beveiligd tegen zo'n situaties ?

afbeelding van paul-24
14/02/2006 - 17:57

ik heb een bouwgrond die de indruk geeft van niet echt goed waterdoorlatend te zijn. opstapeling van plassen, bedoel ik. en dit terwijl er toch geen echt waterprobleem is. allen vrees ik dat bij hevige stortregens m'n tuin en de directe omgeving van de woonst gaat (tijdelijk)onder staan. grond aanhogen mag ik in principe niet.
'k wat schrik om dan met houtskelet te bouwen.
hebben jullie tips voor mij ? is houtskelet echt wel goed beveiligd tegen zo'n situaties ?

afbeelding van hans-26
14/02/2006 - 20:13

Paul,

Betonnen kelder gieten en opvullen langs buiten met steenpuin of kiezel, dan zal er geen water blijven staan. Ook op plaatsen in de tuin kun je een gat maken van 50 cm tot 1 meter diep diet vullen met kiezel en bovenaan weer gazon erop. U zal geen waterplekken meer hebben.

Ook kunt u bij het ploegen van de tuin houtsnippers toevoegen. Zal de grond luchter maken en humusrijk.

Hans V.

afbeelding van geert-19
15/02/2006 - 21:18

Een vraagje voor de houtskeletbouwers onder ons : mag je de buitenste (osb of multiplex) plaat ( nodig voor de schijfwerking/stijheid van de draagwand) vervangen door een Celit3D of 4D (ik ken het verschil tussen beide niet zo goed)?
Hebben deze platen voldoende mechanische weerstand ?
Natuurlijk met dien verstande dat deze celit platen dan later zullen afgewerkt worden met een gevelbekleding.

Groeten.

afbeelding van Bart humbeeck - @Home
15/02/2006 - 21:41

geert,

in dat geval komt de uitstijving aan de binnenkant .
dit heeft als gevolg dat een hoop constructiedetails wijzigen .
kijk dus goed uit vooraleer met een firma in zee te gaan,
je praat hier over een diffusie-open bouwsysteem, daar hebben traditionele bouwfirma's geen kaas van gegeten .

zoek dus bijvoorbeeld een aannemer houtskeletbouw (èn een architect) op www.vibe.be of www.passiefhuisplatform.be, anders loopt het gegarandeerd mis .

hier op het forum vind je anders ook heel wat info over een dergelijke (prima) bouwwijze .

vriendelijke groeten,
bart humbeeck

afbeelding van bentheuwis
16/02/2006 - 15:11
ben

Best Bart,

een degelijke architect die dat degelijk wil uitvoeren/opvolgen hoeft niet persé lid te zijn van Vibe of PHP of daar op een lijst te staan!

vraag de professionele lidmaatschapsprijzen voor een zelfstandig architect maar eens na bij PHP. Schandalig duur (600 euro/jaar!).
dan beter lid als particulier, maar dan sta je niet in de lijst van bouwprofessionelen.

even geheel terzijde

ben

en euh... niet alle "betalende" vibe of PHPP-leden doen het zoals het hoort :(
vraag gewoon wat referenties na of vraag hier eens rond op het forum.

houtskelet volgens het dampopen (en koudebrugvrij) principe kan onderandere met:
- www.bokken.be
- www.hota.be
- www.denoordboom.be
- www.h3.be
- www.lab15.be
- .... (sorry voor diegenen die ik ben vergeten)

groeten,
christophe

PS sinds 1/1/06 is het architectenlidmaatschap bij PHPP "betaalbaarder" geworden: 300 euro/jaar. maar dat wil nog niet zeggen dat die architecten alleen maar passiefhuizen of alleen maar houtskelet bouwen :) praat eerst goed met je potentiele aannemer en potentiele architect, en met wat referenties van hen, vooraleer je je keuze maakt. je spreekt toch altijd over een levensproject en zeer veel geld.

afbeelding van bas-6
20/02/2006 - 13:38
Bas

Wij willen ook graag gaan bouwen. Een houtenskeletwoning lijkt ons helemaal leuk.

Vraag 1: hoe moeten wij dat uit onderhandelen? hoe zijn wij het goedkoopst uit

Vraag 2: waar moeten wij op letten, keurmerken, contracten etc etc.

Vraag 3: Waar kunnen wij terrecht, wat zijn de ervaringen wie heeft er nog goede tips.

Mvr Gr Bas

afbeelding van raf-13
22/02/2006 - 22:37

Als je een goede houtskeletbouwfirma zoekt die prachtige ontwerpen maakt, een uitstekende service biedt, volgens de regels van de kunst werkt en zeer correct is dan moet je zeker eens langs gaan bij Vincent Bruggen.

www.vincentbruggen.be

afbeelding van peter-83
01/03/2006 - 12:16

Ik heb 8 jaar in een houtskelet gewoond gebouwd door miniflat. De eerste jaren heb ik enkele problemen gehad met insypelend water, maar eens alles opgelost was, was ik supertevreden over die woning. Warm in de winter, koel in de zomer. Natuurlijk telt een degelijke isolatie, en men moet er natuurlijk tegen kunnen dat de woning op sommige zaken minder afgewerkt is, houten panelen of Chyproc bvb.
Wat betrefd de doorverkoop, mijn woning was op 1 dag aan de eerste kandidaat verkocht.
Mijn woning was elektrisch verwarmd, en dat koste bijna niks dankzij accumulatoren, een goede isolatie, en nachttarief.

Echter heb ik deze keer gekozen voor een traditionele nieuwbouw, maar dat is enkel door het baksteen in de maag gevoel. Elk heeft zijn voor en nadelen, wie meer info wenst van een persoon die er effectie 8 jaar in gewoond heeft, mag me mailen, en krijgt zeker een objectief antwoord op zijn vragen.

Peterdemol [at] hotmail [dot] com

hallo raf,

met het houtskeletprincipe dat wij hier "promoten" proberen wij BETER te bouwen dan de regels van de kunst!!
- beter luchtdicht, voor lagere stookkosten
- betere dampopen opbouw, voor langere levensduur van je skelet (en samen met een goede luchtdichting betekend dit dat er geen kans meer is op condensatie in het hout)
- en een doorgedreven isolatie (16cm of meer in de muren) ook weer voor de stookkosten.
- compact bouwen...

en aan die huisjes te zien is dat niet standaard bij "de regels van de kunst".

groeten,
christophe

afbeelding van raf-13
03/03/2006 - 19:11
Raf

Christophe,

je hebt volkomen gelijk. Maar ik bouw hoofdzakelijk met mijn gevoel, het moet mooi zijn en perfekt passen in mijn "hart". Dat het dan ook nog een K35 woning wordt die perfekt wordt afgewerkt is toch maar mooi meegenomen. Iedereen wil natuurlijk zijn stookkosten zo laag mogelijk houden maar niet ten koste van zijn eigen "smaak". Daarom is deze firma voor ons, en zovele voorgangers, een schot in de roos.
Ik wil ook wel genieten van de subsidies en het "gemak" van aardgas, het is mider belastend voor het milieu en je blaast gene stank de lucht zoals met stookolie en er moet geen 5000 l. olie in de grond gestopt worden. Maar als de intercmmunale mij niet de mogelijkheid biedt om mee te werken aan een milieuvriendelijke omgeving door in mijn straat geen aardgas te leggen, dan kan ik er natuurlijk ook niet aan doen dat ik olie in de grond moet stoppen om ze daarna op te stoken.

Als er hier iemand mij aardgas in de straat kan bezorgen dan mag hij altijd wat info geven,

grtn, Raf.

afbeelding van walter-12
03/03/2006 - 22:42

Raf,

je moet je niet schuldig voelen omdat je geen aardgas zou gebruiken. Aardgas is net zo vervuilend als mazout. Of juister gesteld, aardgas is ook niet milieuvriendelijk. Het enige wat milieuvriendelijk is, is minder verbruiken.

Walter

raf,

ik heb geen probleem tegen bouwen met het hart!! voor mij moet iedere woning op smaak van de bouwheer worden gemaakt, "les gouts et les couleurs..."
maar... in elke smaak en elke kleur is het perfect mogelijk om K30, of nog beter, om passiefhuis te gaan. ik heb weet van een "perfecte" pastoriestijl (inderdaad volgens de link) die helemaal passiefhuis is uitgerekend! dus smaak én kleur is toch wel te combineren met een verbruik van minder dan 1000 liter stookolie(equivalent) per jaar.

groeten,
christophe

afbeelding van stefan verkoyen
07/03/2006 - 20:54

Dag iedereen,

ik zit nog met een vraagje ivm mijn houtskeletbouw. Ik heb schrik van geluidsoverlast met toekomstige buren (HOB). Daarom ga ik de gemene muur uitvoeren met betonstenen ipv snelbouwsteen.

Bovendien wou ik in de luchtspouw tussen betonblok & celit plaat akoestische isolatie steken (zoiets dat eruit ziet als gerecycleerde zetelvullingen). Die isolatie is 3 cm breed, net zo breed als de spouw.

De celit plaat en dus het skelet zijn damp-open gebouwd, kan het dan een probleem zijn dat ik een damp-dichte isolatie in die spouw steek, tegen de celit plaat aan? Eventueel vocht kan dan toch niet meer weg? Of overdrijf ik?

Bedankt & groeten,
Stef

celit IS akoustisch isolerend! wordt rond zaventem gebruikt om het dak akoustisch te isoleren! dus laat die celit gewoon celit zijn, met de luchtspouw tussen celit en beton.

groeten,
christophe

Pagina's

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.