houtkachel zonder schouw | Ecobouwers.be

U bent hier

houtkachel zonder schouw

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van ronny-9
11/10/2005 - 09:39

Wij hadden graag geen schouw gehad in ons huis (serieuze meerprijs), en daarom waren we op zoek naar een haard of kachel met een muurdoorvoer om rookgassen te verwijderen (geforceerde afvoer).
Blijkbaar is dat niet mogelijk voor een houtkachel.
We zouden wel willen hout branden, dus kan dit bvb in een pelletkachel met geforceerde rookgasafvoer?
Of zijn er andere (goedkopere) oplossingen om met hout te branden en toch geen schouw nodig te hebben?
Bedankt voor jullie reactie.

5 Reacties

Reacties

afbeelding van els alleman
23/12/2007 - 16:04

Beste,

Ik zie dat uw vraag omtrent de houtkachel reeds dateert van 2005 maar zie het nu pas dus hopelijk kan u mij hieromtrent wat uitleg geven.

Hebt u ondertussen een houtkachel zonder schouw laten zetten ? Zo ja, hoe is die geplaatst en werkt deze goed ? Wat is de kostprijs hier ook van ?

Wij hebben een niewbouw gezet en heb een verkeerde inschatting gemaakt van de plaats van onze open haard met als gevolg dat onze eetttafel totaal geen zicht hierop heeft. Ik zou dus graag een tweede warmtebron plaatsen met hout weliswaar maar zonder al te veel breekwerken.

Bedankt voor de info.

Mvg, Els

afbeelding van Dirk Bauwens
23/12/2007 - 16:55

Dag Els,

Misschien kan ik je wel iets verder helpen.

Wat is jouw situatie, hoe verwarm je nu je woonkamer/huis en wat verwacht je van een bijkomende houtkachel??

Dirk Bauwens

afbeelding van els alleman
26/02/2008 - 15:17

Beste Dirk,

Sorry voor mijn laat antwoord. Ik was het eerlijk gezegd een beetje uit het oog verloren. Ik apprecieer het evenwel enorm dat u op mijn berichtje hebt gereageerd.

Momenteel zijn we dus nog niet van plan iets te veranderen aan onze nieuwbouw. We verwarmen met centrale verwarming op gas en er staat een houtkachel met liftdeur in onze tv-kamer. Als we naar tv kijken is het natuurlijk wel heel gezellig maar als we overdag bv. mensen ontvangen in onze leefkeuken of aan tafel zitten hebben we er dus geen enkel zicht op. Het is pas toen de ruwbouw er stond dat mijn "frank" is gevallen. Stom maar het zij zo.

Om het simpel én goedkoop te houden dacht ik van een bijkomende houtkachel te plaatsen waarvan de lucht rechtstreeks naar buiten gaat zodat we geen schouw hoeven te metsen. Heb al wel gelezen dat dit eigenlijk niet bestaat voor een houtkachel of dat het vrij gevaarlijk is.
De bedoeling is eigenlijk dat we overdag deze kunnen laten branden zodat we er een mooi zicht op hebben als we bv. mensen ontvangen of een spelletje spelen met de kinderen.

Heel erg bedankt voor je antwoord en mijn reactie zal deze keer niet zo lang op zich laten wachten hoor.

Mvg,
Els

afbeelding van ton-2
28/02/2008 - 18:59
Ton

Hallo,
ik heb net een houtkachel geplaatst in mijn woonkamer en heb met een boor van 130 mm (dat ligt natuurlijk aan de kachelaansluiting) geboord door de binnen en buitenmuur. Ik heb een enkelwandige RVS pijp tegen de gevel geplaatst en deze met glaswol geisoleerd. Daarna ommetseld met gevelsteen om het geheel een mooi aanzien te geven. Na wat expirimenteren een Gek op de schoorsteen geplaatst en niet zonder resultaat. Met elke wind kan er zeer goed gestookt worden.
Voor vragen kunt u mij mailen en ik help u graag.
Groeten Ton

afbeelding van els alleman
02/03/2008 - 23:37

Beste Ton,

Heel erg bedankt voor je antwoord. Ik ben al heel blij dat het toch eventueel realiseerbaar is. We gaan eerst een beetje afwachten en zien hoe alles evolueert.

Welke soort houtkachel heb jij (naam, type) ? Hoe lang is de pijp tegen de gevel en komt deze boven het dak uit ?

Bedankt voor je hulp.

Grtjs, Els

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.