houten vloer behandelen | Ecobouwers.be

U bent hier

houten vloer behandelen

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

14/10/2009 - 14:56

de houten vloer in mijn huis is een mengeling van oude en nieuwe grenen vloer.

nu hij helemaal blank geschuurd is twijfel ik nog steeds over de afwerking.

mijn grootste zorg hierbij is dat het hout echt niet mag vergelen.

toen ik dat vorige week aan mijn schrijnwerker vertelde zei hij me dat hij niet begreep

waarom mensen perse hun vloer willen behandelen, dat dat vroeger helemaal niet de gewoonte was en 

dat de vloer zeker zal vergelen door olie. hij zelf behandeld het hout helemaal niet!

ik werd al helemaal blij van het idee, want het zou me een hoop werk besparen. 

maar toch zou ik hier graag nog een paar meningen over horen. 

ook probeer ik meer te weten te komen over logen en zepen,  zoals dat in scandinavië

wordt gedaan. 

thanks,

veronik

69 Reacties

Reacties

15/10/2009 - 14:23

 Ik heb mijn houten vloeren ook afgeschuurd, daarna behandeld met een natuurlijk product tegen insectenaantasting en een olie. Het insectenproduct zorgde voor een verkleuring, die door de olie werd versterkt.  Er bestaan wel producten tegen insectenaantasting die niet/nauwelijks verkleuren, maar er is toch steeds een verschil. Maar ook onbehandeld hout verkleurt o.i.v. zonlicht (UV-stralen).

Ondertussen heb ik dus geleerd om de behandeling eerst uit te proberen in een klein hoekje.

15/10/2009 - 14:54

behandelen met witte olie voorkomt voor een groot deel vergeling zonder een witte vloer te hebben, en erna regelmatig kousen met zeep waar ook wit aan toegevoegd is

15/10/2009 - 21:10

(1) grenen zal steeds vergelen - ook binnen, van zodra het in contact komt met licht en lucht (hoeft geen UV straling te zijn) - zo heb ik bij mij toch opgemerkt (bij het verleggen van enkele planken op de roostering ziet het gedeelte dat eerst op de balken lag en nu vrij ligt, er amper vergeeld uit in tegenstelling tot de rest van de plank (vanonder bekeken - aan die planken is nooit UV licht geraakt).

(2) zonder behandeling ga je toch vlug strepen (bijv. zwarte strepen van de schoenzolen) achterlaten op die vloer; een behandeling om het reinigen te vergemakkelijken lijkt me toch aangewezen

(3) die logen en zepen zijn mogelijk een interessante piste, maar daar heb ik nog geen ervaring mee (mijn vloer dient als ondervloer).

 

20/10/2009 - 20:29

Logen en zepen:

Daar heeft  men een hele tijd erg euforisch over gedaan maar de watergevoeligheid ervan (witte vlekken bij bemorsen met water of drank) is en blijft een groot nadeel van deze producten. Sommige zeepproducten zijn ook bijzonder glad gebleken...

Olie:

-100% natuurlijke olie (bv. op basis van lijnolie of houtolie) vergelen, maar dat zal voor de ene prachtig zijn en de ander kan het niet aanzien.

-gemodifieerde olie (gestookt, gekookt, gebleekt, gefilterd en deels gecombineerd met andere grondstoffen om ze harder te maken) geven een grotere waterbestendigheid en weinig verkleuring (veel merken noemen dit "hardolie").

Voor jouw probleem: je zou kunnen opteren door te kleuren met een lichtgrijze tot middelgrijze oliebeits om het vergelen op te heffen of te camoufleren. Daarna kan je daarop voornoemde "hardolie" als slijtlaag aanbrengen. Dit deed ik zelf reeds op een oude grenen "planché" van 1920 waar lichte en donker vlekken op zaten. (Lichte vlekken door het schuren met schuurpapier, donkere vlekken door bevuiling door de jaren heen).

Een voordeel van olie is ook dat je bij sommige merken simpel kan onderhouden door stofzuigen en dweilen met een sopje.

 

19/07/2010 - 12:26

Ik ben ook bezig een oplossing te zoeken voor mijn grenen vloer. Hij is 25 jaar geleden gelakt met diaglas en natuurlijk zoals bij iedereen, vergeeld. Nu wil ik hem laten schuren en iets kiezen waardoor hij niet meer vergeeld. Ik heb inmiddels gehoord van diverse professionals dat dit nooit helemaal te voorkomen is. Er is mij aangeraden om de vloer met Aquamarijn olie en daarna met was te doen, de firma Aquamarijn zelf raadt mij aan om een kleurbeits te gebruiken en daaroverheen Osmo hard wax en nu lees ik uw verhaal. Ik zou graag een lichte antique vloer willen , wat raadt u mij aan?

23/08/2010 - 13:01

 Beste Rudy, ook ik ben heel benieuwd naar je recept. Mijn mailadres vind je in mijn profiel. Ik zou de olie als eerste op mijn tafel gebruiken. Ik heb hem mooi blank geschuurd, hij was koloniaal donkerbruin, en wilde een watergedragen lak gebruiken om het hout te beschermen zonder al te veel vergelen. Maar helaas, de kleurstof van de oude verflaag kwam naar buiten en veroorzaakte lelijke oranjebruine streepjes. Het is geen gezicht. Ik heb ontdekt dat dit probleem zich niet voordoet als ik olie of alkyd gebruik. Alkyd zal vergelen, dus ik denk dat was of olie beter zal zijn. Ik moet dus het hele tafel opnieuw schuren, helaas. Ook daarmee gaat de kleurstof niet weg, heb ik al ontdekt. Dus... geen watergedragen lak meer op deze tafel. Ik ben benieuwd naar je recept!

14/03/2013 - 10:08

Dag Rudy, 

Ook mij zou je heel blij maken met je recept. Alvast bedankt!

02/10/2010 - 13:55

dag Rudy,

 

ik zoek een behandeling voor mijn houtenschalen die ik maak en zoveel mogelijk natuurlijk wil laten.

(maar wel moet beschermen tegen vlekken, ik denk aan fruitsappen e, morsen e.d.)

Zoveel mogelijk het hout zelf laten spreken, betekent ieder hout aparte eigen receptuur..

De ene houtsoort juist wel olieën (safloerolie) die wat donkerder kleuring verlangt, daar waar de ander dit echt niet kan hebben...

Ik denk aan soorten als lichte beuk met slaap en berk.

Met zepen en logen heb ik geen ervaring. Kun je daar nog wat meer over zeggen ?

Slijtvastheid is geen issue voor deze schalen, wel morsen/vlekken.

Ik heb ook Skylt getracht en Trae Lyx-mat op waterbasis, die daar op lijkt. Het hout blijft vrij neutraal en mattig, alsof het niet is behandeld, wel doodser wordt. Ik heb ook geprobeerd een terpentine zijdeglans lak sterk verdund voor de opkleuring v.h. hout, met daaroverheen en watergedragen matte Trae Lyx om de matheid terug te brengen.

Ik ben vaak niet zo gecharmeerd van al deze kunststoffen.

Zoek nog verder naar mattige, amper opkleurende en juist wel de tonen v.h. hout opkelurende afwerkingen. Het nadeel van lak is dat er echt een kunststof 'laagje' op ligt, het hout niet meer 'ademt' en soms dus teveel of te weinig het hout 'opkleurd'..

Ik ben benieuwt naar jou recepten en adviezen. En hoor graag van je.

 

groet, Rob

 

 

06/11/2012 - 18:48

Beste Rudy

 

Omdat ik door de bomen het bos inmiddels niet meer zie, wend ik me tot jou.

Ik heb een grenen vloer, deze wordt binnenkort geschuurd. Wat kan ik het beste doen om vergeling van de vloer te voorkomen, en om de vloer te beschermen voor jaren aaneen...

is white-wash harswaxolie van oxo dan de beste oplossing denk je, of heb je wellicht ook nog andere tips?

Hoop even van je te vernemen

 

ps ik heb 2 poezen dus mijn huis is, al zeg ik het zelf, vaak een groot stofnest, maar jij hebt geloof ik een hond dus je weet waar ik het over heb..

 

vrgrt

Oghe

06/11/2012 - 18:48

Beste Rudy

 

Omdat ik door de bomen het bos inmiddels niet meer zie, wend ik me tot jou.

Ik heb een grenen vloer, deze wordt binnenkort geschuurd. Wat kan ik het beste doen om vergeling van de vloer te voorkomen, en om de vloer te beschermen voor jaren aaneen...

is white-wash harswaxolie van oxo dan de beste oplossing denk je, of heb je wellicht ook nog andere tips?

Hoop even van je te vernemen

 

ps ik heb 2 poezen dus mijn huis is, al zeg ik het zelf, vaak een groot stofnest, maar jij hebt geloof ik een hond dus je weet waar ik het over heb..

 

vrgrt

Oghe

19/01/2013 - 18:33

kunt u mij dat olliereceptje even doorsturen?ik wil mijn grenen vloer graag afwerken met een witachtige tint.

cambrestefan [at] gmail [dot] com 

dank bij voorbaat

13/03/2013 - 10:34

wij gaan een nieuwe grenen vloer leggen en ik zou hem grijsachtig willen hebben, maar in ieder geval niet geel! Zou ik het recept van Rudy Martens kunnen krijgen? 

13/03/2013 - 10:34

wij gaan een nieuwe grenen vloer leggen en ik zou hem grijsachtig willen hebben, maar in ieder geval niet geel! Zou ik het recept van Rudy Martens kunnen krijgen? 

02/02/2015 - 22:24

dag rudy,we zijn de zolder aan het renoveren en we hebben een oude grenen vloer afgeschuurd, hier en daar zijn er nog  donkere plekken in het hout , wat zijn charme geeft aan de oude vloer.

een paar jaar geleden hebben we de andere vloer in het huis  afgeschuurd. we hebben er een toen een kleurloze olie opgedaan, wat jammer was ,het hout vergeelde en de naturelle look was weg.

Deze fout willen we nu niet maken, we willen een natuurlijke houten vloer.

Zou je olie hiervoor geschikt zijn?

Zoja , kan je me het recept dan doorsturen?

 

Mvg Abram Verschuere

 

AbramVerschuere [at] hotmail [dot] com

17/11/2009 - 18:01

Hallo,

Ik heb ervaring met logen en zepen van zowel een nieuwe vloer als een oude vloer (grenen en douglas). Ik ben heel erg tevreden met het resultaat en vlekverwijdering. De planken zijn eerst kaal geschuurd met een korrel 100 om toch het zeep de kans te geven opgenomen te worden, na het logen een aantal keren flink ingeboend met zeep (Woca) en vervolgens wekelijks of tweewekelijks dweilen met zeep. Vlekken verdwijnen na een aantal keren zepen vanzelf.

 

Kijk ook op www.woca.be

26/11/2009 - 22:58

Ik snap niet dat de grote aantal bouwers nog altijd in de val van de grote firma's trapt. Als je op hun links gaat kijken dan staat daar meestal een hele apotheek aan prijzige producten die je moet aanschaffen voor de toepassing en nadien nog eens voor het onderhoud.

Dat was de reden dat ik een aantal jaren geleden zelf en olie maakte. 1 (ja één product) om aan te brengen op het hout (of op MDF). Onderhoud: Enkel stofzuigen of zo nodig dweilen met een neutraal sopje. Indien nodig na enkele jaren een nabehandeling met dezelfde olie, schuren tussen de lagen niet nodig. Simpel maar goed. Ik paste het toe op OSB als goedkope vloer. Bovendien zit ik nog met een hond in huis. Je mag na twee jaren gerust eens komen kijken.

Bij alle grote merken lees je steeds: Zepen en nog eens inzepen of nog eens een onderhoudolie kopen: Daar krijg ik de stuipen van, dan wordt je toch wel slaaf van je vloer, of niet?  Is dit ecologisch verantwoord EN hoeveel geld geef je uit aan dat hele circus?

 

 

26/11/2009 - 23:17

Rudy, je klinkt als de reddende engel...

Euh, mogen we ook je recept weten? (welke olie, hoe vaak, etc..)

Een dankbare  Bert

25/06/2010 - 22:08

Rudi, is het nog mogelijk om me het recept van deze olie te mailen ?

Alvast bedankt,

Marc

6174 [at] telenet [dot] be

31/07/2010 - 08:20
lie

 Hallo,

Ik heb een vraagje voor jou. Wij hebben zopas nieuwe geoliede parket liggen. Nu is de loodgieter geweest om een nieuw bad en meubel te plaatsen en we hebben nogal wat krassen en zelf enkele putjes in het parket.

Bestaan er produkten om dit weg te krijgen?

Alvast bedankt en groeten,

Lie

12/08/2010 - 13:39

Beste Rudi,

 

Ik heb een net geschuurde grenen vloer die ik zo 'natural' mogelijk wil hebben. Ook ik ben verbaasd en ook een beetje boos omdat al die speciaalzaken je allemaal onderhoudsproducten willen aansmeren die heel prijzig zijn en die gewoon in hun pakket horen. Zit je vast aan hun produkten want je mag geen andere producten doorelkaar gebruiken ... enz...

Hele lange verhalen over wax, lak en olie.... Wij wilden eerst logen, dan zepen en dan de subtiel witgepigmenteerde olie erop... Ik ben nu even de draad kwijt vandaar deze mail; de grenen vloer is nu prachtig maagdelijk wit...hoe hou ik deze mooie kleur en hoe hou ik het hout 'levend'....??? Mag ik ook dat recept van alleen maar olie erop aub?

 

Met vriendelijke groet;

Loeki

p.s Mijn vriend wil de Scandanavische manier hij komt uit Noorwegen, maar zijn moeder worsteld al jaren met hun vloer ... : )))

26/09/2010 - 11:42

Hoi,

Ik ben erg geinteresseerd in jouw recept voor olie.

Mijn vloer wordt i.v.m. zwam binnenkort geheel vervangen. Er komt een nieuwe grenen vloer in die is bewerkt (verduurzaamd?) zodat deze bestand is tegen zwam, worm etc. Deze vloer wil ik zo bewerken dat hij licht blijft, eventueel nog wat lichter wordt en vooral niet vergeelt. Weinig en makkelijk onderhoud lijkt me wel wat.

Mag ik zo'n vloer (beveiligd tegen zwam) wel met van alles bewerken en wat is een goede methode?

Wil je mij je recept mailen, en heb je nog andere adviezen?

groet Irene

18/11/2010 - 11:38

Beste Rudy,

Zou je mij dat recept ook willen toesturen?

ingenckie [at] yahoo [dot] com

Is het ook mogelijk er nog een kleur aan toe te voegen? Wij willen namelijk een donkere geoliede vloer.

Alvast bedankt.

06/05/2011 - 22:54
Yve

Hallo Rudy,

Ik ga binnenkort ook beginnen met het renoveren van mijn "gele" grenenvloer en ben met aan het orienteren over de behandeling na het schuren. Wij hebben onze vloer altijd geolied maar ik wil de vloer zo blanc en naturel mogelijk houden. Ik dacht aan behandeling met Skylt maar vind dit toch wel een duur materiaal. Nu lees ik op deze site over jou wondermiddel. Kun je mij enkele tips geven? Of eventueel je recept doormailen? Alvast heel erg bedankt.

11/08/2011 - 15:26

Dag Rudy,

Alhoewel dit gesprek al wel een heel tijdje geleden is, hoop ik u toch nog te bereiken.
Is het mogelijk mij ook het recept van de vloerolie te bezorgen?
Wij zijn aan het verbouwen.Zowel boven als beneden komen er houten vloeren. De vloer beneden zal bovendien uitgeven op het terras. Daarom ben ik op zoek naar een goede, natuurlijke manier om de vloer te behandelen. Maar ook eenvoudig en makkelijk
Alvast bedankt

07/03/2012 - 15:59

 hi, ik heb massief eiken parket, die we hebben geolied. ik wil graag de kleur oplichten, en tips om de vloer te onderhouden. gr jenika (nl

07/11/2012 - 07:32

ik heb je mail niet ontvangen.mijn adres is-- joke_1951 [at] hotmail [dot] com. fijne site is dit. ben er blij mee.. 

07/11/2012 - 07:32

ik heb je mail niet ontvangen.mijn adres is-- joke_1951 [at] hotmail [dot] com. fijne site is dit. ben er blij mee.. 

08/03/2012 - 08:14

 hi ik deed olie op mijn parket en wil deze graag lichter maken. maar als ik eerst moet schuren doe ik er niets aan. mag ik dan van u het recept om de vloer te onderhouden?? tevens bezit ik een pastoriekastiuit 1850. de achterwand is aangevreten door houtworm. deze heb ik laten behandelen door een firma, hoe voorkom ik dat de kast uitdroogt??volgens mij is het licht eiken. bedankt alvast .gr jenika

05/11/2013 - 20:18

Hallo Rudy,

Met veel interesse heb ik uw antwoorden gevolgd op dit forum, en het is inmiddels al enige tijd geleden dat er op dit forum gereageerd is op dit onderwerp, maar toch wil ik graag nog een gokje wagen en nog een vraag op dit forum neerleggen.

Wij hebben een kaasplanken grenen vloer, deze moet nog gelegd worden, en is inmiddels voorzien van een mahonie kleur door middel van een beits ( merk hier in Nederland: Cepe).  Wij zouden heel graag een minder arbeidsintensieve afwerklaag op deze vloerplanken willen aanbrengen dan een harde waslaag welke in de rest van ons huis aanwezig is en zeer bewerkelijk en erg onderhevig aan slijtage. Onze vraag is, kan deze nieuwe(re) vloer verder afgewerkt worden  met uw "hardolie" , is de dan al reeds opgebrachte beits ook een probleem voor hardolie? Soms hoor je dat bepaalde middelen niet compatibel zijn, en dat dit problemen geeft met hechting en eventuele kleur en misschien latere slijtage?

Alvast hartelijk dank voor (uw) reactie.

Sabje.

05/11/2013 - 20:18

Hallo Rudy,

Met veel interesse heb ik uw antwoorden gevolgd op dit forum, en het is inmiddels al enige tijd geleden dat er op dit forum gereageerd is op dit onderwerp, maar toch wil ik graag nog een gokje wagen en nog een vraag op dit forum neerleggen.

Wij hebben een kaasplanken grenen vloer, deze moet nog gelegd worden, en is inmiddels voorzien van een mahonie kleur door middel van een beits ( merk hier in Nederland: Cepe).  Wij zouden heel graag een minder arbeidsintensieve afwerklaag op deze vloerplanken willen aanbrengen dan een harde waslaag welke in de rest van ons huis aanwezig is en zeer bewerkelijk en erg onderhevig aan slijtage. Onze vraag is, kan deze nieuwe(re) vloer verder afgewerkt worden  met uw "hardolie" , is de dan al reeds opgebrachte beits ook een probleem voor hardolie? Soms hoor je dat bepaalde middelen niet compatibel zijn, en dat dit problemen geeft met hechting en eventuele kleur en misschien latere slijtage?

Alvast hartelijk dank voor (uw) reactie.

Sabje.

Pagina's

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.