Hout voor gevelbekleding

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hey hallo,

Ik heb al verschillende onderwerpen gelezen en ik moet eerlijk zijn, ik kan door het bos de bomen niet meer zien (heel toepasselijk hé).
Wie kan me helpen? Ik wil graag weten welk hout jullie aanraden als buitenafwerking van de gevel.

Wim

Reacties

Voor houten gevelbekleding is de site van het woodforum een goede start. Via [[www.hout.be]] (dat onthoudt gemakkelijk) word je omgeleid naar [[http://www.woodforum.be/nl]].

Ga daar naar Toepassingen > Gevelbekleding. Na wat tekst en uitleg vind je onderaan een aantal geschikt houtsoorten. Je kunt elk soort ook aanklikken voor de technische gegevens.

Er staat wel niet bij of een FSC-kwaliteit beschikbaar is. Die kun je dan wel weer terugvinden op [[http://www.fsc.be]] maar dat is wat zoeken daarom hier een snelle [[http://www.ikzoekfsc.be/NL/professioneel/ik-zoek-hout/hout-en-bouw/hout…|link]].

Als je bij de bouwtoepassingen voor [[http://www.ikzoekfsc.be/NL/professioneel/ik-zoek-hout/hout-en-bouw/bouw…|gevelbekleding]] kiest kom je bij handelaars terecht.

Voor gevelbekleding kun je een soort kiezen met duurzaamheidsklasse 1, 2 of 3.

Thermisch verduurzamen is een procedé waarbij het hout verhit wordt. Zo kan de duurzaamheidklasse 1 tot 2 klassen verhogen. Dat is een puur thermisch proces, dus zonder chemicaliën. Door het thermisch verduurzamen wordt ook de stabiliteit beter, het hout gaat dus minder werken.

Acetyleren of furfurylering is een andere behandeling om de duurzaamheid te verhogen. Dan worden natuurlijke zuren of harsen gebruikt.  

Beste

Dit was voor ons ook een lange en moeilijke beslissing. Uiteindelijk hebben we ons hart gevolgd en hebben we gekozen voor (niet fsc-gelabelde) padoek. Ik wordt hier binnenkort misschien verketterd, maar so what. het zou voor ons toch iets moeten zijn dat minstens één leven lang meegaat. Ik zie me niet snel binnen 20 jaar opnieuw 130 m² gevel opnieuw aanpakken.

In de eerste plaats hebben we gekeken naar wat we mooi vonden (emo dus!). Knopen in het hout vonden we niet mooi, dus zowat alle naaldhout soorten (ja ja, ik weet het, eerste keus heeft weinig knopen!) vielen al vlug uit de boot, alsook de thermisch verduurzaamde soorten. Tegenwoordig vind je ook populieren- en essenhout dat verduurzaamd wordt, maar dat is voor mij echt té zacht hout.

Ook wilden we geen houtsoort die bruin/zwart wordt ipv grijs. Ook hier is veel afhankelijk van de plaatsing/vervuiling, maar we wilden het risico niet nemen dus we hebben niet gekozen voor Ceder.

Dan blijven al bijna alleen maar de tropische houtsoorten over. Even hebben we eik en kastanje overwegen, vooral omwille van het ecologische aspect. Ook robinia was mogelijk (nog net iets duurzamer), maar daar vond ik te weinig leveranciers/ervaring over.

Daarnaast hebben gekeken naar duurzaamheid/stabiliteit, en daar halen eik en kastanje het dan weer niet van de tropische soorten als afzelia, ipé, iroko, padoek, merbau...
Toen we een jaar geleden op een weekendje een huis in volledig vergrijsde padoek tegenkwamen, waren we beide op slag verkocht. Dus dat is nu geworden. We beginnen volgende week aan de plaatsing!