hoofdkraan dicht... maar watermeter loopt... | Ecobouwers.be

U bent hier

hoofdkraan dicht... maar watermeter loopt...

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van Tie
01/12/2011 - 17:21
Tie

Ik heb vastgesteld dat de watermeter doorloopt wanneer er geen verbruik is in het huis want ik woon er niet wegens verbouwingen. Ik ben nu sinds één maand de eigenaar.
Ook wanneer ik de hoofdkraan dichtdraai, dus nog vóór de meter, blijft de meter doorlopen. Hoewel het maar 3 à 4 liter per etmaal is, maar in principe moet dit nul zijn, toch?
Ik heb controle gedaan doorheen het huis op lekkende kranen, lekkend toilet, maar niets gevonden. De leidingen zitten verborgen onder pleisterwerk, plafonds, vloeren.
De bepleistering, plafonds en vloeren zijn nergens nat.
Ik voelde wel enkele druppels onderaan de hoofdkraan waar nog een klein kraantje aan vastzit. Ook de rotswol die ik er had omheengelegd om de kilte van de buitenmuur tegen te houden voelde op één plekje wat nat aan. De rest van de rotswol was droog.
Condens lijkt me uitgesloten aangezien er geen verwarming is in het huis. De hoofdkraan en alle andere buizen voelden droog aan.

Zou het kunnen dat er toch iets mis is met de hoofdkraan, en dat - hoewel de meter erachter ligt - hij dit verlies toch registreert (door het parcours van het water op de leiding dat terugloopt via de meter naar het 'druppelend'kraantje onderaan de hoofdkraan, of zoiets...?)?
Kan het dat de meter doorloopt door het open- en dichtdraaien van de hoofdkraan omdat er zo veranderde druk ontstaat? Ik draai die hoofdkraan telkens dicht wanneer ik het huis verlaat.
Graag uw mening en eventuele advies aub. Ik ben u nu al dankbaar!

6 Reacties

Reacties

afbeelding van geert devos
01/12/2011 - 17:57

zou er toch van uit gaan dat er ergens (leiding onder de grond ?) verlies zit. Dat het verlies blijft bestaan nadat je de hoofdkraan hebt gesloten, is in principe niet abnormaal bij een oude installatie (kraan is wat verkalkt , sluit niet 100 % meer...)

loopt er geen leiding naar buiten of naar een garage. Deze zijn dubbel risico qua lekken, wegens niet onmiddellijk detecteerbaar.

 

Ik zou in ieder geval de watermaatschappij eens contacteren, misschien komen zij voor een zacht prijsje eens kijken,hebben soms detectietoestellen om de vochtigheid van de ondergrond /muren te meten, waardoor je kan vermoeden waar het lek zou zitten.

specifieke prive-firma's voor lekdetectie zijn direct nogal duur, hé.

zeker de hoofdkraan laten checken door maatschappij , moet in principe 100% afsluiten

afbeelding van Tie
01/12/2011 - 19:03
Tie

Bij nader inzien blijkt er geen verlies van 3 à 4 liter te zijn maar van 300 à 400 ml water per dag... Ik had de meter verkeerd geïnterpreteerd.... Een mens leert elke dag bij hé... :-)

Maar mijn probleem blijft toch bestaan. Ik ga voor de 0 ml...!

afbeelding van Aquaman
05/12/2011 - 12:00

Kan je net na de watermeter de leiding onderbreken en daar een emmer onder plaatsen?

Dan zie je direct als er wel degelijk water door blijft lopen of niet.

afbeelding van Tie
01/12/2011 - 19:08
Tie

Dank u Geert voor uw antwoord!

Ik ben zeker van plan om de watermaatschappij te laten langskomen.

Ik heb ondertussen ook gevonden dat ik mijn brandverzekering kan aanspreken voor een eventuele lekdetectie.

Probleem is, dat ik een oud huis heb gekocht waarvan ik nu geschrokken ben hoeveel problemen er wel zijn. Vocht is hiervan één van de grootste problemen. Het is dus moeilijk uit te maken waar er een lek zou kunnen zijn. Overal zitten littekens van vroegere vochtproblemen.

Ik vind momenteel geen enkele natte plek, behalve daar aan die hoofdkraan.

Ik zal dus moeten vertrouwen op de kunde van de mensen van de watermaatschappij. Hopelijk hebben zij daar een beter zicht op.

Nogmaals dank voor uw antwoord! Zeer zeer geapprecieerd!

afbeelding van pierrechristiaens@telenet.be
04/12/2011 - 09:17

 

 

Wat gebeurt er als ge de hoofdkraan opendraait? Als er lekken zijn zult ge ze dan toch gemakkelijker opsporen en ook juist zien hoe groot deze lekken zijn.

afbeelding van AlainD
04/12/2011 - 11:54

Wat gebeurd er als je een gewone kraan opendraait als de hoofdkraan "dicht" zou moeten staan?

Eventueel afmeten in een maatbeker.

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.