Hoe voegen afwerken tussen fermacell- en leem-wand | Ecobouwers.be

U bent hier

Hoe voegen afwerken tussen fermacell- en leem-wand

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van Fredman
06/03/2016 - 22:01

Volgende maand ga ik lemen in huis op ongeveer 2/3e van de wanden (gestripte muren). Daarnaast heb ik ook enkele opbouw-wandjes gemaakt in metalstud die ik afwerk met fermacell, net als de plafonds.  De fermacell-wandjes en plafonds worden gewoon geverfd (wslk leemverf)

Tussen fermacell-wanden onderling wordt er gewerkt met elastische voegen, maar hoe gaat dat juist met voeg tussen leemwand en fermacell wand of plafond? Mijn leemstuccer raadde me aan om vòòr het lemen alle plafonds en wanden al te plaatsen, zodat er tegenaan kan geleemd worden.

Ik vraag me alleen af - als dit uithard, geeft dit dan niet snel barstjes? Is er een mogelijkheid om een andere aansluiting te voorzien tussen leem en wand/plafond die minder gevoelig is voor krimp-barstjes?

 

 

1 Reactie

Reacties

Sowieso is leem voor barsten gevoelig zeker als je van leem op ander materiaal overgaat...

In een yogacentrum net over de grens waar ik maandelijks kom, heeft men in de aanbouw én muur én plafond in leem gestuct, de stuccer was nochtans een profi die in vlaanderen stage liep bij een goeie leemstuccer in mijn streek dan nog,  en toch waren er binnen het jaar barsten.... Misschien lag dit ginder ook aan het lage isolatienivo van de muur, of aan verschillende isolatiewaarde (R-waarde van muur en dak).

Ik zou zeker een soort Gitex wapeningsnet in de overgang voorzien, een wapening wordt standaard toegepast op de muurbuitenkant bij een gevelmortel op isolatieplaat (EPS, XPS, PIR), en daar regnt het zelden klachten en nochtans is die buitenkant veel meer aan uitzetting en krimp onderhevig en bovendien aan de weerselementen, dan een muurbinnenkant...

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.