Hoe te beginnen met een LEW of PH? | Ecobouwers.be

U bent hier

Hoe te beginnen met een LEW of PH?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van martine-6
30/03/2006 - 14:42

Goedemiddag,

We zouden graag een LEW of PH laten bouwen met een modaal budget.(alleenstaande woning)
Nu zijn we zelf echte leken en erg onhandig. Hoe begin je hieraan? Ik heb al wat informatie opgezocht, maar zie door het bos de bomen niet meer. Werk je eerst met een architect of moet je reeds weten met welk soort energie en toestellen je graag zou werken? Hoe zijn jullie eraan begonnen ?
Waarmee dien je allemaal rekening te houden ?
Alvast bedankt voor jullie antwoorden.
Groeten,

Martine

43 Reacties

Reacties

afbeelding van david stroobants-4
30/03/2006 - 15:37

Bij een PH of LEW woning wordt de woning ontworpen door een zo laag mogelijk energieverbruik voorop te stellen.

Wij hebben er (bewust) voor gekozen om géén PH te bouwen. Bij ons was de basisgedachte: we ontwerpen een woning die we estetisch aantrekkelijk vinden, pas daarna gaan we kijken hoe we dit energetisch het beste kunnen invullen. In ons ontwerp zal je dus bvb. een dak-kappel vinden en wellicht nog een aantal andere zaken die in een PH gewoon not done zijn.

Natuurlijk hebben we wel een aantal basisideeën gerespecteerd, maar dat zal iedere goede architect normaal wel doen. (bvb. garage aan de noordkant, leefruimte op het zuiden, etc.)

Als je dus de bouw van een PH of LEW overweegt, dan zou ik aanraden van met een architect in zee te gaan die geïnteresseerd én gespecialiseerd is in deze materie. Ik vermoed dat je via http://www.passiefhuisplatform.be wel aan een adres van zo'n architect kan geraken.

Ik ben er ook van overtuigd dat je bouwproject initieel duurder zal uitvallen dan wanneer je traditioneel zou bouwen. Het is natuurlijk de bedoeling om op termijn die investering (of een deel ervan) te kunnen terugwinnen.

Alvast één goede raad: zoek, zoals met alles als je begint te bouwen, naar goede referenties en tracht met mensen te werken die uw vertrouwen kunnen genieten. Alvast veel succes!

afbeelding van sofie-6
30/03/2006 - 16:49

Ik zou in eerste instantie zoeken naar een architect met ervaring in ph of lew. Zo moeilijk zijn die echt niet te vinden. (als je de ecologische toer op wil,contacteer je het best architecten via vibe, als je een architect wil die ervaring heeft met ph kan je via www.passiefhuisplatform.be gaan zoeken.)
Ik denk wel niet dat een passiefhuis niet esthetisch is. Je zal geen koepels hebben in je huis, maar er zijn zeker tal van anderen mogelijkheden.

Sofie

afbeelding van gert vos
30/03/2006 - 18:19

WIj hebben een tijd geleden ook besloten een LEW te bouwen.
Wij hebben er voor gekozen om met houtskeletbouw te werken, omdat dit
volgens mij (en vele anderen) de eenvoudigste manier is om tot een LEW of
PH te komen. Deze methode laat op eenvoudige wijze toe een dikke laag
isolatie te plaatsen, daar de isolatie in de houtconstructie wordt geplaatst.

Ook ik raad je aan een LEW-architect te zoeken. Wij hebben dat ook gedaan.

LEW is inderdaad duurder dan een traditionele bouw, een passiefhuis is nog
duurder!
In onze bouw zou het een meerkost zijn van ongeveer 12000 EURO voor
passiefhuisramen.

Veel succes,

Gert

afbeelding van david stroobants-4
30/03/2006 - 22:37

Mij zal je niet horen zeggen dat een passiefhuis niet esthetisch kan zijn. Maar de passiefhuizen die ik al gezien heb, daar loop ik persoonlijk niet wild van. Je moet daar zeker geen aanstoot aan nemen. Een passiefhuis ligt gewoon niet in onze bouwstijl.

Je hebt ook mensen die onnoemelijk veel geld uitgeven om een auto om te bouwen tot een volledig aerodynamische kerstboom met ingebouwde juke-box. Hey, ... ieder zijn meug.

Iedereen heeft het recht om met zijn duurverdiende centjes te doen wat 'm wil. En wil je al uw geld gaan steken in isolatie, speciale energetische bouwmethodes en milieuvriendelijke materialen. Dan doe je maar ...

Ik heb alvast getracht van een gulden middenweg te vinden en bij ons zal dat resulteren in een K35 woning. Daarmee scoren we vermoed ik al heel wat beter dan het Belgische gemiddelde.

Stel nu dat ik een nóg grotere inspanning zou leveren en dat ik op één of andere manier er in zou slagen om onze K35 woning om te vormen tot een super milieuvriendelijke K15 woning. Ik denk niet dat ik op jaarbasis 1000 EUR meer ga kunnen besparen op mijn energiefactuur. Maar vermoedelijk heb ik wel meer dan 25000 EUR extra in mijne bouw gestoken.

Zoals gezegd: iedereen doet met z'n geld wat 'm wilt. Ik vind het persoonlijk al een hele prestatie als iemand die gaat bouwen er al aan denkt van deftig te isoleren. En het is aan de overheid en architecten om zo'n zaken aan te moedigen bij het grote publiek. Maar een passiefhuis is wat mij betreft net iets van het goede te veel ...

afbeelding van Rudy_Martens
30/03/2006 - 23:16

Ik ga ook een passiefhuis bouwen (zal wel een kleintje zijn van 60m2 grondopp).
Met alle ideeen die ik via het internet en ook op het forum opdeed blijken er zoveel mogelijkheden te zijn (neem nog maar de muuropbouw bijvoorbeeld) dat het echt wel moeilijk is om te beslissen wat men uiteindelijk gaat neerzetten. Die uiteindelijke beslissing zal in mijn geval genomen worden tesamen met mijn architect EN de aannemer (heb ik reeds gekozen) om het kwalitatief gewenste resultaat te bekomen, maar ook een betaalbaar of prijsgunstig resultaat.
De praktische tips en raad en ervaring van diverse vaklui hebben me al veel bijgebracht.

De mooiste raad tot hiertoe is nog altijd: 'Investeer nu in je woning wat later niet of moeilijk meer kan'.
Bij mij zal het dus in eerste instantie een goede (liefst perfecte) isolatie van vloer, muren en dak zijn.
Op de tweede plaats komt de balansventilatie en een aardwarmtewisselaar (kan nu bovendien mee onder het huis)
Op de derde plaats een kleine HR gaswandketel.
Schiet er nog wat geld over dan mogelijk nog iets met zonne-energie.

Groeten,
Rudy

afbeelding van serge-3
30/03/2006 - 23:17

Graag had ik geweten David hoe verwarm je je woning en hoe heb je geisoleerd enz..?
Zelf was ik eerst voorstander van een LEW maar Tot ik bij Ph kwam was ik snel overtuigt!!
Geen gas meer nodig, geen radiatoren !!
Wel een aardwarmtewisselaar, een balansventilatie met warmterecuperatie en eventueel aangevuld met zonnepanelen .
Het klopt dat je 10-tot 15 % meer betaald dan een gewoon huis maar zoals de energieprijzen blijven stijgen zal dit steeds vlugger terugverdient zijn.
Het is ook een ingesteldheid ,zoals ze tegen mij zeiden op de site , aan een keuken kunnen mensen veel geld geven maar aan zonnepanelen niet ,terwijl je op natuurlijke manier energie opwekt.
Ga zeker eens naar www.dialoog.be en klik daar op koevoet, daar kan je dan oude nummers kopen waar een schat van informatie instaat.Veel succes gewenst!!Zit zelf nog in de ontwerpfase.

afbeelding van wout-4
31/03/2006 - 01:58

"Ik ga ook een passiefhuis bouwen
(..)
Op de derde plaats een kleine HR gaswandketel.
Schiet er nog wat geld over dan mogelijk nog iets met zonne-energie."

Rudy,

een passiefhuis met een gaswandketel en 'iets met zonne-energie' als er geld over is, wat is daar passief aan ?

Volgens mij wordt dat een lage energiewoning, en daar is natuurlijk niets mis mee.

Wout

afbeelding van Rudy_Martens
31/03/2006 - 07:31

Wout,
Ja Wout inderdaad je opmerking is terecht, maar ik wou mijn repliek bewust kort houden en vermijden niet in een ander onderwerp te belanden.

Toch even wat uitleg voor mijn geval.
De investering om de winter gegarandeerd door te komen noodzaakt om buiten zonne-energie toch nog altijd een ander systeem erbij te plaatsen. Enerzijds om de dalpunten in de winter te overbruggen, anderzijds om het rendement verder op te voeren (bv met een warmtepompsysteem erbij). Ik vind dat de bedragen die men daar voor op tafel moet leggen vrij hoog zijn en toch even doet nadenken over wat ik waar ik NU eerst of best mijn geld in steek (isolatie bv.).
Het gastoestel zal in mijn geval dan ook een extra klein toestel zijn in de buurt van 10 max. 12 kW.
Dan heb ik meteen mijn bijverwarmingsysteem voor sanitair warm water dat later ook op mijn zonneboiler zal aangesloten worden.
Tweede voordeel is dat die ketel dan ook autonoom kan werken. Bv. Onderhoud of uitbreiding aan de zonnepanelen en ik heb nog altijd warm water.
Ik dacht ook aan die supergecombindeerde systemen balansventilatie, zonneboiler, warmtepomp tesamen in 1 toestel maar wat als aan zo'n toestel iets mankeert. Dan heb je niks meer.
Daarom ga ik liever alles gescheiden houden, balansventilatie, zonne-systeem, eventueel warmtepompsysteem, een klein HR gasketel als hulp of noodtoestel. Het enige waar de systemen tesamen zullen komen zal later in de zonneboiler zijn.
Rudy
P.s.: In dat passiefhuis in Destelbergen staat daar ook geen kleine HR gaswandketel als hulp of reserve?

afbeelding van david stroobants-4
31/03/2006 - 09:39

Serge,

Wij isoleren 10 cm rotswol in de muur (Rockfit 431 ADAPT van Rockwool, volledig opgevulde spouw), 24 cm in het dak en 6 cm in de vloer. Achteraf bekeken hadden we beter nog een 2 à 5 centimeter extra isolatie in de muur voorzien, maar dan moeten we weer plannen beginnen aanpassen, muren dikker beginnen maken, kelerwand verbreden, etc. En het contract met de ruwbouwaannemer is ondertussen getekend dus dat idee heb ik laten varen. Aangezien we de isolatie in het dak zelf gaan plaatsen (en langs daar ook typisch de meeste warmte verloren gaat) gaan we daar nog wel wat beter isoleren dan die 24 cm.

Ook gaan we trachten van zo veel mogelijk de koudebruggen te vermijden door isolatie aan te brengen op de meest kritieke plaatsen, thermische onderbrekingen te voorzien waar de binnenmuren op de welfsels staan, etc. Verder plaatsen we ook nog 1.1 glas, maar dat is ondertussen eerder standaard dan ongewoon.

Qua verwarming kiezen we voor een pelletketel. Niet goedkoop, maar ongetwijfeld wel een goede keuze vanuit ecologisch én economisch standpunt. Ik wou niet afhankelijk zijn van instabiele olieprijzen en een hele lange tijd heb ik eraan gedacht om een warmtepomp te installeren. Maar vanuit een technisch oogpunt heb ik altijd veel bedenkingen gehad bij dat systeem. Na een infoavond van Ludwig Van Wonterghem (StroomOp) omtrent pellets was ik onmiddellijk overtuigd van de techniek en het gebruiksgemak van een pelletketel. Wat dat betreft was het liefde op het eerste gezicht. ;-) Ludwig is gelukkig ook geen échte verkoper, maar een technische mens en die maken altijd wel wat meer kans om (en kritische persoon als ik) te kunnen overtuigen ;-)

Een goed geïsoleerd huis moet je mijn inziens ook goed ventileren dus een balansventilatie met warmterecuperatie is ook in het budget voorzien. Een aardwarmtewisselaar is nog een twijfelgeval. Ik heb nog altijd geen offerte gezien die zegt hoeveel mij dat precies gaat kosten en ook zal men mij nog eens deftig moeten kunnen overtuigen van de werkelijke meerwaarde van dat ding. Ik ken de meeste pro- en contra's en ben helaas nog altijd niet overtuigd.

We steken ook een waterput van 10.000 liter en die gaan we gebruiken voor het spoelen van de toilet, besproeien van de tuin, etc. Ook niet echt ongewoon ...

Mits er nog wat budget beschikbaar is behoren een zonneboiler en/of PV panelen zeker tot de mogelijkheden aangezien die zichzelf ook kunnen terugverdienen binnen geen al te lange termijn. Ik ga ervan uit dat, alles wat zichzelf weet terug te verdienen in een periode van 10 à 15 jaar, het overwegen waard is om in te investeren. Mogelijks komen die zonneboiler en PV-panelen er wel na een jaar of 5, wanneer de 6% BTW maatregel voor ons begint te gelden :-)

Wat die zonneboiler en PV panelen betreft heb ik wel nog een groot probleem met het feit dat je die dingen op uw dak moet leggen of aan uw gevel moet hangen om een subsidie te kunnen krijgen. Echt sierlijk ogen die dingen nu eenmaal niet op een woning (tenzij je echt modern bouwt), dus ik zou die veel liever ergens in mijn hof of op mijn tuinhuis plaatsen waar ik ze uit het zicht kan onttrekken. Maar dat bezien we later wel ...

Enfin, we bouwen misschien geen passiefhuis, maar écht slecht zijn we denk ik toch niet bezig :-)

afbeelding van david stroobants-4
31/03/2006 - 09:57

Ahja ... en onze electriciteit komt van CityPower. Zij garanderen dat minstens 50% van hun energie wordt opgewekt d.m.v. hernieuwbare energie aangemaakt in België én volgens http://www.vreg.be waren ze ook nog de goedkoopste leverancier, dus dat was meegenomen :-)

Misschien dat we later ooit nog wel eens de overstap maken naar Ecopower, maar die wachtlijst en dat aandelen-systeem maakte het voor ons onmogelijk om snel te kunnen beschikken over een werfaansluiting.

Amai ... nu ik alles zo nog eens herlees ... Eigenlijk ben ik, sinds ik dit forum heb leren kennen, écht wel een groene jongen aan het worden. Zolang ik niet verander in de Hulk zal't wel geen kwaad kunnen zeker? ;-)

afbeelding van david stroobants-4
31/03/2006 - 10:17

Serge, misschien nog wel één opmerking. Je spreekt van een meerkost van 10 à 15 %. Mij lijkt dit behoorlijk onderschat. Als je een echt PH bouwt volgens de regels van de kunst. Dan vrees ik dat je zelfs met 25% meerkost er niet gaat komen.

En als je dat ook nog eens allemaal wil gaan terugverdienen, dan vrees ik dat je ook héél lang gaat bezig zijn.

Maar hoe dan ook, respect ... het is zeer bewonderenswaardig dat je gaat voor een PH. Sowieso heel veel succes gewenst met de bouw !

afbeelding van dirk andelhofs
31/03/2006 - 11:54

Serge, Wout, ...

Een passiefhuis is geen nulenergiewoning hoor.

Voor het verwarmen van een PH van 200m² heb je jaarlijks nog steeds 300m³ gas nodig. Daarbovenop komt nog je sanitaire warm water.

Een kleine gasketel (+boiler) is dan misschien wel de goedkoopste oplossing. Na 20 jaar (als er terug budget is) kan je dan nog altijd op een andere manier gaan verwarmen.

dirk

afbeelding van dirk andelhofs
31/03/2006 - 11:55

David,

In Duitsland is de meerkost tov traditioneel momenteel 5 à 10%

dirk

afbeelding van david stroobants-4
31/03/2006 - 14:06

Dirk,

Ik kan me vergissen, maar ik dacht dat je in een PH normaliter gaat werken met 3-dubbele beglazing i.p.v. 2-dubbele beglazing. Ik lees een beetje eerder in de thread een uitspraak van Gert Vos: "In onze bouw zou het een meerkost zijn van ongeveer 12000 EURO voor passiefhuisramen". Als je aan een bouw 250.000 EUR zou besteden, dan is die meerkost voor de ramen alleen al bijna 5%.

afbeelding van Rudy_Martens
31/03/2006 - 18:30

David,
je schreef:
"Wij isoleren 10 cm rotswol in de muur (Rockfit 431 ADAPT van Rockwool, volledig opgevulde spouw), 24 cm in het dak en 6 cm in de vloer."

Mogelijk is jouw rotswol een superisolatie die ik nog niet ken (ik ga het eens opzoeken), maar ik vrees dat je er met die 10cm in de muur en 6cm in de vloer niet zal komen hoor. Kijk maar eens op de website van Isover (glaswol isoleert even goed of ongeveer evengoed als rotswol), daar vind je ook enkele voorbeelden.

In de buitenmuren ga ik voor een equivalent van minimum 30cm dik glaswol, in het dak voor 40-45cm, in de vloer voor +-20cm.

Reden: Zowel hier op het forum als elders hoorde ik van mensen die hun huis GOED isoleerden: "Als ik het geweten had dan zou ik nog beter of meer geisoleerd hebben."

Groeten,
Rudy

afbeelding van Rudy_Martens
31/03/2006 - 18:33

David,
ik ben eens gaan kijken naar de lambdawaarde van jouw isolatie en die is 0.036
Dat is natuurlijk een heel goede waarde maar je komt er inderdaad nooit met jouw dikte. Dus toch nog even goed bespreken met jouw architect.
Groeten,
Rudy

afbeelding van ahardeman
31/03/2006 - 21:17

Neem kooltherm, ik heb 108mm kooltherm in de spouw Rc=5,2, lambda dacht ik rond de 0.019/0.020

Mvg Arnold

afbeelding van Rudy_Martens
01/04/2006 - 13:23

Arnold,
ben eens gaan kijken op de Nederlandse website en dat lijkt me wel een aantrekkelijk materiaal. Persoonlijk ben ik er in geinteresseerd voor vloerisolatie omwille van de goede drukvastheid en besparing op de dikte (10cm met lambdawaarde 0.019 ipv 20cm met lambdawaarde +-0.040...)
Kan je mededelen hoeveel je ongeveer betaalde per m2 voor die 10cm dikte?
Groeten,
Rudy

afbeelding van david stroobants-4
01/04/2006 - 16:01

Rudy,

Wat bedoel je precies met "dat ik er niet ga komen met mijn 6 cm. in de vloer en 10 cm. in de muur"?

Ik heb toch al gezegd dat ik geen passiefhuis ga bouwen, maar wel een goed geïsoleerd huis (K35). Of wil je zeggen dat ik met die isolatiediktes zelfs dát niet ga bereiken?

David.

afbeelding van walter-12
01/04/2006 - 18:48

David,

voor een K35, zal dat op het randje zijn. Maar het zal er wat van afhanhel hoeveel glas, rijhuis of. Maar voor een open bebouwing dat wordt spannend. Als je nog een paar koudebruggen hebt, kan je het volgens mij vergeten.

Walter

afbeelding van Geert Bellens
01/04/2006 - 20:51

Lambda van Kooltherm (resol) is officieel 0,021 in België.
Voor de rest een zeer goed scorend (synthetisch) isolatiemateriaal op milieuvlak.

Geert

afbeelding van Hans Delannoye
01/04/2006 - 22:37

David

Geen PH, maar als ik zie wat jij allemaal gaat investeren in een K35? Voor dat geld had je ook een PH gebouwd.
De meerprijs voor PH-ramen is stevig, maar daarbij spaar je een klassieke cv uit.
Pellets, ecologisch en economisch het beste? Daar ben ik nog niet zo zeker van. PH scoort op alle vlakken beter. Vergeet niet dat er ook wel wat problemen zijn met pellets en de ketels en kachels. Het is een mooie techniek, maar die desondanks nog in z'n kinderschoenen staat.
AWW, niet overtuigd? Wat doe je in de winter als het vriest? Je lucht electrisch verwarmen? En vergeet ook de voordelen in de zomer niet, ik zou niet zonder willen. Voor het materiaal moet je op een 1000 euro rekenen + de graafwerken (500,00?).

Hans

afbeelding van Rudy_Martens
01/04/2006 - 23:10

David,
Walter gaf je het antwoord al.
Groeten,
Rudy

afbeelding van david stroobants-4
03/04/2006 - 01:15

Hans,

"Wat ik allemaal ga investeren in een K35 woning"?!

Kijk, we hebben er nu eenmaal voor gekozen om niet "compact" te bouwen omwille van esthetische redenen. Ik hou nu eenmaal van "uitsprongskes" aan een woning, dat moogt ge mij absoluut verwijten. En we hebben ook bewust gekozen voor een traditionele bouwwijze en niet voor bvb. houtskeletbouw. Hout is een levende en meer werkende materie. Ik ben daar niet echt voor te vinden. De koudebruggen zullen we wel weten te minimaliseren.

En voor de rest heb ik zo veel mogelijk getracht om aandacht te schenken aan een aantal zaken in volgorde van belangrijkheid:

1. Goede orïentatie van de woondelen. (Leefruimte op het zuiden, garage op het noorden)

2. Isolatie: Hebben we gedaan en in belangrijke mate. Als we daaraan nog willen raken gaat dit gepaard met: extra materiaalkosten, plan aanpassingen, dikkere muren, ruimteverlies in de woning, etc. Wat dat betreft zitten we op een point of no return. Veel isoleren is belangrijk, maar goed isoleren is minstens even belangrijk. Aangezien we een groot deel van de isolatie zelf aanbrengen kunnen we ook zeker zijn dat dit goed wordt aangebracht.

3. Beglazing: Veel glas om zonlicht en warmte te benutten en overal hoogrendementsbeglazing (1.1 kW) Als we beter willen gaan wordt het 3-dubbele beglazing. In mijn ogen een meerkost die nauwelijks valt terug te verdienen.

4. Ventileren: Balansventilatie met warmteterugwinning. Toch al heel wat beter dan een natuurlijke ventilatie denk ik dan. AWW inderdaad niet overtuigd. Voor die paar dagen in de winter dat het écht hard vriest dat het kraakt mag dat toestel voor mijn part electrisch bij verwarmen. Dat zal de grote kost niet zijn maar ik vermoed dat het bij u eerder een principe-kwestie is dan een berekende. Trouwens, die dingen kunnen ook een tijdje in onbalans draaien, dus zo erg zal het wel niet zijn. En de voordelen van een AWW in de zomer: Ik denk niet dat je met een AWW alleen het in huis twee graden koeler kan laten worden. 's nachts draait die installatie (zonder AWW) in by-pass. Ik denk dat dát belangrijker is. En wat die prijzen betreft: Gij komt die AWW bij mij gratis installeren en neemt de volledige BTW en service voor uw rekening wanneer mijn buis lek is, vuil wordt, of vol zit met schimmels van het condensvocht?

5. Verwarmingsinstallatie: Vloerverwarming in de voornaamste leefruimtes en pellets als verwarmingsbron. Wat dat betreft hebben we gekozen voor een milieuvriendelijk alternatief met eenzelfde comfort als gas of mazout.

Conreet: Alles wat ik nu nog bijkomend voorzie om mijn woning energiezuiniger te maken zal mij, buiten een hoop kosten, nog bitter weinig opbrengen. Al die "investeringen" die ik heb opgesomd zal je ook aantreffen in een passiefhuis. Alleen gaan ze daar nog een stapje verder gaan, dus ook meer kosten. En een passiefhuis heeft ook nog altijd een verwarmingsinstallatie nodig en iets om sanitair warm water mee te maken. Dus wat is nu eigenlijk het verwijt?

afbeelding van Hans Delannoye
03/04/2006 - 16:34

David

Ik verwijt jou niets, ik stel enkel de vraag. Als jij dat als een verwijt opneemt, betekent dat dan misschien dat je zelfs noch twijfels hebt over je concept? Ik wou maar zeggen, en niet specifiek naar jou toe, dat als je zo'n investeringen doet, PH een mogelijk alternatief is, zowel naar comfort, prijs al ecologie. Misschien ben je te ver gevorderd, maar als je van PH vertrekt van bij het begin, valt dat allemaal wel mee.

Passief bouwebn kan op alle manieren, al is compact bouwen makkelijker dan veel fantasietjes. Maar die regel geldt net zo goed voor een LEW.

" Hout is een levende en meer werkende materie. Ik ben daar niet echt voor te vinden. "
Daar zit je er volgens mij wel flink naast. Een HSB werkt niet meer dan een klassiek stenen huis. Hoeveel nieuwbouwwoningen vertonen na een paar jaar geen scheuren?

" Veel glas om zonlicht en warmte te benutten en overal hoogrendementsbeglazing (1.1 kW) Als we beter willen gaan wordt het 3-dubbele beglazing. In mijn ogen een meerkost die nauwelijks valt terug te verdienen. "
Tja, over dat terugverdienen kan je jaren diskuteren, en dat geldt net zo goed voor zonne-energie, pellets, AWW's, enz.

Balansventilatie met warmteterugwinning is volgens mij ook de beste keuze. Wat de AWW betreft, die werkt natuurlijk ook bij 5°, ook dan wordt de lucht nog voorverwarmd. Afhankelijk van de omstandigheden kan deze toch een 1000 kWh opbrengen.
Electrisch vordstvrij houden is inderdaad geen zo grote kost, ik bekijk het geheel. Niet zozeer principieel, of toch, ik kies voor "best available technology", tenminste als het betaalbaar blijft.

" Ik denk niet dat je met een AWW alleen het in huis twee graden koeler kan laten worden. "
Dat kan wel, alles hangt af van de omstandigheden. Maar met veel glas kan je het zonder zonwering wel vergeten, met een efficiente zonwering kan 1 a 2 graden wel lukken. Je kan je woning in de zomer verluchten met de ramen en deuren dicht, geen lawaai, geen vervelende beestjes,... En de bypass heeft alleen nut als het 's nachts buiten merkelijk kouder is dan binnen. Trouwens, de meeste bypassen laten nog een belangrijk deel over de WW lopen, met toch warmere lucht als gevolg.

" Gij komt die AWW bij mij gratis installeren en neemt de volledige BTW en service voor uw rekening wanneer mijn buis lek is, vuil wordt, of vol zit met schimmels van het condensvocht? "
Nee, en ook niet voor ventilatie, pellets, badkamer of wat dan ook. Als het niks mag kosten moet je natuurlijk niet bouwen ;)

" En een passiefhuis heeft ook nog altijd een verwarmingsinstallatie nodig "
Nee, niet in de klassieke zin van het woord. Het enige dat je doet is de ventilatielucht wat bijverwarmen, kompakttoestellen combineren al deze functie's + warm water in 1 toestel.

Hans

afbeelding van david stroobants-4
04/04/2006 - 09:37

Hans,

Ik heb er geen enkel probleem mee dat bepaalde zaken geld kosten. Aardwarmtewisselaar, 3-dubbele beglazing, ... maakt niet uit. Alleen worden er op het forum soms bedragen vermeld die niet echt aansluiten bij de realiteit. (Tenzij je een handige Harry bent en alles zelf kan/wil doen).

Dat veel van die zaken vanuit energetisch en milieuvriendelijk standpunt waardevol zijn, wil ik gerust aanvaarden. Maar ik ben nu eenmaal van oordeel dat je bepaalde dingen beter niet installeert, gewoon omdat je er uw broek aan gaat scheuren. Natuurlijk, als bouwen uw hobby is en het milieu een passie. Dan zit je in dezelfde vergelijking die ik gemaakt heb omtrent die omgebouwde wagens enkele reacties eerder in de vraagstaart.

3-dubbele beglazing en AWW zijn in mijn ogen twee zaken die zichzelf niet zullen terugverdienen, toch niet binnen een voor mij aanvaardbare termijn. Als je vertrekt van een PH zijn die investeringen misschien meer zinvol. Omdat die zaken er toe zullen bijdragen dat je (mogelijks) geen verwarmingsinstallatie dient te installeren. Dat is waar.

Wij hebben er nu bijvoorbeeld voor gekozen om wel te investeren in een (dure) pelletketel, maar niet in een passiefhuis. Wij bouwen bewust geen passiefhuis omdat dit mijn inziens gepaard gaat met beperkingen op architecturaal vlak. Als jij kan leven met die beperkingen, geen enkel probleem en alle respect daarvoor. Maar wij niet.

We weten dat onze keuze van ontwerp gepaard gaat met bepaalde toegevingen op energetisch vlak. Daarom dienen we te "investeren" in een K35 woning. Point taken. Maar dat we een K35 realiseren vind ik op zich al geen slechte prestatie hoor.

In de loop van de jaren zijn er heel wat populaire bouwstijlen de revue gepasseerd: fermette, pastorie, spaans, klassiek, modern ... Passiefhuis-stijl is tot op heden nog nooit populair geweest. Je hebt wellicht gegronde redenen om die stijl te promoten. Ik heb ook allerminst de bedoeling om een passiefhuis te gaan "veroordelen". Maar helaas kan die stijl qua look mij niet bekoren. (Sorry, smaken verschillen nu eenmaal)

Ik herhaal het nog eens: In een passiefhuis ontwerp je uw huis met het oog op een lage energiebehoefte. Wij ontwerpen een huis naar onze smaak en dán trachten we dit zo goed mogelijk energetisch in te vullen. We bouwen gewoon vanuit een andere visie en met een ander doel voor ogen.

Iedereen die bouwt zal het met me eens zijn dat er heel veel keuzes voor handen zijn en het is niet eenvoudig om door de bomen het bos nog te zien. Met betrekking tot de energiebehoefte denk ik dat we enkele goede keuzes hebben weten te maken. Ik kan wellicht nog 1001 dingen bedenken die ik vanuit technisch, energetisch en milieuvriendelijk standpunt zou kunnen toepassen op onze woning. Alleen denk ik niet dat die zaken nog veel gaan kunnen bijdragen op financiëel vlak of dat ze toegepast kunnen worden zonder wijzigingen aan te brengen aan het ontwerp.

Maar hey, alle ideëen zijn welkom. Vandaar dat ik ook dit forum tracht te volgen :-)

afbeelding van ronnyr-2
04/04/2006 - 09:55

David,

Ik begrijp niet waarom jij denkt dat een passief huis een speciefieke architecturale stijl is. De door jouw genoemde stijlen (fermette, pastorie, spaans, klassiek, modern, ..) kunnen allemaal tot een passief huis gebouwd worden.
Kijk maar eens naar de laagenergiewoningen van de open huizen dag van de bbl. Daar staan verschillende bouwstijlen tussen de passief huizen: Provençaalse stijl , modern, kubus vorm, .... noem maar op. Zoek ook maar eens ergens anders op het internet, via google. Je kan een passief huis bouwen in eender welke bouwstijl, een passief huis is zelf geen bouwstijl maar een energetisch concept waar men bouwstijlen probeert aan te laten voldoen.

Mvgr,

RonnyR

afbeelding van Hans Delannoye
04/04/2006 - 10:57

David

Passiefhuisstijl???? Wat mag dat wel wezen? Blijkbaar ben jij niet goed geïnformeerd.
Passiefhuis is een constructienorm, net als een (ex) K30.
Er zijn geen bepalingen wat betreft materialen, plaats, vorm, kleur,... Maar zoals ik gisteren al zei, hoe compacter, hoe makkelijker.

Hans

afbeelding van argyle
04/04/2006 - 11:11

Ronny,

Ik vermoed dat ik met m'n huidige architecturale niet stijl tot een passiefhuis zou komen. Teveel in, en uitsprongen, te grote bewoonbare oppervlakte?

Ik heb ook eerst gekozen naar mijn en vrouwlief haar smaak, en zijn dan verder gaan zien. -> orientatie, isolatie, technieken zoals aww, balansventilatie en zonne-energie , bep. bouwvlakken nog extra isoleren (zoals overgang naar garage, kelder), luchtdichting, een paar grote ramen in de leefruimte voorzien met 3x beglazing,..

Ik "plan" rond een K25 uit te komen. Als ik dit forum niet had gevonden dan was dit waarschijnlijk een K30-35 met natuurlijke ventilatie geweest.
Ecologish het beste is gewoon een extra wolle trui aandoen als het wat kouder is ipv een verwarming te voorzien. Goedkoop, herbruikbaar, en gebruikt weinig grondstoffen. En wil je het gezellig hebben, kruip dan mah lekker onder de dons met het vrouw'ke..

Als ik eerder van PH had gehoord, had ik mischien toch een toegeving gedaan naar ontwerp.. Alhoewel, als ik m'n hart volg, zou ik opnieuw het huis kiezen dat ik nu plan (architecturaal).

Ik wil ook geen houtskelet (alhoewel ik de voordelen erken). Ik ben blijkbaar een echte belg, met ne baksteen in de maag. (wat daarom niet beter/slechter is).

De meeste mensen die zich goed informeren (via -waarvoor dank- dit en andere fora), of zich kunnen beroepen op een architect met een goede visie (naar ontwerp/isolatie/ventilatie/..) zitten al ver boven de Belgische norm.

Af en toe krijg ik de indruk dat men in de ogen van de "die-hards" hier op het forum echter nooit genoeg kan doen. Terwijl de mensen die dan minder doen (ivm bouwen) mischien via andere wegen een veel ecologischere balans hebben dan velen hier op het forum..

afbeelding van tijs
04/04/2006 - 12:56

hallo,
ik ben student en doe een thesis over een PH; eerst leek het me ook niet bep. iets realiseerbaar naar prijs,kwaliteit... maar die meerkosten bvb. vallen goed mee: ventilatie bvb. heb je zowiezo nodig en zonder AWW=natuurlijk=veel meer warmteverlies + bijkomende warmte in de zomer; tevens kan je met een AWW uw lucht beter filteren als je dat wil...
Verder zijn er ook zaken die opbrengen zoals een CV-ketel... die je in een goed PH kunt schrappen of vervangen door een warmtepomp/pelletkachel of gewoon door de zon... Je bouwt normaal milieuvriendelijker en je verbruikt veel minder energie en veronderstellende dat je al uw meerkosten pas na 20jaar terugkrijgt: in het andere geval maak je vanaf dan verlies en is het te laat om te veranderen...
In ieder geval moet ik er zelf niet meer van overtuigd worden; het is vooral een kwestie van erg goed geïnformeerd te zijn,een extra investering op LT en niet kortzichtig te bekijken en een "progressieve geest" te hebben.
Natuurlijk gaat dit alles meer en meer doorbreken met de stijgende energieprijzen en nieuwe normen en kan dus niet iedereen nu reeds overtuigd of op de hoogte zijn...
groeten,
Tijs
martine schreef:
> Goedemiddag,
>
> We zouden graag een LEW of PH laten bouwen met een modaal budget.(alleenstaande woning)
> Nu zijn we zelf echte leken en erg onhandig. Hoe begin je hieraan? Ik heb al wat informatie opgezocht, maar zie door het bos de bomen niet meer. Werk je eerst met een architect of moet je reeds weten met welk soort energie en toestellen je graag zou werken? Hoe zijn jullie eraan begonnen ?
> Waarmee dien je allemaal rekening te houden ?
> Alvast bedankt voor jullie antwoorden.
> Groeten,
>
> Martine

Pagina's

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.