Hoe kan je uw bestaand gebouw zero energie of positief energie maken ? | Ecobouwers.be

U bent hier

Hoe kan je uw bestaand gebouw zero energie of positief energie maken ?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van brother paul
23/09/2013 - 13:21

De vraag stel ik als denkoefening, omdat ik hier nu veronderstel dat zero energy niet altijd mogelijk is. Zero betekent dus dat al uw verwarming tesamen met uw elektrische energie volledig gedefossiliseerd wordt... We zijn hier allemaal mensen die zo weinig mogelijk willen verbruiken. Nu vraag ik mij concreet af, hoe kan iedereen zijn gebouw zero energie maken ? Sommige verbruiken 14.000kWh en kunnen max 10kWp zonnepanelen leggen, andere moeten hun huis isoleren, PV leggen en een WP installeren om virtueel zero te worden maar hebben bvb geen vergunning voor een grondboring, of missen ook voldoende dakruimte, of moeten aan kijken tegen een serieuze verbouwing. Maar concreet, ik vraag mij af ,voor al de 'meubels' op dit forum, hoe gaan jullie jullie woning 'virtueel' zero energie krijgen. Mathematisch verbruiken de meeste huizen 4000kWh voor warm water, 5000-50.000kWh voor verwarming, 5.000-10.000kWh elektrische energie om te koken/TV kijken en op het forum te zitten bvb. Een LEW is gebouwd op 3liter/m2/jaar te verbruiken of 30kWh/m2/jaar of heeft 1/5 keer die oppervlakte in zonnepanelen nodig... Zonnepanelen moeten schuin opgesteld worden, dus je verlieft altijd de helft van uw opp, of je hebt 0.4m2 nodig om die energie op te wekken ALs je nog uw elektrisch energie bijtelt, verbruik je gemakkelijk 5000kWh op 150m2 of nog eens 30kWh/m2/jaar. Je eindigt dus met gans uw dakopp vol te leggen met zonnepanelen om zero te worden. De limiet zit echter op 10kWh. ook daar speelt de wetgeving ons parten, straks botsen we allemaal tegen die limiet.Nu limieten zijn er om opgelost te worden, je kan stoken op pellets en klaar is kees, dit halveert uw zonneinstallatiebehoefte. Maar nu concreet, stel dat je uw gebouw zero wilt maken, waar botst uw toepassing en welke oplossing moet je daarom kiezen, welke grote werken moet je daarvoorplannen, en is uw oplossing finaal virtueel zero of niet ?

31 Reacties

Reacties

afbeelding van Ingir
23/09/2013 - 17:08

Waarom zou je zero willen?

 

Als je je woning grondig isoleert (dak, gevel, vloer),  alle ruiten vervangt door 1.1-glas, de kieren tussen bouwdelen minutieus afdicht, woningventilatie met debietsturing en/of warmterecuperatie plaatst en de woning voorziet van vloerverwarming dan heb je de belangrijkste zaken aangepakt. Daarna kun je nog gaan 'spelen' met zonneboiler, DWTW, warmtepomp en PV maar dit maakt je woning niet echt zuiniger.

 

Zero is leuk (en niet meer dan dat) als je nieuw bouwt, voor bestaande bouw is het al een hele prestatie als je er een K30 van kan maken.

 

afbeelding van brother paul
23/09/2013 - 17:25

stel in 2020 dat elke verbouwing zero moet worden (richtlijn Europa)... dan geef jij nu aan dat elk huis die nu in belgie staat en dan verbouwd kan worden per definitie onbewoonbaar wordt , niet verbouwd kan worden en afgebroken wordt ? Wat is de waarde van uw huis: de grond en de funderingen...

afbeelding van Ingir
23/09/2013 - 18:22

dubbel

afbeelding van Ingir
23/09/2013 - 18:22

Volgens mij moeten alleen nieuwe woningen bijna nul zijn vanaf 2020. En K30 is ook bijna nul... 

afbeelding van Geert Bellens
23/09/2013 - 19:19

Alleen nieuwe gebouwen moeten nulenergie worden vanaf 2020.

Voor renovaties zal een bepaalde ambitie worden opgelegd, onlangs gehoord dat dit in de richting van een E60 zou kunnen worden.

Hoe ze dat gaan afdwingen weet ik niet, ik vermoed via de bouwvergunning bij grondige verbouwingen.

 

Geert

 

 

afbeelding van Ingir
23/09/2013 - 20:15

Voorlopig is het nog niet eens mogelijk een woning ECHT nul of plus te maken. In ieder geval niet met zonnepanelen die 's winters onvoldoende stroom produceren om de warmtepompen te laten draaien. Of je moet de capaciteit van PV-installaties afstemmen op de winteropbrengst maar dat is nogal kostbaar en de daken zullen te klein zijn.

 

Maar goed, er is nog 7,5 jaar te gaan en misschien dat in die tijd een leuke uitvinding gedaan wordt, bijvoorbeeld een goedkope, milieuvriendelijke en compacte batterij of zonnepanelen met een rendement van 107% bovenwaarde...

 

Het streven is wel goed maar de techniek is er nog niet en ik denk dat het nog wel veel langer dan 7,5 jaar kan duren voordat de benodigde techniek betaalbaar is.

afbeelding van brother paul
23/09/2013 - 20:39

zo'n Zenith solar doet zo extreem zijn best om energie te leveren

http://www.zenithsolar.com/ImagesFck/Zenith/file/z20_brochure.pdf

Zeg maar 4.5kWp per 20m2, en 11kWp thermische energie op diezelfde 20m2

Dus goed voor 4500kWh elektriciteit en 11000kWh warmte op 20m2

Ik zie die wel zitten in mijn tuin. Kost rond de 15.000euro. Is dus duur, maar per kWh niet zo duur in feite. Haalt ergens 72% efficientie

afbeelding van Ingir
23/09/2013 - 21:28

Ik vind zonnepanelen al verschrikkelijk maar die kun je tenminste nog op het dak leggen zodat je er niet steeds naar hoeft te kijken. Dit apparaat is zo groot als een kleine garage en heeft 70-90m² ruimte in de tuin nodig. En dat kijkt dan de hele dag naar jou met die twee nerd-ogen...

afbeelding van brother paul
23/09/2013 - 21:48

zet hem op uw dak, dan kijkt hij naar de gebeur... ;-)

afbeelding van Ingir
24/09/2013 - 08:02

Een echte zonnebril op je huis!

 

http://www.freeimagehosting.net/t/5lp2h.jpg

afbeelding van brother paul
24/09/2013 - 08:10

prachtig hé, nu nog eens onroerend erfgoed overtuigen.

afbeelding van Ingir
24/09/2013 - 09:55

Dit plaatje zou ze wel moeten kunnen overtuigen, die panelen zijn zo modern dat de woning er nog monumentaler bij staat.

 

Interessant leesvoer:

http://www.nulwoning.nl/attachments/Documenten/EPGnetwerk_nulwoningbesta...

 

En een leuk niemendalletje: http://www.youtube.com/watch?v=6GmgsuEgcJE

afbeelding van stefan-14
24/09/2013 - 18:17

de titel bij dit laatste filmpje is al verkeerd, "OF" past niet

het is "eerst isoleren" en "daarna de kleine rest met de huidige technieken zo goed mogelijk aanpakken"

dit laatste kan op vele verschillende manieren :

- ecologisch optimum : pellets, zonneboiler, ... combineren

- lage investering : goedkoopste gasketel die je kan vinden ?

- lage (tot geen) maandelijkse energiekost : gebruik PV en WP

afbeelding van Griet en Stefan
24/09/2013 - 21:21

Ik heb ooit gehoord, dat als je voor een aankoop van een huis staat goed moet letten op:

is er een (kruip)kelder, dan kan je de vloer isoleren. 

Is er een dakoversteek langs alle kanten (en uiteraard dak in goede staat), dan kan je later makkelijk de muren bij-isoleren enz...

Als ik als jong koppel voor een aankoop zou staan en kijkend naar de toekomst zou ik hiermee rekening houden.  Dan kan je na enkele jaren stapsgewijs uw woning energie zuiniger maken....

afbeelding van charel
25/09/2013 - 09:09

Definitie van een nul energie woning en ook plus energie woning:

Volgens mij bestaat hier geen algemeen aanvaarde definitie van. Als je het bekijkt vanuit de subsidierende overheid is de definitie:

Een passiefwoning waarbij de weinige energie die er per jaar nog nodig is (of meer in geval van plus energiewoning) ook in datzelfde jaar ter plaatse wordt opgewekt.

Men kan dus op bepaalde ogenblikken energie betrekken van buiten de woning op voorwaarde dat minstens evenveel energie op een ander moment tijdens dat jaar wordt teruggegeven naar buiten de woning. Voorwaarde is dus ook dat de woning is gebouwd volgens de passiefhuisnorm en als dusdanig is goedgekeurd.

Volgens deze definitie is het zeer goed mogelijjk om zo'n woning te bouwen. Op lange termijn is dat zelfs rendabel voor de bouwheer en nog meer voor het milieu.

Voor een bestaand gebouw zal dat veel moeilijker zijn, maar niet onmogelijk. Echter voor de bouwheer lijkt mij dat zelfs op lange termijn en afhankelijk van het type woning voorlopig niet rendabel.

Er bestaat nog een andere simpelere definitie van nul energiewoning die niet aanvaard wordt door de overheid maar die hier en daar ook gebruikt wordt:

Gelijk welke woning ( zelfs een niet of nauwelijks geisoleerde) die per jaar evenveel energie ter plaatse opwekt dan ze zelf verbruikt.

Zo kan in een extreem voorbeeld een krotwoning met een veld zonnepanelen een nul energiewoning zijn.

Er wordt volgens mij geen definitie gebruikt waarbij het nul energieprincipe op elk moment zou moeten gelden. Dus het is niet zo dat elke kWh die gebruikt wordt op hetzelfde moment zou moeten worden opgewekt

Charel

 

afbeelding van Geert Bellens
25/09/2013 - 09:50

De Vlaamse regering heeft in juli daar een principiebesluit rond genomen. De term passiefhuis wordt nergens vermeld.

 

http://www2.vlaanderen.be/economie/energiesparen/epb/doc/BENeisen.pdf

Geert

afbeelding van brother paul
25/09/2013 - 10:00

Jamaar het isolatieniveau U=0.24 zit toch op LEW niveau

afbeelding van Ingir
25/09/2013 - 10:58

Nu weet ik nog steeds niet wat de afkorting BEN betekent, wat ik wel weet is dat de ambities van de overheid niet erg hoog zijn met K40 en primair energieverbruik van 70 kWh/m²a. Dat komt niet eens in de buurt van een ZLEW of passiefhuis. Er heeft dus weer iemand flink gelobbyd, afgaande op de E30 zal dat wel de installatielobby geweest zijn.

afbeelding van walter-8
25/09/2013 - 14:10

goed: dan woon ik al 6 jaar in een BEN-verbouwing.  Over de laatste 6 jaar brengen mijn PV panelen meer energie op (3000kWh), dan mijn warmtepomp voor verwarming verbruikt.  Nu heb ik eindelijk een naam voor mijn huis. 

Walter

afbeelding van charel
25/09/2013 - 12:35

BEN woning betekent bijna energie neutraal. Dat is nog iets anders dan nul energie of plus energie, een trapje lager eigenlijk.

Hoeft dan inderdaad ook niet passief te zijn.

Charel

 

afbeelding van Ingir
25/09/2013 - 12:52

Op een rijtje:

- passiefhuis 15 kWh/m²a is energieneutraal als de benodigde energie voor ruimteverwarming wordt afgedekt met zonnepanelen, voor een woning van 200m² is dat dus 3.500Wp (3.000kWh/jr) dus 100% compensatie.

- een K40 woning met 70 kWh/m²a is bijna-energienetraal als 7 kWh/m² BVO aan zonnepanelen wordt geplaatst, voor de 200m²-woning met een warmtevraag van 14.000 kWh is het voldoende om 1.650Wp (1.400 kWh/jr) dus slechts 10% compensatie

Bijna-energieneutraal betekent dus eigenlijk nog-lang-niet-energieneutraal...

 

 

afbeelding van charel
25/09/2013 - 14:46

Bijna juist. Bij energieneutraal moet buiten de benodigde energie voor ruimteverwarming ook alle andere energie (verlichting, huishoudelijke apparaten, ventilatie enz..) gecompenseerd worden.

Charel

afbeelding van Ingir
25/09/2013 - 15:45

Dan gaat de PV-installatie van de EN-woning richting de 10 kWp, dat lijkt mij niet zo'n goede ontwikkeling... 

afbeelding van brother paul
25/09/2013 - 16:48

het kan niet anders.... 

tenzij

1  WKK.... op biogas/waterstofgas/ammoniak kies maar  waterstofgas of ammoniak wordt gemaakt met zonneenergie/windenergie  biogas met vergiste biorestmassa

2  WKK op pellets  , idealiter zou de WKK van de ene moeten compenseren voor de energiebehoefte van een WP van een andere dus tandems maken...

3   PV - WP, mits een tandem met een WKK in de buurt

4  Pellet CV  en  PV

5  afvalwarmte netwerk als verwarming... pak antwerpen verwarmen met Doel... moet perfect lukken. En iedereen een PV op het dak.

 

 

afbeelding van walter-8
25/09/2013 - 16:53

Als je zuiver elektrisch alles wil verwarmen: maar dat moet natuurlijk niet.

Walter

afbeelding van stefan-14
25/09/2013 - 18:24

als "definitie" van BEN lees ik ook = energie-neutraal, dus alle verbruik afgedekt door PV op een "gemiddel jaar", maar wel zo dat je het NET gebruikt als buffer

 

EN zou dan zijn met batterijen, zonder net-aansluiting

 

 

afbeelding van charel
25/09/2013 - 19:17

BEN:  Bijna  Energie  Neutraal

Niet helemaal dus.

afbeelding van Ingir
25/09/2013 - 19:19

Dan praat je over autarkie, dat is een verhaal apart. Er is op dit moment niet meer dan een lachwekkende BEN-definitie en voor EN mag je inderdaad al je fantasie gebruiken...

 

Hoe dan ook, de doelstelling (energieneutraal in 2020) is afgezwakt tot handhaving van de huidige norm voor het K-peil met een paar zonnepanelen erbij. Jammer van de gemiste kans.

afbeelding van Griet en Stefan
25/09/2013 - 22:56

Inderdaad de K-peil is belachelijk hoog om als BEN te dienen in 2021.  Onze woning met K22 3j geleden gebouwd zou dus beter geïsoleerd zijn dan de meeste binnen 12jaar?  Ik moet gewoon enkele PV en L/W warmtepomp bijzetten om mijn huidige E48 omlaag te krikken en voala, heb ook een BEN!  Dacht echt dat alleen passief huizen in aanmerking zou komen voor BEN....

afbeelding van brother paul
25/09/2013 - 12:18

70kWh/m2, met zonnepanelen die 150-200kWh/m2 opbrengen heb je wel geen marge om zero te worden... Omdat je uw oppervlakte in feite maar 50% kan volleggen met panelen.

Met zo'n zenith Z20 van 11000Wp/20m2 warmte en 4500Wp/20m2 electrische energie, kom je 550kWh/m2 warmte en 220kWh/M2 elektrische energie. Je kan daarmee 157m2 van een 70kW/m2 huis zero energie maken.Isoleer je  naar het 30kWh/m2 niveau kun je op 366m2 wonen...

Pagina's

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.