hoe dampopen na-isoleren van buitengevel?

Na-isoleren van de buitengevel gebeurt vaak met EPS of PUR platen, echter zijn die platen heel beperkt dampopen (waardes te vinden via deze link: https://cdn.nimbu.io/s/4tn7vz5/assets/3.1%20Isolatiematerialen%20algeme…) in vergelijking met minerale of natuurlijke materialen. Op de website van recticel wordt zo vermeld dat PUR niet dampopen is. De eerste plaat bij de grond is steeds een plaat die ongevoelig is voor vocht (bv. XPS), en ook XPS is ook niet dampopen.

Bij een renovatie lijkt het me cruciaal om de dampopen gevel (een opgevulde spouw met minerale wol + bakstenen) te behouden. Voor EPS zijn er tal van alternatieven die wel voldoende dampopen zijn. Maar wat te doen met de eerste plaat bij de grond, kan dat ook dampopen worden uitgevoerd? Ik stel de vraag ook omdat onze gevel (huis van 1955) misschien geen waterkerende folie heeft (hoewel er nergens opstijgend vocht is), en als de gevel dan wordt ingepakt kan de gevel niet meer ademen om eventueel opstijgend vocht uit te dampen (dat laatste is iets wat ik gehoord heb op Dobbit TV).

Dank je wel voor jullie raad en advies.

 

 

Reacties

Voor de eerste laag tegen grond en eventueel deels onder maaiveld denk ik dat je toch in de eerste plaats naar vochtbestendigheid moet kijken.   Veelal is dat niet iets dat kan met dampopen materialen.  Als alternatief voor de kunststoffen als water- of vochtbestendige isolatie kan je eens kijken naar cellenglas.  Los van de prijs volgens mij wel superieur voor die toepassing.

Walter