Hittebestendige gyproc | Ecobouwers.be

U bent hier

Hittebestendige gyproc

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van mark meeuwissen
15/02/2008 - 21:49

We hebben onze open haard vervangen door een inbouwcassette. Wel moeten we nog de schouw afwerken en zouden hierbij een hittebestendige gyproc voor willen gebruiken. Bestaat zoiets?
Indien niet: met welke (verfbare) materialen kunnen we dit dan wel doen?
Bedankt,
Mark

8 Reacties

Reacties

afbeelding van mon jansegers
15/02/2008 - 22:17

Fermacell is een alternatief, brandveilig.
Mon

afbeelding van jimmy-6
16/02/2008 - 10:03

promat is de enige echte hittebestendige en brandveilige plaat.

afbeelding van Anonieme gebruiker
16/02/2008 - 20:48
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

Mark,

ik gebruikte vroeger stukken Fermacell platen om de omgeving af te schermen als ik buizen aan elkaar aan't solderen was met de 'shalamo'. Deze platen zijn ZONDERMEER brandveilig.
Ik heb ze trouwens ook gebruikt om de bovenkant van mijn inbouwgashaard in de schouw zelf af te werken.

Eric

afbeelding van nicky
18/02/2008 - 14:04

Beste

De ombouw van een inbouwhaard kan je op verschillende manieren maken. De simpelste mannier om dit te doen is een constructie opbouwen in metalstud profiels, hiertegen shroef je een promatec H plaat van 1cm dikte & hier bovenop een gyprocplaat type RF(résistant feu) om zeker barsten tegen te gaan & toch een zeer stevige constructie te verkrijgen.Hopelijk kan je hiermee verder. Zo doe ik het altijd en ik plaats zelf haarden als beroep. Ytong is ook een goed alternatief & hiertegen vuurvaste gyproc tegen maar dan moet je natuurlijk wel metselen.

Groetjes,
Nicky

afbeelding van sabine-1
04/03/2008 - 09:12

hallo,

ik krijg tegenstrijdige adviezen van de leveranciers over de meest geschikte afwerking van de wand rond een inbouwgashaard. Volgens de ene zal de bezetting op een promatec/gyproc wand sneller scheuren door de temperatuurschommelingen, volgens een andere zal dit juist sneller gebeuren als men een gemetste muur errond bezet, en dit omdat men op de haard dan een betonnen latei moet leggen ter ondersteuning van de muur en dat deze latei ook kan uitzetten/krimpen door de temperatuursveranderingen. heeft iemand ervarin met scheuren in bezetting? In mijn geval is het heel belanrijk dat de muur mooi glad blijft want ik zou hem willen gebruiken als projectiewand voor een beamer.

groetjes,
Sabine

afbeelding van Anonieme gebruiker
05/03/2008 - 15:04
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

Wij hebben hier Ytong gebruikt, maar helaas geen aanrader.

De cassette gaat met een inox flexibel een Ytong/bepleisterde schouwconstructie in en deze is in de living, dus verdiep waar de cassette staat over de ganse lijn gebarsten.

Om even uw thread te hijacken. Zou het verstanding zijn om met glasvezelbehang de schouw te beplakken en dan te overschilderen?

afbeelding van bertvdg
05/03/2008 - 15:19

Volgens mij geen enkel probleem.

Maar vermoedelijk komt die buitenkant nu toch ook niet zo heet zeker? Glasvezel of vlies kan eveneens niet branden. Barstjes dichtsmeren met elastofil of iets gelijkaardigs en over begangen + schilderen.

afbeelding van michael-9
29/03/2008 - 10:38

hallo,
je kan best je casset afkasten met metal studs en promatec of placoflam platen. Erna afsmeren met VARIOFILLER. Is voor afwerken van zulke platen en gaat het barsten tegen omdat het meer hittebestendig is. Mvg michael

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.