help, LEW, welke energiebron? | Ecobouwers.be

U bent hier

help, LEW, welke energiebron?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van paul-11
06/05/2006 - 22:02

Help, ik zie door de bomen het bos niet meer. Voor onze te bouwen LEW, welke warmwater en verwarming te kiezen?
Vloerverwarming is een vereiste. zeer ver doorgevoerde isolatie en driedubbel glas.

We overwegen een zonneboiler, en een aardwarmtepomop, en AWTW.

Het gaat vooral om de combinaie van alle systemen. Elk heeft zn voor en zn nadelen.
Een zonneboiler geeft niet genoed energie om te voldoen aan de warmwatervraag in de winter, hoe los je dat dan op? ( Niet elektrisch! )

De wartmepomp is ideaal in winter en voor en naseizoen, echter als t zonnetje dan lekker schijnt dan warmt t huis misschien teveel op, ook via t glas, en uitschakelen heeft dan geen zin, maar hoe regel je dan dat t toch aangenaam blijft en t huis niet teveel opwarmt? Hoe regel je met een warmtepomp dat de temperatuur in de badkamer smorgens wat hoger is?

Wat denken jullie van het volgende idee? Een 1000 Liter vat wordt door de aardwarmtepomp verwarmt, warmwater en vloerverwarming halen hun warmte uit 1000 liter vat. De warmtepomp moet er voor zorgen dat er altijd voldoende warmte aanwezig is. Geen zonneboiler nodig.

2 Reacties

Reacties

afbeelding van mon jansegers
07/05/2006 - 10:59

Paul,
Kijk eens op internet onder,,Komfortluftung oder gar Passivhaustechnik eine bewarte Losung,, van Drexel und Weiss. Daar ga je voldoende info vinden om een keuze te maken.
Mon

afbeelding van walter-12
07/05/2006 - 11:23

Paul,

Een goed begin, is hier een schatting te plaatsen van je maximale verbruik. Dan weten we zeker over welke nodige vermogens we praten.

En verder; die warmtepomp, kan zowel je boiler voor sanitair water warm houden/maken (als er onvoldoende zon is) als voor je (vloer-)verwarming zorgen. Zoek je info ivm warmtepompen, gebruik de zoekfunctie en stel je vragen in de bestaande vraagstaarten.
Die 'extra' warmte 's morgens in je badkamer, kan 'gewoon' met een thermostaat met klokfunctie in je badkamer. Maar mijn ervaring is dat je best ook zonder kan in een LEW. Gewoon de vv regelen zodat het wat warmer is in je badkamer.
Een groot buffervat kan een aantal problemen ondervangen, maar leidt toch nogal eens naar vrij kostelijke installaties. Tenzij je de zon wenst te gebruiken als bijverwarming of bij een pelletkachel, zou ik het niet aanraden.

Staar je voor je verwarming wel niet blind op die warmtepomp. Alle andere energiebronnen zijn evengoed: gas, mazout, pellets.
Controleer vooral bij je installateur of hij ervaring heeft om installaties met kleinere vermogens te installeren. Vele hebben niet de ervaring, nog de wil om dergelijke installaties correct te dimersioneren.
En blader vooral wat door op dit forum; er is al veel geschreven rond dit thema, maar moeilijk terug te vinden.

Walter

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.