Help, ik wil een Nederlandse ketel in Belgie plaatsen | Ecobouwers.be

U bent hier

Help, ik wil een Nederlandse ketel in Belgie plaatsen

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van kakatoe
06/11/2010 - 08:25

Beste allemaal,

Bij deze wil ik me aan een ieder even voorstellen, ik woon al 8 jaar met veel plezier in Kapellen en ben nieuw op dit forum.

Ik heb al een aantal zeer interessante onderwerpen gelezen als het gaat om de aanschaf van een nieuwe CV ketel en radiatoren.

Ik heb al die tijd elektrisch verwarmd, maar dit gaat dus nu gelukkig veranderen.

Ik wil een ketel in Nederland gaan aanschaffen en deze in mijn huis in Kapellen gaan laten hangen.

Heb begrepen dat er mogelijk een probleem met de brandverzekering zou zijn, maar dit is al onderzocht gelukkig. (ING/RVS)

Al m'n verzekeringen lopen via de KBC, dus ik ga ze eens bellen, ben benieuwd.

Ik heb mijn gasleverancier gebeld (IMEA) en die zegt dat je elk willekeurig toestel mag hangen, ........ok, voorzover duidelijk.

Tevens van hem begrepen dat de voordruk hier 25Mbar is.

Vervolgens Vincotte gebeld, en deze meneer vertelde me dat er op het "stamplaatje" in de ketel NBND51003 en 51004 moet staan.

Of I2E+ ofI2ES.

Dit om te kunnen wisselen van hoge naar lage druk. Ik neem aan dat hij de gasdruk bedoelt.

Ik ben van plan een Remeha ketel aan te schaffen, welke een vestiging in Apeldoorn en Antwerpen hebben.

Met alle respect,.....ik heb het idee dat dit hele wereldje van zo'n afgeschermde markt door zowel leveranciers alsook installateurs, door een paar bobo's

kunstmatig in stand wordt gehouden!

En dat is dan de Europese Unie waar we in leven, terwijL notabene het grootste gedeelte gas voor Belgie wordt geleverd door Nederland.

En ik zou die ketel nooit gekeurd gaan krijgen hier in Belgie door een erkend installateur of Vincotte!

Daarom dacht ik,....Remeha ketel in NL kopen (met wat aanpassingen voor het Belgisch gas),zorgen dat de brandverzekering op orde is, en vervolgens laten installeren door een NL monteur.

Volgens mij is dan het probleem opgelost,

Graag hoor ik van andere forumleden of zij ook met zulke problemen te maken hebben,

Vriendelijke groeten Ko Izeboud

 

 

97 Reacties

Reacties

afbeelding van limer
07/11/2010 - 18:20

 Je kan je ketel laten installeren door een NL monteur, je zal evenzeer een Belgische keurder moeten laten komen, vooraleer ze je gasmeter open zetten.

Als de Belgische keurder zegt dat je installatie niet conform is, krijg je geen gas.

afbeelding van kakatoe
08/11/2010 - 14:02

Ik heb al gas hier liggen voor m'n fornuis.

Er hoeft niet opnieuw aangesloten te worden, enkel tussen de gasleiding moet de CV ketel komen.

afbeelding van limer
08/11/2010 - 17:21

 Als je aanpassingen aan je leidingen doet, zal je alles toch opnieuw moeten laten keuren volgens mij.

afbeelding van Kris Vandermeulen
08/11/2010 - 11:43

kakatoe, kan je ook even zeggen waarom je die remeha ketel in Nederland gaat halen ?

Prijs van het toestel zelf of het verschil in de installatiekosten (indien je door een nederlands installateur laat doen) ?

afbeelding van kakatoe
08/11/2010 - 14:06

Beste Kris,

Enkel en alleen het prijsverschil.

En wordt eens tijd om eens een bommetje te leggen onder die Belgische maffia-praktijken met die ketels.

We leven nota bene in de Europese Unie, en daarbij komt het gas wat hier in Kapellen leveren uit Nederland.

Gr. Ko

afbeelding van henri-6
08/11/2010 - 13:34

Wij hebben destijds de ketel in antwerpen (door de Nederlandse installateur) laten keuren. Volgens kwam er alleen een stempel in te staan. Ketel is door een Nederlandse installateur gehangen en gekeurd door IVEKA.

Je moet je serieus gaan afvragen of je niet gewoon via een Belgische installateur een ketel kunt bestellen. Zij weten precies de Belgische regels, prijsverschil in ketels is niet groot en bij een oude woning kan je genieten van 6% BTW. 

 

afbeelding van gaaaz
08/11/2010 - 16:58

beste ,

Binnen een 6 tal jaar gaat nederland geen gas meer uitvoeren .

Een gastoestel met een Belgische keuring kan 2 drukken aan ( 20 Mbar of 24Mbar)

afbeelding van chathanky-1
08/11/2010 - 20:42

Gaat Nederland geen gas meer uitvoeren? Da`s interessant waar komt die informatie vandaan?

Op elke ketel staat een minimale voordruk beschreven. Die ligt afhankelijk van de ketel tussen de 15 en 20 mbar.

Als installateur  dien je daarop je installatie aan te passen want onderweg naar de ketel verlies je wel wat druk.

Zodoende kunnen de meeste ketels ook met 20 mbar omgaan als de gasleiding niet te veel verliest.

 

Belangrijker is tot welke gasfamilie de ketel geschikt is. In Belgie loopt dit zeer ongewenst door elkaar waardoor je niet overal zonder aanpassing een standaard ketel kunt plaatsen. Niet echt handig en zeker niet goedkoper. In Nederland wordt het gas zodanig aangeboden dat je overal de zelfde gassoort hebt. Gas uit een andere Familie wordt gemengt zodat het voldoet aan de wobbe index zoals men dat noemt.

 

Tja als ik de prijzen van een ketel zie of het installeren van een ketel dan kun je best nog wat meer btw betalen en dan nog veel besparen.

De prijzen inclusief installeren is zowat 2x zo duur bij jullie.

afbeelding van chathanky-1
08/11/2010 - 20:53

Ik heb nog even gekeken. Als je kiest voor de Remeha calenta is deze geschikt voor:

 

Gasvoordruk G20 (H-gas) minimum-maximum mbar 17 - 30

Gasvoordruk G25 (L-gas) minimum-maximum mbar 20 - 30

Gasvoordruk G31 (Propaan) minimum-maximum mbar 30 - 50

afbeelding van Lacroix
08/11/2010 - 23:18

Een gasketel in België moet geschikt zijn om af fabriek te werken met zowel G20 (L-gas) als G25 (H-gas). Het is verboden om een ketel aan te passen. Wat wel mag is een O2 -regeling.

Wat betreft de prijs van de ketels tov Nederland. In Nederland zijn de ketels misschien spotgoedkoop, maar je wordt er ongeveer verplicht om een (veel te ) duur onderhoudscontract bij te nemen, wil je tenminste binnen een redelijke termijn geholpen worden bij problemen. En dan spreken we nog niet over de huurtoestellen, samen in een contract met gas en elektriciteit.

De toestellen moeten behoren tot de categorie II2E+ (zijn geschikt voor G20 en G25 zonder aanpassing), dit zijn onder meer de atmosferishe ketels; I2E(s)B,  dit zijn de premix branders zoals de meeste condensatieketels; I2N, dit zijn de ketels met verbrandingscontrole en de I2E(R)B, dit zijn de ventilatorbranders vanaf 70Kw.

De ketel moet tevens de vermelding BE op het kenplaatje hebben.

De indienstelling (onder andere opstellen verbrandingsrapport en keuring stookplaats) moet gebeuren, afhankelijk van het type ketel, door een erkend technicus G1,G2 of G3.

afbeelding van chathanky-1
09/11/2010 - 01:20

De ketel moet minimaalaan het CE keur voldoen en er mogen geen aanvullende eisen worden gestelt. Sorrie het is niet anders. Soms is dat een afbreuk aan kwaliteit maar in dit geval hoef je je daar niet druk om te maken, de eisen in Nederland zijn heel goed verzorgd, vergelijkbaar met de duitse colega`s.

De genoemde ketel voldoet exact aan je genoemde eisen,plaatsen is geen belemmering. Voor propaan dient men een ombouwset te plaatsen.

Ombouwen naar bv propaan mag dan mischien wel niet maar dit is niet van toepassing en mocht dat wel zo zijn hebben Nederlandse fabrieken ook een service organisatie met eigen monteurs die dat wel mogen. In Nederland mag dit overigens wel.

Bij het veranderen van gassoort dien je altijd de afstellingen van het gasblok en ventilator aan te passen dit is niet afhankelijk van herkomst maar simpelweg altijd een technische kant wat voor elke ketel geldt.

Als je een onderhoudscontract van ca. 10 euro per maand inclusief onderdelen veel geld is ben ik wel benieuwd hoe voordelig het in Belgie is.

 

Ik proef uit je antwoord dat het genoemde protectie toch niet geheel ongegrond is.

afbeelding van Hans Delannoye
09/11/2010 - 21:09

chathanky

sorry hoor, maar dat is onzin. het CE keurmerk volstaat niet voor gastoestellen, ook niet voor nederland overigens.  en het in situ aanpassen van gasblokken is althans in belgie principieel verboden, enkel de fabrikant mag dat onder bepaalde omstandigheden doen.  overigens zijn de afstelschroeven in belgische ketels of ketels voor de belgische markt verzegeld!

idem voor ombouwen naar propaan, butaan of eender welk ander gas, ook dat mag hier alleen door de fabrikant gebeuren.

hans d

 

 

afbeelding van chathanky-1
09/11/2010 - 22:05

Zoals verder beschreven, dat hangt dus af van de ketel. De ketel mag niet geweigert worden als de ketel aan alle aansluitvoorwaarden kan voldoen.

Dat jullie wellicht een andere omgang hebben met betrekking voor werkzaamheden heeft niets te maken met de ketel zelf. Maar als je dat als nadeel wil benoemen geldt darzelfde voor elke in Belgie geplaatste ketel ook al komt hij uit het land zelf.

 

Nederland is blijkbaar wat vrijer in de omgang met de ketel. Je mag hem zelf afstellen en je mag een gasblok uitwisselen. Verzegelen is niet verplicht als het gaat om de afstelling van de gasluchtverhouding en de uitstoot. Er zit wel verzegelingen op, maar daar het je niets mee te maken om de ketel goed af te stellen.

afbeelding van chathanky-1
09/11/2010 - 00:44

Hebben jullie ook L-G20 en H-G25 dan in belgie?

afbeelding van Hans Delannoye
09/11/2010 - 21:10

in belgie hebben we niet zoals in duitsland en misschien ook in nederland een vast wobbegetal, dit mogen de leveranciers naar believen laten schommelen. vandaar de speciale wetgeving, dit geldt overigens ook in frankrijk.

hans d

afbeelding van chathanky-1
09/11/2010 - 22:12

Naar believen schommelen van de wobbe index kan zorgen voor levensgevaarlijke situaties. Als jullie toch zo strikt zijn worden er wel verkeerde keuzes gemaakt als het gaat om veiligheid en milieu. Een verkeerde gasluchtverhouding veroorzaakt vervuilde uitstoot van rookgassen.

 

Nog werk genoeg aan de winkel als dit werkelijk de praktijk is.

Ik zou zeggen maak die inhaalslag. In het nieuws hebben we kunnen vernemen dat het wel eens flink mis gaat in Belgie.

afbeelding van Hans Delannoye
12/11/2010 - 22:22

chathanky

nee, als je een daarvoor geschikte ketel hebt, is er geen enkel gevaar.  maar net daarom mogen jullie nederlandse ketels niet op de belgische markt verkocht worden.

het kan overal wel eens misgaan, net zo goed bij jullie hoor, alleen hebben jullie tot nog toe ongeloofelijk veel geluk gehad.  wij kunnen het ons niet voorstellen dat je binnenshuis gas legt in kunststofleidingen, wat dat betreft verklaar ik jullie voor gek. PE smelt direct, en als daar dan gas doorstroomt, kan je je de gevolgen wel indenken.  wat er hier flink misgaat is het feit dat met tientallen jaren gasleidingen zo maar op het goed gevoel heeft gelegd, en er blijkbaar geen akurate plannen zijn, binnenhuis is onze wetgeving waarschijnlijk de strengste en veiligste die er bestaat. maar eens voor je deur weet je niet meer waar je aan toe bent.  en ik heb de indruk dat het bij jullie net omgekeerd is.

hans d

afbeelding van Lacroix
09/11/2010 - 19:24

CE heeft niets te maken met het al dan niet toelaten van een ketel. Geeft enkel aan dat het toestel aan bepaalde normen voldoet.Een bureaulamp met CE keur mag je toch ook niet in een douchecel plaatsen. Op het kenplaatje staat BE (of NL, DE of....) gevolgd door de catogerie (I...) waartoe het toestel in dat bepaald land valt. EN HET IS ZOALS AL GEZEGD NIET TOEGELATEN DE VENTILATOR OF GASBlOK AAN TE PASSEN. Een wandketel moet in België met de twee gassoorten overweg kunnen. Als op de Nederlandse ketel BE staat gevolgd door een van de genoemde catogerieën mag hij geplaatst worden, anders niet. Het is aan de erkend technicus die de inbedrijfsstelling doet om hier op toe te zien.

afbeelding van chathanky-1
09/11/2010 - 21:59

De door mij genoemde ketel kan overweg met de aangegeven gassoorten.

Nee een bureaulamp mag je zeker niet in een douchecel plaatsen, dat heeft niets te maken dat die bureaulamp niet zou voldoen aan de minimale eisen van europese landen waar dit keurmerk geldt. Dit heeft te maken met verkeerd gebruik. Zo zijn er nog wel 1001 verkeerde voorbeelden te noemen. 

 

Het gebruik daarvan moet overeenstemmen met de aansluitvoorwaardes.

Een lamp van 110 volt met een CE keur dus niet in een stopcontact met 230 volt daarop.

Ander voorbeeld, een zekeringautomaat uit China met CE keur mag je zo installeren, Dat je geen 63 ampere automaat mag toepassen om een wasmachine aan te sluiten heeft niets met de zekeringautomaat te maken maar met het verkeerd toepassen van dat product. Dan gebruik je bv. een 16 ampere type.

Het is niet voor niets dat het protectionisme er van af straalt. Een slecht voorbeeld om een bureaulamp uit te lichten als voorbeeld.

 

Voor een ketel is dat het gaswaarde over een stemt met het gas  waar je hem gaat aansluiten. Simpeler kan niet. Een propaanketel sluit je nooit en te nimmer aan op een aardgasnet en dit is ook uit de vereiste installatievoorschriften te halen die ook bij het CE keur hoort.

Elke leverancier hoort zijn gaswaarden binnen de gestelde grenzen te houden anders werkt de ketel niet naar behoren.

Dat jullie niet aan het gasblok mogen schroeven kan best. Voor de genoemde ketel hoef je enkel wat parameters aan te passen van de ketel zodat men net hoeft te schroeven. Ik ben benieuwd hoe jullie een ketel moeten bij gaan stellen als uit metingen blijkt dat de instelling van het gasblok niet meer klopt. Een gasblok zal in de loop van tijd verlopen. Mag dan de fabriek komen opdagen om dit bij te stellen?

 

Nogmaals de genoemde ketel (Remeha Calenta) voldoet aan de voorwaardes die in Belgie gelden. Een ketel met een CE keur mag niet geweigert worden als je deze volgens de Belgische norm aan te sluiten is. Dat jullie extra of andere regels hebben voor het bijstellen van de ketel heb je dan met elke ketel, dat heeft niets te maken met de ketel maar met de manier van aansluiten, onderhouden, modificeren  en repareren.

Er zijn zeker genoeg Nederlandse ketels die niet voldoen aan de Belgische aansluitvoorwaarden. Kies dan ook een type die wel voldoet.

afbeelding van rene-10
11/11/2010 - 17:33

 Valt op dat na jaren nog steeds dezelfde discussie's opduiken over plaatsen van nl ketels in Blg. Commerciele belangen zeker ?

 

Maar hoe zit het dan met die brave installateurs die wel nl ketels met de vereiste keuringen in Blg plaatsen ?

Concurreerd zo Remeha niet met zijn eigen ketels ?

Als ik Rehema Blg was, zou ik eens flink bij Remeha NL aan de bel trekken.

Ze zitten aan mijn omzet.

afbeelding van Ned.
09/11/2010 - 22:56

Goedenavond,

 

Ik ben Ned en ook nieuw hier.

Ik heb al 15 jaar een nederlandse ketel hangen en nog nooit problemen gehad, tot nu.

Ik heb deze ketel meegenomen uit NL toen hij 5 jaar was een Nefit turbo 32 en laten installeren door een Belgisch firma, geen probleem.

Onderhoud willen laten doen door een Belgische firma, grote problemen ze komen gewoon niet.Dus dan maar weer terug over de grens naar NL,en een goed bedrijf gevonden die graag onderhoud komt doen.

Nu wilde ik, om goed te doen een Belgische ketel aanschaffen, mijn oude ketel was op 20 jaar oud, er zijn 3 firma's geweest van twee heb ik niets meer gehoord van de derde  heb ik een offerte gekregen daar kon ik twee ketels van plaatsen, omdat ze de NL ketel zagen hangen, ik weet het niet maar ik denk wel dat dat de reden was.

Dan maar weer naar die NL installateur hij komt nu een NL ketel hangen voor een prijs waar ze hier niet aan kunnen tippen, zelfs niet met het belastingsvoordeel dat ze geven.

Of ik nu fout bezig ben weet ik niet we leven in een Europees land met Europese regels.

En een ketel die 20 jaar is geworden lijkt mij toch niet slecht.

 

 

afbeelding van Hans Delannoye
12/11/2010 - 22:29

ned.

of die ketel nu een nl of een be is, kwa betrouwbaarheid zijn die hetzelfde.; maar er zijn verschillen vanwege de verschillende gasdrukken en wobbeindexen, en daar loop je risico als jou leverancier z'n gas rijker of armer gaat maken, en dat mag hiezr nu eenmaal.  de belangrijkste reden is dat wij zelf geen gas hebebn en dus moeten in het buitenlands inkopen, en daar is slochteren gas bij, noordzeegas, gas uit algerije, en binnenkort allicht ook nog russisch gas, en ga maar zo voort.  en ons systeem laat toe zomaar te veranderen, zonder risico voor de gebruikers, een niet te onderschatten voordeel op een zeer onbetrouwbare markt.  toen rusland een paar jaar geleden de gaskraan dichtdeed, heeft half oostenrijk in de problemen gezeten!

de fransen doen trouwens net hetzelfde als wij.

hans d

afbeelding van chathanky-1
12/11/2010 - 23:39

Dat hoeft niet Hans, lees dan nog eens terug. Er zijn diverse ketels die exact voldoen aan de gassoorten in Belgie.

Ik heb er 1 uitgehaals als voorbeeld. Uit Duitsland komen ook genoeg ketels die ik hier voorbij zie komen.

afbeelding van Hans Delannoye
13/11/2010 - 09:26

chathanky

heel wat duitse ketels hebben ook de belgische keuring, en is daar dus geen probleem mee.  met een nederlandse ketel is er net zo min een probleem als ze de belgische keuring hebben, maar dat is in veel minder gevallen zo.

hans d

afbeelding van chathanky-1
13/11/2010 - 09:41

Met een ander land van herkomst is ook geen probleem. Als de ketel voldoet aan de aansluitvoorwaarden.

Er hoeft geen identificatiekenmerk op te zitten van het land zelf. Een CE keur is voldoende.

De ketel mag simpelweg niet geweigerd worden.

afbeelding van rene-10
12/11/2010 - 10:16

 J.L. Mampaey bvba

Uitbreidingstraat 54
B-2600 Antwerpen

 

is de importeur in belgie

afbeelding van LofPellet
12/11/2010 - 16:03

Hier nog een 'Ollander met hetzelfde probleem. Drama's met Belgische installateurs, sommige komen niet opdagen, andere krijg je nooite een offerte van. Weer anderen moet je tot maart volgend jaar wachten. Komen te laat op afspraken. Ik heb een goed compromis gevonden. Ketel bestellen in Antwerpen, laten installeren door een Nederlands installatiebedrijf. en je hebt en een BE gekeurde ketel met alle stickers,tags en weet ik veel en de geen gezeik service waar wij zo dol op zijn. Als je duizenden Euros uitgeeft verwacht je niet dat je nog de k%^$ moet gaan kussen van de installateur.

afbeelding van LofPellet
12/11/2010 - 16:03

Hier nog een 'Ollander met hetzelfde probleem. Drama's met Belgische installateurs, sommige komen niet opdagen, andere krijg je nooite een offerte van. Weer anderen moet je tot maart volgend jaar wachten. Komen te laat op afspraken. Ik heb een goed compromis gevonden. Ketel bestellen in Antwerpen, laten installeren door een Nederlands installatiebedrijf. en je hebt en een BE gekeurde ketel met alle stickers,tags en weet ik veel en de geen gezeik service waar wij zo dol op zijn. Als je duizenden Euros uitgeeft verwacht je niet dat je nog de k%^$ moet gaan kussen van de installateur.

afbeelding van Lacroix
12/11/2010 - 17:16

En toch ben je niet in orde. Tenzij, zoals al aangehaald, de Nederlandse installateur zijn G1/G2 heeft.

afbeelding van LofPellet
12/11/2010 - 18:34

In orde met wat? Met een controleur die er niet in komt bij mij? Bestaan die eigenlijk wel?

Met de brandverzekering? Geen probleem zoals al eerder beschreven.

Met het Europe vrije verkeer op personen, goederen en diensten? Dacht het niet.

Met diplomas die misschien in Nederland anders heten, maar mag ik iedereen eraan herinneren dat ze in Nederland al met aardgas speelden toen Belgie nog massaal aan de steenkool was.

Tijd om monopolies te breken. En aan de vaagheid van regels...BTW waar staan deze eisen eigenlijk op het internet?

Pagina's

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.