helft dak extra isoleren: zinvol? | Ecobouwers.be

U bent hier

helft dak extra isoleren: zinvol?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van doddel
10/09/2012 - 21:30

We zijn ons dak aan het isoleren (papiervlokken) en zitten met volgende situatie: onder het dak zitten 3 kamers. Het huis is niet erg groot, dus we willen deze ruimtes maximaal benutten. Daardoor zullen we de isolatie daar beperken tot de 15cm die er is tussen de spanten. Vanaf de zolder (punt van het dak) ligt de situatie uiteraard anders. Daar zouden we de spanten uit kunnen dikken tot 25 of zelfs 30cm. Maar heeft dit enig nut? 't Is een heleboel extra werk... Of kunnen we beter ook nog de zoldervloer isoleren (15cm). Of allebei?

2 Reacties

Reacties

afbeelding van stijnv
12/09/2012 - 09:36

Als je echte woonruimte beneden is en je boven enkel slaapkamers hebt die je zelden tot 20 graden wilt opwarmen zou ik zeker focussen op de zoldervloer, om zo de te verwarmen massa te verkleinen (en dus ook je verbruik)

 

De slaapkamer ook wel isoleren maar da’s vooral een kwestie van confort dan. Meer isolatie in je dak zal op het eerste verdiep de temperatuur wat constanter houder, maar zal nauwelijks een impact hebben op je verbruik (op voorwaarde dus dat de zoldervloer geisoleerd is). Als dat graadje meer of minder op de slaapkamer je niet veel uitmaakt denk ik niet dat het die extra moeite waard is

De regel is: ongebruikte zolderruimte enkel zoldervloer isoleren. Is minder oppervlak en is meestal gemakkllijker aan te brengen dan tussen de spanten. Vergeet dan niet je zolderluik te isoleren... als er geen zolderluik is maar een open trapruimte gaat die warmte toch door het dak en kan je enkel tussen de spanten gaan isoleren.

Wordt de zolder wel gebruikt voor iets anders als stapelruimte (bijvoorbeeld speelruimte, repitieruimte of wat dan ook) dan kan je beter die tussen de spanten gaan isoleren en wel zo dik mogelijk. (dikte in meter delen door  de lambda van het isolatiemateriaal is de R-waarde; ofwel lambda delen door de dikte geeft de U-waarde, die bij passiefbouw tussen de 0,10 en 0.15 ligt)

In jouw geval zal de isolatie in de kamers qua effect eerder te vergelijken zijn als wandisolatie, binnenmuurisolatie. en de isolatie op zolder het volle effect hebben van dakisolatie. Bedenk dat de meeste warmte door het dak weggaat, dus vind ik dit zeker een goei keuze om die ruimte dikker te isoleren.

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.