Hebben PV zonnepanelen zin ? | Ecobouwers.be

U bent hier

Hebben PV zonnepanelen zin ?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van Geert Bellens
02/08/2002 - 12:22

Na een boeiende discussie op het werk zou ik deze vraag hier ook even willen stellen : In Belgie betaalt de overheid 75% van de prijs van PV zonnepalen terug. Dit om zonne-energie aan te moedigen, wat ook normaal is, want dit brengt energie op zonder afval met maatschappelijke kosten als gevolg. Wat je dan nog betaalt voor je installatie is, hoe je het ook draait of keert, pas na 15 jaar teruggeleverd door die panelen. We hebben 6 fr per KWh teruglevertarief genomen, 847 KWh/KWp opbrengst van de panelen(Cijfers ODE)en de prijzen van de IZEN website voor de installatie. We hebben ook geen rekening gehouden met renteverlies tgv van die 15 jaar, met eventuele daling van de elektriciteitsprijzen etc... Dus het zou gerust nog langer kunnen zijn dan 15 jaar. Als je het louter economisch beziet, kan je je geld beter ergens anders insteken. Maar er spelen natuurlijk nog andere zaken mee, milieubewustzijn,niet geinteresseerd in teruglevertemijn, prestige,etc... Die subsidie van de overheid heeft echter tot doel om die markt van PV panelen open te gooien. De overheid wil dat veel mensen dat plaatsen en wil dat die prijzen zakken. De kernvraag is natuurlijk : - als je 75% subsidieert, zullen de weinige fabrikanten dan wel hun prijzen laten zakken ? - als de teruglevertijd 15 jaar en meer bedraagt, zal het grote publiek dan wel geinteresseerd geraken ? De conclusie bij ons op het werk was : -nee, die fabrikanten zullen waarschijnlijk geen grote prijsdalingen doen, want ze zijn toch zeker van 75% subsidie. En de markt is nog te klein. -nee, het grote publiek hapt pas toe als de subsidie nog groter is en ze op een kleinere termijn hun geld eruit hebben. - Als de subsidie nog groter wordt (80 -90-100%) en de vraag stijgt, zal de prijs waarschijnlijk niet dalen. Je zou ook kunnen stellen dat iedereen de volle pot betaalt bij aankoop van PV panelen, maar een grotere terugleververgoeding krijgt. Die vergoeding zou dan wel heel hoog moeten zijn volgens onze berekeningen. (36BEF/KWh bij teruglevertermijn van 10 jaar).En de niet verbruikte elektriciteit is nog altijd 6 BEF/KWh die je uitspaart natuurlijk. En toen was het tijd voor nen boterham en een tas koffie.... Kortom, is de bestaande subsidieregeling wel de beste manier om de markt van PV panelen open te gooien ? Geert

Reacties

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.