Groendak

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

In ons huis hebben we momenteel twee ongeïsoleerde platte daken die we op termijn graag willen isoleren. Wij willen hier graag groendaken van maken. Kan dit gemakkelijk op bestaande platte daken? Aan welke vereisten moetn deze platte daken voldoen? We hebben ook geen idee van prijs...

Dankjewel!

Reacties

Beste Elke

Je kan eens een kijkje nemen op de website van Tecmat (www.tecmat.com) hier vind je wat info (opbouw, ...) en ook wat richtprijzen afhankelijk van je dakoppervlak. Je moet natuurlijk wel rekening houden dat je dakconstructie dit gewicht kan dragen. Wij gaan dit jaar op ons tuinhuis een groendak leggen en gaan na wat speurwerk waarschijlijk de materialen bestellen via deze firma

Geert

Geert,
Goede referentie!
Ik ben al een jaar of zo op zoek naar informatie over groendaken, heb al vanalles gevonden maar niet echt wat ik zoek. Deze site gaat helemaal in de richting van wat ik in mijn hoofd heb.

Hun FAQ staat me ook erg aan, het bevestigd mijn vermoedens over bepaalde "aanbevelingen" die ik elders las. Ik ben Bioloog van opleiding, vanuit die achtergrond vond ik bepaalde aanbevelingen en de uitleg van bepaalde systemen nogal dubieus. Hier heb ik een leverancier gevonden die in mijn lijn van denken ligt

Bedankt!

Elke,
Volgens mij heb je geen bouwvergunning nodig voor een groendak. Misschien wel moest je structurele wijzigingen aanbrengen aan het dak (bijvoorbeeld houten dakstructuur vervangen door betonprofielen). Of mogelijks ook als er strenge (esthetische) voorschriften zijn voor uw perceel.
Als je helemaal zeker wilt zijn kun je best eens informeren bij de gemeente, vragen of ze uw vermoeden kunnen bevestigen dat daar geen bouwvergunning voor nodig is.

Ik dacht ook dat je hier een bouwvergunning voor nodig hebt, maar ben niet zeker.
Ook heb ik eens gelezen (meen ik mij te herinneren) dat er subsidies kunnen aangevraagd worden voor groendaken (ik dacht bij de vlaamse overheid).
Wat betreft de constructie denk ik (althans voor ons tuinhuis zou dit voldoende zijn) dat een houtstructuur het groendak wel kan dragen als er om de 60 cm een juffer geplaatst is. Het hangt er natuurlijk ook vanaf welk type van groendak (het kan gaan van sedumplanten tot een ware tuin waarbij men dan meer substraat moet gaan voorzien met als gevolg meer gewicht).

Geert

Elke,

een bouwvergunning voor een groendak? Ik dacht het niet!
Maar bij de milieudienst van je gemeente zullen ze je zeker kunnen helpen. Ook voor de subsidies.
Ik dacht dat je ergens rond de € 30 à € 40 mocht tellen per m².
Hou er wel rekening mee dat je groendag wel uw zomercomfort verhoogt, maar in de winter behoorlijk weinig isoleert. Eerst dus echt isoleren en dan pas het groendak.
Ik weet niet van waar je bent, maar Floradak is ook een bekende naam.

Yves