graag info over kleine warmtepompboilers (max 50l).

Bedoeld voor occasionele douche in 'mancave'. Lucht te betrekken uit aanpalende kelder.

Reacties

Bezin eer je begint;-).

Occasioneel; er bestaat de kans dat stilstandverliezen groter zijn dan het zuiniger zijn van de warmtepomp. 

Of ook; je moet toch een waterleiding trekken; waarom niet ineens ook een warmwaterleiding?  

Als je even zoekt ; ik vind warmtepompboiler kleinst 100l.  

Misschien is dit een optie: https://www.atlantic-comfort.com/Water-Heaters/Heat-pump-water-heaters/…

Ze verkopen dit denk ik  normaal als 1 pakket; maar je kan eens vragen de buitenunit apart te kopen en dan te koppelen aan een kleiner vat dat je echt zeer goed isoleert.

En bedenk dat het in de mancave niet mag vriezen....

Het is eerder een principiële dan een financiële afweging: ik wil de gasaansluiting elimineren en voor occasioneel douchegebruik de meest planeetvriendelijke ad hoc waterverwarming installeren. Een 'gewone' electrische doorstromer of boiler lijkt me een te hoge verbruikspiek te hebben, daarom dacht ik aan een kleine warmtepompboiler - of moet ik die dan veel te lang vooraf inschakelen? 

Je kan het proberen uitrekenen hoe lang het duurt om 50l water op te warmen bij 1.5-2kw (vermogen van een gewone WPB).  

Maar het lijkt mij nog altijd beter in de woning warm water te maken op de best mogelijke manier en ook daar te douchen ;-).  

Ps; Reken op ongeveer een uur om het water op te warmen...

Een doorstroom toestel heeft inderdaad geen goed rendement, maar mogelijk verlies je minder (lauw) water indien het vlakbij opgewarmd wordt.

https://www.lumimania.be/hadex-doorstroomverwarmer-met-douche-3000w-230…

Ooit zag ik een online reportage over een douchekop met elektrische verwarming in. Zou naar 't schijnt populair zijn in Brazilië.

125km tussen mijn woning en de mancave....;)

walter-8 schreef: Maar het lijkt mij nog altijd beter in de woning warm water te maken op de best mogelijke manier en ook daar te douchen ;-).

 

Hoe plan je de mancave te verwarmen?

Enkel in de 'leesnis' een infaroodpaneeltje aan de zoldering. Omdat ik in afwachting van de installatie van de warmtepomp thuis mijn 'overschot' aan geproduceerde zonne-energie (terugdraaiende teller) ga gebruiken om de badkamer te verwarmen met een olieradiator, parkeer ik die achteraf misschien in mijn honk.

En heb je garanties dat het op de mogelijk plaats van de warmtepompboiler het niet vriest?  

 

Terechte bekommernis, maar: ja.

 

 

Bram in Brussel schreef: Een doorstroom toestel heeft inderdaad geen goed rendement, maar mogelijk verlies je minder (lauw) water indien het vlakbij opgewarmd wordt.https://www.lumimania.be/hadex-doorstroomverwarmer-met-douche-3000w-230…Ooit zag ik een online reportage over een douchekop met elektrische verwarming in. Zou naar 't schijnt populair zijn in Brazilië.

Hoe dan ook zal in de toekomst (capaciteitstarief) zelfs 1x douchen bepalend zijn voor de maandpiek, maar schiet ik met zo'n doorstromer dan niet boven het minimum uit?