goed boek

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Dag allemaal,

Toen ik Dirk Andelhofs ben gaan bezoeken had hij me een boek aangeraden : Leefruimten, De grote raadgever voor ecologisch bouwen en wonen (Thomas Schmitz-Gunther). Die heb ik nu vorige week gekocht en ik kan hem aan iedereen aanraden.

Ik heb er al wat in zitten lezen en heel veel zaken komen terug van wat hier op het forum wordt verteld, op andere punten houden ze er toch een andere visie op na.

Zo raden zij voor een energiezuinige woning wel gecontroleerde mechanische ventilatie aan (mechanische afvoer in de natte ruimten en natuurlijke aanvoer in de leefruimten door de gecreeerde onderdruk)maar geen warmterecuperatie. Warmterecuperatie vinden ze enkel rendabel genoeg voor een passief huis.
De luchtsnelheid van de ventilatie ligt immers erg laag en zeker als de muren en/of vloer als warmt-opslag dienen, en dus warmte uitstralen, is de verloren hoeveelheid warme lucht zo'n dure investering niet waard.
Door de aangezogen verse lucht dan via bodem en kelder te laten passeren (aardbuis) heb je in de zomer onmiddellijk koeling en in de winter beetje opgewarmde lucht.

Een ander punt : stelregel die zij aanhouden voor de ramen : Zuidkant : 40 tot 60 %. Noordkant : 10 %.
Wat dit betreft heb ik al alle mogelijke cijfers gehoord.

Ook interessant : het compost-toilet. Het systeem dat zij tonen is een groot vat in de kelder waarop niet alleen het WC is aangesloten maar er is ook een verbinding gemaakt naar de keuken langs waar alle GFT-afval kan gedumpt worden in het vat. Volgens hun uitleg is er geen probleem met kwalijke geurtjes (er is zuurstof-aanvoer en er wordt geventileerd) en je bespaart zeer veel water.
Ik weet niet om de hoeveel jaar je zo'n vat moet leeg maken.
Er wordt wel ten stelligste afgeraden om het compost te gebruiken in de groentenhof. Maar aangezien ik toch verplicht ben een septische put aan te leggen is het misschien wel te overwegen.

Ik herrinner me immers ook nog een discussie op het forum waarbij iemand zei dat hij zijn douche (of was het de wasmachine) niet had aangesloten op regenwater omdat hij niet genoeg regenwater kon collecteren ... dit is misschien een oplossing dan.

Heeft er trouwens iemand een idee hoe dikwijls je een septische put moet leegmaken en of een compost-toilet beter scoort of niet ?

Een ander nieuwtje (voor mij toch) is een koelkast die men kan inbouwen in de buitenmuur. In de winter leidt een blazer de koude buitenlucht in het apparaat. In de zomer produceert een aggregaat (?) koude lucht. Was volgens de makers van het boek nog niet te koop toen het boek verscheen (1999).

Erik